Никой уважаващ себе си историк няма да ползва фолклора и литературата,за да установи исторически факти!
Ето защо и историята на България е пълна с противоречия и неясноти.Защото базата е бил фолклора.
Аотносно това дали Софроний е бил платен руски шпионин-търси и ще намериш!Знайно е,че българското население е било манипулирано и от Ватикана и от Руската империя,за да могат да се домогнат до земите на Балканския полуостров.Става дума за влияние и интереси,които май не ги разбираш,Расате.Във всеки случай са далеч от патриотичните подбуди за свободна България.Дори и Левски е бил поддържан от Ватикана,затова е внушавал на съзаклятниците да не разчитат на Русия.
Но да се върнем на помаците.Няма сведения,които да доказват,че те някога са се самоопределяли като българи.Допреди да приемат исляма са се самоопределяли като славяни съответно с името на племето си-смоляни,драговити,струмци и пр.Някои от тях може и да са били покръстени,но така и не са приели християнството с неговите догми,а вместо това са създали богомилството.А когато са приели исляма,вече са били определяни като турци-вследствие на имперската политика на османците,според която всеки мюсюлманин е турчин.Като такива са били окачествявани и от християнското население.За възникването на името помаци има друга тема,но знайно е,че в един момент това име започва да се използва.Както е ясно,че никога не са се наричали българи.Така че няма българи,които да са станали помаци.
Караибрахим, нещо особени ми се виждат тези славяни, дето ги говориш. От 10 ти века нататък изчезват-никой не ги споменава, всички ги наричат българи, те сами се самоопределят като българи, никакво желание нямат да се тупнат в гърдите и да кажат: " аз съм смолянин" , или: " аз съм драговит", още по малко пък се зоват "богомили" или някакви други еретици. Пък и пустите им чужденци-упорито си ги наричат българи-и ромеи и латинци и турци, и всички други чужденци-веднъж да ги бяха нарекли нещо друго, ама те все българи, та българи си ги наричат...И самите славяни с някаква упоритост българи се наричат-и те и царете им,и болярите им , и чиновниците , и търговците, и духовниците. Тия славяни един надпис не са оставили, че са " смоляни", "стумци" , "драговити", "богомили" , един от тях в хроника не се е записал. Все църкви строят тия славяни, нищо че уж са богомили или някакви други еретици. За християнските еретици веднъж писах и пак ще го повторя-те се имат за много повече християни от тези следващи официалната църква. Особени славяни наистина-чисти българи.