Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582705 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #525 on: August 28, 2011, 01:48 »
Добре тогава. Хайде прочети този тук сайт svetlina.

Първи кръстоносен поход[/url]

Не смятам повече да говоря. Защо за нахалство може да бъде? Да обвиняваш една империя, която определено спира постоянните нашествия на разните кръстоносци, който определено не по малко зле са се отнасяли със православните редом с мюсюлманите.
..........
Хайде искам да видя, къде така масово са плячкосвали Османлиите, и са убивали безразборно хора, за да им отнемат имуществото.
Вярно е че Османската империя се е проявявала в дадени моменти доста нехуманна, но и вие да тръгнете с оръжие срещу властта сега например, не по малко жестоко ще ви потушат бунта.
Ама наистина си просите втвърдяването ми на тонът ми.
Хаотична ми е била мисълта.
.......................
=======И всичкото това са го правили, за да се настанят те след това там, и да смучат най-безмилостно благата на Арабският и Мюсюлмански свят. .......... Унищожават цели държави и народи, само и само да им се домогнат до петрола на хората.
а сега сме седнали да бистрим какво е било в миналото svetlina.
.....
Ами така е. Ние се караме и бие ме. А политиците. Ала Догановци. Ала Сидеровци. Ала Каракачновци. И ала Бойко Борисовци, и една кохорта безродна червена паплач, печелят от нас, благодарение на различията ни и предразсъдаците ни едни към други.
За сега това е от мен като цитати от други сайтове.
Не искам да прекалявам с гостоприемството все пак в този форум.

Мохамеде, такива разсъждения и "доказателства" като твоите можеш да прочетеш написани от ученици в прогимназията. Не виждам смисъл да разговарям с тебе - липсват ти знания не само по история.
Има достатъчно литература в сайта, а и не само в него, точно по тези въпроси, по които си мислиш, че си знаещ.
А без подготовка и знания не можеш да спориш. Моля, да не го приемаш лично.
Накрая искам само да ти споделя, че съм живяла в някои арабски страни, които са били под отоманско владичество, мога да ти кажа, че от нито един местен не съм чула да възхвалява Отоманската империя.
Желая ти успех, а за "вкопаните църкви, облеклото на неправоверните и убийствените данъци, които са плащали" си прочети сам.

Поздрави

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #526 on: August 28, 2011, 02:11 »
Когато фактите говорят, боговете мълчат, но не и шовинистите.

Отец Боян Саръев: Държавата загуби Родопите

Боян Саръев

„Кръстителя на Родопите“ отец Боян Саръев гостува в „Горещо“

От това по добро доказателство няма.
Той сам си го казва. Те сами си го наричат кръстителя, за какво има повече да говорим.
Милиционер, и изведнъж поп. И как става тази трансформация за един кратък период от време, от атеист да стане свещеник само ДС го знае това.

Мухамеде, едва сега видях, че си пуснал стари публикации, от 2009 г.

А какво ще кажеш за "нещастните мюсюлмани" в Германия, където през април 2010 г. полицията направи претърсвания в 30 джамии едновременно и затвори 4 от тях, след което арестува около 20 души?
И там ли се готви възродителен процес?
Хайде лека нощ и по-спокойно с изхвърлянията.

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #527 on: August 28, 2011, 04:02 »
  Може ли тогава да ми отговориш например гораните и торбешите към кой етнос (народ) принадлежат  ???
Pomaci,Torbeshi,Goranci se eden milet i site tri nazivi nam ni se podednakvo mili i dragi.
Jas mislam deka voopshto ne bi trebalo da se diskutira za toa koi se Pomacite,Torbeshite,Goranite,pa tie se toa shto se: Pomaci,Torbeshi,Gorani.
I zarem nekoj drug znae podobro od mene za toa koj sum jas i shto sum!?

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #528 on: August 28, 2011, 10:33 »
Pomaci,Torbeshi,Goranci se eden milet i site tri nazivi nam ni se podednakvo mili i dragi.
Jas mislam deka voopshto ne bi trebalo da se diskutira za toa koi se Pomacite,Torbeshite,Goranite,pa tie se toa shto se: Pomaci,Torbeshi,Gorani.
I zarem nekoj drug znae podobro od mene za toa koj sum jas i shto sum!?

Недим,
Въпросът ми към Ибрахим65 беше конкретно гораните и торбешите според него към кой народ (етнос) принадлежат.  Според него помаците са отделен народ (етнос), поради което ми е интересно да чуя неговото мнение по зададения въпрос.  Радвам се, че се включваш в дискусията и в тази връзка ще уточня, че попитах конкретно за народ (етнос), а миллет е нещо съвсем различно.  Ще ми е интересно да чуя и твоето мнение по въпроса, като ми посочиш към кой народ принадлежат торбешите например.  Благодаря!

