Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582594 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline Pomache

• Avarage member
Ynt: Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #600 on: August 29, 2011, 23:45 »
Помаче,

Не съм чак толкова тъп колкото Ибрахим65 си мисли и схващам бързо какво се опитваш да докажеш  :) Но пак ти повтарям, че следва да се гледа на съвременния българския народ като на етнос, формиран през вековете (от създаването на държавата ни до днес) в резултат на сливането на няколко различни общности. 

И да се върнем на темата.  Приемаме, че помаците са отделен етнос.  Кажи ми според теб как следва да се нарича този отделен етнос (народ)  ??? Как се е наричал през вековете - например през VII, IX, XII, XV, XVI и XIX век?  На какъв език са общували представителите на този етнос? Това са ми първоначалните въпроси...

Az ne osporvam che savremenniya balgarski narod se e formiral ot razlichni obshtnosti. Az samo tvardya che v DNK to na tozi narod nyama geni na Asparuhovite balgari i sledovatelno te ne sa onezi balgari. Ne osporavam fakta che te sa bili po tezi zemi bez Dobrudaja predi idvaneto na Asparuh.

Za POMATCITE po kasno. Iskam mnogo dobre da razberete che te ne sa genetichno balgari. Samoopredelenieto ne me interesuva.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #601 on: August 29, 2011, 23:57 »
PNK2003 абе ти тази вечер дрогиран ли си или си такъв по рождение.
oxyuranus и ти ли искаш обеснение от мен както гледам си предрешил всичко предварително и каквото и да ти кажа наафиле.
Когато се каже думата ПОМАК те заболява сърцето нали но те са тук напук на всичко.
Когато се каже думата ПОМАК трябва да се има испредвит един народ като хваниш Адана Кония подмишеш чанакале премишеш родопите та стигнеш до Белград това трябва да се има испредвит и на това ако ми казваш че го няма и че не съществува тогава думите ми свършват и мога да ви пожелаия приятно заяждане.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #602 on: August 30, 2011, 00:40 »
PNK2003 абе ти тази вечер дрогиран ли си или си такъв по рождение.
oxyuranus и ти ли искаш обеснение от мен както гледам си предрешил всичко предварително и каквото и да ти кажа наафиле.
Когато се каже думата ПОМАК те заболява сърцето нали но те са тук напук на всичко.
Когато се каже думата ПОМАК трябва да се има испредвит един народ като хваниш Адана Кония подмишеш чанакале премишеш родопите та стигнеш до Белград това трябва да се има испредвит и на това ако ми казваш че го няма и че не съществува тогава думите ми свършват и мога да ви пожелаия приятно заяждане.

Ибрахим65,

И на това, ако му викаш уважителен разговор.  За мен не е проблем, мога и в твоя стил да продължа да водя дискусията...

Наркотични и упойваши вещества не приемам и в този смисъл няма как да съм дрогиран, колкото и да ти се иска това да е така.  Явно ти нещо трудно правиш връзка тази вечер с централния и използваш предимно гръбначния... Кой твърди, че помаците ги няма и не съществуват? Да си чул подобно нещо от мен?  Изобщо разбираш ли за какво се води този разговор?  Питах "сто пъти" как би трябвало да се нарича този народ към който принадлежат помаците?  Какво толкова те затрудни във въпроса ми?  И малко дете щеше да го разбере.  Не искам да ми обясняваш къде живеят помаците и кои области населяват.  И явно загряваш бавно, поради което ще ти кажа предварително защо задавам подобен въпрос.  Ако ми отговориш, както в действителност предполагам, че твърдиш, че помаците принадлежат към народ, който се нарича "помашки" (все пак всеки народ си има някакво име), то следващият ми въпрос ще бъде дали гораните и торбешите също принадлежат към "помашкия народ".   Много ти дойде за тази вечер и другите въпроси ще ги задавам лично към теб през следващите седмици.

И един съвет от мен, чисто приятелски.  Вземи се отърви от тази натрупана злоба, тя те изяжда отвътре!

