Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582696 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #660 on: September 02, 2011, 18:24 »
. Исторически източници за българско присъствие в Родопите-качи се на Перперикон и на най-високата част има българска руна, житието на Григорий Декаполит-описва как хан Персиян присъединява Родопите към Българската държава-Никита Хрониат-описва въстанието на Асен и Петър , Иванко, отношенията на Иванко с Калоян и императорския двор в Константинопол, Георги Акрополит-описва събитията след смъртта на Иван Асен Втори и войните между Византия и България за Родопите.Йоан Кантакузин-описал властването на Момчил в Родопите. Жофроа дьо Вилардуен и Анри Валансиен-описват отношенията между латинци и българи. Как пък един от тези автори не написа:" славяни".  Всички знаят , че воюват, преговарят, сключват договори с българи, знаят че насреща си имат българи и в тези земи живеят българи.

oxyuranus,ако българската руна на Перперикон е доказателство,че Родопите са били населени с българи,то аз съм американец.Защото притежавам един американски долар.Има много начини тази руна да се е появила там.
 А по-горе много ясно ти обясних защо  населението,обитаващо територията на българската държава е било наричано българи.По същата причина и днешните роми са наричани така. Да си чул някой европейски вестник да ги нарича "роми"?

Помаче,помаците са били турци толкова,колкото са били и българи.Т.е. никак.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #661 on: September 02, 2011, 18:43 »
KaraIbrahim

Ti may sashto ne si me razbral.
Ya procheti pak tova koeto sam napisal.

Samo da ti povtorya KaraIbrahim POMATCITE po geni sa evropeyski narodi tova e genetichno dokazano. Preobladavat skandinavskite geni. kazah turtsi zashtoto vsichki grajdani na Turtsiya se narichat TURTSI i Tay kati POMATCITE sa vklyucheni kato etnicheska grupa v sastava na Turskata Republika az gi narekoh avtomatichno TURTSI.
A etnicheska grupa TURTSI nyama po sveta.

tryabva li pak da utochnyavam neshto?

POMATCITE po DNK geni nyamat nishto obshto s abalgarite. PO DNK te sa s preobladavashti skandinavski geni. Ne sa bili hristiyani i ne sa stroili tsarkvi po Rodopite.

A koy kak se opredelya nyama nikakvo znachenie i ne beshe po temata.

Ako iskate vsichki se opredelyayte kato balgari ili kato slavyani ili kato romi ili kato makedontsi ili kato gorani ili kato marsiantsi ili kato amerikantsi imate si EGN ot ALLAh koeto nito ezik nito traditsii nito obleklo nikoy i nikoga ne moje da vi go promeni.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #662 on: September 02, 2011, 20:52 »

KaraIbrahim

Ti may sashto ne si me razbral.
Ya procheti pak tova koeto sam napisal.

Samo da ti povtorya KaraIbrahim POMATCITE po geni sa evropeyski narodi tova e genetichno dokazano. Preobladavat skandinavskite geni. kazah turtsi zashtoto vsichki grajdani na Turtsiya se narichat TURTSI i Tay kati POMATCITE sa vklyucheni kato etnicheska grupa v sastava na Turskata Republika az gi narekoh avtomatichno TURTSI.
A etnicheska grupa TURTSI nyama po sveta.

tryabva li pak da utochnyavam neshto?

POMATCITE po DNK geni nyamat nishto obshto s abalgarite. PO DNK te sa s preobladavashti skandinavski geni. Ne sa bili hristiyani i ne sa stroili tsarkvi po Rodopite.

A koy kak se opredelya nyama nikakvo znachenie i ne beshe po temata.

Ako iskate vsichki se opredelyayte kato balgari ili kato slavyani ili kato romi ili kato makedontsi ili kato gorani ili kato marsiantsi ili kato amerikantsi imate si EGN ot ALLAh koeto nito ezik nito traditsii nito obleklo nikoy i nikoga ne moje da vi go promeni.

Е да де,ама аз например не съм гражданин на Република Турция.И още много помаци също не са.
По този начин едни помаци ще са турци според теб,други ще са българи,трети гърци...
Ще са всичко друго,но не и помаци.
А ние тук се опитваме точно това да уточним-са ли помаците нещо различно от останалите народи на Балканите или не са?А ти с един замах даде отговор  ;D

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #663 on: September 02, 2011, 22:11 »
Pomache, теб май никой не те разбира...И аз се обърках, скандинавски гени, пък дошли на Балканския полуостров , пък ги наричали турци. Липсват ти знания, липсва ти основа за водене на някаква дискусия. На исторически факти отговаряш с фантазии, въобще  ти пишеш нова история на света...