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #529 on: August 28, 2011, 11:48 »
Ибрахим 65 и Муслала, никой не ви оспорва правото да се чувствате такива каквито искате. Говорим за това били ли са помаците българи или не. Досега не видях сериозен аргумент от вас , че помаците са нещо различно от българи. С  лозунги от рода на : "Аз съм помак, независимо дали ви харесва или не"  не се води спор , свързан с исторически събития. За да има дискусия трябва да си служите с аргументи, не с лозунги. Къде са вашите аргументи-дайте ги, докажете ми, че помаците не са били българи, докажете ми, че помаците са друг, различен етнос, който се е появил, образувал, изконно си владее тези земи, дошъл е от някъде/като посочите откъде/. Нищо конкретно няма в постовете ви-само лозунги. Значи нямате аргументи за това , че помаците не са били българи!
Пак  казвам-никой не ви отрича правото да се чувствате  такива  каквито   се чувствате, но докажете твърденията си-животът не започва и не свършва с вас , така че какви се чувствате вие няма никакво отношение към темата.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #530 on: August 28, 2011, 12:16 »
Оксиуранус,
В тази тема си говорим на "различни езици" и трудно ще се получи дискусия.  Наблюдаваме единствено ненужни емоционални спорове.  Проблемът идва от това, че всеки разбира по различен начин понятията народ, етнос, помаци, българи и т.н.  Ако обърнеш внимание например на мнението на Недим по-горе, човекът говори за миллети.  При това положение просто е безсмислено да се продължава започнатата дискусия...

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #531 on: August 28, 2011, 12:45 »
PNK2003, съгласен съм с теб, че на практика дискусия няма-на аргументите се отговаря с клишета от рода на : "Вие защо биете негрите?". Нека се разбират по различен начин понятията: "народ, етнос". Нека тези, които смятат, че помаците са отделен народ или етнос или племе, или каквото смятат , че са да кажат ясно позицията си, а после да я аргументират.
 Проблемът на самоопределящите се като помаци като етнос различен от българите е липсата на идентичност-липсата на исторически корени, липсата на история върху , която да стъпят, невъзможността да докажат съществуването на помаците като етнос различен от българския.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #532 on: August 28, 2011, 14:22 »
Uvajaemi saforumci

Yavno tazi e nay goreshtata tema vav foruma. Iskam i az da izloja svoite misli po tozi vapros.
Parvo iskam da utochnim edni ponyatiya koito kakto vijdam tuk sa se prepleli kato payajina.

kakto znaem horata proizlizat ot edin bashta i edna mayka. Tova ne e samo fakt ot religiyata no e i fakt ot naukata koyato otdavna go dokaza. Vapreki che proizlizame ot edin bashta i edna mayka po zemyata e imalo oshte 20 semeystva s koito tezi nashi parvoroditeli sa se smesili. Naukata koyato izsledva tova se kazva Genealogiya. Toest nauka za choveshkite geni DNK.

S techenie na hilyadi godini tay kato horata sa zapochnali da jiveyat zaedno v obshtestva se oformili otdelni grupi koito sa prosashtestvuvali mnogo hilyadi agodini i po tozi nachin se oformili etnicheskite grupi s ednakav ezi i ednakvi traditsii. Tay kato e bilo nevazmojno pochti samo edna etnicheska grupa da sazdade Darjava, tezi etnicheski grupi sayuzyavayki se sazdali darajavi.

Neka da ne barkame ponyatiyata v diskusiyata si mejdu ETNOS NAROD I NATCIA.

NEKA DA RAZGLEDAME PARVO OT KOYA ETNICHESKA GRUPA GENETICHNO PROIZLIZAT POMATSITE?

NEKA PARVO DA VI IZSLUSHAM, SAGLASNI LI STE DA VODIM DISKUSIYATA OT TAZI GLEDNA TOCHKA?

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #533 on: August 28, 2011, 15:19 »
Здравейте уважаеми съфорумци (помаци, българи, турци, македонци, горани, торбеши...)! Отдавна не съм писал във форума. Виждам, че нещата са си все същите, всички бутат на едно място, бутат ли бутат а движение няма. Ето моите виждания по най-вълнуващият въпрос във форума - Трябва ли помаците да са отделен етнос?

Първо да изясним прословутият термин - Що е етническа група?

Етническа група или етнос е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство - биологичен произход, история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид. Членовете на етническата група осъзнават принадлежността си към нея, а хората извън нея признават нейната обособеност.
Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика.

