Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582814 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #450 on: August 25, 2011, 23:32 »
И другото най-обидно нещо в обръщението към Помаците е! Българо-мохамедани.
Сега.
За етнонима на помаците.
Единствено ДНК науката може да потвърди или да отрече, българския или не български произход на Помаците. Дали са славяни, или са потомци на англо-саксонските мисионери и кръстоносци, избягали от тях, и укрили се в родопа планина, приемайки Исляма от местните тракийски племена, оцелели през вековете, или са пришълци от Марс например.
И такава англо-саксонска хипотеза има, за произхода на Помаците.
Но единствено, тази твърде нова наука ще докаже тези исторически неясноти, относно народностната и генетична карта на света.
Смятам това да го оставя в ръцете на компетентните учени в тази област на науката.
Но другото което е дразнещо, обръщението мохамеданин.
Това си е повече от обидно обръщение.
Защото няма Мохамеданска религия, а има Ислямска или Мюсюлманска.
Пророка Мухаммед (Мир нему) не е създал отделно течение на една или друга световна религия, компилирайки я в едно, из сектанизирайки я по този начин, и да я е нарекъл на собственото си име, като християнството например.
А Пророка Мухаммед е утвърдил вярата в Allah написвайки Куранни и Керим, утвърждавайки по този начин вярата на Пророк Иса, изчиствайки наслоенията и заблудите от неговото време, привнесено от самозванеца Савел и мнозина други самозванци и еретици, действащи и проповядващи без никой да ги е оторизирал от Христовите последователи, или от самият Пророк Иса.
Просто Исляма, е най-чистият вид на вярата Христова.
Такава каквото е била до преди Вселенските събори, че да се осмелява някой да се подиграва по този твърде обиден и нечестен начин, една вяра, който над 1 милиард човека я изповядват, и да бъде категоризирана, по този твърде унизителен начин, просто това трябва да се знае, и да се пресекат всякакви зло умишлени опити за насаждане на верска и расова омраза класифицирайки Исляма като мохамеданство.

Offline Radoslav

• Avarage member
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #451 on: August 25, 2011, 23:37 »
Мухамеде. Турчине недей се меси на нас помаци ако обичаш. Гледай си вашите турци и с нас не се занимавай. Кой си ти че да ми кажеш че не съм българин аз? А? Кой си ти? След като нас оправи тръгна па християните да оправяш. Кой им бил еретик и кой им събор не бил правилен. Остави ни нас българите и мюсюлмани и християни и си гледай вашите турци. Ние на вас не ви се месим. Не се меси и ти на нас!

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #452 on: August 25, 2011, 23:47 »
Чудесен призив, но не мислиш ли, че историческите лъжи, които ТИ също разпространяваш тук за "щастливата съдба " и благоденствие на поробените през османско време също е нахално, например.

Я да видим тия църкви, които показваш колко пъти са били възстановявани след пожари и ограбвания от османлии и дали след 1620 г. не са платени ТРОЙНО на правоверните, като, разбира се, първоначално са били строени под земното ниво.

