Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 576497 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Radoslav

• Avarage member
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1035 on: October 16, 2011, 23:04 »
Турчине, аз съм помак бе ей. И като помак съм наследник на българи приели исляма. Не ме интересува произхода на българския народ. Интересува ме че тоя народ се е оформил вече до времето когато вие сте дошли тука и сте ни разкатали фамилията. Аз лично смятам че сме по скоро славяни ама тва си е мое мнение. Не ме учи какъв съм повтарям ти. НЯМАШ ПРАВО ДА НИ ОПРЕДЕЛЯШ. Разбра ли? Що те кефят вашите шамани и на братята ши индианците стойте си там при тях и не гледайте в нашата паница че да не се изгорите на нашата каша.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #1036 on: October 16, 2011, 23:07 »
Ох тези толерантни османци....
Абе човеко. Защо тряскаш безумни манипулации. Как не са били български Тракия и Родопи??? Ти виждал ли си владенията на Двете Български царства докъде са се простирали? Пак те призовавам да проумееш какво е "българин" и от какви народностни групи е формиран. Не ми се обяснява точно на теб.... 
Османската империя в никакъв случай не може да се нарече наследник на Византия, защото Византия е много повече от територията и част населението. Византия е една културна вселена. Културата на Византия приключва след завладяването и от османците. След това започва бързо да се превръща в ориенталска. Само джамиите наподобяват Света София от Константинопол....
Родопският диалект е диалект на "славянския" български език! Не на тюркския или печенежкия!  И спрете да принизявате помаците, че ви били "помагачи"....Все едно слуги!  За произхода на названието има още хиптези, като официално приетата е "помъчени"!

Е кажи ми за колко време са си простирали ....за 4-5 години....и пак са си губили.Научете историята да мислте логично...а не както ви се иска.Докато лъжете ,та след 50 години ще се стопили или изчезнали.Тогава пак турците ще са ви от полза.А да не кажа по тежка дума!

Offline teo

• Advanced member
« Reply #1037 on: October 16, 2011, 23:14 »
Турчине, аз съм помак бе ей. И като помак съм наследник на българи приели исляма. Не ме интересува произхода на българския народ. Интересува ме че тоя народ се е оформил вече до времето когато вие сте дошли тука и сте ни разкатали фамилията. Аз лично смятам че сме по скоро славяни ама тва си е мое мнение. Не ме учи какъв съм повтарям ти. НЯМАШ ПРАВО ДА НИ ОПРЕДЕЛЯШ. Разбра ли? Що те кефят вашите шамани и на братята ши индианците стойте си там при тях и не гледайте в нашата паница че да не се изгорите на нашата каша.

Благодаря ти ,
страхотен отговор към темата!Ще стигнеш далече със тази логика!Шаманизма не е никаво унизително нещо.Напротив си е даденост която си има.Аз турчина си търся корените не само при монголците и ...но и при североамериканските индианци.От нито един народ не се срамувам.Че щели да ме нарекат монголоид,както е обидно за вас....при нас няма такова нещо.Всъщност вие се причислявате към иранците и германците....аха по силните нации...победители!Въпроса е те каво мислят по този въпрос? ;D

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #1038 on: October 16, 2011, 23:22 »
Аз искам да попитам защо наричате българите или по-точно булгарите тюрки? Нали етническа принадлежност е едно, а езикова друго? Може ли да се приобщат различни етноси към общ произход само на база използването на един и същ език?
Друго мнение - вие тръгвате от времена, които са далечни и се доверявате на някакви източници, но за мен посоката трябва да е обратна. Всички , които живеем в България сме българи, това название идва от наименованието на държавата ни. Това дори го казаха американците, които са снимани в "Изгубени в България". Тук в този сайт гледах първия епизод, не съм го уцелила по телевизията. Правят се изследвания на днешните българи-антропологични, генетични и незнам си още какви. На база тях се правят изводи. Идват и етнографските изследвания, археологията, архивите. Историята освен ,че изучава миналото, тя и дава възпитание в патриотизъм. Аз предлагам да започнем от Адам и Ева, да се изучат библейските текстове, жития и всичко, което съществува и да се проследи общия ни корен на всички човеци. А аз без да съм исторически грамотна, чета и търся логика в написаното, но повече се отдръпвам отколкото да се съгласявам, защото съм подръжничка на теорията за това, че не сме (днешните българи) пришълци нито от изток (прабългари), нито от запад (славяни). Ние сме наследници на кореннотото население, от тук е имало преселвания и отново завръщане в бащините земите. Това може да се обясни с популационната биология. Отивайки на друго място, при различни климатични условия, човешките черти се променят, това става за дълго време. Затова и при днешните българи има толкова различни физиономии. Обособявали са се различни етносни и народностни групи. Събират се на една територия, под общо държавно управление. Налага се една религия, един език. Разпада се една империя, създава се нова, която завладява земите на старата.Възниква един въпрос при мен, имало е на тези земи Римска империя, тя се разпада на Източна и Западна-Византия. Но говорим за империя. А за България говорим за държава. Империята е мултиетническа, докато държавата не е. България възниква върху земите на Византия, но Византия е империя , това означава,че има на тези земи различни етноси. Те желаят да се обособят в отделна държава. Естествен процес, всички империи рано или късно са се разпаднали, включително и Османската, която се е появила като наследник на Византийската. Виждаме последователността, на едни и същи земи, имам в предвид сегашните български, три империи, но от тях няма и помен. Имало е държава България и тя съществува и днес. Всичко, което е в земите ни е наше наследство, независимо от коя епоха и империя е останало. Независимо кой на кого наследник се определя, той е българин и трябва да работи за България. Нашата сила е в обединението.

