Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582671 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1155 on: November 05, 2011, 02:34 »
Svetlina желая ти бързо оздравяване да не би да та е блъснал някой трамвай или си била пак в командировка при кюрдите та таса осакатили но както гледаш и без теб минаха изборите.
..............
Ти като си толкова отворена ..вярваща...набожна....и т.н. да не ти правя реклама та отвори ти някой сайт да те видим тогава.....
Човекът ми е любопитен, Ибрахимчо, защото се е отказал от светския живот и изглежда смирен.
С.Д. и Лео вече си намериха майстора на друго място. Имам сайт и то професионален. Тука уцели - нямам нужда от реклама.
Поздрави -Светлина

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #1156 on: November 05, 2011, 08:27 »

Уважаема Svetlina, бихте ли била така любезна да ме "осветлите", кога съм си "намерил майстора" и на кое "друго място"?! Очевидно е, че за разлика от Вас, аз съм пропуснал този "факт"  :).

Благодаря Ви предварително!

P.S. Престанах да пиша тук, тъй като вече споделих своите виждания по някои от темите. Нямам достатъчно свободно време, за да навлизам в излишни спорове  :). Успех!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1157 on: November 05, 2011, 10:18 »
Уважаеми г-н. Динков, нямам съмнение че с икономическия подем на съседна Турция в скоро време булгарите масово ще започнат да изучават езика на Аспаруховите булгари. ;)  Благодаря ви за честта която отдадохте на този форум. Ще ви помоля да не обръщате внимание на маригинални форумци които вместто да четат вашите научни трудове  предпочитат дискусия на ниво ''клюкарство''. Бъдете жив и здрав! Поздрави!

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #1158 on: November 05, 2011, 11:18 »
А ето и моето мнение-помаците са българи.
A moeto mnenie e 4e ne e imalo bulgari predi turko-bulgarite.
 Като типични българи страдат от същите комплекси довели до разпадането на народността на отделни фрагменти.
Kakto nqma tipi4ni" bulgari "ot sever do yug taka i ot zapad do istok  ne sa edna etnost Tribali.Daki,iliri,Mizi,vizantijski naslednici...i t.n.
Като такива имат същите български празници характерни за района-като най типичният от тях е Едерлез(Гергьювден).
Kakto e islqmski praznik a ne izmislen "gergevden" vsi4ki musulmani parznuvat Hadirleza
Като такива говорят на различни диалекти на българският езикът,фолклорът им е български- т.е. помаците принадлежат на края в който живеят.
Kakto govorqt na razli4en dialekt ostanal ot predcite im i ti ni6to ne razbira6 ,daje go nqma i v starobAlgaskiq:
Kena,kotru?
Nemoj se sorkaj...i t.nt.
Dali ti" abAlgarina" naslednik na Bizans ne  izpolzva6 tehniq ezik ?

Za6toto Bulgarite sa govoreli i pi6eli na Orkhon tyrkik.
И най важното-повечето помаци се чувстват истински българи.
A naj-vajnoto e ,4e  nqkoi ot pomacite nemogat da budat  bulgari,za6toto ne sa do6li s tyrko- bulgarite !

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1159 on: November 05, 2011, 13:18 »
Госпожо jordanova захванала си хорото хайде карай напред та обесни ми подробно какво е това Българомохамеданин каква е тази вяра нещо ново ли е опредилаш ме като такъв та имам право да зная нещо по подробно нали моля ви се ако не ми одговорите ще имам доста отрицателно мнение за вас ще сметна че някой ти плаща да си тук.
Иначе АЗ много обичам и уважавам ЖЕНИТЕ и от сега се извинявам ако съм те нагрубил.........

А на теб Светлинка мила моя какво да ти кажа защо не си отвориш сърцето и не приемеш нас неуките простите жалките същества да докосним някой твой ЛЪЧ та да на просветиш стига сме тънели в тази тъмнина ах мила моя как си къцаш нервите с нас ПОМАЦИТЕ.....но все пак стой по далече от тези трамвай и кюрди че.......виждаш какво става не можиш да гласуваш гледаш ли без теб не можахме да си изберем президент.
Ащо се отнася до твоят сайт влизал съм там като гледам какви са са навъдели викат само................победа..........победа и всичко е това.

