Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 576628 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline skoti3

• Forum fan
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #975 on: October 08, 2011, 19:29 »
Разбрах едно много важно нещо за помашкия диалект, от преди години. Дори говора на помаците от преди 100-200 години да е много по различен от сегашния български език. То това е така, защото са успели да запазят средновековния български език, докато езика на християните последно време е променем, защото е допускал и продължава все още да допуска повече чуждо влияние по обясними прични. Езика ни днес е доста променен от средновековния български език и от там идва това, че преди години някои неща са се изговаряли по различен начин. И днес дори, в условията на глобализация, езика ще също се променя, навлизат доста чуждици, които използваме.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #976 on: October 08, 2011, 20:27 »
Разбрах едно много важно нещо за помашкия диалект, от преди години. Дори говора на помаците от преди 100-200 години да е много по различен от сегашния български език. То това е така, защото са успели да запазят средновековния български език, докато езика на християните последно време е променем, защото е допускал и продължава все още да допуска повече чуждо влияние по обясними прични. Езика ни днес е доста променен от средновековния български език и от там идва това, че преди години някои неща са се изговаряли по различен начин. И днес дори, в условията на глобализация, езика ще също се променя, навлизат доста чуждици, които използваме.

Езикът е жив-променя се постоянно.Не може да се каже със сигурност,че помаците говорят средновековен език-защото помаците не са еднородна маса,а огромна общност разпределена в няколко етнографски района притежаващи собственна диалектическа особеност.

Всички посетители в този сайт правят една огромна грешка говорят за всички помаци,но прехвърлят черти характерни само за един определен помашки район.
А помаци има не само в Чеча,а и в Рупчоса,Скеча,Балкана, Предбалкана и пр.,които се различават помежду си както по изговор и език,така и по определени традиции,фолклор и светоусещане.

Помаците са разнородни толкова,колкото и християните,с които са от един род-българският.

А за езикът от Рупчоса,който ти Скоти характеризираш,като помашки-да различава се,не защото са мюсюлмани и поради това да се е запазил,запазил се е поради това,че са отдалечени и не са имали постоянен досег с чуждоезични носители.

Поздрави

Offline Veles

• Candidate member
  • *
« Reply #977 on: October 08, 2011, 21:21 »
Здравейте, регистриран съм отдавна на форума, но до сега съм предпочитал повече да чета и да не коментирам, но получих е-маил от сайта, за да участвам по тази важна тема. Та сега се реших все пак да си дам мнението.

В 21 век е нормално и логично всеки да се определя за такъв какъвто смята, дали по верска, етническа или друга принадлежност. Разбира се, не трябва да се спекулира с исторически или други факти за подкрепяне на една или друга теза. Доколкото познавам помаци, те са предимствено с българско етническо самосъзнание, отделно помак не е епоним за цялата общност: някой го смятат за обидно или използват българин мюсюлманин, ахрянин и т. н. Така или иначе въпросът е много комплексен и не смея да се изказвам за друго, освен за историческата връзка между помаци и православни българи през последното столетие и по-конкретно през последните 100 години.

Интересни са взаимоотношенията между двете групи в перида 1878-1912 в Македония, през което време протича едно революционно движение на българите християни от областта за извоюване на автономия, в което се включват или се противопоставят различните етноси в Македония - сърби, гърци, власи, албанци, турци. Разбира се, помаците не участват почти никак в тази борба, защото не се припознават напълно с българите християни, а подобно на албанците, които все пак сравнително рано започват национално възраждане (средата на 19 век), продължават да се определят на религиозен принцип, а не на етнически. Затова и се самоидентифицират с Османските власти. Ясно е, че ВМОРО и ВМОК извършват няколко показателни акции срещу помаци - опожаряването на Доспат, насилственото покръстване 1912-1913 г. и други, но е вярно че по места доста помаци участват в революционното движение. Поне няколко писани комитски спомени съм чел, в които се говори за помаци куриери и помагачи на четите. Отделно по места много хора се оплакват от помашки разбойници, които християни селяни ги определят като българи "правят се на турци, ама дума турски не говорят". Ще ме прощавате, че не цитирам в случая конкретна литература, но примери подобни има много и в момента не мога да приложа източници за информацията ми.

Мога обаче да цитирам един от основателите на тази организация ВМОРО, Андон Димитров, който освен това е преподавател по български в солунска турска гимназия. Този случай според мен показва, че ако на битово ниво православни българи и помаци остават противници заради ежби, недоверие, различна религия и т.н., то на високото ниво определено се усеща близост. Разбира се, всеки може да тълкува цитата както сметне за добре, но не видях друг преди мен да го е цитирал, така че може да даде повод за размисъл сред повечето тукашни потребители.

