Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582702 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #555 on: August 29, 2011, 00:20 »
skoti3 първо да си ти кажа ме дразни името ти какво е това за бога не мога да го разгадайя.
Второ сигорен съм че ти е паднала тухла на главата защото се уморих да ти убеснявам едно и също нещо така и не го разбра и така ще си и умреш нека някой да ти помогне.
Публикувах толкова неща намираш ли нещо общо с твойя МИЛЕТ който толкова провъзгласяваш да или не ах тези тухли ах.
Тук по рано или по нагоре казахме и доказахме че твойят МИЛЕТ когато е дошъл е заварил тези другите по точно МОЙЯТ МИЛЕТ си са живеяли мирно и кротко като в приказките с бит и култура и фолклор и и и и и и и и и панимаиш ах тези ТУХЛИ ах.
 Това че не можиш да ме поставиш или видиш доказваш че си първолак който срича и повтара назубреното за мен по важното е поколението ми да си знае происхода и да се гордее с него да го преваспява на такива като теб и приятелитети разбрали ах тези тухлички били са доста голями.

Offline skoti3

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #556 on: August 29, 2011, 00:33 »
Моля ти се по сериозно. Никъде не те слагам, просто спорим за произхода общ ли е или не. Аз те питам едно, ти ми говориш друго ах те тухли ах. За кавви твои милети ми говориш сега, като е това е просто административна система обединяваще хора от една религия. Има мюсюлмански милет, рум милет, франкски милет (за католиците). Нито говоря днес кой как трябва да се пише ах тези тухли ах. Пиши се както искаш- това не епроблема на тази тема. Но поне, когато има хора мюсюлмани и казват, че не се различни от българите християни, не се опитвай да им отричаш, за това в какви мюсюлмани са.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #557 on: August 29, 2011, 00:35 »
.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #558 on: August 29, 2011, 00:40 »
Pomache, моля те изясни понятието: "генетичен произход" на даден етнос, племе, народ. С генетични изследвания се доказва връзка между конкретни хора-между мен и родителите ми, или между мен и дядовците и бабите или пра-дядовците и пра-бабите, между мен и децата ми. Генетичните изследвания могат да докажат родствената връзка на конкретно определен човек с друг конкретно  определен човек. Такова нещо като генетичен произход на етнос, племе, народ няма и не е възможно да бъде определен.
Но щом имаш виждане-давай-кажи какъв е генетичния произход на помаците. Поне един човек да опита да изложи тезата си и да даде аргументи  в нейна подкрепа.

Оттук се вижда,че освен от история ти не разбираш и от генетика.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #559 on: August 29, 2011, 08:48 »
  Оттук се вижда,че освен от история ти не разбираш и от генетика.
KaraIbrahim, да кажем , че не разбирам нито от история, нито от генетика. Очаквам от вас, разбиращите и от двете да ме просветите за генетичния произход на помаците и за историята им. Толкова постове подред , моля, искам , призовавам някой от вас, твърдящите , че помаците не са били българи да го направи-поне в две изречения да каже какви са били помаците, преди османското завоюване на Балканския полуостров,  как са се появили, кога и от кого са приели исляма. Поне веднъж формулирайте една ясна теза! Никой от вас не го прави-постоянно измествате дискусията , не казвате две смислени изречения по същество, не  се аргументирате-само фрази и лозунги! Ако искате да докажете някаква теза, която защитавате-направете го по сериозно-така по вашия начин не става!
ibrahim65 , изясни , моля те кой "милет" са заварили българите на Балканския полуостров, за да знам кой е твоя "милет".

Offline Hat

• Moderator
« Reply #560 on: August 29, 2011, 10:13 »

В Османската империя като част от народ на Исляма помаците са се считали за турци или османци, но след разпада й, всеки народ започва своето самоосъзнаване. Така се формира единен гръцки народ, сръбски народ, български, хърватски, албански... за разлика от тях при помаците обаче този период на самоосъзнаване не е протекъл на време. Под влияние на различни страни помаците и до сега не могат да се самоосъзнаят и затова и досега едни от тях са българи, други турци, трети македонци... Над помаците е водена каква ли не политика за асимилация... В България ги направиха прави българи, в Гърция - гърци, в Турция - турци, в Македония - антички македонци от времето на незнам си кой... Изселваха насила помаци от Родопите гонейки ги по непознатите за тях северни и централни части на България. Изгониха с "огън и меч" помаците от Чеча и ги заселха в Турция...  И всичко това с една единствена цел - този народ да бъде претопен и забравен.