ОК аз разпространявам лъжи. Ами би следвало да ги опровергаеш бе Svetlina.
Просто цитирай достоверни източници. А не само да се клейми, и да се обвиняват хората в неща, който не са извършили, само защото не ви споделят възгледите.
Искам един сериозен цитат.
Защото ако ми се позволи по нататък, смятам да по нахвърлям малко материал, под формата на линкове, да видим Османската империя, толкова ли е била зла, или е била контра пункт на една други много по зла империя, която и до ден днешен си ви използва йезуитската, за да си насаждат разделението, за да печелят те на ваш верски гръб.
Вместо да се занимавате с градивни неща.
Например оправяне на икономическият срив в България. Породен от продажните вечно червени правителства, от най-разни партии и партийки, и организации, вече 22 г. жестоко грабейки и малкото останало тук по тези земи, вие сте ми тръгнали с историята която е в миналото да ми се занимавате, и най-вече с произхода на хората, който ясно си ви го казват, че са си Помаци, и това е. Приемете го този безспорен факт.
Ама гените му били такива, онакива, няма значение, важното е човек какъв иска да се чувства, и на такъв да си се чувства.
И най-забавното от всичкото това е.
Че вие се занимавате все с второ степенни неща.
А за неудачите и провалите ви, все Турците и Помаците набеждавате за неправилната ви орисия.
Съвземете се. В 21 век живеем, а не сме в 15 или 16 век.
Сега реалностите са съвсем други.
Приоритетите са се променили.
Този архаичен национализъм, през 19 в началото на 20 век може и да е бил модерен и на дневният ред в редица правителства и империи, сега всичко е пренесено в сферата на технологиите и развитието на човечеството, като тези остарели идеологеми, са жестоко остарели и не ефективни.
Но какво ли се впускам в обяснения.
Трябва сами да го разберете това нещо, и да го схванете че не сме в миналото, а сме с изглед към бъдещето, което вие се опитвате да си го зачерняте насилствено, с поглед към миналото, което си е там, в миналото, и няма да се върне или преповтори, но бъдещето ние сами си го градим.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #453 on: August 25, 2011, 23:49 »
Мухамеде. Турчине недей се меси на нас помаци ако обичаш. Гледай си вашите турци и с нас не се занимавай. Кой си ти че да ми кажеш че не съм българин аз? А? Кой си ти? След като нас оправи тръгна па християните да оправяш. Кой им бил еретик и кой им събор не бил правилен. Остави ни нас българите и мюсюлмани и християни и си гледай вашите турци. Ние на вас не ви се месим. Не се меси и ти на нас!

Отдалече си личиш че не си Помак радославе. Ама карай, вярвай си, никой не ти пречи да си вярваш.
Защото ти като искаш си се чувствай на какъвто си искаш, но не говори от името на всички Помаци и не генерализирай, че никой не ти е позволил да говориш тяхно име.
И аз казах че съм Тюрк, а не Турчин.
Защото Турска народност няма, но има Турско гражданство за територията на Р. Турция.
И това е зло умишлено изкривено, и от много малко хора се знае.
И хората се наричат Тюрки.
Така че, по намали огъня, няма смисъл. Да не се само изгориш в крайна сметка.

Offline Radoslav

• Avarage member
« Reply #454 on: August 25, 2011, 23:52 »
Мухамеде помак съм разлика от тебе. Роден съм и съм израснал сред помаци. Ти казваш че хората се държали нахално. А ти как се държиш бре? Супер нахално. Кой си ти че да нахалстваш така в чуждата къща?

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #455 on: August 26, 2011, 00:01 »
Мухамеде помак съм разлика от тебе. Роден съм и съм израснал сред помаци. Ти казваш че хората се държали нахално. А ти как се държиш бре? Супер нахално. Кой си ти че да нахалстваш така в чуждата къща?

И кое е нахалството. Че казвам неща който ги мисля, и вместо да ги опровергаеш, ме нападаш.
Типично поведение на слаб човек.
На който аргументите му липсват, и преминава в агресия.
А за произходът ти.
Пак ти казвам.
За какъвто си искаш си се имай, но не говори от името на всички останали Помаци, нямаш го това морално право.
Нито ти си човекът, нито можеш да казваш кой на какъв да се чувства.
Защото има и такива Помаци, който се имат за Помаци, но не и за българи, славяни или каквито и да са други яни.
И слава Богу, и такива честни и трудолюбиви хора ги има.
За това просто запази си правото си, но не отнемай на други правата.

Offline Radoslav

• Avarage member
« Reply #456 on: August 26, 2011, 00:04 »
Мухамеде къде ме видя че говоря от името на всички бе? Аз говоря от мое си име. ТИ говориш от името на всички помаци и не определяш кви сме. Нямаш такова право щото нито си помак нито нищо. Ако беше помак да кажеш ние помаците сме такива и такива. Ама не си помак и нямаш правото да ни казваш какви сме. Ясно ли ти е? Пиши си там квото искаш ама нас не ни барай.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #457 on: August 26, 2011, 00:17 »
Мухамеде къде ме видя че говоря от името на всички бе? Аз говоря от мое си име. ТИ говориш от името на всички помаци и не определяш кви сме. Нямаш такова право щото нито си помак нито нищо. Ако беше помак да кажеш ние помаците сме такива и такива. Ама не си помак и нямаш правото да ни казваш какви сме. Ясно ли ти е? Пиши си там квото искаш ама нас не ни барай.