"Защото от гръцкия се интересуват само ония турчета, които са от места, гдето има гръцко население, а от български - които са между българска среда. Ето мерилото на българизма и гърцизма в Македония... По-голямата част от моите ученици бяха помачета (българи мохамедани). За тях българският език като майчин беше много лесен. Те още първата година привикнаха свободно да четат. Между тях имаше и солунски дьонмета*, и албанчета, които хранеха особени симпатии към българите... Един ден две помачета дойдоха у мен вкъщи и... ми показаха два екземпляра на „Под игото“. На запитването ми как са ги доставили отговориха ми, че им ги дал да ги прочетат и пак да ги върнат един приятел от новата българска революционна организация, която имала последователи и между помаците в Мъгленско... Те и двамата станаха каймаками в Македония. Организацията най-добре вирееше в техните околии въпреки големите доноси от гърците. Те и днес още заемат видни административни постове в републиканска Турция. Не забравят своята татковина Македония и продължават да хранят особени симпатии към Вътрешната македонска революционна организация."

Петров, Тодор, Билярски, Цочо (съставители), „ВМОРО през погледа на нейните основатели“, Военно Издателство, София, 2003 г., стр. 143

Offline gugu

• Senior member
« Reply #978 on: October 08, 2011, 22:08 »
От известно време не идвам тук, едно че нямам време, друго че не намирах знаци за решение на основния въпрос - произхода и миналото на помаците. Но понеже получих покана на имейла си за преглед на тази тема, реших да се включа. За съжаление нямам време да прочета цялата дискусия, ще си кажа на кратко мнението, което впрочем преди година многократно съм отстоявал.
Помаците  - специално тези ВЪВ БЪЛГАРИЯ, с майчин език български език за мен са мои братя, различаващи се само по религията. Факти в историческите архиви - колкото искате. И то в архивите на Османската империя. Да не говорим за езика, общите песни (най-великите народни песни на света).  Етносът говорещ български и обитаващ централната част на Балканския полуостров според мен е образуван от няколко различни съставки (традиционо сочените траки, славяни, прабългари... но и всички по-малки и по-късни групи). Това ни личи по различните нюанси на носиите, песните, обичаите, шевиците, дори външния вид.  Затова има тракийци, шопи, добруджанци, македонци, родопчани (помаци и християни), торлаци, балканджии и т.н.  Както при немците има шваби, сакси, баварци, прусаци и т.н. Но всички ние сме си българи, както и всички ония са си немци.
За съжаление политическата конюктура през годините е подложила мюсюлманите, говорещи български на много тежки изпитания и те имат право да бъдат обидени. 
Днес помаците могат да се нарекат както си искат - араби, ескимоси и т.н. Най-трагичното е, че могат да спрат да учат децата си на хубавия български диалект и да възприемат чужд език за майчин.
Но това ще бъде по-жестоко ДАЖЕ от насилието на държавата върху тях.  Защото това би било отричане от паметта на дедите и бабите им. Онези героични баби, които столетия наред са предавали нашия общ език от поколение на поколение.
Така че не слушайте скъпи братя чуждите проповедници, а слушайте гласа на кръвта си.

Offline gugu

• Senior member
« Reply #979 on: October 08, 2011, 22:22 »
Сега се загледах в заглавието на темата. Странно. Помаците са БИЛИ българи или не?   Така зададен въпросът, съдържа в себе си презумпцията че помаците вече НЕ СА българи, дори да се предположи че някога са БИЛИ българи.
Дано да е грешка на стила, вместо коректния въпрос "Помаците българи ли СА или не? "
Иначе излиза, че авторът на темата съзнателно е формулирал така заглавието.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #980 on: October 08, 2011, 22:41 »
gugu мерси за трудът който си положил доста са си погрижил за нас ПОМАЦИТЕ нямаше нужда и ти да ни опредилаш и преобщаваш колко е лесно нали благодаря ви много.
Но ако искаш може да сподилиш с нас от каде ти дойде това емайлче от кого и за какво с какви напътсвия от сега ти благодаря но не с лошо защото ще видим по нататък как ще станиш и ти груп като останалите от твоя сои.
Тук никой не е случаен и всеки и един е на ясно със себеси от каде идва и накаде върви не се напъваи излишно е.

А сега как се чустват ПОМАЦИТЕ ТОВА Е ВАЖНОТО ДРУГОТО ВЯТЪР РАБОТА.

http://www.facebook.com/groups/116935191731876/?notif_t=group_activity

http://www.facebook.com/groups/gptg.1404/

http://www.facebook.com/groups/114863478560063/

http://www.facebook.com/groups/pomaknews/

http://www.facebook.com/groups/www.balkanolojicom/

и има още стотици да не правим реклама.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #981 on: October 08, 2011, 23:06 »
Аз Ибрахим 65
 с български език
 с български ген
 с българко самосъзнание
 с българска история
 с българско гражданство
 с българско бъдеще.
се превъплащавам в нещо друго в нещо ново нещо свято а той е ПОМАКЛЪКА ПОМАЩИНАТА в БАЩИНИЯТА в това което трябва да бъда и ще бъда да аз съм първият ПОМАК и всеки и един индивит трябва да се съобразява с това мое самоопределение зощото законът ми го позволява и всеки и един който не се съобразява с това мое самоопределение извършва престапление и никой да не се опитва да ме определя или приобщава.

