Четох, четох, четох - вече взех да се обърквам и аз. Един помак казва - ние сме помаци, втори казва - ние сме турки, трети - българи, четвърти - славяни, пети - траки, шести - араби, дошли от Мала Азия и т.н.
Правя си извода, че самите вие не знаете какви сте. Всъщност, знаете какви да не сте - българи. Турция била ви признала - ами ОК, който иска да отива да живее там. Ама имам познати, "български турци", които бяха и се прибраха. И не е едно семейство. Вярно, живота тук не е лесен, за вас може би е много повече труден. Но да не си мислите, че там ще ви посрещнат с хляб и сол? Видях между постовете, че има помаци които живеят там. Любопитно ми е, кажете как е там?
А сега по темата - дали помаците са били българи или не, аз имам една теория, която ми звучи най-правдоподобно:
1. Някаква част от славянските племена, населявала Родопите е оцеляла в по-затворен вид. Напълно е възможно, в по-късен етап, 10-11в да са се преселили няколко семейства араби - мисионери. Щом е имало християни - мисионери, защо да не е имало и мюсюлмански такива. Постепенно, не изведнъж, по-голяма част от това население е приело мюсюлманската религия. Останалата част са приели или са били християни.
2. Напълно възможно е и византийските императори да са преселвали по-диви племена, дори и мюсюлмански по границата си - така са се опитвали да ги ползват като буфер.
3. При превземането от Османската империя през 14в мисля че е било съвсем нормално да е имало мюсюлмани. За останалите християни по това време е имало няколко пътя - да си останат такива и да си носят последствията, да приемат доброволно исляма или да го приемат насилствено. Вероятно са се случили и трите варианта.
4. След това тук са се преселвали и вече истински турци, от Османската империя.
5. От автори, писали по времето на комунизма аз трудове не чета. Българските са писали и преписвали променена история, а руснаците умишлено са скривали българското по сегашните техни земи.
Общо взето, това обобщава всичките ви теории. Според вас, не би ли могло да се случи от всичко по-малко? Нали знаете, цветовете не са само бял и черен...
Надявам се да не ми се нахвърлите отгоре веднага, а малко да помислите, защото в това, което написах има логика.