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #1039 on: October 16, 2011, 23:26 »
Браво на Радослав и на Йорданова. Това е правилното и полезно за нацията мислене!

Offline teo

• Advanced member
« Reply #1040 on: October 16, 2011, 23:43 »
Аз искам да попитам защо наричате българите или по-точно булгарите тюрки? Нали етническа принадлежност е едно, а езикова друго? Може ли да се приобщат различни етноси към общ произход само на база използването на един и същ език?
Друго мнение - вие тръгвате от времена, които са далечни и се доверявате на някакви източници, но за мен посоката трябва да е обратна. Всички , които живеем в България сме българи, това название идва от наименованието на държавата ни. Това дори го казаха американците, които са снимани в "Изгубени в България". Тук в този сайт гледах първия епизод, не съм го уцелила по телевизията. Правят се изследвания на днешните българи-антропологични, генетични и незнам си още какви. На база тях се правят изводи. Идват и етнографските изследвания, археологията, архивите. Историята освен ,че изучава миналото, тя и дава възпитание в патриотизъм. Аз предлагам да започнем от Адам и Ева, да се изучат библейските текстове, жития и всичко, което съществува и да се проследи общия ни корен на всички човеци. А аз без да съм исторически грамотна, чета и търся логика в написаното, но повече се отдръпвам отколкото да се съгласявам, защото съм подръжничка на теорията за това, че не сме (днешните българи) пришълци нито от изток (прабългари), нито от запад (славяни). Ние сме наследници на кореннотото население, от тук е имало преселвания и отново завръщане в бащините земите. Това може да се обясни с популационната биология. Отивайки на друго място, при различни климатични условия, човешките черти се променят, това става за дълго време. Затова и при днешните българи има толкова различни физиономии. Обособявали са се различни етносни и народностни групи. Събират се на една територия, под общо държавно управление. Налага се една религия, един език. Разпада се една империя, създава се нова, която завладява земите на старата.Възниква един въпрос при мен, имало е на тези земи Римска империя, тя се разпада на Източна и Западна-Византия. Но говорим за империя. А за България говорим за държава. Империята е мултиетническа, докато държавата не е. България възниква върху земите на Византия, но Византия е империя , това означава,че има на тези земи различни етноси. Те желаят да се обособят в отделна държава. Естествен процес, всички империи рано или късно са се разпаднали, включително и Османската, която се е появила като наследник на Византийската. Виждаме последователността, на едни и същи земи, имам в предвид сегашните български, три империи, но от тях няма и помен. Имало е държава България и тя съществува и днес. Всичко, което е в земите ни е наше наследство, независимо от коя епоха и империя е останало. Независимо кой на кого наследник се определя, той е българин и трябва да работи за България. Нашата сила е в обединението.

За да дадеш отговор на въпроса що за всъщност са били българите?....Трябва първо да говориш и за този по ранен период когато България не се наричала България....а се наричала Булгария.Тоест да дадеш достойното и на булгарите -тюрки които са създали тази държава.Именно това искаме и ние.Тоест в пределите на Булгария има не само славяни-българи но има и тюрко булгари.Именно тогава ще настъпи успокоение в душите ви и няма да си мислите че ще  се стопите и да крадете от чуждите етноси и да ги правите българи-славяни.Днес България празнува Обидинението и Съединението.На какво обидинение и съединение говорите като сте почнали да живеете в тези земи именно със благоволята на Османската Империя.Разбира се никой не казва тези земи са си наши или да правим илюзии да ги върнем.Но нека да говорим по история както се полага.Орфей си е Българин,толкова колкото и Дон Ки Хот е от наше село....! ;D