Я цитирай къде съм казал че абсолютно всички са Помаци, а не някой други. И съм говорел от нечие име.
Май казвам. Че всеки който на какъвто си иска да си се чувства, но да се натрапва насилствено на хората който искат да се имат за Помаци, една идентичност, не аз го правя, а точно ти и подобни на теб го правите радославе.
А аз само казвам че всеки има правото, дори и ти, да се чувства на какъвто си иска.
Утре ако аз реша да се нарека Марсианец, няма да позволя на някой да ме нарича на венерианец, понеже произходът ми е от земята.
Май ти е неудобно това което го казвам за ДНК експертизата. Защото там определено ще бъдат разобличени и то доста лъжи наслоени с вековете.
ОК направи си такава експертиза, и ела и тогава да си говорим.
А не да ми скачаш насреща за неща, който явно е че не си ги доразбрал.
Просто не ме карай да втвърдявам тона, че много по краен мога да бъда.
Не жали че съм нов, че рискувам още от прописването си и да бъда изгонен. Просто няма да ми е за първи и последен път, така че не ми пука.
Единият Админ ме знае кой съм, и много добре ми познава начинът ми на разговор с хора който ме предизвикват неоснователно и непредвидимо, от други форуми, като нямат аргументи, и не искам да преминавам добрият тон, единствено от уважение към форума и Помаците като народност. Инак до сега да си ме разбрал със точност с кого си пишеш дори.
ОК радвам се че се имаш за еди какъв си, но не прекалявай с останалите.

Offline Radoslav

• Avarage member
« Reply #458 on: August 26, 2011, 00:22 »
Мухамеде айде не се обяснявай ако обичаш. Видяхме те вече.  Като си познат с админа едва ли ще те изгонят и ще ти кажат да млъкнеш въпрекиче си тръгнал да ни учиш кви сме. Учи си твоите хора не моите. Всяка жаба да си знае гьола! Що все в чуждата паница гледате вие турците не мога да разбера. Имате си такава голяма и пълна паница а все в нашата бедна паничка надничате.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #459 on: August 26, 2011, 00:39 »
Мухамеде айде не се обяснявай ако обичаш. Видяхме те вече.  Като си познат с админа едва ли ще те изгонят и ще ти кажат да млъкнеш въпрекиче си тръгнал да ни учиш кви сме. Учи си твоите хора не моите. Всяка жаба да си знае гьола! Що все в чуждата паница гледате вие турците не мога да разбера. Имате си такава голяма и пълна паница а все в нашата бедна паничка надничате.

