Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582820 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #480 on: August 26, 2011, 15:58 »

Но истината не може да се крие, и да се потиска вечно. Рано или късно, тя излиза на яве, по един или друг начин.
Абсолютно точно.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #481 on: August 26, 2011, 17:18 »
Неистовота желание на братята бьлгари християни да приобщят помаците  и да ги вкарат в лоното на православието се сбьдна на хартия  и от това хората не бяха озадачени защото го очакваха.Мисля обаче ,че в дийствителност това никога няма да стане,защото ние сме живи има ни имало ни е и ще ни има.Рано или по кьсно официално признат помашки етност ще има.Дьлжим го на дедите си.

Хат,
Мисля, че не си прав в случая.  Никой никого не е искал и не иска да вкарва в "лоното на православието". 

Ето например резултатите по възраст и вероизповедание за Област Смолян:

http://censusresults.nsi.bg/Reports/2/2/R10.aspx?OBL=SML   

Тези 29001 лица, които са посочили, че са мюсюлмани, те ли са "приобщените в лоното на православието"  ???  ???  ???

Моля за обективност и коректност, когато се правят подобни изводи.  В противен случай е излишно да се водят дискусии.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #482 on: August 26, 2011, 17:31 »
Как да има графа "помак" в раздела за ЕТНИЧЕСКА ГРУПА, когато официално признат от държавата "помашки етнос" не съществува  ???  Това, че една част от помаците твърдят, че подобен етнос съществува, това не означава, че той следва да бъде признат официално за такъв само въз основа на въпросните твърдения.  Въпреки това, правото на самоопределяне на тази част от помаците, които считат, че са част от отделен етнос, различен от българския, в действителност не е накърнено.  В преброителните карти съществуваше възможността всеки свободно да се самоопредели в графа "Друга" като конкретно посочи към каква етническа група принадлежи.   

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #483 on: August 26, 2011, 20:11 »
Хат, Мисля, че не си прав в случая.  Никой никого не е искал и не иска да вкарва в "лоното на православието". Ето например резултатите по възраст и вероизповедание за Област Смолян:

http://censusresults.nsi.bg/Reports/2/2/R10.aspx?OBL=SML   

Тези 29001 лица, които са посочили, че са мюсюлмани, те ли са "приобщените в лоното на православието"  ???  ???  ???

Моля за обективност и коректност, когато се правят подобни изводи.  В противен случай е излишно да се водят дискусии.

А известно ли ти е. Че има мнозина Помаци който са забегнали от родните си краища, е заради оказан административен натиск.
Не само ДПС притискат хората с административни мерки, но и всякакви други.
Едните притискат хората за да гласуват за тях, а другите ги притискат за да се пишат българи, да приемат християнството, и все такива неща се случват.
Не случайно червеният поп Боян Саръев, на година приобщава към християнството десетки Помаци, под внушението на политически партии, и най-вече на невидим административен натиск.
Проучи как седят тези неща, и тогава заявявай че няма християнизация на това Мюсюлманско Помашко население.
На мен лично са ми го споделяли Помаци, в компания, с многото увещания и уговорки да не казвам на никого, а преди това не ме питай как съм ги накарал за да се отпуснат и да проговорят пред мен.
Поне имената им да не им издавам са ме помолили.
Доста потайнствено е, но си е реален факт.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #484 on: August 26, 2011, 20:57 »
Мухаммед,

Какво предлагаш да проучвам - дали има "християнизация на помашкото население"  и административен натиск в тази връзка ??? Ако твърдиш подобно обстоятелство, моля да го докажеш.  Посочи конкретен пример, като естествено не е нужно да цитираш имена и други лични данни.  В противен случай тезата ти е несъстоятелна.  Освен това, дори да има случаи на лица, които са си сменили вярата в наши дни, то категорично не може да се говори за принуда.  Правото на изповядване на религия е неприкосновено и се гарантира от основния закон в страната. 