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #603 on: August 30, 2011, 09:21 »
Ибрахим 65, аз не предрешавам нищо-историята го е предрешила. И да скачаш срещу нея няма смисъл-събитията са минали, станали, описани са и не могат да се променят, единствено могат да се приемат. Напук на всичко не се живее, напук на всичко не се спори, а ти точно това правиш. Ако искаш да те приемат насериозно, да уважават позицията ти трябва да я подкрепиш с нещо повече от голи фрази и изхвърляния от рода на:  " Когато се каже думата ПОМАК трябва да се има испредвит един народ като хваниш Адана Кония подмишеш чанакале премишеш родопите та стигнеш до Белград". Това последното  може да предизвика само смях. Излезе, че турци, българи, гърци, сърби все са помаци, ама някак си не искат да го осъзнаят и да си го признаят.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #604 on: August 30, 2011, 09:32 »
Здравейте братя мюсюлмани,ЧЕСТИТО ви БАЙРАМ.
Здравейте и на останалите,които сте тук,няма значение какви сте,днес е празник,днес е байрам,днес е ден на помирение.
Позволете ми да ви целуна ръката,и да ви търся прошка за греховете извършени срещу вас,умишлени или не простете ми.
Днес се помолих за всички вас,за вашето здраве и вашият успех,за по добри дни,нека да ви има,хубаво е че ви има,хубаво е че сте тук.
Помолих се за EvroPOMAK за Kor Bey за Тоска за 5Я за Smn за gece yolcusu за abc Rahmie Sevim Avinka KaraIbrahim Dobrev PETER Nazmi yusu muti6 Gelina Hashashin Leyla Hadj mustafa_b oxyuranus Pomache skoti3 PNK2003 Nedim_Labunista husein Marlboro Muhammed Mustafa Rasate Radoslav SIVEK tersid daczo Hat MUSALA Светлина и още много други,и за тези  който отдавна не са писали като Метка-та например,дано се върнат дано ги видим отново тук сред нас,с тяхните мисли въздишки и възгледи помолих се на Аллаха,да ни помогне да си осъществим всички възгледи и мечти.
И накрайя искам да благодаря на собствениците на този сайт,че ни търпят капризите и недостатаците.
Още един път честит БАЙРАМ и приятно искарване.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #605 on: August 30, 2011, 09:40 »
Ибрахим 65, аз не предрешавам нищо-историята го е предрешила. И да скачаш срещу нея няма смисъл-събитията са минали, станали, описани са и не могат да се променят, единствено могат да се приемат. Напук на всичко не се живее, напук на всичко не се спори, а ти точно това правиш. Ако искаш да те приемат насериозно, да уважават позицията ти трябва да я подкрепиш с нещо повече от голи фрази и изхвърляния от рода на:  " Когато се каже думата ПОМАК трябва да се има испредвит един народ като хваниш Адана Кония подмишеш чанакале премишеш родопите та стигнеш до Белград". Това последното  може да предизвика само смях. Излезе, че турци, българи, гърци, сърби все са помаци, ама някак си не искат да го осъзнаят и да си го признаят.

Neka ostavim tazi tema za sled bayryama che da ne izpadame v gryah.
Ibrahim e prav v svoeto si tvardenie.
Kogato Mustafa Kemal Atatyurk e osnoval Turskata darjava mnogo yasno e kazal koi etnicheski grupi vlizat v sastava i. Mejdu tyah toy e spomenal i POMATSITE. Pomatsite sa  ednata ot etnicheskite grupi na Turtsiya. Ne mojem da si predstavim Turtsiya bez tyah.

