Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582683 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline С.Д.

• Historian
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1170 on: November 05, 2011, 23:15 »

Уважаеми subigi kurt, благодаря Ви за поздравите и хубавите думи!

Уважаема Svetlina, аз нямам ни най-малка представа, коя книга сте гледали "миналата" година, тъй като моята бе публикувана през месец април тази година  ;). Както и да е, нямам никакво намерение да Ви задавам повече въпроси, тъй като очевидно е невъзможно да получа ясни отговори. Успех!

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #1171 on: November 05, 2011, 23:39 »
"ЕТНОСЪТ"     е  категория,  чиято  семантика визира ОБЩНОСТ на ХОРАТА,  произтичаща   на първо  място  от  тяхното  КРЪВНО  РОДСТВО  помежду  им,  а  на  второ  място  от техният  ОБЩ  ЕЗИК,  върху   основата  на  който  общ  език  се  изгражда  обща  семейно-битова, култово-ритуална   и  религиозна култура.

Посочи ми на какво основание може да се говори за помашки етнос? Има различни религии, всеки може да си смени религията, това ще промени ли по някакъв начин етноса му? Ако не е религиозен, тогава какъв етнос ще има? Етносът се свързва с миналото, с произхода,  а не с различни религиозни вярвания. От всичко, което прочетох за помаците не намерих,че те имат различен произход от този на българите.Само не правете равенство между българи и прабългари. Българи включва и прабългари и всички останали племена, коренни и придошли през различни периоди от време. Понятието помаци се появява през 18-19 век, преди това деленето е било на правоверни и неверници, а преди ОИ се е говорело за български народ, а не за етноси. Понятията етнос и нация са съвременни и не са били използвани в миналото.

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #1172 on: November 06, 2011, 00:00 »
на нежеланите в този сайт.Само като видя автори като Светла/Светлина/ ,Силвия Йорданова,Расате и някои  други
Аз попитах коя е Силвия Йорданова, защото не съм я срещала в коментиращите. Но няма значение. Не искам и да знам. Пред мен стоеше този въпрос, да спря да влизам тук, защото нищо не печеля, освен че трябва да се обяснявам, защо да продължа да го правя. Изградих мнение,  разбрах, че тук никой не обръща внимание на това, което питаш, а ти отговарят с въпроси и очакват да им се обясняваш. За много неща грешите, но това не е проблем, а че не искате да видите къде грешите и да коригирате грешките.Това е последното нещо, което пиша.Благодаря,че сложихте край на това. Защото не знаете каква услуга ми правите. Аз лесно се хващам и това ми отнема много време, а имам да правя нещо спешно, защото времето за него напредва. Досега цъкайки по сайтовете за бързо намиране и писмата се оказвах често в този сайт и ето , ще сложа край, защото не ми е мястото тук. Аз не искам да бъда там където не съм желана. А и не мога да разбера защо смятате, че някой е тук поради някаква различна от лична причина и получава заплащане за това. Аз влизам в малко форуми и много рядко си позволявам да пиша, никъде не съм влизала заради пари или някаква друга причина.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #1173 on: November 06, 2011, 03:27 »
Светлина пак си объркала нещо копчетата на клавиатурата.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1174 on: November 06, 2011, 11:35 »
    Уважаема Svetlina, аз нямам ни най-малка представа, коя книга сте гледали "миналата" година, тъй като моята бе публикувана през месец април тази година  ;). Както и да е, нямам никакво намерение да Ви задавам повече въпроси, тъй като очевидно е невъзможно да получа ясни отговори. Успех!

Уважаеми С.Д., за книгата сте прав - издадена е през 2011.
А отговорите на историците явно не желаете сам да ги потърсите. Очевидно е, че се смятате за най-вещ сред историците. Всъщност това беше очевидно и от интервюто Ви.
Поздрави!

