Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582855 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #435 on: August 25, 2011, 17:30 »
Малко безсмислен спор се започна. Църкви върху джамии и джамии върху църкви... 

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #436 on: August 25, 2011, 17:37 »
Крайно време е да загьрбим миналото и общият ни пьт,който предстои да изварвим заедно да бьде по прав и по светал.

И аз апелирам за същото, но все още малко хора споделят това мнение...

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #437 on: August 25, 2011, 18:15 »
Хюсеине, то и християните са си строили сами църкви, събирало е бедното население пари, за да си построят църкви, където трябва. Не е нищо по различно от мюсюлманите.
А колкото до това, че след 1989 не са се строили църкви, то проблема не толкова религиозен. Прези 1989 много неща са се постоили, които днес немогат дори да се издържат, като училища, различни сгради. Построеното преди днес едва оцелява, не толкова от това, че няма вярва, колкото до това, че общия проблем е финансов. И проблема е общ и той е, че няма пари за всичко. Ето днес протестират различни хора, от твоа, че няма пари за по високи заплати. От това, че всички през последните 20 години крадоха.
А за това дали има вяра, все още има сред християните религозни хора.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #438 on: August 25, 2011, 19:54 »
Rasate за съжаление си промених мнението за теб незнам какво те кара толкова да мразиш турците и ПОМАЦИТЕ може би за това ти плащат но на места прекаляваш.Каквото и да се каже ти си готов да се качиш  като петел на бонище турция е виновна за всичко каквото и да подхваним турция та турция.Немислиш ли че благодарение на турция съществува православната църква също така и България до колкото ми е изветно рилският манастир е ограбен и опожарен от българи но е въстановен от османлиите. Също така по време на така наречено прословуто робство колко черкви са са построили в Истанбул и Одрин но и това не е вярно казвам ти това за да ти стане драго нали знаеш има една ПОМАШКА поговорка КАЖИ МУ АГО ДА МУ СТАНЕ ДРАГО.

Ibrahim Турция не ми е виновна за нищо,за помаците да не говорим-те за мен са си българи-т.е. един родсме.

Но да величаете Османската империя и какви "добрини" е сторила на българите-ама джанам направо прекалявате-ако ни беше добре пт султанският ятаган нямаше да лелеем за свобода и още да си стоим под турско.

А тази изцепка за православието и черквите направо ме уби  ???  ;D
Османската империя е толкова пазител на православието,колкото крадецът на нашето имущество-ае джанам запознай се повече с историйката и след това пиши,Виж  законите в Османия спрямо черквите и християните тогава споменавай.

А че мюсюлмани участват в изграждането на черкви в края на 18 и през 19 век-джанам това са т.нар. нови мюсюлмани-които са почитали братята си по кръв християни.

Разгледай Османският период век по век и ще видиш как се подразделя.За да не вадиш заключения от контекста.

п-с.
А за пазител на православието е виновна Русия-решенията на руската църква-особенно със случая с църковната реформата наПетър 1-засяга цялата православна църква-т.е. вижда се кой е стожерът на православието тогава
Поздрави

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #439 on: August 25, 2011, 20:58 »
Расате. Склонен ли си да си направиш ДНК експертиза? и да си проследиш по този начин родословното си, и етническо дърво до много поколения назад.
И да установим Помаците имат ли общо със останалите граждани на тази държава етнически, че да бъдат вечно приобщавани без да се съобразявате с техните намерения и разбирания, към народности, към който определено Помаците не принадлежат.
Защото ДА. Прав си че Помаците са българи, но само че по гражданство. Но по нищо друго.
Да ти припомням ли християнството как е наложено тук по тези земи? на старо българите, че да се спекулира постоянно с този грозен и срамен исторически факт.
Заради който факт, сега в съвременността се съди в един специален съд в един Холандски град на име Хага.
Подобни разсъждения, водят до Босненски сценарии човече.
И ни най-малко искам да звучи заплашително, а само искам да акцентирам подобни претенции до какви неща могат да доведат, продължават ли да живеят тези неща собствен си живот, и да се твърди, че еди кой са, са еди какви си.
За това просто е хубаво да се съобразяваш с на хората правата на само определение и етническа принадлежност, за да можем живеем в разбирателство и мир.
Всички в крайна сметка сме граждани на тази земя България дадена ни от Бога да я обитаваме взаимно.
И едно такова деление на територии и народности, водят до наистина много тежки последици, за замесените в тези последици страни.
Вземи си за пример Босна и Херциговина и Сърбия, как граждани на една и съща държава се избиват жестоко, че да си позволим нови трагедии да се случат.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #440 on: August 25, 2011, 21:09 »
И друго искам да акцентирам.
Че построените през времето на Османската империя църкви, са действащи и до ден днешен.
А църквите от византийският период, не само че не са действащи, ами дори и са изоставени и запустели, третиращи ги като археологически разкопки.
И това са църкви, само с по един църковен каменен зид, колкото един човешки бой, и с по един указателен железен кръст над олтара, за да указва че това е било някога църква, и това представляват църквите останали от Византия по тези земи.
И пак се повтарям може би.
Църквите, построени през Османско време, и до ден днешен са действащи църкви.
Така че при една нетолерантна Османска империя, т.н. "рая", ще има ли права да си строй църкви, макар и да е имало някой архитектурни изисквания от Османската администрация, църквите да не надвишават минаретата на Джамиите.
Защото при византийската империя това нещо го е нямало.
Просто посочи ми къде е имало Джамии тук по тези земи? през това време.
Май за различни неща си говорим нали Расате.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #441 on: August 25, 2011, 21:19 »
И Расате. Това е църква от преди Османско време.
Според теб?! в тази църква. Служи ли ли се света литургия? или изобщо църковни служби.
Защото аз така като я гледам, е само каменен зид, и не възстановени останки от църква.