TOZI VAPROS NE MOJE DA SE OSPORVA. TOVA E FAKT.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #606 on: August 30, 2011, 09:58 »
husein,най сетне нещо конкретно!
Печенеги и кумани са отделни племена. Печенегите и куманите се заселват на Балканския полуостров не едновременно , а в разстояние поне на 3 века. Разселванията са из целия полуостров-ти сам посочваш, че печенегите са били заселени в Мъглен, Беломорска Македония (дн. Гърция). Основната куманска вълна идва на Балканския полуостров след 1241г. под натиска на монголите и също се разселва из целия Балкански полуостров.  Посочил си изследването на Пламен Павлов , а прочете ли абзаца:  "Нейде в началото на XII в. в Плисковското поле, привлякло някога хан Аспарух, а през XI в. - печенезите, се заселила някаква по-голяма куманска племенна група. Това се доказва най-вече от двете монументални "каменни баби" при с. Царев брод, Шуменско, единствените открити у нас. Дълго време тези номадски скулптури бяха приписвани на прабългарите, но днес няма никакво съмнение, че те принадлежат на куманската култура. Статуите са изработени на място и са част от религиозен езически комплекс, подобен на многото кумански светилища в южноруските и украинските степи". Според тези преселили се кумани дали са били мюсулмани? 
Факт е  че и печенеги и кумани са бързо асимилирани и във Византийската империя и в Българското царство и най много след две поколения , те имат своето самоопределение като ромеи или българи. Ако при тези заселвания се беше запазила компактна маса мюсулманско население това нямаше как да не бъде отбелязано, тези хора нямаше как да нямат молитвени домове, от които поне щеше да има археологически останки, а такова нещо няма.

Посочваш  ми два народа-печенеги и кумани и казваш, че са "едни от народите" , от които произлизат помаците. Кои са другите народи?

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #607 on: August 30, 2011, 10:04 »

Благодаря, Ибрахим 65!  Честит празник!

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #608 on: August 30, 2011, 13:11 »
Ибрахим65, благодаря за смислените думи! Честит Рамазан Байрам!

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #609 on: August 30, 2011, 14:26 »
Честит Рамазан Байрам
Ибрахим65 благодаря.Честит Рамазан Баирам и на теб. Приятно прекарване на празника.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #610 on: August 30, 2011, 19:29 »
Посочваш  ми два народа-печенеги и кумани и казваш, че са "едни от народите" , от които произлизат помаците. Кои са другите народи?
Помаците не произлизаме от варварски племена дошли от изток - /визирам цялата гама ,а не само печенуги и кумани/,най много в кръвта ни да се е замърсила малко, но това е оздравително .
Дори както много пъти съм казвал ,ние не произлизаме от никой ,от нас произлизат. Както се и видя от интересния материал на по задна страница, генетично ние сме староседелци -автохтонци ,и като такива ние сме приИмали и траки, и гърци ,и славяни ,и кумани,и  печенуги,и  булгари,и тюрки.То и за това е зора и ние да сме със всеки и всеки да е нас ,дет се вика един за всички и всички за един и дето се вика крушата не пада далече ,така ,че рано или късно трябва да се върнете към старите си корени всички около.

• Senior member
« Reply #611 on: August 30, 2011, 19:50 »
Благодаря Ибрахим,честит Байрам и на теб,и на всички тук!Весело и приятно прекарване на празника! :)

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #612 on: August 30, 2011, 20:54 »
Благодаря Ибрахим65! Честит празник на теб, както и на всички участници в "Помак.еу"! Каква метаморфоза настъпи в теб... Весело изкарване!

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #613 on: August 30, 2011, 21:04 »
Честит Байрам.Празнувайте родостни и весели.Терсид малко си лизнал,но не всичко.Ако не са дошле варварите от изток,много неща сега биха ти липсвали.Кафе и бъклава без захър не стават.Сега че имаш Байрам,пак от изток.Варварите направиха тази Европа,която сега виждаме.Ако не са дошли варвари от изток и север,не зная как би изглеждал живота.В този тигел са се смесили народи,които всички нещо донесли.Радвай се на това което е днес и не си присвоявай някакъв си народ от преди 10000год.Наследник си на такъв народ както всички на Балкана.Честит празник.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #614 on: August 30, 2011, 23:13 »
Благодаря Ибрахим ! Честит Рамазан Байрам, приятно изкарване на всички празнуващи.