Offline O.Merdan

• Candidate member
  • *
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1175 on: November 06, 2011, 12:39 »
Sizin anlamadığınız ve anlamak istemediğiniz bir Türk gerçeği vardır.Pomaklar Türk'tür.Pomakların Türk olmadığını kabul etmek hatta söylemek bile hainliktir.Bu tür söylemlerin kime hizmet ettiğine dikkat edin!Pomakları Türk lerden ayrıymış gibi göstermek Türk Birliğini parçalamaya yönelik bir harekettir. Bulgarların işine gelmektedir ve de HÖH'ü zayıflatma çalışmalarına ileride hizmet edecek bir söylemdir.Benim bir Pomak olduğumu unutmayın!Ben bir TÜRK'üm.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1176 on: November 06, 2011, 13:30 »
на нежеланите в този сайт.Само като видя автори като Светла/Светлина/ ,Силвия Йорданова,Расате и някои  други
Аз попитах коя е Силвия Йорданова, защото не съм я срещала в коментиращите. ........ защото нищо не печеля, .............. да им се обясняваш. ...........не искате да видите къде грешите и да коригирате грешките. ...........Защото не знаете каква услуга ми правите. ........... оказвах често в този сайт и ето , ще сложа край, защото не ми е мястото тук. Аз не искам да бъда там където не съм желана. ..............причина и получава заплащане за това. .......... не съм влизала заради пари или някаква друга причина.
Уважаема "Jordanova" , както сказуваш не съвсем верно по-оторе, тука изобщо хич нема нежелани, а желани които требува да приемат за нормализирано, че тука в БГ-то и на Болкан-а има и други етноси и народи освен един ВЕЛИК народ, който видно скоро можь да сьа изгуби от картата на Европа-та, ама не заради Помаците, ами май заради собственото си Ахмашко и Фатмашко държание и възпитание, че не приемат да има различти людье около тех и в техниеть двор.  8)
Има и Помаци, чат-пат и Ахмаци, още и Бунаци, даже и Болгарци редом с малко Турки покрай тех Армени, и малко в бол Цигани, секви разноверци, от юдеи чак до далечни нам будисти, малку раси чисти , други мешани кать в манджьи, а пък единици саль кат интербригадисти  тръгнали да обобщават де що видеть чуждо, да си го харесват кат нещо лично и да го превръщат вав съвсем безлично, че дори и нови Марсянци да ги приобщават все кать техни златни ланци и да са закичени вечньо кать чуждий националистическийе поизмъчени!      ;D :) ;)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1177 on: November 06, 2011, 14:51 »
Само това твое изречение доказва на  мен а и на хората тук в сайта,каква е едничката твоя цел:
 - заблуда на всяка цена.
Продължавайки да твърдиш тази нагла лъжа си мисля дали си луд или зорлем се правиш на такъв.Сляп ли си глух ли си.........безочлив си за да ми твърдиш такава глупост.Понякага си мисля за какви ли жълти стотинки се продаваш ти и псевдоисториците,като теб.

Хайде Hat опровергай ме,чрез аргументирани доводи!!!

От друга страна Hat ,аз те съжалявам-защо търсиш на всякъде конспирация насочена срещу помаците,защо мислиш,че всеки опонент на твоето мнение незабавно трябва да е купен и някой да му плаща.
Тук се борим за истината,която се ражда в дискусията-но не празната без смисъл дискусия,която ти се опитваш да ни въвлечеш,а в смисловата добре аргументирана дискусия.

Надявам се да спреш да обвиняваш в каквито и да е прегрешения мен или някой друг инако мислещ опонент и да започнеш да защитаваш аргументирано своята теза.

Защото Хат само безсилието ражда обиди и нападки.И аз виждам това безсилие в твоите публикации-освен да нападаш и да обвиняваш не съм прочел нищо смислено,нищо аргументирано в полза на твоите виждания и се чудя защо все още ти отговарям.Но нали знаеш надеждата умира последна.Все още се надявам за смислен спор,а не за безсмислени приказки.