Реалноста обаче е друга. Малко по малко този народ се съживява. Започва да се интересува какъв е, от къде е... Броят на идентифициращите се като помаци постоянно расте. Броят на помаците по лична оценка е достатъчен за формирането на една обща култура и самосъзнание. Сайтовете дискутиращи тези въпроси постоянно се увеличават...

В заключение бих казал - нас ни има! Не сме малко! Нека да спрем с излишните спорове.
В много османски източници  посочени в книгата на Петар Япов "Помаците"се споменава за началото на формиране на Помашка дьржава в пределите на Османската империя но това и така не става поради ясни всички нам причини.Може би това е и една от  главните причини за нечовешките изтезания на които са били подложени помаците след разпада на Османската империя.Сега е наш ред да покажем на света,че ни има и не сме малко.С цялата си сьщност желая по скоро официално признаване на помашкият етнос в Бьлгария,считам за редно именно ние по младите да се погрижим по вьзможно най добрият начин да отхвьрлим срамьт хвьрлян вьрху предците ни.Дьлжим им го.Нека поне децата ни растьт горди с чисти умове и сьрца.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #561 on: August 29, 2011, 11:24 »
KaraIbrahim, да кажем , че не разбирам нито от история, нито от генетика. Очаквам от вас, разбиращите и от двете да ме просветите за генетичния произход на помаците и за историята им. Толкова постове подред , моля, искам , призовавам някой от вас, твърдящите , че помаците не са били българи да го направи-поне в две изречения да каже какви са били помаците, преди османското завоюване на Балканския полуостров,  как са се появили, кога и от кого са приели исляма. Поне веднъж формулирайте една ясна теза! Никой от вас не го прави-постоянно измествате дискусията , не казвате две смислени изречения по същество, не  се аргументирате-само фрази и лозунги! Ако искате да докажете някаква теза, която защитавате-направете го по сериозно-така по вашия начин не става!
ibrahim65 , изясни , моля те кой "милет" са заварили българите на Балканския полуостров, за да знам кой е твоя "милет".

Е,и аз не виждам ясно доказателство,че сме били българи,но вие си го повтаряте като развалена грамофонна плоча.
Задай си въпроса по един по-различен начин-кога и как се е формирал българският етнос?Тук е имало траки,славяни,кумани,татари,римляни и прочие,но българи-не.Имало е прабългари,от които е останало само името на държавата ни,и които -даже и Расате го признава-нямат нищо общо със съвременните българи.Е,откъде се взеха тогава тези съвременни българи?
 От друга страна-помаците сме помаци още преди да се формира българската нация.Прадедите ни са приели исляма съвсем доброволно,а преди това са били славяни,нямащи нищо общо с прабългарите.Общо е било,и то от време на време административното управление.А през времето,когато и това не е било общо?Какво ще кажеш за времето,когато славяните,от които произлизат помаците,са били под властта на Византийската империя?Имат ли право по вашата логика днешните гърци да ни смятат и нас за гърци?
 А относно генетичният ни произход-хора,разбиращи от генетика са работили по въпроса.Давам линк,за да почетеш малко.И четейки,да мислиш:

http://bolgari.net/balkanskiiat_kotel_ot_geni__1_-l-306.html

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #562 on: August 29, 2011, 11:51 »
POMATCITE NE SA SMES OT GENI.

POMATCITE NE SA SLAVYANI. GENITE NA POMATCITE SA SE ZAPAZILI DOSTA HOMOGENNO OT OSAMANSKATA IMPERIYA NASAM.
POMATCITE KATO OBSHTNOST SE OBOSOBYAVAT IMENNO PO VREME NA OSMANSKATA IMPERIYA. POMATCITE SA DOSHLI V RODOPITE OT MNOGO DALECHE I VSE OSHTE NOSYAT GENITE NA SVOITE PLEMENA. GENETICHNO POMATCITE SA CHEDA NA VELIKI NARODI.
A GORNOTO SRANENIE NE PO DNK A PO KRAVNA GRUPA KOYATO NE DAVA YASNA PREDSTAVA ZA RODOSLOVNO DARVO.

