Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 576606 times)

0 Members and 81 Guests are viewing this topic.

Offline rossy_dj

• Candidate member
  • *
Re: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #990 on: October 09, 2011, 20:36 »
И аз като "неактивен член" получих известие за тази дискусия, изчетох почти всичко от началото до сега и като гледам май доста хора вече са загубили интерес. Според мен не става въпрос само за самоопределяне кой какъв е, а да се намери достоверен начин всеки да проследи произхода си, поне що се отнася за това помак ли си, българин, турчин и т.н. Що се отнася за религията - това вече е въпрос на убеждение. Немога да проследя кога точно моя род е приел исляма, но съм сигурна че не е било насилствено, иначе нямаше да се предава толкова поколения. Не си спомям някога моите родители, баби, дядовци и пра... да са ми казвали колко е важно дали ще кажа че съм българка или помакиня - приемало се е винаги че сме помаци, но не са спирали да ми повтарят колко е важно че сме мисюлмани. Не мисля че има типично помашки фолклор или облекло, защото помаци има на много места и фолклора и дрехите, та дори и говора са повлияни повече от района в който живеят, отколкото от факта че са помаци. Аз съм помакиня от Смолян, но съм родена в България и това е моята родина - нямам друга. Всичките ми предци са били с арабски имена, аз съм с българско поради факта че като съм се родила е нямало друг вариант. Бих го сменила, но не мисля че това ще ме направи по-добра мисюлманка. За съжаление не ходя забулена, но пък кланям намаз, постя през рамазан, давам зекеат...и уча децата си че е важно да знаят че са мисюлмани и трябва да се държат като такива. Поне за мен това е по-важно :)

Offline yordan

• Candidate member
  • *
« Reply #991 on: October 10, 2011, 11:06 »
Помаците са отделен етнос които спада към Балканските народи!Били са си муслимани още преди Османската Империя да завладее Балканите.Това се потвърждава от множеството запазени надгробни камъни по различни села които са изписани на арабски език и датират от преди навлизането на Османците по тези земи,затова не може да се казва че помаците са българи,македонци или гърци те  населяват дадената страна но представляват отделен етнос в нея.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #992 on: October 10, 2011, 13:11 »
Самоопределението няма нищо общо с генетиката или с езика а се базира на сосё-политическа обстановка. 500 години помаците са се опредяли като Османлии и са били градивен елемент в империята.След разпадането на империята те попадат в нежелана за тях сосё-политическа среда където биват репресирани многократно. Много от тях се изселват в Турция където намират свободна среда за живэне. Там те нямат никакви проблеми и продължават да са градивен елемент в държавата. В Турция няма никакви проблеми със самоопределението защото всеки държи първо на човешките норми. Идеалното положение за хората би било чрез реферандум да се присъединят към която си искат държава но това е невъзможно в сегашния живот. Помаците в Турция знаят че са помаци но се гордеят че са част от турската нация. Пожелавам на помаците в Бг един ден и те да се гордеят че са част от българската нация, но в близко бъдеще това изглежда все още доста трудно.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #993 on: October 10, 2011, 14:29 »
Помаците са отделен етнос които спада към Балканските народи!Били са си муслимани още преди Османската Империя да завладее Балканите.Това се потвърждава от множеството запазени надгробни камъни по различни села които са изписани на арабски език и датират от преди навлизането на Османците по тези земи,затова не може да се казва че помаците са българи,македонци или гърци те  населяват дадената страна но представляват отделен етнос в нея.

Тук ще те опонирам,няма такива паметници-всичко,намерено и показано е след Османците-а османо-турският е смесен език-Тюрко-арабо-персийски и се е изписвал с арабицата.
Имало е мюсюлмани в България преди Османците,но са били в оживените търговски селища-големите за тогавашното време градове и помаците не произхождат от тях.
Според османският архив исляма прониква постепенно в помашките краища,а приемането му е въз основа на икономически причини.

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #994 on: October 10, 2011, 14:38 »
Самоопределението няма нищо общо с генетиката или с езика а се базира на сосё-политическа обстановка. 500 години помаците са се опредяли като Османлии и са били градивен елемент в империята.След разпадането на империята те попадат в нежелана за тях сосё-политическа среда където биват репресирани многократно. Много от тях се изселват в Турция където намират свободна среда за живэне. Там те нямат никакви проблеми и продължават да са градивен елемент в държавата. В Турция няма никакви проблеми със самоопределението защото всеки държи първо на човешките норми. Идеалното положение за хората би било чрез реферандум да се присъединят към която си искат държава но това е невъзможно в сегашния живот. Помаците в Турция знаят че са помаци но се гордеят че са част от турската нация. Пожелавам на помаците в Бг един ден и те да се гордеят че са част от българската нация, но в близко бъдеще това изглежда все още доста трудно.

Сюбиги-мога да ти гарантирам,че по голямата част от помаците се гордеят,че са част от България и българите.
Все пак има доста голяма доза обида,но след поколение няма да има такова нещо,поради свободата с която разполагат.Сега да си помак не е негативен признак,както се наклаждаше в миналото-а признак на религиозна принадлежност.