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1178 on: November 06, 2011, 15:26 »
A moeto mnenie e 4e ne e imalo bulgari predi turko-bulgarite.
Помаците са българи.Българите не са били тюрки,никога не са говорили на какъвто и да е бил тюрски език.Има достатъчно доказателства отхвърлящи тюркската теория за произход на българите.
Kakto nqma tipi4ni" bulgari "ot sever do yug taka i ot zapad do istok  ne sa edna etnost Tribali.Daki,iliri,Mizi,vizantijski naslednici...i t.n.
Всички изброени по горе са племена принадлежащи към един етнос-траките.
Kakto e islqmski praznik a ne izmislen "gergevden" vsi4ki musulmani parznuvat Hadirleza
Тук най много грешиш- Едерлез(гергьовден) е типичен балкански празник-нито в останалите християнски или ислямски народи се почита така,както тук.От друга страна празнуването на Едерлез (Чичек байрам) е различно-при турците и турските цигани се празнува по един начин,а при българите и помаците по друг. ;)
Kakto govorqt na razli4en dialekt ostanal ot predcite im i ti ni6to ne razbira6 ,daje go nqma i v starobAlgaskiq:
Kena,kotru?
Nemoj se sorkaj...i t.nt.
Dali ti" abAlgarina" naslednik na Bizans ne  izpolzva6 tehniq ezik ?

Za6toto Bulgarite sa govoreli i pi6eli na Orkhon tyrkik.
Първо субиги ти нито разбираш,нито си изучавал старобългарският-затова замълчи.Старобългарският език е в основата на съвременните руски,сръбски и български език-имал е две писмени форми-глаголица и кирилица.И както казва Бейкън през 13 век същият език е бил говорен и във Волжка България.Т.е. на Волга е бил говорен езикът на който е написано "За буквите" на Черноризец Храбър,Лондонското,Реинското евангелие и т.н. достигнали до нас произведения на българските средновековни школи.

Помаците и християните принадлежат езиково и културно към краят в който живеят-те се различават единствено по вероизповедание.Не само това,но в редица селища има останал спомен за кръвно родство между християнски и мюсюлмански родове.

A naj-vajnoto e ,4e  nqkoi ot pomacite nemogat da budat  bulgari,za6toto ne sa do6li s tyrko- bulgarite !
И така българите не са били тюрки,в "История со кратце" се пише,че Дакийският цар Децебал е всъщност български цар.Според различни източници Царят на Дакия е обединител на няколко тракийски племенни групи-даки,беси,гети и "мизите"(,не е тяхно име-наречени са мизи от император Траян)-т.е. в случая предположението,която защитават автохтонистите-че етнонимът "българи" е местният еквивалент на гръцкият траки,може да се окаже вярно.

Поздрави.
[/quote]

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1179 on: November 06, 2011, 16:05 »
Уважаема "Jordanova" , както сказуваш не съвсем верно по-оторе, тука изобщо хич нема нежелани, а желани които требува да приемат за нормализирано, че тука в БГ-то и на Болкан-а има и други етноси и народи освен един ВЕЛИК народ, който видно скоро можь да сьа изгуби от картата на Европа-та, ама не заради Помаците, ами май заради собственото си Ахмашко и Фатмашко държание и възпитание, че не приемат да има различти людье около тех и в техниеть двор.  8)
Има и Помаци, чат-пат и Ахмаци, още и Бунаци, даже и Болгарци редом с малко Турки покрай тех Армени, и малко в бол Цигани, секви разноверци, от юдеи чак до далечни нам будисти, малку раси чисти , други мешани кать в манджьи, а пък единици саль кат интербригадисти  тръгнали да обобщават де що видеть чуждо, да си го харесват кат нещо лично и да го превръщат вав съвсем безлично, че дори и нови Марсянци да ги приобщават все кать техни златни ланци и да са закичени вечньо кать чуждий националистическийе поизмъчени!      ;D :) ;)

Да,ама и помаките, и бугарето ристени са двата края на една и съща пара-дали едните са ези,а другите тура-то значение има само от кой край гльодаш.
И тугинец да довада со очи да гльода,он ке види дека и едните, и другите  са един сой,ама со с две вери.