Не се познавам лично с админа, а се знаем от други форуми, защото сме си писали, и сме влизали в дискусии с него, дори някой път в доста остри диспути, но го уважавам, както уважавам всекиго, освен провокаторите. Има разлика. Не спекулирай.
И всеки може да се регистрира с различно име, и да пише от името на друг, и да казва аз съм такъв, аз съм онакъв. А единствено да цели да разцепи и да раздели на враждуващи фракции един даден неудобен форум.
И гледам че тук форума е доста поляризиран, за което наистина е жалко.
И аз мога утре да сменя компютъра си и IP адреса си, и да се регистрирам и да се идентифицирам на Помак, и да ти надувам главата, че съм еди какъв си, и да ти затварям устата със следните думи.
Видяхте какъв си, и сега се махай.
Май не си ти който ще ме гони.
Ако админите сметнат че не съм за тук, ще ме уведомят, и сам ще си тръгна, или ще ме изгонят.
Просто лъсна ти расистката ти същност и на теб.
Турците ти виновни.
А не случайно езиците на който може човек да пише са турски, и чак тогава български.
Просто дискутирай по темата, а не ми изпадай в крайности, че съм цар на крайностите.
И мен за сравнение от теб.
Не ми пречат различията на хората. За мен има значение, човек човек ли е.
За мен няма значение кой на какъв се има. И на какъв език говори.
Може да нямам нищо общо с Помаците като народност, но единствено Мюсюлманската ни вяра ме сближава с тях, и за мен това е най-важно.
Всичко останало е един ежедневен пълнеж.
Така че остани си със здраве радославе, и ти пожелавам Allah Rahitlik Versin за тази вечер.
Ако си Мюсюлманин ще ме разбереш какво ти пожелавам. А ако ли не си, ти го казвам. Господ с покой да те дари.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #460 on: August 26, 2011, 00:53 »
Скотчо, ти си расист. Великобългарски националист, предполагам че си от Дружба"Родина". В това няма нищо лошо. Лошото е че се опитваш да заклеймяваш онези български граждани в прав текст че са антибългари само заради факта че нямат български произход. Расизма ти в душата е твоят билет към тъмнината, към омразата и егоизма. Предполагам че изпитваш тръпка подобна от ерекция, като четеш онези наши коментари в който ние свободно изразяваме позицийте си. И ужасът ти от видяното, преминава в кокаинова ярост. Да точно така защото Дружба "Родина" според това което се намира в интернет представлява сбор от младежи с бръснати глави и кубинки. Ултра-радикали който сеят в интернет омраза към турци, помаци и цигани. Русофилски патриотари, с промити мозъци които ги употребяват хора като Петко Колев , който беше изпълнителен директор на фалиралата бивша банка "Славяни" , банка от която бяха ограбени стотици милиони за сметка на всички българи. Така че прецени си сам за себе си ако Всевишния все още ти е оставил акъл в главата - Ние ли сме антибългарите или - Вие антипомаците, антитурците или антициганите?

Говориш абсолютни глупости, а какви се тея Родина, товя не беше ли музикален канал ? НЕ съм казал, че тези, които нямат български произход са антибългари, изопачаваш, казаното ми.  В страната има също така и евреи, арменци, роми, турци, по твойта логика мразя и тях. Дори и да съм критичен към ромите, поради това, че постоянно реват, че държавата това, държавата онова, но никой не им е длъжен да им дава всичко наготово.  Грешна асоциация е твойто "антипомаци", "антитурци" и т.н.
Но защо казах, че тух се създават антибългарски настроение. Едва ли е това, което си мислите, защото по произход се определяш различен. Не е това. А това, че последно време прочетох тук от някой "българите- застаряващи и мързеливи".  ТО не бяха приказки за нов възродителен процес, "българите щяли да се нахвърлят върху мюсюлманите". Как същите тези българи малтретирали малценствата, и как същите те нямали права. Какви права нямат не знам. Всеки има еднакъв шанс да даде образование на децата, да работи. Каквито са правата за едните, такива са и за другите. Дори някои използват и повечко привилегии без грам отговорност- говоря за част от ромите. В този смисъл какъв расизъм видя не разбрах.