---------------------------------------------------------------------------------
А това е църква от Османско време.
Осветена е на 19.09.1867 г. И така като я гледам, не е от много малките и вкопани в земята църкви, както е общо прието да се казва, а се извисява на най-високата част на гр. Свищов. И това злите османлии са го толерирали.
Много нелогично, не смяташ ли.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #442 on: August 25, 2011, 22:08 »
Rasate мерси за комплимента но може би не знаеш думата джанъм означава душа и се исползва предимно на много близък човек но ние с теб сме плюс и минус.
Ibrahim Турция не ми е виновна за нищо,за помаците да не говорим-те за мен са си българи-т.е. един родсме.това пък как го съчени но не ти е било трудно защото пееш една и съща песен и то е пееш по такъв начин че трябва да се хареса на НЯКОЙ може би е този който ти плаща нали.
А тази изцепка за православието и черквите направо ме уби  ???  а ако от това умираш то аз не мога да направя нищо за теб приятно ти умиране.
А сега си отвори хубавичко ушинките и чуй нещо от агото ти ИБРАХИМ аз лично не познавам  помаци които се чустват българи с български произход няма такива има помаци с българско гражданство това си го запиши някаде да тие винаги пред очите.
И нещо друго да знаеш от агото ти ИБРАХИМ с тези неща прекалено спеколираш и се превръщаш в най-мразеният форомец.
И нещо друго само опрекваш гледаш някак от високо трябва хората да те поставят там а не ти като някаква циганка се хвалиш сами че няма равен на теб ЯЗЪК има толкова много неща да научиш от НАС.
И на последно да благодаря на Muhammed за изчерпателните неща които е писал мисля че той те УБИ

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #443 on: August 25, 2011, 22:15 »
В грешка си има Помаци, които не се чувствам по различни от останалите хора в България по произохд. Дали е славянски, тракийски или български има много хора мюсюлмани с майчин български език, които са си го казвали. Дори ние сме избягвали тази тема, но той си каза. " Аз не съм празличен" само религията ми е различна и само това. И се видя как се отнясате към тези, които казват, че са били българи преди Османската империя.  Но аз се радвам, че тази антибългарска пропаганда е само в един интернет сайт, а не навън. Продължавайте в този дух, тука има няколко хора, които защитават едни неистинни тези и само това.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #444 on: August 25, 2011, 22:41 »
Светлина,а нещо да кажеш за Археологическия музей в София виждам ,че много знаеш?А нещо за църквата Свети Седмочисленици в София?Нали знаеш ,че са били джамии?
А можеш ли да ми изброиш колко църкви и манастири са построени в България след 1989 г.?И колко такива през Османската империя?
Истината Светлина е ,че в българина вярата я няма,и няма какво да броиш джамиите те са от бедните помаци,вместо да завиждаш иди дай 20 лева за построяването на църква,събери приятели и близки и отиди на черква!Та като отидеш там може и да ти дойде вяра и няма да гледаш толко лошо на различните хора около теб!И да броиш манастирите ще видиш ,че 99 % са построени през времето на омразните на тебе османци  и немога да видя да са в земята а са толкова големи и красиви комплекси,а ти говориш за превърнати в джамии храмове,първо трябва да погледнеш твойте предци какво са правили и после да съдиш!
И още нещо ако си ходила в Мелник ще видиш колко красиви къщи има построени от ... Помаци които са били прогонени от селото 1912г.!Макар днес да се приписва като българска възрожденска архитектура,тя е била характерна за османската империя и може да се види и в Турция,Сърбия,Гърция и т.н.
А колкото до Света София знам ,че тя е била закупена за джамия от самия султан,като условието на византииците е било да се изписва името Константинопол върху монетите!