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #664 on: September 02, 2011, 22:35 »
Караибрахим, Георги Акрополит го е написал много точно:
Българският владетел Михаил, който беше брат на жената на император Теодор и син на тъста му Иван Асен от дъщерята на Теодор Ангел, като се научи за смъртта на император Йоан [Дука Батаци], понеже знаеше, че западните земи са оголени от ромейски войски, пожела отново да възвърне към българската държава земята, която бе отнета на българите от император Йоан, и градовете в нея. Това измъчваше отдавна българите. Като намери, както смяташе, момента за удобен, той се впусна от Хемус и като прекоси Еврос [р. Марица], за кратко време си подчини обширна земя и си присъедини много градове без никакъв труд. Жителите, които бяха българи, преминаваха на страната на съплеменниците си и се отърваха от ярема на чуждоезичните."
Какво по ясно от това,а и написано специално за Родопите -за това, че местното българско население е предало на българския цар крепостите:Станимака, Перущица, Кричим, Цепена и всичко в Ахридско освен Маниак.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #665 on: September 02, 2011, 23:13 »
Българин = турчин? Никога!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Лъже ли историята?Комплексите на българите тежко обременяват историческата памет - митове, легенди и съмнителни икони населяват историята им. За изграждането на тези комплекси основна роля изиграва няколковековното османско владичество.

„Историческата памет на българите до голяма степен е обременена от комплекса за малоценност. За изграждането на този комплекс основна роля изиграва няколковековното османско владичество върху българските земи. Оттам е и този атавистичен страх, който е вкоренен във всеки един от нас – да не би да се окажем роднини на турците! По-лошото е, че продължаваме да крием този страх от самите себе си” – казва в интервю за Дойче Веле професор Пламен Цветков. Историкът все пак успокоява онези, които се тревожат: дори да има родство, то не прави нито българите - турци, нито турците - българи.

Какви славяни са българите?

„Тъкмо ирационалният страх да не се окажем „братовчеди” с комшиите от югоизток подхранва най-яркия мит от предкомунистическия период в българската история, а именно - притчата за славянското потекло и славянската принадлежност на българите. Дори съвременните българи са дълбоко убедени в нея, а когато някой я подложи на съмнение, начаса се надига буря от емоционални реакции, в които, уви, няма нищо рационално” – твърди професор Цветков.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  5 века турско владичество
Колкото до „вечното нещастие” на България и традиционния плач по нейните национални катастрофи: те имат корени не само в националния, но изобщо в целия балкански манталитет. Според професор Цветков въпросът за оцеляването на независимата българска държава се подменя с темата за недовършеното национално обединение. България има нещастието да се изпречва на пътя на Русия към черноморските проливи, а този географски факт до голяма степен трагично обрича историческата съдба на българската независимост.

Според професор Цветков вместо да оплакват националните си катастрофи, българите трябва да проумеят, че предшествениците им са съумели неколкократно да осуетят имперските планове на Русия за завладяване на полуострова и така да опазят независимостта на страната си.

Какво ти Освобождение...

Като ще преосмислят, българите трябва да се освободят и от мита „Трети март”. „В България до такава степен сме комплексирани от турското владичество, че смятаме за освобождение замяната на султанската армия с руска. И досега умишлено се премълчават безчинствата, грабежите, убийствата и изнасилванията, извършени и от руската, и от съветската армия по време на рекламираното доскоро така наречено „Двойно освобождение”.

Като софиянец се срамувам, че улици в моя град продължават да носят имената на такива българоядци и българомразци като граф Игнатиев, генерал Паренсов, княз Дондуков-Корсаков или Юрий Венелин, който смята българите за руско племе. Но истината за тяхната дейност, макар и добре документирана в историческите извори, остава в сянката на измислиците” -  посочва ученият.

Баташкото клане - история или истерия?