И как така помаците, които са издържали на всичките страдания по време на възродителните процеси и кръщелките за период от повече от сто години и въпреки това не са си променили религията, изведнъж в наши дни масово са подложени на "християнизация" от толкова страшния "червен поп" и то под внушението на политически партии  ??? На това твърдение не може да повярва и малко дете...

Призовавам още веднъж да бъдем обективни и да не се публикуват манипулативни твърдения.

П.С. И аз познавам много помаци, но от един дори не съм чул, че някой в наши дни се опитва да ги "християнизира"...     

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #485 on: August 26, 2011, 21:16 »
В крайна сметка.
За се даде ясен отговор на темата и заглавието и.
"Помаците са били българи или не"?
Е най-добре, всеки който за каквото и да се чувства. Да вземе. Да си направи ДНК изследвания на кръвта, и от там да си научи истинският си произход какъв му, и стига с тези вечни спекулации.
Сега хиляди версии и хипотези се сблъскват с особена острота, относно не само етническата принадлежност на Помаците, а и на българите изцяло произходът им, че да се съмняваме в автентичността, на една или друга хипотеза, и да я подлагаме постоянно на ревизия.
Защото на нашият форумен колега radoslav. Му разбирам желанието му да се идентифицира с народност, към която надали ще има някакъв досег с дадената народност, защото българите по произход са Аспарухови славянизирани Булгури, а това значи че са Тюрки по произход.
Но не му разбирам фанатизмът му, с който така яростно отрича правото на само определение на останалите.
Така че смехотворно е неговото перчене. Аз съм такъв, аз съм онакъв, а всъшност мрази представители на друго Тюркско племе, сходно и сродно на Тюрк-Булгурското племе племе.
Така че, не аз, а ти прекаляваш radoslave със изопачението че си Булгур, а като не си.
Защото ако си Булгур, значи си и ти Тюрк, а ти казваш че не си, а и аз не те надушвам за такъв.
За това престани и ти, и не кради чужда народностна Тюрк-Булгурска идентичност.
Защото не ти подхожда името Булгур, или славянският му вариант, българин.

Ха досега отричаше историята сега защитаваш тюрската теза-аз иповечето историци я отхвърлихме вече-тези бивши щатни старчета защитавали тази теория сега се обърнаха и направиха една смесена тюрко-иранска теза-върхушката на древните българи била тюркска,а народът ирански-глупости на търкалета.

Господа вече толкова се разви историческата наука,че тюрксата теория отива в забвение-колкото по бързо я забравите толкова по бързо ще влезете в крак с времето.
Всичко с което се сблъскваме-език,фолклор археология говори за смесен ирански произход-източно и западно ирнски(траки и сармати)

поздрави

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #486 on: August 26, 2011, 21:33 »
Когато фактите говорят, боговете мълчат, но не и шовинистите.

Отец Боян Саръев: Държавата загуби Родопите

Боян Саръев

„Кръстителя на Родопите“ отец Боян Саръев гостува в „Горещо“

От това по добро доказателство няма.
Той сам си го казва. Те сами си го наричат кръстителя, за какво има повече да говорим.
Милиционер, и изведнъж поп. И как става тази трансформация за един кратък период от време, от атеист да стане свещеник само ДС го знае това.
Който си мисли че има бивши милиционери и бивши негри, е в страшна заблуда.
Приказва за загуба на Родопите, пак с цел да си оправдае шовинистичната си възродителска дейност сред Помаците.
А и честно казано PNK. Аз на тези хора ще им вярвам това което ми го казват, а не на някой който твърди нещо което изобщо не го е доказал по безспорен начин.
Това че административният натиск е невидим, е повече от ясно.
Не си мислете че възродителният процес е свършил.
Дори и сега на този етап той си продължава с пълна сила, но с много по изтънчени методи.
Това през 1984/1985 г. беше за подчиняване, и чисто сплашване. Ако не се подадат на административен натиск, да си знаят непокорните Помаци и Тюрки какво ги очаква.
Има много Тюрки, който си записват децата със славянски имена, само поради простата причина, че стават постоянен расистки обект.
Познавам лично малцина такива хора.
И това ако не са последици, впрегнати в нов възродителен процес, просто тук са се събрали 5/6 шовиниста който искат да насочват хората какво да мислят, и какво да разсъждават.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #487 on: August 26, 2011, 21:36 »
Ха досега отричаше историята сега защитаваш тюрската теза-аз иповечето историци я отхвърлихме вече-тези бивши щатни старчета защитавали тази теория сега се обърнаха и направиха една смесена тюрко-иранска теза-върхушката на древните българи била тюркска,а народът ирански-глупости на търкалета.

