Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582774 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #510 on: August 27, 2011, 12:12 »
Постоянно разводнявате дискусията със странични въпроси, а темата е-"Били ли са помаците българи или не?" .  Това какво правел Боян Саръев, колко джамии и колко църкви има построени след 1989г. какво отношение има към темата? Пишете по същество! За мен помаците са били българи и сега са такива. Част от пишещите тук твърдят , че помаците не са били българи. Обръщам се към тях-изложете тезата си-какви са били помаците, изложете я ясно и точно и дайте доказтелства за нея! Всичко друго е въпрос на друга тема-спазване на човешки права, право на самоопределение, натиск за смяна на религията. Тук очаквам вашите аргументи за това какви са били помаците, как са се появили, откъде са дошли, как са се обособили, кога са приели исляма и  от кого, къде е засвидетелствано всичко това?

Наистина дискусията се разводнява, но това е неизбежно, тъй като на голяма част от въпросите по същество изобщо не се отговаря. 

Питам те конкретно кой ден е днес, а ти ми отговаряш "Днес пия Кока-Кола"...  Подобен подход е несериозен.

Offline husein

• Adviser
« Reply #511 on: August 27, 2011, 12:53 »
Oxyuranus!Аз пък излагам тезата,че помаците не говорят български език, а и в България не се говори този език,може би да се говори във Татарстан (Волжска България)!Езика който се говори от помаците е славянски!И друго сегашните християни започват да се именуват българи 18 век,както и помаците (под тези имена),като се взаимста името на на народ живял 800 г преди това.И сега много хора слагат знак на равенство между славяни и българи което не е истина!Ние имаме общо с волжските българи и тя е вярата!Ако обичаш преведи ми какво пеят,че не ги разбирам?
Барадж - Булгар Иле

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #512 on: August 27, 2011, 12:56 »
Неистовота желание на братята бьлгари християни да приобщят помаците  и да ги вкарат в лоното на православието се сбьдна на хартия  и от това хората не бяха озадачени защото го очакваха.Мисля обаче ,че в дийствителност това никога няма да стане,защото ние сме живи има ни имало ни е и ще ни има.Рано или по кьсно официално признат помашки етност ще има.Дьлжим го на дедите си.

Хат, виждам, че си запознат с въпроса:

Би ли ни посочил в коя страна съществува етнос "помак" и какви са основните му характеристики?

А също и официални държавни документи, в които съществува точно определение на това понятие, за да има такъв етнос.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #513 on: August 27, 2011, 14:04 »
Oxyuranus!Аз пък излагам тезата,че помаците не говорят български език, а и в България не се говори този език,може би да се говори във Татарстан (Волжска България)!Езика който се говори от помаците е славянски!И друго сегашните християни започват да се именуват българи 18 век,както и помаците (под тези имена),като се взаимста името на на народ живял 800 г преди това.И сега много хора слагат знак на равенство между славяни и българи което не е истина!Ние имаме общо с волжските българи и тя е вярата!Ако обичаш преведи ми какво пеят,че не ги разбирам?

Никой не е казал, че езика днес не е славански, той е български. И думата българин, не означава само онези от преди 14 века. След 10 век термина българи се използва, за да обозначи и славяни и прабългари в тогавашната държава. В него има и български и славянски елементи като език например. Има равенство между славяни и българи и това е народа, който живее днес и тук.  Или ще тръгне някой днес да ми обяснава, че има чисти славани или чисти българи от преди 14 века. Не няма.
Иначе и аз мисля, че имаме общо с волжките българи и това е, че едни от предците ни дунавските българи тогава са били един народ с тях.
Колкото до действията на Атака преди, не е правилно християните да се асоцират с тях, защото за тях са гласували по малко от 10 % от християните. Това, че има други, които са асоцират от тук с ДПС не е наш проблем.

А Ибрахиме, ще отговоря и на теб от онази вечер, просто имам и друга работа, и трябва да прочета нещо, вместо така да си говоря.

Offline husein

• Adviser
« Reply #514 on: August 27, 2011, 16:09 »
Skoti3,българин е едно славянин съвсем друго!По твойта логика защо не сте взели името траки , като и те са живели по тези земи,както и българите( за мен не съществува термин прабългарин това е смешно,този термин е измислен за да се отличат истинските българи със тези които сега се наричат така).А относно  ДПС, аз мисля ,че тя е ваша партия а не наша!Те са част от ДС както и другите партии, които съсипват народа повече от 20 години!

