Сега не ми се задълбавя и за бог Тангра, защото, когато спорим се отварят и нови и нови въпроси и това няма да има край. В тази тема спорихме за това дали помаците преди Османската империя са били част от останалото население. Няма да казвам българи, за да не се асоцира прабългари. В по напреднал стадий смесването между българи и славяни (двете основни племена) било факт. Друга тема е това, че казваш, че българите наложили като дошли на балканите всичко свое. И аз тук казах, че не е така, защото езика, който се е запазил и до днес е славянски, а прабългарския е от мъртвите езици. Християнската религия не е била прабългарска, защото прабългарите имали свои религозни ритуали, почитали бог Тангра, освен това имали и други религозни ритуали, също така е развит тотеизмът, почитали различни свещени животни, имали и погребални ритуали. Та целта от всичко това беше, да кажа, че българите преди векове са имали различна религия от тази днес, и не са я наложили те, а обстоятелствата и от двете страни България тогава е била заобиколена от християнски държава. И не е задължително да има помен от бог Тангра, та това е било преди повече от 12 века. Знаят се много неща са ритуалите иначе, като част от тях казах. Казваш, че отричаш бог Тангра, е тогава според теб кой е бил бога на прабългарите, защото всеко племе си е имало различни езически вярвания и славяни, и траки, и прабългари ( и не от всеки има помен). Или пък са били атеисти ?
За това дали българската история е пресилена, значи има елементи на пресилване на историята. Един от тези елементи се говори, за тази "непобедима българска армия" през балканските войни(по скоро междусъюзническата) и първата световна война. Дори да не сме губили тогава битки и да не сме давали много жертви, то тези войни ги губим, губим и земи, но тази армия ако се е била е била обречена. И, когато става въпрос за преувеличение съм се сещал за това. Дадох пример с едно от тях.
И за последното, през комунизма са се вършили лошо неща и срещу християните. Този, който е отивъл на черква е бил разпитван от полицията защо го е правил, и ако е работил по добра работа е бил уволняван. Пък да не говоря за тези хора, чиито деца по голями успяват да избягат от комунистическия режим в Гърция или Югославия. След това родителите са викани в полицията и постоянно те разпитват, обиждат детето ти, а ти неможех да отвърниш с нищо, защото ще стане по лошо. Имало е и други неща. Това го е имало навсякъде. И е грешка възродителния процес да се нарича "покръстване", защото товагва всякъква религия е била забранена. А защо се е опитвал да се наложат атеизма комунистите, защото са искали да обсебят хората в БКП, и да вярвам само в нея. Системата тогава е била толкова сурова. Не е току така да възстанеш, защото например в Прага едни бунтови са тежко потушаване. Е добре, че през 90те години се създадоха условия от вън и комунизма падна.
В тези други имам напредви други племена, които са значително по малки на брой от славяни и прабългари, напимер печенези, хуни. Може да са единици, но са минавали през страната. И пак ще кажа немога да кажа Помаци, защото нищо до сега не доказва, че е имало такива през онова време. Все едно да кажа, че е имало море от франки или германски племена през този период. Според мен помаците като религозна общност се образуват през Османското владичество. Повтарям религиозна общност, а не етническа. Преди това те не са били по различни хора от останалите.
А с тези камъни, защо само ни плашете. Ако има нещо покажете ги, като е дошло време изкарай ги да видим какво има в тях.