Господа вече толкова се разви историческата наука,че тюрксата теория отива в забвение-колкото по бързо я забравите толкова по бързо ще влезете в крак с времето.
Всичко с което се сблъскваме-език,фолклор археология говори за смесен ирански произход-източно и западно ирнски(траки и сармати)

поздрави

Ще можеш ли тази хипотеза да я опровергаеш Rasate с нещо по сериозно от изкзвания от сорта. Тя си отива, понеже така на нас ни се иска много.
Била си отивала. И как прецени? по външни признаци ли? или по генетичен път.
Хайде направи си ДНК изследвания на родословното си дърво, и тогава говори кой си отивал, и кой оставал.
Аман от само звани, и пишман историци и псевдо учени, който само титли нямат, и умеят да приказват без да се аргументират.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #488 on: August 26, 2011, 21:43 »
Защото в съдебно следствените действия. На следователи и дознатели. Най-висок дял в разкриваемостта на престъпленията, имат точно ДНК анализите.
И в съда вярват на ДНК експертизите, а не на голи приказки, ама този беше другарю съдия.
Но вярно е и другото.
В тази тъмно червена комунистическа държава. Има хора който биват съдени само според интуициите на съдиите, че те са извършителите дадените обвиняеми, и им дават по една камара години затвор, а че доказателства няма, няма значение, трябва да има задължително осъден.
Съдят, а не мислят че така разбиват един човешки живот. Едно семейство.
Няма значение, трябва да се подпълни бройката на осъдените и изтърпяващите наказание.
Така и в историографията се подхожда, по този супер гьотференски и нелеп начин.
Едно нещо се твърди, без да се докаже по безспорен начин с ДНК изследвания.
А бе профанска му работа.

Offline PNK2003

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #489 on: August 26, 2011, 22:01 »
Мухаммед,

По принцип не виждам нещо лошо в мисионерството, когато то се осъществява по разумен начин.  В нашия град например ежедневно бродят представители на различни християнски секти и агитират.  Въпрос на личен избор на всеки отделен човек е каква религиозна ориентация ще предпочете.  Никой не прилага силови методи.  В този смисъл дори и да има "християнизация", то това не се извършва по начин, който да накърнява правото на вероизповедание.  Ако ти твърдиш противното, помолих да посочиш доказателства, а не биографични справки и изказвания на "червения поп".  Посочи конкретно кой помак и при какви обстоятелства е бил насилван или принуден да приеме християнството.  В противен случай, както споменах, това са голословни твърдения. 

И не ми отговори на въпроса, което не ме учудва, защото рядко получавам отговори на по-съществените такива, а именно - как така помаците толкова години са запазили исляма като свое вероизповедание, въпреки многократните възродителни процеси и страдания, а изведнъж сега един "червен поп", използвайки административни принуди, толкова лесно ги приобщава към християнството  ???

Темата за имената също е била дискутирана многократно и не смятам да я обсъждам отново.  Само ще те помоля да ми посочиш конкретна задължаваща норма от Корана, от която да е видно, че примерно човек с име Иван не може да е мюсюлманин.     

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #490 on: August 26, 2011, 22:07 »
Muhammed agzina saglik be kardes simdiye kadar nerdeydin onlar bizi cigcig yiyor hosgeldin kardes insallah kalacaksin ve bi de kadir gecesi mubarek olsun beni dost say.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #491 on: August 26, 2011, 22:33 »
Muhammed agzina saglik be kardes simdiye kadar nerdeydin onlar bizi cigcig yiyor hosgeldin kardes insallah kalacaksin ve bi de kadir gecesi mubarek olsun beni dost say.