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #1160 on: November 05, 2011, 13:45 »
обесни ми подробно какво е това Българомохамеданин каква е тази вяра
 Това, което съм ти копирала е в непроменен вид. А не съм неука и мога да отговоря, знам че мюсюлманите не харесват да ги наричат мохамедани, защото това им много наподобява на християни (от Мохамед и Христос). Но в българската история използват названието българомохамедани, без да ги определят в различна вяра от исляма, за да ги отличават от българите мюсюлмани, които се определят като етнически турци и са турскоговорящи. Но има и тенденция да се използват нови термини като българоговорящи и турскоговорящи мюсюлмани, за да ги отличават. Но вместо да се хващаш за това понятие, защо не прочете другото, което има отношение към твоя пост. Аз имам друг въпрос, защо след като помаци са се наричали само българите мюсюлмани в Северна България, около Ловеч, а в останалите краища са известни с други имена, в Родопите-ахряни, това понятие е станало определящо за всички, които изповядват исляма и говорят български език, като майчин? И защо това понятие напуска границите на съвременна България и става определящо за мюсюлмани говорещи български език в Турция, Гърция и други.

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #1161 on: November 05, 2011, 14:37 »

Moje li nqkoj  da  prevede na "balgaski" tezi dumi?

Kena kotru?
Kena  kotrish?
Nmoj se sorkaj ?

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1162 on: November 05, 2011, 14:55 »

Уважаема Svetlina, бихте ли била така любезна да ме "осветлите", кога съм си "намерил майстора" и на кое "друго място"?! Очевидно е, че за разлика от Вас, аз съм пропуснал този "факт"  :).

Благодаря Ви предварително!

P.S. Престанах да пиша тук, тъй като вече споделих своите виждания по някои от темите. Нямам достатъчно свободно време, за да навлизам в излишни спорове  :). Успех!

Ами явно не сте прочели отзивите за Вашата книга, нито пък за разговора Ви публикуван тука в сайта, имам предвид от историци. Аз също много се колебах дали да си купя Вашата книга миналата година, но след като подробно я разгледах и се запознах с основните Ви виждания си казах, че пари за такива писания нямам.
Явно не се интересувате от мнението на специалистите от вашата област, но ако се разровите дори тук,в сайта, ще намерите отзиви за Вашите изложени накратко виждания.
Успех!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1163 on: November 05, 2011, 17:53 »
Svetni ni malko ako moje za tova koeto si razgledala podrobno na krak v knijarnicata. :D  Pustite mu ariyci stanali iranci 8)

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #1164 on: November 05, 2011, 18:13 »
Moje li nqkoj  da  prevede na "balgaski" tezi dumi?

Kena kotru?
Kena  kotrish?
Nmoj se sorkaj ?

Че те са на български....?! Родопски диалект... Какво да им превеждаме?

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #1165 on: November 05, 2011, 18:44 »
Йорданова, не им се връзвай - тук участвуват дейно двама-трима модератори, безработни и, разбира се, измислячите на различните течения за произхода на помаците.
Както виждаш последната теория е, че не са били нито българи, нито траки, славяни, нито ахейци, нито ромеи, нито македонци, нито кумани, нито османци...., нито християни (православни или католици), нито павликяни, нито богомили.... но затова пък са били най-умните езичници, чиито деди приели (уж!) доброволно исляма (поради умността си) през 16 в.

Някои участници изхвърлят тук всякакви отрицателни напрежения и чувства към всичко българско, независимо какво ще им кажеш. Половината от тях живеят в Турция и вече с гордост крещят "да живее О.И.", защото там политиката е такава и така биват възпитавани всички поколения - в пълна туркост.
Пък после били набожни и държали много на исляма!!! Празни думи.
Та така, Йорданова.

Караибрахиме, наблюдателна съм, защото съзерцаван вътрешно и вярвам в Бога, ако не знаеш.   

Йорданова вече вижда, че се въртят едни и същи приказки + теор.разработки от създаването на сайта, което преди десетина дена отбеляза и АБВ/с, един добре познат стар участник.

Ако държиш мога да изброя кои участват редовно и модераторите и тук-таме някой новодошъл, кой колко пъти си е сменил ИМЕТО в сайта (доброволно или не)...
Участвуват най-много 10 души общо/седмично, а другите четат или отговарят понякога.
...
Е, може би е време да ви оставим насаме между вас си, та да видим как ще се усамотите и оскучеете от "преговора" на теор.постановки.
Аз лично имам доста щъкане насам-натам, пък и все едно и също...Нали разбираш, че ми е по-полезно да гледам и чета Али Шуган.