От тук следва че, помаците са отделен етнос защото;

- имат общ произход
- обща история
- родствени връзки
- религия
- култура
- територия
- външен вид...

Езикът говорен от помаците не може да се каже че е отделен от съседните български и македонски говори но езикът не е 100% индентификатор на етноса, а и никой не може да каже на какъв език са говорели помаците преди 400 или 500 години. Вече стана ясно, че в голямата си част помаците са приели исляма през 15-16 век, но никой не може да каже с точност каква религия са изпълнявали преди това. Вече стана ясно и, че исляма не е наложен над помаците със сила. Това е ставало с лични убеждения, къде от икономически къде от социални причини и т. н.

В Османската империя като част от народ на Исляма помаците са се считали за турци или османци, но след разпада й, всеки народ започва своето самоосъзнаване. Така се формира единен гръцки народ, сръбски народ, български, хърватски, албански... за разлика от тях при помаците обаче този период на самоосъзнаване не е протекъл на време. Под влияние на различни страни помаците и до сега не могат да се самоосъзнаят и затова и досега едни от тях са българи, други турци, трети македонци... Над помаците е водена каква ли не политика за асимилация... В България ги направиха прави българи, в Гърция - гърци, в Турция - турци, в Македония - антички македонци от времето на незнам си кой... Изселваха насила помаци от Родопите гонейки ги по непознатите за тях северни и централни части на България. Изгониха с "огън и меч" помаците от Чеча и ги заселха в Турция...  И всичко това с една единствена цел - този народ да бъде претопен и забравен.

Реалноста обаче е друга. Малко по малко този народ се съживява. Започва да се интересува какъв е, от къде е... Броят на идентифициращите се като помаци постоянно расте. Броят на помаците по лична оценка е достатъчен за формирането на една обща култура и самосъзнание. Сайтовете дискутиращи тези въпроси постоянно се увеличават...

В заключение бих казал - нас ни има! Не сме малко! Нека да спрем с излишните спорове. Станахме доста безинтересни.  Да не се делим повече на ваши и наши! Това е бъдещето. Ние не сме от онези сепаратисти които надробяват границите и избиват мирно население. Всички сме един народ - балканджии! Да съхраним този балкански дух и да се гордеем със себе си, защото сме братя с българите, заради общият си говор. Ние сме братя с турците заради общата си религия и културни белези, ние сме братя с торбешите и гораните заради общата си съдба и историческо минало.

Няма да отговарям на провокации. Моето мнение е това! ДА не ставаме смешни с фрази - и българите ни мразят и турците ни мразят, или тези са наши другите са ваши. Да не се оплакваме, като млади невести. Спрете от страни е СМЕШНО!

Поздравявам ви с тези снимки да видите, че думите ми не са глас в пустнията...

Offline oxyuranus

• Senior member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #534 on: August 28, 2011, 15:24 »
Uvajaemi saforumci

Yavno tazi e nay goreshtata tema vav foruma. Iskam i az da izloja svoite misli po tozi vapros.
Parvo iskam da utochnim edni ponyatiya koito kakto vijdam tuk sa se prepleli kato payajina.

kakto znaem horata proizlizat ot edin bashta i edna mayka. Tova ne e samo fakt ot religiyata no e i fakt ot naukata koyato otdavna go dokaza. Vapreki che proizlizame ot edin bashta i edna mayka po zemyata e imalo oshte 20 semeystva s koito tezi nashi parvoroditeli sa se smesili. Naukata koyato izsledva tova se kazva Genealogiya. Toest nauka za choveshkite geni DNK.

S techenie na hilyadi godini tay kato horata sa zapochnali da jiveyat zaedno v obshtestva se oformili otdelni grupi koito sa prosashtestvuvali mnogo hilyadi agodini i po tozi nachin se oformili etnicheskite grupi s ednakav ezi i ednakvi traditsii. Tay kato e bilo nevazmojno pochti samo edna etnicheska grupa da sazdade Darjava, tezi etnicheski grupi sayuzyavayki se sazdali darajavi.

Neka da ne barkame ponyatiyata v diskusiyata si mejdu ETNOS NAROD I NATCIA.

NEKA DA RAZGLEDAME PARVO OT KOYA ETNICHESKA GRUPA GENETICHNO PROIZLIZAT POMATSITE?

