skoti3 не е така аз ако видя ПОМАК и на космуса ще го позная че е ПОМАК няма смисъл да ми обесняваш щоротии.
Тогава кажи по какво ще го познаеш човек, че е Помак както казваш. Кажи някоя външна особеност, по които ги разпознаваш, иначе в слуачая ти говориш щуротии. Както казах, всеки носи различни белеза, кой повече славянски, кой повече или по малко тракийски или прабългарски.
Добре мен ме интересува главно за помаците от гоцеделчевско, дай ми солидни доказателства, че са били българи! Тук не става въпрос дали са били славяни или някакви други - дай ми доказателство че са били българи. Защото според мен аз по-скоро съм тракиец от колкото какъвто и да било друг. Искаш за това доказателство ли? - Доказателството е навсякъде около моето село - тракийски некрополи, селища, могили - всички до едно - тракийски!
И на теб ще отговоря същото, всеки носи различни гени и това е строго идивидуално. Тук не говорим дали някой е бил чист прабългарин, а това дали помаците днес и християните днес имат общ корен от преди Османската империя ? Въобще не говоря за Аспаруховите българи, то ако става въпрос за тях, то има хора християни в България, които може да нямат никакви такива чертви а върху тях да преобладават славянските, но това не ги прави по малко българи от останалите. Аз по никакъв начин не претендирам, че днес има чист българин, славянин или тракиец, защото всеки носи в себе си идивидуално повече от някоя от чертите.
Та мисля, че темата въобще не за това дали някой е тюрк, прабългарин, иранец, славянин и т.н. и т.н. А това дали Мюсюлманите с майчин език български и българските християни днес са имали общ корен от преди османската империя ще го повторя отново. Не е нужно едните да доказват какви или другите, защото е ясно, че и при двете религии е имало влияния от много ама много племена и народи през вековете. Та оставете го името българи днес, да не би Румънците, Германците, Испанците и др, да имат чист произход- всеки човек носи различни белези на хората, които са обитаватели тези земи.
И накрая до Караибрахим. Прав си, че всеки се чувства различно в различните държави. Това е характерно за всеки. Както за помаците в Турция или Гърция, така и за християните, които живеят например в Англия или Сащ, където са си родили и израснали децата. Нормално е тези хора да имат и най-вече децата гражданско съзнание към тези страни. Та по същата логика и например един Французин, като поживее няколко години например в България би чувствал същото.
И за последното, което казваш, че е важно да се помни произхода е добре, но с какво той е по-различен и по уникален от останалите хора, които са християни днес ? Говорим за преди Османската империя нали.