Бях написала нещо друго, но потъна в пространството.

За какво "купуване" ми говориш - я не изопачавай историческата истина и вземи прочети литература по въпроса.

Църквите са били ИЗЗЕМВАНИ, т.е. КОНФИСКУВАНИ, СЪОТВЕТНО ОГРАБВАНИ  и ПРЕВРЪЩАНИ В ДЖАМИИ.

Когато Мехмед Завоевателят влиза в Цариград, той обещава мило и драго на жителите и особено на турскофилската, антилатинска партия. Дава ферман за религиозни свободи и определя патриарх Генадий за глава на всички християни.
Постепенно обаче примката се стяга, църквите една след друга се превръщат в джамии.
Сюлейман Великолепни вече иска да унищожи всички църкви и се налага трима престарели еничари да свидетелстват (срещу голям подкуп), че царският град се е предал доброволно.

Ферманът междувременно, разбира се, е изчезнал "мистериозно". При един от наследниците на Сюлейман, Махмуд III (който умира от преяждане) са конфискувани повечето църкви, а тогавашният вселенски патриарх е изпратен на заточение в Родос.
Отново се налага да се събира злато. Накрая патриаршията е изпратена във Фенер, където се установява.

Та така са "били купувани" църквите и такова е било още в началото отношението към друговерците.

За османска култура въобще пък не може да се говори по простата причина, че Осм. Имп. е била верска държава, то се вижда и по наследството, което е стигнало до нас: няма османска литературна традиция, няма османска музикална традиция, няма османско изобразително изкуство, защото пък Ислямът не ги е разрешавал.
Единственото, което са ни оставили османците, освен речник, кулинария и турско кафе (което вероятно е арабско), са джамии, хамами и някой мост, строен от архитекти и инженери от раята, според местните нужди .

Културата, създавана в Осм. Империя, както и предприемачеството в някои градове, са дело на поробените от нея народи, създадени на съответния език или на заселили се в империята народности или заселени от нея колонисти.

Затова тя е била наричана Болният човек.

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #445 on: August 25, 2011, 22:45 »
Скотчо, ти си расист. Великобългарски националист, предполагам че си от Дружба"Родина". В това няма нищо лошо. Лошото е че се опитваш да заклеймяваш онези български граждани в прав текст че са антибългари само заради факта че нямат български произход. Расизма ти в душата е твоят билет към тъмнината, към омразата и егоизма. Предполагам че изпитваш тръпка подобна от ерекция, като четеш онези наши коментари в който ние свободно изразяваме позицийте си. И ужасът ти от видяното, преминава в кокаинова ярост. Да точно така защото Дружба "Родина" според това което се намира в интернет представлява сбор от младежи с бръснати глави и кубинки. Ултра-радикали който сеят в интернет омраза към турци, помаци и цигани. Русофилски патриотари, с промити мозъци които ги употребяват хора като Петко Колев , който беше изпълнителен директор на фалиралата бивша банка "Славяни" , банка от която бяха ограбени стотици милиони за сметка на всички българи. Така че прецени си сам за себе си ако Всевишния все още ти е оставил акъл в главата - Ние ли сме антибългарите или - Вие антипомаците, антитурците или антициганите?

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #446 on: August 25, 2011, 22:48 »
Винаги ли е анти едно нещо? което не е съобразено с вашите убеждения и възгледи.
Това кой как се чувства си е личен избор на конкретен човек.
Но на базата на избора на отделната личност, абсурдно е да се обобщават представители на цяла една Помашка народност, в едно единствено число, и да се говори от тяхно име, без да са питани те съгласни ли са.
Защото ако е за въпрос.
Помаците в Ловешка област, се българеят масово, лично познавам такива, но това и най-малко не генерализира останалите Помаци по Родопският край например, където също така,познавам Помаци, който се обиждат да ги наричат етнически българи или славяни, или каквото и да е било друго, освен Помак.
Просто правото на само определение не се дава насила на един или друг човек, а се наследява потомствено и се отстоява.
Защото ако всеки си направи ДНК тестове в тази държава, и по този начин се маркират верните генетични народности, тогава анти-човешкото, със сигурност ще се преобърне в обратната посока.
Нека да не злоупотребяваме с чувствата на хората.