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #515 on: August 27, 2011, 16:21 »
Барадж - Булгар Иле
husein , преди да напишеш нещо такова поне малко прочети-сега литература , а и информация из интернет колкото искаш. Тезата ти за езика е напълно несъстоятелна-първо един език не може да остане непроменен в продължение на толкова много време-той изпитва влияния от всички заобикалящи го народи и от тези, с които е културно свързан. при масовото навлизане на английски думи в българския език днес-някои от тях нямат български аналог, други се употребяват защото хората "Така ги кефи" , значи ли , че след 100 години някой ще каже-те употребяват английски думи, значи са англичани. По въпроса за българския език-защо смяташ, че единствено в татарстан се говори български език, има ли изследвания за това, научни публикации, проучвания доказващи, че там се говори български? Ако има посочи ми ги.
Другото ти твърдение , че: "сегашните християни започват да се именуват българи 18 век"  е пълна глупост.
Два примера: Чаталарски надпис на хан Омуртаг: " Кан ювиги Омуртаг е от бога владетел в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана Плиска, той направи аул на Туча [р. Тича] и премести войската си срещу гърците и славяните. И направи изкусно мост на Туча заедно с аула и постави в този аул четири колони и върху колоните постави два лъва. Нека бог даде на поставения от бога владетел, като тъпче добре с нозете си императора, докато Туча тече и докато [слънцето сияе], като владее над многото българи и като подчинява враговете си, да проживее в радост и веселба сто години."  Ето ти пример за българско самосъзнание  преди приемането на християнството.
Битолски надпис на Иван Владислав: " През лето 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото" .
И пак не разбрах  твоята теза какви са помаците-добре-  да кажем , че говорят славянски език, а те самите какви са?

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #516 on: August 27, 2011, 17:09 »
Skoti3,българин е едно славянин съвсем друго!По твойта логика защо не сте взели името траки , като и те са живели по тези земи,както и българите( за мен не съществува термин прабългарин това е смешно,този термин е измислен за да се отличат истинските българи със тези които сега се наричат така).А относно  ДПС, аз мисля ,че тя е ваша партия а не наша!Те са част от ДС както и другите партии, които съсипват народа повече от 20 години!

Българите и славяните са били различни преди 9 век. Когато са дошли българите на балканите, траките са почти претопени към славяните. Използвам термина прабългарин, заради такива тук, които като кажеш българин те асоцира със същите по Аспарухово време, което не е така. Днес населението е смесица между славяни и българи. И кажи като не е така, кой е истински славянин днес и кой истински българин ? Може ли да отговориш на този въпрос ? И само в наша защита да кажа, че през комунизма е имало доносници мюсюлмани, които са използвали облагите на комунизма както и християни, които са нямали нищо общо с ДС и са страдали от тях. Защото чета, че се опитваш едва ли не с ДС да асоцираш немюсюлманите.
Колкото до ДПС и аз ще ти говоря на ние и вие ? Като не е ваша партия както казваш, тогава защо на изборите в голямото си мнозизнство гласувате за нея( не говоря лично, а по принцип) ? Не го казвам, за да проповядвам някъква политика, а като въпрос ?

Прав си, че всички партии са от ДС и съсипват народа през последните 20 години, но това наша, ваша партия ме шокира направо.

Offline husein

• Adviser
« Reply #517 on: August 27, 2011, 17:10 »
А ти ми кажи какви са българите?За хан Омуртаг казах ама ти не четеш,че е българин,който днес го наричате прабългарин!А за езика той се променя ама не може чак пък толкова, да са останали 50 български думи от които повечето имена и да се нарича български?А помаците са помаци това име се появява 18 век и не съм го измислил аз!А ако не знаеш кои са попитай в някои християнски села съседни на помашките и те ще ти кажат!И ние сме смес от различни народи само ,че си имаме самостоятелно име,което не е взаимствано както е бъргарското,руското,гръцкото и т.н.!

