обесни ми подробно какво е това Българомохамеданин каква е тази вяра
Това, което съм ти копирала е в непроменен вид. А не съм неука и мога да отговоря, знам че мюсюлманите не харесват да ги наричат мохамедани, защото това им много наподобява на християни (от Мохамед и Христос). Но в българската история използват названието българомохамедани, без да ги определят в различна вяра от исляма, за да ги отличават от българите мюсюлмани, които се определят като етнически турци и са турскоговорящи. Но има и тенденция да се използват нови термини като българоговорящи и турскоговорящи мюсюлмани, за да ги отличават. Но вместо да се хващаш за това понятие, защо не прочете другото, което има отношение към твоя пост. Аз имам друг въпрос, защо след като помаци са се наричали само българите мюсюлмани в Северна България, около Ловеч, а в останалите краища са известни с други имена, в Родопите-ахряни, това понятие е станало определящо за всички, които изповядват исляма и говорят български език, като майчин? И защо това понятие напуска границите на съвременна България и става определящо за мюсюлмани говорещи български език в Турция, Гърция и други.