А Ибрахиме, при приемането на Исляма през 16-17 век не съм говорил, че е станало с бесене и колене, в другите отговори казах какво мисля за този процес. Ибрахиме аз не ви отричам току така сляпо. Помаци има и това, според мен е религиозно общество, не различен етнос от останалите. Не съм аз този, който ще отрича даден етнос, точно аз съм никой. Но се опитвам да боравя до колкото се може със исторически извори. Нали каза, че имаш запазени камъни, защо не ги покажеш на обществеността ? И друго в клиповете за Гораните, се видя, че техния говор е по близък до българския, а не до сръбския. Ако са имали някакъв различен език, както написа в един пост, то в рамките на друга държава са щяли да говорят на сръбски ? И друго ние спорим тук за произхода на помаците, а не за това кой как да се пише ?Колкото до самоопределянето Аз ако желая мога да се самоопределя като Финландец примерно, но не се знае дали съм Финландец.
И някой в друга тема днес беше казал, че някои не разбирали етносна принадлежност и принадлежност като на гражданин на страната, но не ли е по точно, че някои не разбират религиозна принадлежност и принадлежност към етнос. Различната религия не означава различен етнос. То по тази логика е католиците са различен етнос, евангелистите пък да не говорим за различните секти, атеистите също.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #461 on: August 26, 2011, 01:10 »
...
Защото ако ми се позволи по нататък, смятам да по нахвърлям малко материал, под формата на линкове, да видим Османската империя, толкова ли е била зла, или е била контра пункт на една други много по зла империя, която и до ден днешен си ви използва йезуитската, за да си насаждат разделението, за да печелят те на ваш верски гръб.
Вместо да се занимавате с градивни неща.
....
И най-забавното от всичкото това е.
Че вие се занимавате все с второ степенни неща.
А за неудачите и провалите ви, все Турците и Помаците набеждавате за неправилната ви орисия.
Съвземете се. В 21 век живеем, а не сме в 15 или 16 век.
Сега реалностите са съвсем други. ................Приоритетите са се променили.Този архаичен национализъм, през 19 в началото на 20 век може и да е бил модерен и на дневният ред в редица правителства и империи, сега всичко е пренесено в сферата на технологиите и развитието на човечеството, като тези остарели идеологеми, са жестоко остарели и не ефективни....

Значи да приемаме историческите лъжи, които ни разказват съвсем искрено. 
Да, за пантюркизма и турският национализъм съм съгласна - непрекъснато се осъвременяват и са много силни. Личи си от думите ти и от измишльотините в турски, ислямски и други сайтове, както и в появили се наукообразни книжки. на чуждестранни и български автори.
Виждам, че искаш да обсъждаме спокойно реалностите, но за сметка на българската история, която явно познаваш отчасти.
Не приемай думите ми лично, но така звучи отстрани. А че познаваш едностранно положението в Отоманската империя и си пристрастен е очевидно. Няма значение, всъщност, я дай тия линкове да ги погледнем - може пък да научим нещо.
Ще ти пусна в "лични" за вкопаните църкви.
Сайтът е изключително богат откъм източници, така че можеш и сам да си потърсиш ферманите, с които се издават забрани и разрешения за "робите на падишасите/султаните".

А що се отнася до използваното наименование "българо-мохамедани" мисля, че в тази тема го изяснихме преди седмица-две, тъй че поразрови се, ако искаш. 8)

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #462 on: August 26, 2011, 01:15 »
Здравей skoti3 станахме приятели вече но гледам че пак заобикаляш бращолявиш затова се върни малко назат в страницата прочети и ми отговори що за турчеене е това за мен е важно това ако може и расате да ми отговори ще съм доволен.
А сега аз съм ПРОТИВ определението и ще ти кожа защо.
САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО е равно на ОПРЕДЕЛЕНИЕТО а то е престапленйе за мен е важно ПРИЕМАНЕТО приемането е решението.
А това за каманите деиствително е бомба но чакам отговор от медиите както от местни така и от международни имай търпение нубавите неща стават бавно.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #463 on: August 26, 2011, 01:20 »
Здравейте Пламен. Смятам, че обръщайки толкова внимание на въпросния Сокол, българските СМОсв. го тиражират и му правят реклама. В този смисъл не смятам повече въобще да говоря за ДПС - на принципа на пълното презрение... По същия начин постъпих и със сайта помак.еу (засега). Смятам, че там не трябва да пишат другомислещи, а да ги оставим да СИ ПОТЪНАТ ИЗЦЯЛО В ПОМАШКО-ТУРСКА ОБСТАНОВКА...
Искрени поздрави - Светла Георгиева

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #464 on: August 26, 2011, 01:23 »
Здравей skoti3, изплъзваш се мазно. Виж, ся ти давам да разгледаш канала на един от хилядите горанци в интернет, поразгледай му клиповете и го питай дали имат български произход. Или поне покажи горански клип, направен от горанец, и твърдящ че има нещо общо с българите : http://www.youtube.com/user/goranec87