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1041 on: October 17, 2011, 00:03 »
Моите познания по история са ограничени. Историята беше най-недолюбвания ми учебен предмет. Днес си обяснявам защо. Но точно ,защото това е било цел, ние да учим история, която се опира на всичко друго, но не и на възпитание ни като горди граждани . Не чета сериозните исторически трудове, а предимно сайтове за история. И по-точно коментарите към дадена тема, за мен това е много по-съществено, каква е нагласата на хората, как те разсъждават. В този форум пишат хора, които имат сериозни познания по история и това ме въздържаше да пиша и аз. Но техните писания изискват и една сериозна подготовка по въпросите, за да ги разберем и обясним на себе си. Аз мога само да напиша нещо общо и на какво се опира моята логика. Чета и много екзотерична литература и винаги правя паралел и с историята, всъщност това изисква да търся отговори и в произхода ни. Но бъдещето е на нациите, а не на етносите. Точно това ме впечатлява, че когато се говори в посланията за нас българите, се има впредвид българската нация, а не само тези , които се самоопределят като българи.
Радослав е прав, че преди завладяването ни от Османската империя ние вече сме били оформен народ, с всички характеристики за това, обединявала ни е религията и езика. Османската империя е заселвала други етносни групи  в земите ни. Те са били мюсюлмани. И са говорили тюрски. Докато помаците са си говорели български език. А преди това кой на кого е бил наследник не ми е известно, защото през земите ни са минали и останали различни етноси. Аз също като българка, както ни наричат някои ,за да ни разграничат от остналите българи, етническа българка незнам чия наследничка съм-на булгари, кумани, печенеги или .....
По отношение познанията по история на тео, смятам че има самочувствието,че си знае историята, но очевадно не е така. Турци са гражданите на РТурция. Той като роден и израснал в България е българин. Тези, които се смятат за истинските турци, селджюците не са европейци, те идват от Азия, незнам от къде смятате,че Тракия и Родопите са били турски и са населени от Османската империя с българи?

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #1042 on: October 17, 2011, 00:06 »
Stanıslave - помачи (както турците произнасят думата pomağaçi [ğ между 2 гласни не се произнася] 'помаачи') е по близко до помаци, от колкото думата помъчени - помаци  :D

Offline teo

• Advanced member
« Reply #1043 on: October 17, 2011, 02:20 »
Моите познания по история са ограничени. Историята беше най-недолюбвания ми учебен предмет. Днес си обяснявам защо. Но точно ,защото това е било цел, ние да учим история, която се опира на всичко друго, но не и на възпитание ни като горди граждани . Не чета сериозните исторически трудове, а предимно сайтове за история. И по-точно коментарите към дадена тема, за мен това е много по-съществено, каква е нагласата на хората, как те разсъждават. В този форум пишат хора, които имат сериозни познания по история и това ме въздържаше да пиша и аз. Но техните писания изискват и една сериозна подготовка по въпросите, за да ги разберем и обясним на себе си. Аз мога само да напиша нещо общо и на какво се опира моята логика. Чета и много екзотерична литература и винаги правя паралел и с историята, всъщност това изисква да търся отговори и в произхода ни. Но бъдещето е на нациите, а не на етносите. Точно това ме впечатлява, че когато се говори в посланията за нас българите, се има впредвид българската нация, а не само тези , които се самоопределят като българи.
Радослав е прав, че преди завладяването ни от Османската империя ние вече сме били оформен народ, с всички характеристики за това, обединявала ни е религията и езика. Османската империя е заселвала други етносни групи  в земите ни. Те са били мюсюлмани. И са говорили тюрски. Докато помаците са си говорели български език. А преди това кой на кого е бил наследник не ми е известно, защото през земите ни са минали и останали различни етноси. Аз също като българка, както ни наричат някои ,за да ни разграничат от остналите българи, етническа българка незнам чия наследничка съм-на булгари, кумани, печенеги или .....
По отношение познанията по история на тео, смятам че има самочувствието,че си знае историята, но очевадно не е така. Турци са гражданите на РТурция. Той като роден и израснал в България е българин. Тези, които се смятат за истинските турци, селджюците не са европейци, те идват от Азия, незнам от къде смятате,че Тракия и Родопите са били турски и са населени от Османската империя с българи?
Та  ако погледнете историята ще видите ,че и германците идват от монголските степи.Така наречените Бавария,тоест "ария" си идва от загубените следи на Аварите.Тюркскитеследи в Европа стигат чак до носенето на тюркско име на планините Алп-(и).Карп-ат(и),също си е тюркско име.Както и Кубр-ат.А между прочем в постингите съм се определил за булгаро-тюрк.