Offline oxyuranus

• Senior member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #563 on: August 29, 2011, 12:51 »
  Е,и аз не виждам ясно доказателство,че сме били българи,но вие си го повтаряте като развалена грамофонна плоча.
Задай си въпроса по един по-различен начин-кога и как се е формирал българският етнос?Тук е имало траки,славяни,кумани,татари,римляни и прочие,но българи-не.Имало е прабългари,от които е останало само името на държавата ни,и които -даже и Расате го признава-нямат нищо общо със съвременните българи.Е,откъде се взеха тогава тези съвременни българи?
 От друга страна-помаците сме помаци още преди да се формира българската нация.Прадедите ни са приели исляма съвсем доброволно,а преди това са били славяни,нямащи нищо общо с прабългарите.Общо е било,и то от време на време административното управление.А през времето,когато и това не е било общо?Какво ще кажеш за времето,когато славяните,от които произлизат помаците,са били под властта на Византийската империя?Имат ли право по вашата логика днешните гърци да ни смятат и нас за гърци?
 А относно генетичният ни произход-хора,разбиращи от генетика са работили по въпроса.Давам линк,за да почетеш малко.И четейки,да мислиш:

http://bolgari.net/balkanskiiat_kotel_ot_geni__1_-l-306.html
KaraIbrahim, най сетне някой да се реши да каже нещо по същество! Браво-след толкова усилия най сетне!!!
 Въртим  "грамофонната плоча", че помаците са били българи, защото от 7 век насам ои земите на днешна България, а и околните като население на  тези земи са засвидетелствани именно българите. Трайно засвидетелствани са от всякакви източници-надписи, в които самите те се определят като българи-в един от предишните си постове съм  поставил два от тях-този на Омуртаг и този на Иван Владислав/никъде в тези надписи те не се именуват прабългари, а се именуват българи/, описания на околните народи-от 7 век до 14 век византийските автори споменават българите-споменават ги неединично, инцидентно, а постоянно, трайно, продължително-споменават ги във връзка с военни действия, във връзка с търговия/първата война , която води Симеон е за това, че българското тържище е преместено от Константинопол в Солун/, споменвата ги във връзка с верски въпроси-особено покрай покръстването на българите. Византийския император Василий Втори, след като покорява Българската държава я нарича провинция "България" . Най вероятно той е знаел кои хора е покорил. Всички български владетели се  именуват : владетели на българи-независимо дали са ханове, князе, деспоти, царе. Българи като население на балканския полуостров са отбелязани от латински извори-писмото на папа Инокентий III до цар Калоян, в което папата казва: "Ние, желаейки да се грижим с отеческа грижа в духовните и земните работи за народите на българи и власи..." , рицарят  Йохан Шилтенберг-участник в битката при Никопол през 1395г.  пише: "Аз бях в три страни които се наричат България" . Археологически доказателства за присъствието на бъларите има навсякъде-започни с Плиска, Преслав, Охрид, Сердика, Мадара.
Къде е всичко това относно помаците-нали са се формирали като нация преди още да се формира българската-значи трябва да са отбелязани по някакъв начин, трябва да са отбелязани поне благородниците им-които са били приемани във Византийския, Българския, Сръбския двор. Би трябвало да са отбелязани, че са воювали-например когато Крум воюва срещу Никифор наема славяни и авари. Би трябвало да са отбелязани , че са търгували, би трябвало да е  отбелязано, че духовните им представители имат някакви взаимоотношения с Византийската патриаршия, Българската църква, Сръбската църква, папата. Ако са били мюсулмани това е нямало как да остане незабелязано и неотбелязано. Ако е имало етническа група , която да се именува, да се самоопределя като :"помаци", това щеше да е отбелязано от някой автор, щеше да е засвидетелствано по някакъв начин-поне в тези три аспекта които ти посочих-военен, търговски, духовен.   Посочи ми къде са отбелязани помаците-поне един автор, който ги сочи.
Благодаря ти за съвета да чета линка и да мисля-сега помисли ти над този въпрос-Цитирам: "Екипът установява, че по критерия "генетична отдалеченост" населението на  Златоградско стои най-близо до баските, т.е. и то като тях най-вероятно е пряк наследник на автохтонното европейско население, живяло на континента още през късния палеолит" . Ти твърдиш, че: помаците са били славяни. Славяните не са  "автохтонното европейско население" . Славяните започват своите нападения над Балканския полуостров през 6-ти век и  се настаняват трайно на полуострова през 7-ми век. така че няма как да са  "автохтонното европейско население".
Като за начало уточни-какво са били помаците:  "автохтонното европейско население"/според изскледването/ или славяни/според теб/.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #564 on: August 29, 2011, 12:55 »
 "POMATCITE SA DOSHLI V RODOPITE OT MNOGO DALECHE I VSE OSHTE NOSYAT GENITE NA SVOITE PLEMENA. GENETICHNO POMATCITE SA CHEDA NA VELIKI NARODI"

На кои народи?