Offline Aslan Türk

• Member
  • **
« Reply #447 on: August 25, 2011, 23:13 »
Твърде е нахално. Да отидеш във форум, който ясно е отбелязан че е Помашки, макар и аз самият да не съм Помак, а съм Тюрк, и да съм съвсем нов във този Помашки форум, си е наистина нахалство да си в такова форумно място, и да наричаш хората със неща и определения, който меко казано не са приети добре в такива среди.
Защото да не забравяме.
Че в името на подобни велико български каузи да се побългаряват, Помаците и Турците в България, макар че тези две народности са доказали лоялността си, че са стриктни Български граждани, че ако бяха поне малко от малко по радикални, като Босненските си събратя, да не търпят сръбски асимилационен, но най-вече верски терор над тях, събитията в Босна щяха да се проведат много по рано, и нямаше да е в бивша Югославия, а щеше да стане тук в Родопите или Делиормана.
Но пак InshALLAH здравият разум е надделял в тези хора, за да не се подават на шовинистичните провокации, който не спират и за момент, да атакуват тези хора, който имат нещастието, че са се родили Помаци и Мюсюлмани в земя пълна с хора, който със самите себе си са скарани, и са зли едни по между други, а какво да говорим да са в добри отношения с останалите различаващи се хора, който ги обкръжават.
Просто страшно някой среди в тази държава. Обичат да подлагат винаги търпението и здравите нерви на възродяваните Помаци и Турци, че да се позволява някой да спекулира именно с чувствата на хората постоянно.
В името на подобни шовинистични каузи, не един и два възродителни насилствени процеса са проведени.
И сега пак да бъдат заклеймявани, потомците на онези възродявани хора с кръв и насилие, със абсолютно същите епитети и обиди, типични за комунистическият възродителен режим, че да считаме носителите на подобни убеждения, за сериозни хора, с който да се водят сериозни дискусии.
Време е да се осъзнае един неписан закон.
Че всяко човешко същество се ражда свободно, и никой не е в правото си да му определя жизненият му път какъв да му бъде, не зависимо под каквито и да са подбуди.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #448 on: August 25, 2011, 23:14 »
Здравей skoti3 гледам че си тук и реших че можим да продължим да изесняваме нещата без да опрекваме и да лепим етикети пак така простичко и кротичко нали тук никой никой не мрази точно обратното ТИ ТИ ни отричаш аз до сега да съм казал че не съществуват Българи или че са станали Турци моите уважения но чети по добре тогава етикирай.
Сега ако позволиш искам да си избистря малко мислите с твоя помош разбира се защото това не ми дава мира от доста време.
Когато бяхме студенти ни възложаха задачата да иследваме Гоце Делчевската кутлувина как жйвеят хората там какви проблеми имат разлика и прилика между бит и култура.
Бяхме трима студенти и всичко си записвахме пообиколихме доста села но на едно място бяхме шокирани защото се появи голям спор между селяните и нас особено единият от нас беше от Стара Загора беше половин професор мислише че знае всичко.
Хората бяха нассядали в центара на солото и когато им обяснихме за какво сме дошли хората се поокопитиха малко да не би да сме от полицията но като ни повярваха си развързаха езиците.
Един от тях ни убесни че като ПОМАШКАТА -прикя- чеиз е няма в света даже една жена като я правила е окирвяла.
Старозагореца задава въпроси и те отговарят като ги попита кога са станали мюсюлмани отговорът беше от панти века но нашият професор спори че са дошли турците и са -клали-бесели-потурчвали.
Един човек доста тромаво каза че са дошли османлиите в НЕВРОКОП и са направили конак джамии и амами тюлбета слет това са ТРЪГНАЛИ да колят-бесят-потучват отишли са казва в село Борово абе казали са тук няма да колят-бесят-потучват отишли са в село Баничан и там същото даже им са направили черква и манастир но са продължили стигнали са в село Лъжница Корница Брезнича там са  -клали-бесели-потурчвали слет това са стигнали в Кремен ами тук щеси ги оставим Българи продължили стигнали в Буково Рибново и там  са  -клали-бесели-потурчвали и така нататък но интересното е как така в Гоце Делчев са останали полувината Турци полувината Българи абе аз това не мога да разбера що за ТУРЧЕНЕ е това А.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #449 on: August 25, 2011, 23:32 »
Твърде е нахално. Да отидеш във форум, който ясно е отбелязан че е Помашки, макар и аз самият да не съм Помак, а съм Тюрк, и да съм съвсем нов във този Помашки форум, си е наистина нахалство да си в такова форумно място, и да наричаш хората със неща и определения, който меко казано не са приети добре в такива среди.
Защото да не забравяме.
======
Че всяко човешко същество се ражда свободно, и никой не е в правото си да му определя жизненият му път какъв да му бъде, не зависимо под каквито и да са подбуди.
Чудесен призив, но не мислиш ли, че историческите лъжи, които ТИ също разпространяваш тук за "щастливата съдба " и благоденствие на поробените през османско време също е нахално, например.

Я да видим тия църкви, които показваш колко пъти са били възстановявани след пожари и ограбвания от османлии и дали след 1620 г. не са платени ТРОЙНО на правоверните, като, разбира се, първоначално са били строени под земното ниво.