Rasate незнам защо но чуствам че ти ще ме разбереш имено затова се обръщам към теб.
Повярвай ми брат аз не мисля лошото на България та тя е мая родина тук съм се родил тук отглеждам поколението си ако България е зле и аз съм зле та точно това никога не го желая аз искам България да е Швеицария на балканите.
Но в мен няма нищо българско аз се чуствам доста по различен живял съм сред българи и виждам разликите та те не са една и две опитвам се да бъда като вас но тогава не съм АЗ а съм някой друк фалшив без цености дори се отвращавам от себе си.
Но когато съм сред наши то тогава животът е живот наричаме нещата с истинските имена не се кълчим не се преструваме на бай-Ганйо дори едни яица да ядеш те си имат своят вкус.
Имено това вие не може да разберете остави историята на страни че ние си се чустваме доста по различни иска ми се да те поканя на една ПОМАШКА свадба за да почустваш различията.
Но знам че и това ще успорите заради сигорностът на държавата но различията не са пречка за държавата а неиното богатство но това колко го виждат или оценяват.
А това за каманите може да ми вярвате че в мой ръце има доста количество но не съм сигорен да ли му е дошло времето да ги покажа все пак живеем в една полицеиска държава.
Ако не си ме разбрал то си е за твоя сметка.
ЧОвеко, ще се опитам пак да ти кажа нещо смислено. Нещо в което вярвам че е правилно. И аз съм човек с ценности. И аз се отвращавам от хората на които им липсват такива... Но търся средата си. Изграждам собствен кръг от приятели. ОБграждам се с хора на които вярвам , които са на моето или над моето ниво на образованост и интелект ( човек винаги има от кого да се учи), хора с морални ценности. Не можеш да повярваш колко много такива хора има. От всякакви етноси и религии. И стойностни арменци имам за приятели ( дори за съпруга!), и стойностни турци, и стойностни българи( изключтелно много) и т.н. Страня от хората и компаниите които са извън моите ценности. Просто не се срещам с тях. Чалгаджии, простаци, мутри, бохеми, леки жени и т.н. Има българи сред които не се чувствам добре и се отвращавам. Това човек от друг етнос ли ме прави? Има българи сред които се чувствам чудесно. Незнам сред какви българи си попаднал..... Ако говориш за детските и юношеските години, то тогава всички сме били заобградени от наши връстници, представители на различни социални групи. Имало е хора около мен ( компании в дискотеки, компании на купон в общежитие и т.н.) които са ме дърпали и карали да употребявам наркотици, да ходя в публичен дом, да участвам в измама и т.н. Това са често срещани неща в юношеските години на един тийнейджър в града..... Аз прекратявам всякакви контакти с тези хора. Сега съм си изградил моя среда.
Та мисълта ми е, че лоши и добри хора има навсякъде. Но едва ли етноса на един човек може да определи вкуса на яйцата.... ( знам че е било шега).
Сега, ако правиш съпоставка на хората и живота в града и на хората и живота в изолираното село, то нормално е да има разлики. Може би ти се чувстваш по добре в родния си родопски ( предполагам) град или село, отколкото в огромната София или Пловдив или който и да е друг развит град. На мен София не ми харесва. Не се чувствам добре там.....
Ако правиш съпоставка при традициите и обичаите, то нормално е да има разлики, при условие че има толкова етнографски области в България. Обичаите при нас се губят и губят с всяко поколение. Моите прародители и те са имали интересни северняшки сватбени ритуали. Но в моерния глобализиращ се свят, тези неща си заминават, защото са архаични. Ценни са много, но не са съвместими с днешния свят. Мястото им е вече в етнографските музеи и състави.
Ако правиш съпоставка между носиите или религиозните белези ( забрадка , потури и т.н.) , то пак стигаме до факта че сме в 21 век. Ако тези живи етнографски музеи - помашките села ( в добрия смисъл го казвам), ти харесват , то ти си консервативен човек, държащ на традициите. На теб никога няма да ти хареса да живееш в 21 век. В модерния свят.... И в моя край сме носили носии, и в моя край сме живеели в патриархат, и в моя край сме целували ръка на възрастните и мъдри хора, играли сме хора, пели сме народни песни. Днес правим това само на механа или домашна запивка. Носии носим само на фестивала в Жеравна... Няма как да тръгна с носията по центъра на града..... Колкото и да я харесвам.
Опитвам се да разбера , кое толкова е различното между нас. Вие го виждате, аз не мога. Защо не мога да го усетя? Бил съм много пъти в Родопите. Бил съм на помашка сватба в Сърница. Чувствах се като у дома си. Сватбата си е традиционна. Много народ беше. Чудо. Колко кюфтета, колко нещо.... Колко чевермета се извъртяха. По различна е свтбата. Обреда , грима - уникални са. Но не мога да се съглася че е нещо фундаментално различно. Виждали ли сте сватба от Търновския край - традиционна. Носията знаете ли колко е богата. Сватбената носия! И ритуала е интересен. Разберете - традиции и ритуали има във всички области на България.
Ако оставим настрана историята както казваш ти, то различието е вашето неистово желание. ВИе желаете това разграничаване. Незнам откъде идва този копнеж..? Възпитание ли, страх ли, истории от миналото ли....
Сигурно никога няма да ви разбера....