„Тези, които раздухват в България истерията срещу научния проект на професор Улф Брунбауер за Баташкото клане, са известни със своето сляпо преклонение пред всичко руско и съветско. Тоест, няма нищо патриотично в реакцията им към изводите от изследването. Моята критика към проекта е свързана с допуснатото омаловажаване на ролята на Априлското въстание, което е сред малкото светли и изцяло български дела в българската история” – казва професор Цветков. Според него научният колектив от Германия търси отговор на въпроса защо именно Батак се превръща в символ за краха на това въстание, след като още 200 селища споделят същата кървава съдба:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Героят с главно Г
„Никъде в изследването колегите от Германия не отричат избиването в Батак, а страшният рев в България срещу тях е тъкмо защото уж отричали това избиване. Нещо повече, изследователите съвсем коректно се отнасят към грозния за историческата ни памет факт, че Баташкото клане всъщност е дело не на турци, а на българи-мюсюлмани срещу българи-християни. Учените от Германия просто се опитват да обяснят причините защо и досега се мълчи по този въпрос.”
Иконоборство
Доста конфузни сведения за личностите и делата на редица така наречени „икони” в българската национална история са заключени със стоманени табута, които най-после трябва да бъдат премахнати, смята професор Цветков. За Васил Левски, например, който при цялата си демократичност създава тайна полиция, а тя съвсем не си поплюва с предатели и шпиони и извършва редица екзекуции. Като черна статистика те са нищо пред касапницата в редовете на ВМРО, но историческият факт си остава.

Професор Цветков цитира и друг позорен акт в българската история – с уговорката, че той все още чака своето окончателно потвърждение: в процеса срещу Васил Левски решаващите доказателства са подхвърлени на турските власти не от кой да е, а от жената на Любен Каравелов, която впоследствие се  оказала руска шпионка.

Автор: Николай Цеков, Редактор: Александър Андреев
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15352063,00.html

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #666 on: September 03, 2011, 00:03 »
Неактивен teo

Advanced member
    Публикации: 443
    ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
    Respect: +1
        Профил
        Лично съобщение (Неактивен)

Ние сме просто - Помаци!
« -: Юли 11, 2008, 15:25 »

Цитат

+1 Vote Down Vote Up
Ние сме просто - Помаци!
На тия думи изречени от Професор Адриян Палов,никога няма да се противопоставя.Един народ не трябва да се претопява във "общия казан".Помака си е Помак!И такъв ще си остане!Познавам Помаците като великолепни хора.Те са силни духом и душевно красиви.Не ме разбирайте погрешно,на никого не се подмазвам.Не го правя от това да не бъда истриван,защото тук постоянно бях истриван,без да съм казал една обидна дума.Правя го от това сам да се блазна на себе си.Защото познавам много Помаци и имам много приятели!Те са хора скромни,отдадени на религията си и културата си.Във един по тесен кръг със тях влизате във техния духовен и магичен свят.И няма вече откъсване!Ти ставаш част от този свят!Защото този свят е толкова вълшебен,че дори когато сега пиша ми се върти във главата една чудна Помашка песен!Да аз съм във магията на Вълшебния Помашки свят!Не не не ми казвайте,че греша и че такъв народ няма!Не ми говорете че,те са част от един друг народ!Не! Не можете да ме убедите,защото един .....само един допир със този народ ....със тази култура ти вече си във страната на чудесата.Моля ви само не ми истривайте постинга....оставете душата да ми говори,защото сега именно тя говори!Защото тези думи идват от корена .....от вдън душа.....защото познавам този народ и ги считам за част от себ си! Да аз съм един турчин и сега много хора, ще кажат че аз правя просто пропаганда.Ако така мислите нека да кажем че, това е Пропаганда на душата ми!Защото са истински и верни думи!

Приятели мои,
Въпреки че, Ондер ме истрива много.....Когато се срещнах със него по СКАЙП, го разбрах ,че е ,един наистина инилигентен и лъчезарен човек.Тук съм общувал и със Рахмие и със Метка и със много други....Поздравявам ви!Поздравявам ви за прекрасно обновения сайт на Помаците.Голям напредък има!Постигнали сте огромни неща!Знам че, е трудно но, нека трудът ви  да е благословен!Отдайте се на този сайт,защото това е Голямата среща на всички Помаци тук.Именно това е и Мисията!Благодаря ви!И моля ви да не ми истриете думите...Поне само това мое изказване!
Информирай модератор   Активен
ЖИВЕЛА ЕДНА ПОМАШКА ПЕСНА....
              В СТО ГАЙДЕ И СТО ГЛАСА....
ЖИВЕЛА ПОМАШКИ НАРОДЕ
          ВЕЧЕ ХИЛАДО  КУСУР ГОДИНЕ .....