Надявам се в Турция така да се отнасят с християните или с другите етнически общности,което не вярвам,че става.

Да вземем статистиката колко са били християните през 1918 година и сега. ;)
Или колко от хората знаят майчиният си език и колко са го забравили-асимилацията там върви с пълна сила-още от ранна детска възраст та до старостта.

Дано се спре изписването в документите за самоличност религията,която изповядващ,което е нарушаване на личната свобода и пространство.
Поздрави.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #995 on: October 10, 2011, 20:34 »
Изяснено бе в сайта, а и не само, че термина помаци първоначално не засяга родопските мюсюлмани а тези на север от стара планина ,говорещи български език.
Впоследствие ,по ред причини този  термин се пренася и върху българоговорящите мюсюлмани от Родопа планина.
Считам обаче, че този термин за определение на дадена група население , търпи развитие във времето, като променя съдържанието си и считам че и досега не е изяснен произхода и първоначалният смисъл който е изразявал този термин.
Пример - при едно описване на някои къщи в Пловдив от Константин Моравенов, през далечната 1869 г. е отбелязано следното-

Къща на Куменова, българин-помак, той като се помина, наследи я зет му Георгий, българин из Перущица и дъщеря му Теопи

Къщата на Аргиря Талигаджийт и на Ивана Душкова и двоицата българи, от тъста им наследиха къщата, а тъста им беше помак българин - семерджия. Той остави и двоица синове - Васил и Аргир

Дъщеря си поп Васил ожени за Василя Сичанджийт, българин помак, който загинал в Цариград по давия с Тома Абаджибашийт, от Василя доживяха дъщеря и син

Къщата на помак Янка, българин. Той се помина и я наследи жена му и дъщеря му, малкото момиче. Помакът я купи от х. Димитър Сарафаки.

Къщата на Георгия Помакът, българин и на Иванча Гаджева, тоже българин.
Това е интересно писание.
Разбира се ,изводите трябва да се правят предпазливо ,защото примерно  в надпис от бронзовата епоха в Кносос, се споменава -
Помак-свине 6 , Потей-свине 7 , Петак-свине 11 и пр. те. среща се и име''  помак'' което няма нищо общо със съвременната натовареност на термина  помак.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #996 on: October 11, 2011, 14:09 »
   Сивин,а би ли посочил източника на този текст?

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #997 on: October 12, 2011, 20:24 »
   Сивин,а би ли посочил източника на този текст?

Има се впредвид" Паметник на пловдивското народонаселение" на Моравенов от 1869г.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #998 on: October 12, 2011, 22:01 »
Абе  Rasate от каде ги вадиш тези гарантирания от каде ги ископаваш тези работи незнам.
Когато човек гарантира трябва да познава добре тази материя та ти нито си ПОМАК нито си живял сред това малцинство.
Моият дядо ми казваше че когато искаш да гарантираш за някого трябва да си изял една торба сол с него.

Но мен ме интенересува нещо друго и искам да го коментираш поне ти за сега си по уравновесен става въпроз за това http://www.monitor.bg/article?id=114283 икам ти да му сложиш името защото ако остане до мен ти ме познаваш.
Тук се е криела истината за нас ПОМАЦИТЕ но че не е било изгодно на Българите си личи.

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #999 on: October 12, 2011, 23:47 »
Ибрахим, благодаря за тази статия. Прочетох я с интерес, защото думите на Димков са за мен достатъчни, за да ги приема за истина. Опитах се да се сетя имена на учени историци, защото някъде бях чела за това, кои са написали българската история. Не открих търсената от мен статия, но и тази която намерих и копирам е достатъчна, за да се прочетат някои имена.Ето линк:
http://www.kaiowas.biz/index.php?id=1&act=print&newsid=378
Аз смятам,че човек трябва да чете не само история, но и литература, която се отрича от много сериозни хора и се пренебрегва. Спомням си от една книга за Слава Севрюкова нейното подробно описание за залавянето на Васил Левски. Човекът , който го е предал не е знаел кой е, видял му се е непознат и съмнителен и го е направил , за да изкара пари. Хубаво е да се прочете и Петър Дънов, той говори за богомилите. Мога да потърся и копирам от книгата за Левски, но се въздържам, защото няма да го приемете като сериозно нещо. За богомилите от Дънов също. Преди време написах откъс от една книга- Изумрудените скрижали и коментарът ми беше  изтрит, защото мъдростите от книгата се срещат и в библията и аз само го бях споменала това. Както и за името славянин, от къде идва.