Offline Rossizoran

• Candidate member
  • *
« Reply #982 on: October 08, 2011, 23:32 »
Помаците са българи, точно толкова колкото и гагаузите! А какви са ви фактите, че не са?

Offline osmanbey

• Member
  • **
« Reply #983 on: October 09, 2011, 00:03 »
mene interesuva predi da opredelqte nqkakvi hora za licnostta im priemer kato pomaci trabva da zanete kakavo e pomak ili bilgari dali znaete kakvo e bilgarin

Offline osmanbey

• Member
  • **
« Reply #984 on: October 09, 2011, 00:11 »
kollko pomaci ima koito sa se starali s pomashkata kultura i sa se opitvali dae pokajat na svetovno nivo ?kato kniga ili neshto podobno?

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #985 on: October 09, 2011, 00:26 »
Значи трябва да е ясно, че корен и произход са коренно различни неща от самоопределение. Тук никой никого не самоопределя и никой не отрича помаците като религозна общност. Става въпрос за това дали помаците имат общ корен с християните в България, за което има доста извори и то от Османски произход. Именно в тях пише, че по Родопите в началото на Османското владичество е имало християни, а след това какво е станало с тях ? Опитва ме се да спорим по това дали мюсюлманите с майчин език български имат общ произход с останалите християни тук. ТУк никой никого не самоопределя, това няма нищо общо със самоопределянето. Аз мого да кажа, че съм Кореец например и да се самоопределям като такъв, но дали вярно ще съм такъв. Самоопределянето си е самоопределяне и няма нищо общо с произхода.

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #986 on: October 09, 2011, 01:01 »
Аз също се замислих върху заданието на въпроса.Дали помаците са били българи?Така зададен въпрос, ще се отговори с да или не. Ако отговорът е да, ясно, били са българи, които са приели исляма, както преди това са приели християнството или пък са си останали езичници, които приемат исляма. Ако отговорът е не. Тогава какви са били? Думата помак/ци от кога се среща в източниците? И дали тя обозначава етническа група или какво? Днес с думата българин обозначаваме етническа принадлежност, но значението на думата е посочено в една друга статия, като божии човек. Българин означава светъл, мъдър човек, човек на Бога. С това име са се нарекли всички живеещи в пределите на България независимо ,че са имали различен произход. Под различен произход имам в предвид принадлежността към различни тракийски племена. Но те са си били родствени, макар да са воювали за надмощие едни срещу други. Има една максима, навярно тя е в основата: "Храната прави борбата". Когато се изчерпат ресурсите се разширяват земите, завоюват се нови. Всички ,независимо как се определяме и каква вяра изповядваме, сме потомци на тези племена. От тук, Балканите едни тръгват на изток, други на запад, след столетия отново се връщат в бащините си земи. Но са минали векове и през това време са се назовавали с какви ли не имена, затова за едни и същи народи в различните исторически източници се използват различни имена.

Offline gugu

• Senior member
Re: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #987 on: October 09, 2011, 09:22 »
От известно време не идвам тук .......
Днес помаците могат да се нарекат както си искат - араби, ескимоси и т.н. Най-трагичното е, че могат да спрат да учат децата си на хубавия български диалект и да възприемат чужд език за майчин.
Но това ще бъде по-жестоко ДАЖЕ от насилието на държавата върху тях.  Защото това би било отричане от паметта на дедите и бабите им. Онези героични баби, които столетия наред са предавали нашия общ език от поколение на поколение.
Така че не слушайте скъпи братя чуждите проповедници, а слушайте гласа на кръвта си.

Ибрахим явно е нов тук и неме познава, защото аз съм си член на този форум от много години, както съм написал по-горе.
Ако се прочете по-внимателно написаното от мен, кого приобщавам?  Аз само показвам едни факти, които днес се отричат.

Offline gugu

• Senior member
« Reply #988 on: October 09, 2011, 09:26 »
Довиждане! Ако не беше автоматичния имейл от сайта до такива неактивни членове като мен, нямаше да вляза вчера.
Но се убедих, че тук нищо не се е променило. Пак има форумци, които не искат да признаят това което ни сближава, а непременно искат да се разделяме.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #989 on: October 09, 2011, 10:21 »
Довиждане! Ако не беше автоматичния имейл от сайта до такива неактивни членове като мен, нямаше да вляза вчера.
Но се убедих, че тук нищо не се е променило. Пак има форумци, които не искат да признаят това което ни сближава, а непременно искат да се разделяме.

Не се цупи-ибрахим65 е малко серт,ама не е чак толкова лош. ;)

А до Ибрахим,вчера по време на пооправяне на сайта са се изпратили имейли до всички неактивни членове. :)

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42