NEKA PARVO DA VI IZSLUSHAM, SAGLASNI LI STE DA VODIM DISKUSIYATA OT TAZI GLEDNA TOCHKA?
Pomache, моля те изясни понятието: "генетичен произход" на даден етнос, племе, народ. С генетични изследвания се доказва връзка между конкретни хора-между мен и родителите ми, или между мен и дядовците и бабите или пра-дядовците и пра-бабите, между мен и децата ми. Генетичните изследвания могат да докажат родствената връзка на конкретно определен човек с друг конкретно  определен човек. Такова нещо като генетичен произход на етнос, племе, народ няма и не е възможно да бъде определен.
Но щом имаш виждане-давай-кажи какъв е генетичния произход на помаците. Поне един човек да опита да изложи тезата си и да даде аргументи  в нейна подкрепа.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #535 on: August 28, 2011, 15:43 »
Здравейте уважаеми съфорумци (помаци, българи, турци, македонци, горани, торбеши...)! Отдавна не съм писал във форума. Виждам, че нещата са си все същите, всички бутат на едно място, бутат ли бутат а движение няма. Ето моите виждания по най-вълнуващият въпрос във форума - Трябва ли помаците да са отделен етнос?

Първо да изясним прословутият термин - Що е етническа група?

Етническа група или етнос е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство - биологичен произход, история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид. Членовете на етническата група осъзнават принадлежността си към нея, а хората извън нея признават нейната обособеност.
Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика.

От тук следва че, помаците са отделен етнос защото;

- имат общ произход
- обща история
- родствени връзки
- религия
- култура
- територия
- външен вид...

Езикът говорен от помаците не може да се каже че е отделен от съседните български и македонски говори но езикът не е 100% индентификатор на етноса, а и никой не може да каже на какъв език са говорели помаците преди 400 или 500 години. Вече стана ясно, че в голямата си част помаците са приели исляма през 15-16 век, но никой не може да каже с точност каква религия са изпълнявали преди това. Вече стана ясно и, че исляма не е наложен над помаците със сила. Това е ставало с лични убеждения, къде от икономически къде от социални причини и т. н.

В Османската империя като част от народ на Исляма помаците са се считали за турци или османци, но след разпада й, всеки народ започва своето самоосъзнаване. Така се формира единен гръцки народ, сръбски народ, български, хърватски, албански... за разлика от тях при помаците обаче този период на самоосъзнаване не е протекъл на време. Под влияние на различни страни помаците и до сега не могат да се самоосъзнаят и затова и досега едни от тях са българи, други турци, трети македонци... Над помаците е водена каква ли не политика за асимилация... В България ги направиха прави българи, в Гърция - гърци, в Турция - турци, в Македония - антички македонци от времето на незнам си кой... Изселваха насила помаци от Родопите гонейки ги по непознатите за тях северни и централни части на България. Изгониха с "огън и меч" помаците от Чеча и ги заселха в Турция...  И всичко това с една единствена цел - този народ да бъде претопен и забравен.

Реалноста обаче е друга. Малко по малко този народ се съживява. Започва да се интересува какъв е, от къде е... Броят на идентифициращите се като помаци постоянно расте. Броят на помаците по лична оценка е достатъчен за формирането на една обща култура и самосъзнание. Сайтовете дискутиращи тези въпроси постоянно се увеличават...

В заключение бих казал - нас ни има! Не сме малко! Нека да спрем с излишните спорове. Станахме доста безинтересни.  Да не се делим повече на ваши и наши! Това е бъдещето. Ние не сме от онези сепаратисти които надробяват границите и избиват мирно население. Всички сме един народ - балканджии! Да съхраним този балкански дух и да се гордеем със себе си, защото сме братя с българите, заради общият си говор. Ние сме братя с турците заради общата си религия и културни белези, ние сме братя с торбешите и гораните заради общата си съдба и историческо минало.

Няма да отговарям на провокации. Моето мнение е това! ДА не ставаме смешни с фрази - и българите ни мразят и турците ни мразят, или тези са наши другите са ваши. Да не се оплакваме, като млади невести. Спрете от страни е СМЕШНО!

Поздравявам ви с тези снимки да видите, че думите ми не са глас в пустнията...

Smm, какви са били помаците преди да приемат исляма през 15-16 век. Според теб , след като са приели исляма в Османската империя помаците са се считали за турци или османци. Давам ти примери за население, находящо се в границите на Османската империя,  изповядващо исляма   , което не се самоопределя като турци или османци-на Балканския полуостров-албанците-2/3 от тях изповядват исляма, но се самоопределят като албанци, арнаути. Други народи, изповядващи исляма-араби от Сирия, Египет-също  със самосъзнание , че не са османци или турци. Кюрди-изповядващи исляма и в никой случай не се имат за турци или османци. Ако приемем , че помаците се считат за турци или османци, значи им лиспсва чувство за това, че са етнос, различен от този, на турците. По твоята логика, ако Балканския полуостров не беше завладян от турците, а да кажем целия се владееше от Византийската империя помаците щяха да се считат за византийци или гърци.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #536 on: August 28, 2011, 15:53 »
oxyuranus - В Османската империя на практика са съществували два народа - 1. господари - Османлии (турци, араби, кюрди, помаци, босненци, арнаути... мюсюлманите като цяло) и 2. подчинени -  Рум милет (завладяното християнско население - българи, сърби, гърци, унгарци, румънци, украинци...)