Светла ,незнам защо в последно време ти личи явно неприязънта към нас помаците тук в този сайт.Казваш че имало някакви разработки тук ,терор и т.н.Посочи ги ,къде ги виждаш?Този сайт е създаден с  цел  помаците да имат някаква поле за изява в медииното пространство :-техният глас  и мнение да бъдат чути ,тяхната  бит и култура видяни,поведението и деиствията разбрани .Сайта е международен защото помаците са пръснати по-целият свят.Изписва се на няколко езика,  включително и турски защото в Турция живеят доста голяма част от помаците.Но я кажи ,защо някои от старите членове между които  Метка,Шумаров,твоят и техен приятел АБВ не пишат вече тук.Ако незнаеш ще ти кажа,защото  те се обидиха на ръководството на сайта че наложиха по-либерална политика за да могат българите-християни тук да изразяват свободно своите мнения без да бъдат цензурирани,Както виждаш става, за сметка на някои твърди в мненията си помаци.Даваме си сметка че един сайт е истински и професионален,когато има различни гледни точки и мнения от различни хора.В същото време при помаците има едно срамежливо притеснение  за някакъв вид изява в публичното пространство ,може би придобито от годините на терор спрямо тях .Но да не повтаряме вече стари грешки,нека да бъдем толерантни един към друг.Помаците се славят със своето си гостоприемство,но си има и някакви граници на търпение.С една дума:-чувствуваите се като у дома си но не забравяите че все пак сте на гости!

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
« Reply #1166 on: November 05, 2011, 21:25 »
        Най-после се намери помак,който до каже стига,достатъчно,край и пр. на нежеланите в този сайт.Само като видя автори като Светла/Светлина/ ,Силвия Йорданова,Расате и някои  други не  ги отварям,защото знам какво  пишат.От такова промиване на мозъци на последните избори се получи парадокс-Помак да гласува за ВМРО и то не къде да е,а в Североизточна България.Благодаря Ви г-н Севим.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1167 on: November 05, 2011, 21:45 »
Госпожа jordanova не го овъртайте простичък въпрос ви зададох ако не знаеш допитай се до папата ако щеш но ми кажи КАКВО Е ТОВА БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИН няма да те оставя на миръ докато не ми одговориш на този въпрос.
Не ме интенересува кой как каде се е наричал ахряни-махряни за това ще говорим по нататък сега ми отговори на така харесаното име от вас българомохамедани кой простак измисли това име.
Как е възможно едни и същи хора само в България да се наричат българомохамедани.

Нека да си кажа моито мнение на етикета непремено трябва да има Българо за да ни преобщите към вас да ни отлъчите от останалите ПОМАЦИ но е толкова глупаво нито има такава вяра нито такъв етнос.
Но ако се раздроби думата се вижда че сме определени като различни от българите.
Но най лошото от всичко е че направихте така че доста от ПОМАЦИТЕ се срамуват от името си особено тези който не са били в чужбина.

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1168 on: November 05, 2011, 22:55 »
Hasan Ismail, коя е Силвия Йорданова?

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1169 on: November 05, 2011, 23:05 »
Госпожа jordanova не го овъртайте простичък въпрос ви зададох ако не знаеш допитай се до папата ако щеш но ми кажи КАКВО Е ТОВА БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИН няма да те оставя на миръ докато не ми одговориш на този въпрос.
Не ме интенересува кой как каде се е наричал ахряни-махряни за това ще говорим по нататък сега ми отговори на така харесаното име от вас българомохамедани кой простак измисли това име.
Как е възможно едни и същи хора само в България да се наричат българомохамедани.

Нека да си кажа моито мнение на етикета непремено трябва да има Българо за да ни преобщите към вас да ни отлъчите от останалите ПОМАЦИ но е толкова глупаво нито има такава вяра нито такъв етнос.
Но ако се раздроби думата се вижда че сме определени като различни от българите.
Но най лошото от всичко е че направихте така че доста от ПОМАЦИТЕ се срамуват от името си особено тези който не са били в чужбина.

Господин Ибрахим, аз отговорих на въпроса, повече няма какво да пиша по него. Не съм аз давала тези понятия , те са за улеснение на историците. А защо има отпред българи, еми ако човек е разумен ще разбере, всички живеещи на територията на България се наричат българи. Аз съм го вече загатвала на друго място, че името българин не е етнос. За мен е правилно да се използва думата български народ и всички понятия за етноси са неточни.