Başarısız olur. Bu sefer değil.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #492 on: August 27, 2011, 00:14 »
Мухаммед. По принцип не виждам нещо лошо в мисионерството, когато то се осъществява по разумен начин.  В нашия град например ежедневно бродят представители на различни християнски секти и агитират.  Въпрос на личен избор на всеки отделен човек е каква религиозна ориентация ще предпочете.

По принцип не виждаш нищо лошо в мисионерството. Ами и аз не виждам нищо лошо в строежа на Джамии, и разпространението на Исляма, сред не традиционни за Исляма народи. Нали си говорим за личен избор.
Защо тогава държавата не остави хората да си изповядват религията която те искат, а вместо това им пречат наричайки ги терористи, само защото нартичат Господ Allah а не Господ.
Братче. Никак не ти ходи. Да твърдиш нещо, а то да е супер изкривено и субективно представено.

Никой не прилага силови методи.  В този смисъл дори и да има "християнизация", то това не се извършва по начин, който да накърнява правото на вероизповедание.  Ако ти твърдиш противното, помолих да посочиш доказателства, а не биографични справки и изказвания на "червения поп".  Посочи конкретно кой помак и при какви обстоятелства е бил насилван или принуден да приеме християнството.  В противен случай, както споменах, това са голословни твърдения.

Пич. Какви още доказателства искаш. Дадох ги във формата на линкове. И на тях ако им отречеш значението, значи в момента си пиша с нечии компютър, а не със неговият му собственик.
Ама да, трябва да предоставя доказателства. Когато ви изнася, дайте доказателства за твърденията ви. А като не ви изнася, и когато аз искам доказателства, деликатно подминавате правейки се на приятно разсеяни.
И пак ти повтарям. Аз на хората ще повярвам в конкретният случай.
Защото аз като знам с колко зор и какви перипетии ми се наложи да преживея административно, само заради решението си да стана прочета в Джамията Келеме и Шехадет. И какъв беше административният натиск, спрямо мен и мой близки, или да го кажем административното нехайство на държавни органи в лицето на Полицията, което пак си вид натиск, че доказателства мога да ти давам до утре.
Но не сега аз съм обекта на разискване, а и не искам да говорим за това, че има много какво да кажа, а говорим за това, дали пък няма скрита дискриминация, и това че тя не се вижда и не се чува, не означава че не съществува.

И не ми отговори на въпроса, което не ме учудва, защото рядко получавам отговори на по-съществените такива, а именно - как така помаците толкова години са запазили исляма като свое вероизповедание, въпреки многократните възродителни процеси и страдания, а изведнъж сега един "червен поп", използвайки административни принуди, толкова лесно ги приобщава към християнството ???

Ами ти сам си го каза. Въпрос на личен верски избор. Какъв толкова отговор искаш, че да ти се отговаря.
Колкото и да са ги притискали Помаците, те са си опазили вярата жива. И в определени благоприятни етапи, са си я възвръщали отново и отново, до следващият възродителен процес със насилствената подмяна на етнос, вяра, бит, традиции и култура.

Темата за имената също е била дискутирана многократно и не смятам да я обсъждам отново.

PNK  хайде съобрази се че аз съм сравнително нов за форума. Може да съм си регистрирал от преди година и горница, но не пишех тук, че имаше неподоходящи хора върлуващи тук.
А с тях се познавам от други форуми, и спамът и острите си не уважителни дебати, и тук щяха да се привнесат, и поради тази причина не пишех, дори и не го четях форума.
Едва миналият ден установих в темата за блокираните абонати, и поради каква причина са ги блокирали, че въпросните хора ги няма вече тук, и чак тогава прописах тук.
Така че за теб може и да е преповтаряне, но аз това не го знам. А и не съм ясновидец, че да знам какво сте обсъждали на по преден етап на форума.

Само ще те помоля да ми посочиш конкретна задължаваща норма от Корана, от която да е видно, че примерно човек с име Иван не може да е мюсюлманин.