Остани со здраве

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1180 on: November 06, 2011, 19:12 »

Светла ,незнам защо в последно време ти личи явно неприязънта към нас помаците тук в този сайт.Казваш че имало някакви разработки тук ,терор и т.н.Посочи ги ,къде ги виждаш?Този сайт е създаден с  цел  помаците да имат някаква поле за изява в медииното пространство :-техният глас  и мнение да бъдат чути ,тяхната  бит и култура видяни,поведението и деиствията разбрани .Сайта е международен защото помаците са пръснати по-целият свят.Изписва се на няколко езика,  включително и турски защото в Турция живеят доста голяма част от помаците.Но я кажи ,защо някои от старите членове между които  Метка,Шумаров,твоят и техен приятел АБВ не пишат вече тук.Ако незнаеш ще ти кажа,защото  те се обидиха на ръководството на сайта че наложиха по-либерална политика за да могат българите-християни тук да изразяват свободно своите мнения без да бъдат цензурирани,Както виждаш става, за сметка на някои твърди в мненията си помаци.Даваме си сметка че един сайт е истински и професионален,когато има различни гледни точки и мнения от различни хора.В същото време при помаците има едно срамежливо притеснение  за някакъв вид изява в публичното пространство ,може би придобито от годините на терор спрямо тях .Но да не повтаряме вече стари грешки,нека да бъдем толерантни един към друг.Помаците се славят със своето си гостоприемство,но си има и някакви граници на търпение.С една дума:-чувствуваите се като у дома си но не забравяите че все пак сте на гости!
1. Севиме, къде видя неприязън у мене към помаците? Цитирай, ако обичаш.
Веднага мога да ти дам примери за подигравки с България, но превъзнасяне до небето на О.И. и Турция,например, на които реагирам, защото в повечето случаи са лъжи.
2. За какъв терор, говориш?
3. А Добрев, Чечлията, Балканджията, Петър..., или тях ги забрави? Погледни в "Произход на помаците" и ще видиш какво точно е написал АБВ/с преди две-три страници. Що се отнася до другите - ами жалко, че искат да четат само собствените си думи.
4. Според Помак-бг произходът на помаците е един, според Терсид - друг, според Б.Добрев - трети, според Чечлията- четвърти (последните две гл.точки се покриват в общи линии)... другите те оставям ти да си ги намериш.
5.Разбирам, че те дразнят отговорите ми на различни мнения, но какво да се прави като съм устроена по този начин, а виждам, че и други участвуващи дейно в сайта също (напр. Ибрахимчо65 ;D).
6. Разбирам също, че сред помаците, както при всички хора, има притеснителни и срамежливи, както и че имат нуждата да си излеят напреженията, но зависи в каква посока ги изливат.
7. Както виждаш сама предложих по-горе да ви оставим самички да си приказвате, сред свои...

Поздрав - Светлина 8)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #1181 on: November 06, 2011, 19:49 »
Светлина ,не е чак толкова фатално ако ни оставите сами .Но все пак идеята на по –горният ми постинг е да разбереш  че ние сме доста толерантни спрямо вас и много хора помаци не пишат именно затова.Помаците в голяма степен са едно капсулирано общество.Може би и това ги е запазило  по-чисти, дори генетично спрямо останалите .Живеят по-добре когато са оставени да живеят необезпокоявани от никого.Ако погледнеш помашките саитове в Феесбук ще остановиш че функционират много добре без да имат участници от други етноси и групи.Но политиката тук е не да бъдат гонени форумците с различно мислене,дори напротив  те са добре дошли.Но не-да налагат мненията си надменно и подигравателно,а приятелски да контактуват за да може в спора да се роди истината.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #1182 on: November 06, 2011, 20:28 »
...