На мен ибрахим65 какво ми остава да кажа след всичко това изписано освен да си мисля че има и кадърни хора заслужаващи обичта ни.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #667 on: September 03, 2011, 09:08 »
EvroPOMAK , не виждам това, което си писал какво общо има с темата: "Помаците са били българи или не ?". За това че има митове в българската и в която и да е друга история-спор няма.
Ибрахим 65, едва ли има някой , който ти оспорва правото да се чувстваш такъв , какъвто искаш да се чувстваш! Но че сега , в днешно време ти се самоопределяш като различен от българите не означава , че помаците не са били българи и че сега не са българи.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #668 on: September 03, 2011, 10:37 »
EvroPOMAK , не виждам това, което си писал какво общо има с темата: "Помаците са били българи или не ?". За това че има митове в българската и в която и да е друга история-спор няма.
В бързината на търсене от последните актуални коментирани теми не открих подходяща и затова я поставих тук, а ако имаш време може да я преместиш другаде. Благодаря предварително.  ::)
Иначе, Помаците, може през вековете да са били всякакви, но сега са си Помаци, дори и заглавието на темата, хич не е подходяща за коментарите по тази тема както е формулирано, тъй че може да я "възродите" и да смените името на темата, по иначе.  ;D
Преди Помаците да станат като име Помаци, те са са се наричали Траки, и от 8 - 10 в. когато приемат исляма, а частично-поединично може и по-късно, те стават Помаци, пък на който не му аресва, да бъде весел и здрав да си спори колкото си иска!  ;D 8) :) ;)

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #669 on: September 03, 2011, 10:51 »
В бързината на търсене от последните актуални коментирани теми не открих подходяща и затова я поставих тук, а ако имаш време може да я преместиш другаде. Благодаря предварително.  ::)
Иначе, Помаците, може през вековете да са били всякакви, но сега са си Помаци, дори и заглавието на темата, хич не е подходяща за коментарите по тази тема както е формулирано, тъй че може да я "възродите" и да смените името на темата, по иначе.  ;D
Преди Помаците да станат като име Помаци, те са са се наричали Траки, и от 8 - 10 в. когато приемат исляма, а частично-поединично може и по-късно, те стават Помаци, пък на който не му аресва, да бъде весел и здрав да си спори колкото си иска!  ;D 8) :) ;)
EvroPOMAK , може ли малко по-подробно за това, че помаците са били траки-кое от племената на траките имаш предвид, как са се запазили до 8-10 век след новата ера, каква религия са изповядвали преди да приемат исляма, на какъв език са говорили,   как приемат исляма, от кого, как са се отнесли  и отнасяли към тази общност съседните християнски държави, къде е засвидетелствано всичко това?

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #670 on: September 03, 2011, 11:09 »
Изтрито от модератор

Offline tersid

• Adviser
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #671 on: September 03, 2011, 11:13 »

Е да де,ама аз например не съм гражданин на Република Турция.И още много помаци също не са.
По този начин едни помаци ще са турци според теб,други ще са българи,трети гърци...
Ще са всичко друго,но не и помаци.
А ние тук се опитваме точно това да уточним-са ли помаците нещо различно от останалите народи на Балканите или не са?А ти с един замах даде отговор  ;D
Кара , нема какво да се опитваме да уточняваме  ,ние сме по малко и  българи ,и турци ,и гърци, и македонци . Ако кажем ,че сме били или сме само  българи ,другите ще се сърдят,затова ако някой каже българи: Добре ,българи. Турци : Добре, турци.Цигани: добре ,цигани.
Важното  е мир да има ,защото малко или много средата на Балканите е враждебна ,враговете са много и дебнат от всички посоки, а ние сме прекалено малко,макар да сме доказали ,че сме силни когато сме общност в мир и в безмир.  :) или пък е възможно всеки да ни е приятел и иска да сме с него ,защото по силата на международните закони  коренното население се ползва с привилегирован статут .
Знаеш ли го какво му  е по акъла на всеки. Сабор му е майката дето се вика и освен това никога да не ядем конско и магарешко както правят всички които искат да сме като тях,та да има барем една отлика.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #672 on: September 03, 2011, 11:30 »
Marlboro,  тъп мелез може да казваш на кучето си!!!!
"Sega az iskam da pitam  tozi melez ti ot koi si? ot  Esperihovi bulgari ili izostanali(robi) narodi ot Bizans,koito sa osvobodeni ot turki ?" -само от това изречение разбирам, че от история нищо не разбираш.
Обръщам внимание на Модераторите за обиди отправени от участник във форума!

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #673 on: September 03, 2011, 12:08 »
Изтрито от модератор

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #674 on: September 03, 2011, 12:13 »
Marlboro, проявяваш типична българска черта-да си велик във форумите и незабележим в живота...Дали не си българин? По манталитет си точно такъв!  Пък и правописа на английския ти е слаб, явно акцентуваш на каубойски занимания. Продължавай с тях-историята не е за теб.