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #565 on: August 29, 2011, 17:30 »
  oxyuranus,

само Дринов и Иречек застъпват тезата,че славяните са дошли на Балканите в края на 7-ми век.Има и други автори,които смятат именно славяните за автохтонно население тук.Само че много хора четете  едни-единствени историци.Като този,който без никакви особени доказателства и на базата на твърдението на скандалния Пловдивски митрополит "откри"   мощите на Йоан Кръстител.
  Та въпросът ми е:във времето,когато славянските ни предци са приели исляма,кое точно им е било общото с българите освен името на държавата?

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #566 on: August 29, 2011, 17:52 »
KaraIbrahim, написах-нападенията на славяните започват през 6-ти век, а трайното заселване започва през 7-ми век. И това го мислят не само Иречек и Дринов, а и съвременици на събитията- Йорданес:
“Чрез своите провинциални управители Юстиниан се противопоставил в многобройни сражения на херули, гепиди и българи, които опустошавали често Илирик, и храбро ги сразил. Това са бедите, които римската държава понесла, освен всекидневните нападения на българи, анти и славини. Ако някой поиска да ги узнае, нека разгърне без досада летописите и списъка на консулите и ще намери държавата в наши дни достойна за оплакване.”
Прокопий Кесарийски: “Докато в илирийския град Сердика [византийският военачалник] Герман събирал и устройвал войската и най-усърдно подготвял всичко за войната, в ромейската земя нахлули славяни в такова множество, каквото никога по-рано не било виждано. Те преминали реката Истър [Дунав] и дошли до Ниш. Когато неколцина от тях се отдалечили от стана и скитали и обикаляли поотделно тамошните земи, те били заловени и вързани от някои ромеи, които ги разпитали защо и с какво намерение тази славянска войска е преминала реката Истър. Те твърдели, че били дошли, за да заемат чрез обсада самия Солун и градовете около него.[…]”
Псевдомаврикий, Йоан Ефески:
"В третата година от смъртта на император Юстин и възцаряването на победителя Тиберий [581 г.] проклетият народ на славяните извърши нападение. Те преминаха стремително цяла Елада, Солунската област и цяла Тракия и завладяха много градове и крепости; те ги опустошиха и изгориха, взеха пленници и станаха господари на земята. Те уседнаха на нея като господари, като на своя собствена, без страх. И ето в продължение на четири години и досега поради това, че императорът е зает във война с персите и изпраща всичките си войски на Изток [Мала Азия], поради тази причина те се разпръснаха по земята, уседнаха на нея и широко се разпростряха, тъй като Бог им позволява."
Достатъчно ли ти е? Не е писано от българин, който иска да възражда помаците, а от чисти ромеи.
Стана ми интересно-кога славяните са приели исляма и от кого? И какво са правили през това време византийците, как са се отнесли към това явление-приемане на исляма от етнос, който се намира на балканския полуостров-най вероятно крайно етнически толерантно!

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #567 on: August 29, 2011, 18:10 »
И най важното-един самоопределил се етнос/незвисимо дали като българи, помаци, ромеи, арменци, сърби/ влиза в контакт със съсъедните етноси, племена-поне в трите аспекта които ти написах-военен, търговски, духовен и другите етноси засвидетелстват това-чрез договори, чрез описания, чрез вплитане в историята на описващия етнос. Посочи ми такава изява на етнос : 'помаци" , засвидетелствана от византийци/ромеи/, българи, сърби, латинци, араби или каквито намериш за добре.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #568 on: August 29, 2011, 20:05 »
Милета не е религиозна общност. А обществена, административна система, която обхваща хора с една вяра.

Скоти3,
Миллет е точно религиозна общност.  Какво значи общност?  Няма нужда да задълбаваме в спор относно точната дума.  В случая става дума, че в Османската империя населението е било разделено на миллети по религиозен признак - мюсюлмани, източноправославни, католици и т.н. 

По-същественото е, че отново се говори за различни неща - миллети и народи.  Дори в Турция не съществува миллетската система, а според някои помаците, гораните и торбешите били един миллет.  Въпросът ми беше към кой народ принадлежат помаците, гораните и торбешите.   

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #569 on: August 29, 2011, 20:09 »
Направих адин ДНК тест и то пукаже че имам славянски гени ама също така имам и други гени. Датата е 2011 и пак тросиме луде съ чист кроф.   :)