А ти ще ми посочиш ли една задължителна норма? хората да си се наричат както си искат. А не задължително да се казват Иван или Петкан, за да са християни. 

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #493 on: August 27, 2011, 00:37 »
А относно за даденият Боян Саръев, и партийната му принадлежност, преди години от ВМРО му съдействаха, като му осигуряваха пари и транспорт, явно са му врътнали кранчето предизборно от ВМРО на по предните избори, че се принесе при гьотферените от Атака.

Ще опитомявам варварите в парламента

В православният канон. Свещениците както от бялото духовенство, така и от черното духовенство, нямат канонично право да се замесват с политика, или да стават някакъв вид управници.
А въпросният отец Боян, май точно това прави.
Постоянно си търси кой да го издигне до депутатски мандат.

Влизам в грубо нарушение с форумният правилник да не рекламирам никакви подобни ксенофобски партии или организации. Но нека да ме извинят Администраторите на форума, не рекламирам тази нацистка ПП Атака, а само искам да акцентирам на написаното вътре в тази статия, публикувана във официалната страница на дадената шовинистична партия, изказвания на въпросният православен свещеник Боян Саръев, и какви коледни подаръци получава от депутатите на Атака.

С позволението на администрацията.

АТАКА дарява коледните си премии на отец Боян Саръев

А я да вникнем какво представлява въпросната партия от нацистки тип Атака.

Атаката на Баня Башъ от ПП Атака.

И не бе, няма административен натиск спрямо Исляма в България. Че психично болният им лидер Волен Сидеров, крещеше на богомолците, и в очите на малкото полицай пред Джамията, че Баня Башъ е гнездо на радикален ислямизъм.
Не бе. Червеният поп не действа не без съдействието на въпросната партия. Хайде това искам да видя как ще бъде опровергано.
Мислете, а не приказвайте празнословни фрази и клишета, и да се прилагате втръсналата до смърт манипулация, за 100 лъжи и 101 истина.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #494 on: August 27, 2011, 00:40 »
Депутатите от АТАКА ще дарят коледните си премии на отец Боян Саръев. Решението е било взето единодушно от националистите вчера. Позицията на АТАКА е, че не може да има 13-а заплата за народните представители не само по морални, но и по юридически причини. Решението за това не може да е на Народното събрание съгласно правилника за дейността му, обясни депутатът Тодор Батилов. Затова искаме с тези средства да подпомогнем дейността на отец Боян Саръев, заяви Батилов.

Парламентарен рекет беше извършен с раздаването на коледните премии. Парите са дадени заедно със заплатата на депутатите и се оказа, че не можеш да си вземеш възнаграждението без премията, коментира зам.-председателят на АТАКА Павел Шопов.

Според него решението средствата да се дарят на отец Боян Саръев гарантира, че парите ще отидат в добри ръце и ще се ползват за благородна кауза. Манастирът  "Успение Богородично" в Кърджали, където служи отецът, е събрал най-добрите традиции от Българската православна църква, аргументира се Шопов.

"Благодаря за хубавата вест", с тези думи отец Саръев посрещна новината за дарението. Една част от парите ще отидат за изхранване на бедни хора, тъй като манастирският комплекс вече осем години поддържа обществена трапезария.

Повече от 100 души на ден намират там храна и подслон. Друга част от средствата ще отидат за проповядване на православието в Родопите, заяви Саръев. Много помохамеданчени българи чакат да им се направи свето кръщение и да им се изградят християнски храмове, където да се молят, уточни отецът.

Партия АТАКА се разграничава и от искането на своя съпартиец Ваньо Хърков за пенсии на депутатите в размер на 70% от заплатите им, заяви още Тодор Батилов. Той призова депутатите да носят лична отговорност за действията си, а не всички да понасят общото негативно мнение.

Председателят Народното събрание Георги Пирински трябва да направи отчет за изразходваните средства пред парламента. АТАКА е предложила този отчет да се предава по националната телевизия, за да видят хората как се харчат парите им, добави националистът.