В Османската империя хората не са се делели по етнически а по религиозен признак. Т.е. - мюсюлманите са господарите, християните част от рум милета.

Offline oxyuranus

• Senior member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #537 on: August 28, 2011, 16:20 »
oxyuranus - В Османската империя на практика са съществували два народа - 1. господари - Османлии (турци, араби, кюрди, помаци, босненци, арнаути... мюсюлманите като цяло) и 2. подчинени -  Рум милет (завладяното християнско население - българи, сърби, гърци, унгарци, румънци, украинци...)

В Османската империя хората не са се делели по етнически а по религиозен признак. Т.е. - мюсюлманите са господарите, християните част от рум милета.
Smn, от поста ти съдя,че не познаваш въобще  Османската империя, щом твърдиш такива неща.
Накратко: От една страна, официалното схващане на имперските власти е, че всички поданици влизат в системата "кул" и са роби на падишаха. Всички поданици, а не само немюсюлманите. Има и привилегировани "роби", разбира се. С право да носят оръжие, назначени на високи служби и прочие.
От друга страна е очевидно, че дори поданиците-немюсюлмани не само плащат данъци, а понякога реално носят оръжие и притежават земя (каквито и да са формалните названия на стопанисването), но и принадлежат към различни категории население с различни права - и по-големи, и по-малки. Съществуват избираеми общински власти в немюсюлмански селища, привилегировани населени места, както и институции, които представят цели "милиети", тоест етнокултурни общности пред Портата.
Естествено, османците носят много от държавно-правните схващания на перси, араби, селджукиди, монголи и мамелюци, така че имаме просто поредната източна деспотия - нито по-свободна, нито по-заробваща от предшествениците си.

Самият "собственик" на империята, падишахът, изтъква постоянно своето достойнство като халиф, но и като покровител на друговерците, следователно се схваща като донякъде задължен да предоставя някакъв минимум от гарантирани общностни права. Режимът на капитулациите поставя и въпроса за външното покровителство над християните в империята. Разбира се, това не отменя факта, че да си мюсюлманин е определено по-престижно. Така че на пръв поглед всички народи в империята са под османско робство (включително самите турци са "кул" на султана), а всъщност имаме огромно социално разнообразие, което не бива да ни учудва.

Отделно от това, през целия период от 1371, когато османската държава започва да се изгражда като империя, до 1839 (та и до 1908) съществуват различни зависими, но самостоятелно управляващи се немюсюлмански владения и държави. Християнски владетели изплащат харадж или участват в кампаниите на османските армии, едни владения са отнемани, предавани на нови владетели или присвоявани от Портата, други са създавани и предоставяни на християнски господари, но във всеки случай съществуват. Крале, князе и воеводи се стремят към благосклонността или милостта на султана. Създавани са трибутарни княжества и автономни провинции. Християнинът по принцип не е напълно безправен пред падишаха, както и пред ислямската умма или пък пред "турците" (които се делят на понякога враждебни помежду си племена в Мала Азия).
Етническото разнообразие във висшите чиновнически и военни среди е огромно. И е невярно клише, че османските сановници от нетурски произход са отчуждавани от сънародниците си. Мнозина взимат на своя служба тъкмо сънародници, а някои стават и покровители на родните си краища.
Та така-за "роби и господари" . Колко си далеч от истината сам прецени.
И още нещо много важно-всички "господари" турци, араби, кюрди,  босненци, арнаути, без помаците имат своята история , своето присъствие преди Османската империя.Помаците ги няма! Не са отбелязани никъде, за тях не споменава нито един източник-гръцки, латински, арабски, няма археологически данни за тях!

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #538 on: August 28, 2011, 16:37 »
Хубави снимки, СМН! Поздравления!

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #539 on: August 28, 2011, 16:37 »

Смн,
Това, което посочваш не е точно така.  Първо не може да има знак за равенство между миллет и народ.  Второ - в Османската империя не е имало само мюсюлмански и Рум миллет.  В предишното си мнение си дал ичерпателно определение за етнос.  Нека да разгледаме дали по посочените критерии помаците следва да се считат за отделна етническа група.  А гораните и торбешите например ??? И те ли са отделни етноси?