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #518 on: August 27, 2011, 18:08 »
husein , аз питам теб, кои са помаците. Кажи ми ти какво мислиш-ти се самоопределяш като помак, ти твърдиш, че помаците не са българи  и че не са били българи, ти твърдиш, че сте смес от различни народи-посочи кои народи са се смесили, за да се образува помашкия етнос, кога помаците са приели исляма? Прости въпроси-отговори им. След като твърдиш нещо-първо го кажи ясно, после опитай да го докажеш -не се измъквай с фрази от типа на : " помаците са помаци " , "А ако не знаеш кои са попитай в някои християнски села съседни на помашките и те ще ти кажат!" Бъди сериозен!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #519 on: August 27, 2011, 22:01 »
Аз Аз Аз Аз АЗ СЪМ ПОМАК И НЕ СЪМ БЪЛГАРИН АЗ СЪМ ПОМАК

Offline MUSALA

• Avarage member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #520 on: August 27, 2011, 22:32 »
Аз също се определям като Помак това колкото да ви харесва или не но аз със това се гордейя.
Но не се чуствам задължен да се доказвам на никой който не ме приема си е негов проблем.
Тук се доказа че чисти Българи няма и че християнството е наложено със сила за съжеление са избити доста кадърни Българи и боляри за едно нищо.
За това нещо искам да благодаря на Ибрахим65 който с неговото постоянство доказа че в България винаги всичко е било искуствено преувеличено и наложено със сила.
.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #521 on: August 27, 2011, 23:17 »
Абе Мусала нищо ново не е това. На хората в България им е ясно, че при покръстването при Борис I е имало елементи на насилствено налагане на християнството, не знам как точно сте го доказали, сигурно само с приказки. И кой е спорил казвал, че е имало чисти българи, това го говорите и го създавате на дневен ред такива като теб. Какво значи чисти българи- днес хората тук са смесица предимно от славяни и дунавски българи. Никой не говори, че сме чист народ. По това свидетелстват външните белези както при християните, така и при мюсюлманите. Може да не ти изнася, но е така. Иначе на инат всеки може да се определя както си иска. Темата е за произхода на помаците и за това дали са били част от останлите хора по тези земи. И друг факт за това, че тези хора по тези земи не са различни е, че в Родопите има и мюсюлмански в съседство с християнски села. Темата въобще не е за това как един човек трябва да се самоопределя.

Offline PNK2003

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #522 on: August 27, 2011, 23:37 »
Няколко пъти повтарям да се уточни какво означава понятието "българи". 

Мисля, че в случая следва да говорим за българите като представители на българския народ, формиран през вековете в резултат на сливането на различни общности (древни българи, славяни, траки, гърци, кумани и други).  В тази връзка понятието "чист българин" не е коректно.

При това положение би следвало да се разисква дали помаците са част от българския народ и в този смисъл дали могат да се нарекат българи.  В предишно мнение посочих, че според мен помаците са част от българския народ, тъй като се касае за етнографска, културно-религиозна общност.  Естествено всеки има право да се самоопределя.  Тези, които твърдят, че не са българи, т.е. че не са част от българския народ, моля да посочат към кой народ принадлежат.   

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #523 on: August 28, 2011, 00:11 »
PNK2003 какво и как да ти го кажа бе аркадаш да ме резбереш казваш че си казал няколко пъти А аз хиляда пъти но все таия нито ти ме разбираш нито аз теб.
Когато се каже думата ПОМАК то трябва да се разбира мнозинство от хора чаливяци който се самоупределят като етност етност бе етност по различен от другите етноси Българи  Турци Гърци Македонци Албанци и т.н.
Когато се каже думата ПОМАК то трябва да се знае че населяват доста голяма площ от  България  Турция Гърция Македония Албания и т.н.
Когато се каже думата ПОМАК то трябва да се знае че тези чаливяци си имат бит и култура и фолклор разбирасе по надол ще ти пусна една песен опитай се да я разбереш защото записът е лош но това е ПОМАШКИ фолклор присъщен само на нас ПОМАЦИТЕ.
http://www.youtube.com/watch?v=u6v1BvHoVb8&feature=player_embedded#

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #524 on: August 28, 2011, 00:54 »
Ибрахим65,
Опитваме се да водим дискусия по зададена тема.  Нормално е, за да се получи такава дискусия, да се задават въпроси и обсъждат различни теории, но същевременно с това трябва да се уважава мнението на събеседника.  Първоначално аз изложих своето виждане по темата, а впоследствие зададох конкретен въпрос и получих отговор от теб по същество.  Разбирам, че ти считаш помаците за отделен народ (етнос).  Може ли тогава да ми отговориш например гораните и торбешите към кой етнос (народ) принадлежат  ???