Расате, вярно е че в мнозинството си помаците сме местно население на регионите в които живеем... Но това трябва ли непременно да ни прави българи? Аз не съм съгласен.  Аз не вярвам че мнозинството от помаци сме били християни преди столетия... Прочети историята на Чеч, хората са мюсюлмани от 14-15 век (с изключение на селата Корница, Брезница и Рибново ама те даже не знам дали спадат към Чеча). Чечлиите са мюсюлмани от 500-600 години, за какви българи ми говорите тогава? Преди да сме станали мюсюлмани може да сме били просто славяни или някаква смесица от народи...Аллах знае как сме се наричали тогава.

И ние си имаме своите антики които откриват всеки ден, как "мамаму стара" откриваме византийски и македонски монети на по 1000 години а една българска няма бе човек! Как пък едно кръстче или нещо християнско не е излязло от тази земя?

Нещо повече, как предците ми както казах 500-600 години до сега не са се нарекли българи, защо сега аз да го правя? Това не е ли срам и родоотстъпничество?

Друго ще ти кажа, на което бях свидетел днес. Двама млади (млади а не стари льюде) си говореха и единия пита: - Ама болгарин ли е бил? - отговорът: - Не бе, от нашите си я...

Това мога да ти кажа.  За мен истината е това и всяка друга е фалшификация, пропаганда и т.н.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1183 on: November 06, 2011, 21:01 »

Лично аз имам още един доста серйозен въпрос свързано с нашето име ПОМАЦИ.
Българите със всички сили реват че сме ПОМЪЧВАНИ та затова сме станали ПОМАЦИ.
До тук добре но от кой сме мъчени и защо и кога искам това да изесним малко по подробно.
За тези мъчилки има ли някой нещо да каже или някакви доказателства за това ако има моля ви се споделете.

Аз лично имам някой работи искам да се вгледате по подробно на какво ви прелича това.
 http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg на мен ми прелича на мачилка и то доста плачевна.
Както се вижда студ каймет но няма прошка жени деца стари хора всички на двора ще се веселим или.....................

Ана тази какво виждате гоките хора какво ли са испитвали всичко е ставало пред погледа на жените и децата
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

Питам се откаде тези попове са намирали тази смелост ами от тук когато ги има тези брадясали комити гордоста на държавата защо да не....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg намерете му името вие аз се ваздържам......

Сега да ви помоля без.....не живей в миналото....или отминали неща......или ти си такъв по такъв ......моляви мооля.

Че е имало мачилка е факт но от кого

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #1184 on: November 06, 2011, 21:21 »
Лично аз имам още един доста серйозен въпрос свързано с нашето име ПОМАЦИ.
Българите със всички сили реват че сме ПОМЪЧВАНИ та затова сме станали ПОМАЦИ.
До тук добре но от кой сме мъчени и защо и кога искам това да изесним малко по подробно.
За тези мъчилки има ли някой нещо да каже или някакви доказателства за това ако има моля ви се споделете.

Аз лично имам някой работи искам да се вгледате по подробно на какво ви прелича това.
 http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg на мен ми прелича на мачилка и то доста плачевна.
Както се вижда студ каймет но няма прошка жени деца стари хора всички на двора ще се веселим или.....................

Ана тази какво виждате гоките хора какво ли са испитвали всичко е ставало пред погледа на жените и децата
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

Питам се откаде тези попове са намирали тази смелост ами от тук когато ги има тези брадясали комити гордоста на държавата защо да не....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg намерете му името вие аз се ваздържам......

Сега да ви помоля без.....не живей в миналото....или отминали неща......или ти си такъв по такъв ......моляви мооля.

Че е имало мачилка е факт но от кого

Ох горкиииияяяя.....  Голяма мъка, направо се измъчих. Че е нямало фотоапарати преди 400 години да се снимат прадядовците и прабабите на тези хора от снимките, като им режат главите ако не сложат чалмата!
Зверства в историята на България е имало колкото щеш. Последните бяха по времето на комунизма. Що народ е избит. Уж в наши дни!