Е,и аз не виждам ясно доказателство,че сме били българи,но вие си го повтаряте като развалена грамофонна плоча.
Задай си въпроса по един по-различен начин-кога и как се е формирал българският етнос?Тук е имало траки,славяни,кумани,татари,римляни и прочие,но българи-не.Имало е прабългари,от които е останало само името на държавата ни,и които -даже и Расате го признава-нямат нищо общо със съвременните българи.Е,откъде се взеха тогава тези съвременни българи?
От друга страна-помаците сме помаци още преди да се формира българската нация.Прадедите ни са приели исляма съвсем доброволно,а преди това са били славяни,нямащи нищо общо с прабългарите.Общо е било,и то от време на време административното управление.А през времето,когато и това не е било общо?Какво ще кажеш за времето,когато славяните,от които произлизат помаците,са били под властта на Византийската империя?Имат ли право по вашата логика днешните гърци да ни смятат и нас за гърци?
А относно генетичният ни произход-хора,разбиращи от генетика са работили по въпроса.Давам линк,за да почетеш малко.И четейки,да мислиш:
http://bolgari.net/balkanskiiat_kotel_ot_geni__1_-l-306.html
KaraIbrahim, най сетне някой да се реши да каже нещо по същество! Браво-след толкова усилия най сетне!!!
Въртим "грамофонната плоча", че помаците са били българи, защото от 7 век насам ои земите на днешна България, а и околните като население на тези земи са засвидетелствани именно българите. Трайно засвидетелствани са от всякакви източници-надписи, в които самите те се определят като българи-в един от предишните си постове съм поставил два от тях-този на Омуртаг и този на Иван Владислав/никъде в тези надписи те не се именуват прабългари, а се именуват българи/, описания на околните народи-от 7 век до 14 век византийските автори споменават българите-споменават ги неединично, инцидентно, а постоянно, трайно, продължително-споменават ги във връзка с военни действия, във връзка с търговия/първата война , която води Симеон е за това, че българското тържище е преместено от Константинопол в Солун/, споменвата ги във връзка с верски въпроси-особено покрай покръстването на българите. Византийския император Василий Втори, след като покорява Българската държава я нарича провинция "България" . Най вероятно той е знаел кои хора е покорил. Всички български владетели се именуват : владетели на българи-независимо дали са ханове, князе, деспоти, царе. Българи като население на балканския полуостров са отбелязани от латински извори-писмото на папа Инокентий III до цар Калоян, в което папата казва: "Ние, желаейки да се грижим с отеческа грижа в духовните и земните работи за народите на
българи и власи..." , рицарят Йохан Шилтенберг-участник в битката при Никопол през 1395г. пише: "Аз бях в три страни които се наричат България" . Археологически доказателства за присъствието на бъларите има навсякъде-започни с Плиска, Преслав, Охрид, Сердика, Мадара.
Къде е всичко това относно помаците-нали са се формирали като нация преди още да се формира българската-значи трябва да са отбелязани по някакъв начин, трябва да са отбелязани поне благородниците им-които са били приемани във Византийския, Българския, Сръбския двор. Би трябвало да са отбелязани, че са воювали-например когато Крум воюва срещу Никифор наема славяни и авари. Би трябвало да са отбелязани , че са търгували, би трябвало да е отбелязано, че духовните им представители имат някакви взаимоотношения с Византийската патриаршия, Българската църква, Сръбската църква, папата. Ако са били мюсулмани това е нямало как да остане незабелязано и неотбелязано. Ако е имало етническа група , която да се именува, да се самоопределя като :"помаци", това щеше да е отбелязано от някой автор, щеше да е засвидетелствано по някакъв начин-поне в тези три аспекта които ти посочих-военен, търговски, духовен. Посочи ми къде са отбелязани помаците-поне един автор, който ги сочи.
Благодаря ти за съвета да чета линка и да мисля-сега помисли ти над този въпрос-Цитирам: "Екипът установява, че по критерия "генетична отдалеченост" населението на Златоградско стои най-близо до баските, т.е. и то като тях най-вероятно е пряк наследник на автохтонното европейско население, живяло на континента още през късния палеолит" . Ти твърдиш, че: помаците са били славяни. Славяните не са "автохтонното европейско население" . Славяните започват своите нападения над Балканския полуостров през 6-ти век и се настаняват трайно на полуострова през 7-ми век. така че няма как да са "автохтонното европейско население".
Като за начало уточни-какво са били помаците: "автохтонното европейско население"/според изскледването/ или славяни/според теб/.