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1044 on: October 17, 2011, 11:10 »
За мен тюрки, както и славяни са езикови общности,  не етноси. Това,че няколко етноса използват един и същ език, това не ги прави родствени, нито доказва общ произход между тях. Не може да казвате,че булгарите са тюрки, нито славяни, защото ползват единия или другия език. Помаците са част от оформилия се през вековете български народ, който не е бил моноетнически. Този етногенезис е бил продължителен, не говорим за асимилация, а за оформяне на нация, на база един език и една религия.  По време на владението на османлиите по тези земи се заражда нова религия, която е над етническата принадлежност. Хората се делят на мюсюлмани (правоверни) и рая ( гяури, неверници), без значение на етнос. Това също е дълъг процес, налагането на новата религия. Така хора от една етносна група променят религията си, независимо по какъв начин и с каква цел. Християните са били безправни, една част от рода ,за да запазят земите си приемат доброволно изляма. Земята е била всичко за това време, от нея е зависело съществуването на хората. Понятието помаци се появява късно, в края на 18 век и то най-вероятно, за да се отличат едните българи от другите. Защото все пак е ставало въпрос за събития свързани с българите, а не с другите етноси в територията на Османската империя. В Гърция  помаците ги правиха турци, но се усетиха и решиха да ги обособяват като отделен етнос, измислиха им език, провеждат пропаганда за обособяването на помашка нация. Но тези от помаците, които си запазиха българския език, не научиха турския ги наричат славяногласни елини.  Най-добре е да се насочите към изучаване на историята на Гърция и защо те продължават да пишат история, като фалшифицират и противопоставят, за да решават личните си проблеми, и вместо да оправят своите грешки, правят още.

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #1045 on: October 17, 2011, 13:08 »
za teb i "balgari"nikoga ne sa bili etnost   no za6to li propuska6 tazi "6ibana" nasledstvena idiologiq ,ostatuka  e su4enenie s baba ti  pred  kiombe !

Offline tersid

• Adviser
« Reply #1046 on: October 17, 2011, 19:06 »
Мисля ,че последните коментари за булгарски,тюркски ,славянски ,печенежки произход за нашия произход са изтъркани и винаги се говорят от плямпала,   които само едно си знаят ,тоест от   хора които няма как да си знаят произхода ,защото той е резултна величина от най различни кръвосмешения.
Ако трябва да се говори за произход на даден народ ,трябва да се търси фундамента или основното тяло ,което е изградило скелета  на определената общност ,защото при балканските народи не се знае кой с кого си е лягал и с кого е ставал.Това се отнася  особено за булгарите и тюрките, които  по протежение на целия път от Алтай до "Свободна Европа" са приемали и предавали флуиди. Що се отнася за нашия произход , за мен едно е почти сигурно ,че нашия фундамент не е нито тюркски ,нито булгарски, нито славянски ,нито от хунските народи които идват от средна и източна Азия ,защото  нашият бит коренно се различава от бита на азиатските народи, и се доближава до народите които са излезнали от северна Африка.
Културно ние стоим по близо до гърците и арабите  и с тях ни свързва общо семитско начало или с други думи ,когато ние сме били народ ,някои още са били племена. ;D

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1047 on: October 17, 2011, 19:23 »
Та  ако погледнете историята ще видите ,че и германците идват от монголските степи.Така наречените Бавария,тоест "ария" си идва от загубените следи на Аварите.Тюркскитеследи в Европа стигат чак до носенето на тюркско име на планините Алп-(и).Карп-ат(и),също си е тюркско име.Както и Кубр-ат.А между прочем в постингите съм се определил за булгаро-тюрк.

Айде стига-първо си отговори,кои са тюрките и тогава прави всичките тюрки.

Кога възникват тюрките,кога се споменават за първи път-6 век.

А от кога са известни германците,а?!

Ако проследим корените на езикът си ще стигнем до едно начало общо с немският-даже старонемският и старобългарският може да се каже,че са два доста близки езика. ;)

Т.е. дедите ни през спокойно са се разбирали.В последствие немският е доста добре латинизиран.

А до тюрските следите в Европа-не може ли да приемеш,че е възможен и обратният процес-това да са индоевропейски заемки в тюрските езици.

Например-Балкан-Бал-господар,Кан-висок,могъщ(оттук произлиза и думата Канара). ;) :D

Поздрави

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #1048 on: October 17, 2011, 19:59 »

Ранният вариант на името ТЮРКИ, а именно - ТЮКЮ, е описано в китайски документ от 1328 г. пр.н.е.! В цял свят е известно, а и доказано, че ТЮКЮ и ТЮРКИ, е едно и също ;). Името ТЮКЮ е дадено на Ордата на Надолу шад, и оттам се разпространява в западна посока. Китайците наричат с думата ТЮКЮ заострените върхове на шлемовете, а планините, където е живяла Ордата на Надолу шад, е била известна със заострените си върхове. Така че, името не е от 6-ти век, а поне от 14-ти век преди новата ера! ;)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1049 on: October 17, 2011, 20:11 »
Расате, то според теб и Казанлък е казан и лък ама не е. Кaзанлък означава втори Казан. Аналък е втора майка ( мащеха) Ами тюркското Бесарабия според теб трябва да е без араби ;D  Първо научи турски и после коментирай турските думи.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42