Offline Hat

• Moderator
Помаците са били българи или не ?
« Reply #1000 on: October 13, 2011, 09:57 »
Статията,която и аз прочетох с голям интерес наистина е потресаваща но като че ли малко хора ще бьдат учудени от този безсрамен вандалски акт. Много бих искал тази статия да бьде прочетена,както  от добрите историци така  и  от по крайно настроените,които са повече за сьжаление в този сайт, нека не давам примери,за да не ми се разсьрдят някои от тях.В Бьлгария настроенията винаги са били крайни и тази страна и до ден днешен се люшка от едната крайност в другата получава се нещо,като люлка,която кара хората да са в неадекватно сьстояние,като зомбирани,за наше голямо сьжаление това нещо продьлжава и днес.Люлката наречена Бьлгария се люлее все още силно и малкото хора,които падат от нея се поокопитват бьрзо и дим да ги няма по света.Надеждата да се оправим вьзлагаме именно на тези хора,които трябва да скьсат веригите на които се люлеем и проснати на земята дано се поосьзнаем.Сигурен сьм че и много помаци ще има сред тези хора "освободители"защото ние винаги сме обичали страната си и сме го доказали през годините вьпреки нечовешкото отношение на тази страна кьм нас.Дано да се случат нещата по скоро и зобирането ни най сетне спре.Дано... дано ... до всяко добро сьщество застане поне още едно и само си викам дано,както се пееше в една хубава бьлгарска песен.

Offline Rasate

• Forum fan
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1001 on: October 13, 2011, 14:35 »
Абе  Rasate от каде ги вадиш тези гарантирания от каде ги ископаваш тези работи незнам.
Когато човек гарантира трябва да познава добре тази материя та ти нито си ПОМАК нито си живял сред това малцинство.
Моият дядо ми казваше че когато искаш да гарантираш за някого трябва да си изял една торба сол с него.

Но мен ме интенересува нещо друго и искам да го коментираш поне ти за сега си по уравновесен става въпроз за това http://www.monitor.bg/article?id=114283 икам ти да му сложиш името защото ако остане до мен ти ме познаваш.
Тук се е криела истината за нас ПОМАЦИТЕ но че не е било изгодно на Българите си личи.

Чекай-сигурен ли си-та,човек аз познавам много от т.нар.Балкански помаци,които са ми съседи в Ловешко  ;D-една част от родата са ми от там.От друга страна част от друга рода  по бабина линия са ми мюсюлмани с турско самосъзнание изселили се в Турция през по миналият век-по време на освободителната война и малко след това-оставили са всичко на християнската част от родата-т.нар. староседелци.

Затова не бъди сигурен дали имам или не помаци в рода или дали ги познавам.Не познавам тези долу в Родопите-и за първи път  в студентството си се сблъсках с такива,които не се смятаха за българи(бъркаха религията и етнос),а се турчееха.Нашите помаци си бяха българи-мюсюлмани и се имаха за такива.Редица от тях завършиха висше-има доценти,главни асистенти,банкери,адвокати,лекари и пр.-като съседите си християни не са много религиозни-не вярвам да изпълняват и намаз,но спазват празниците и се гордеят,че са мюсюлмани.

До изгорените архиви на гарата-има две версии:

-Първата ,че нещата са взети от не познавачи и чиновници и на яд само и само да не се върне са изгорени няколко вагона-щяло е всичко да се изгори,ако не е била своевременната намеса на историци-ако ние не може да ги имаме и вие няма да ги имате.
".....Но Хиндалов през това време заминал някъде, надделяло мнението да се изгори другата част от архивата, за да не се върне на турците и да заличат следите....."

-Втората която се носи в историческите среди е,че изгарянето е било инсценировка с която да се заблудят турските власти и архивите са си все още цели в България.

*Изгарянето няма нищо общо с Помаците или с историците-престъплението е извършено от дилетанти и не познавачи на историята,камо ли да виждаш в това число заговор-нещата стават прекалено бързо.За този период няма как да се "прецени" кое е "полезно" и кое не е за да бъде оставено-не търсете под вола теле.

Поздрави.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1002 on: October 13, 2011, 18:15 »

Статията с леко видоизменено съдържание бива публикувана поне от 50 години. Ако се разровите ще я намерите къде ли не.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1003 on: October 14, 2011, 00:12 »
 Rasate ще се опитам да говоря с твоят ентелегент а той е доста странен.
Сега ти си по средата защото нито си Български-мюсюлманин нито Български-християнин нали та между две джамии без намаз.

По тая причина турците решават част от негодната според тях архива да разпродадат на халваджи-бозаджиите.

та ако вникниш малко повече ще видиш че годната щената архива си е устанала и добре че е останала защото ако попадне в ръщете на българин знаеш последиците те унищожаваха всичко даже и надгробни плочи и т.н.
Исках това да чуя от теб кото историк да се трогниш малко но не ти трепна сърщето даже си казваш добре дошло.

Светлинка излизаш за малко от тъмнината си и пак се губиш гледам че постояно си в командировки не правиш никакви коментарии за статията може би и за теб е нормално това гавряне с архивите събирани с стотици години лист по лист плюс това е имало недостик на хартия.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1004 on: October 14, 2011, 13:13 »
http://www.haykiris.net/Videolar.asp?video=goster&videone=18260&aradi=olarak
Te balgarite pradali daje kostite ostanali ot bitkata pri Pleven. Predpolaga se 4e sa prodadeni dori kokalite na zaginalite rusnaci stava vapros za kosti sas nqkolko tona prodadeni vav zapadna fabrika za tor.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42