Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582896 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #360 on: August 20, 2011, 22:44 »
- Расате, ако си достоен опонент, остави тези "copy-paste", никой не им обръща внимание. Това показва колко си слаб противник. Спамерството е изпитана стратегия на родинците , когато ги притисне някой на тясно.

Мусала-никога не правя копи-пейст на чужд труд-тогава се дава линк,всичкото,което пиша  са лични мой публикации-написани с труд-ако темата е подобна или засяга подобен материал,мога да взема от някой друг сайт в който пиша наготово-нямам време при даден спор или тема да пиша едно и също постоянно в различните сайтове-затова влизам в моята си база данни и поствам даденият материал.
Някъде поствам оттук-ако тук е първата публикация.Или обратното в зависимост-в кой сайт или форум съм публикувал първи.

Е,и  не навсякъде никът ми е Расате-някъде може да е зает,някъде,ако е от друга тематика е според тематиката-различни са.

Зависи какво искам да кажа в сайта с никът си-тук първата тема с която се сблъсках и която е виновна да се регна в сайтът ви е темата -българите-тюрки или иранци-и по това и никът ми е расате..

А дали съм слаб-не мисля-досега по прочетеното не виждам въобще достоен опонент в сайта.За да мога и аз да си почеша мозъка-постоянно се повтарят неща и заучени фрази,недоказуеми неща като развалени плочи-браво,че има и хора като европомак например,на които чета трудовете и публикацийте с интерес.

Поздрави.

Offline MUSALA

• Avarage member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #361 on: August 21, 2011, 21:54 »
Първо - общноста ни е формирана в този вид по време на османската империя, омръзна ми да ти повтарям. Ти изобщо си нямаш наум на колко и какви езици са говорили предците ни, защото си уникално прост и упорит. Второ - Живели сме с българи, араби,персийци,гърци, арменци , евреи - ти кой си та реши че сред нашите традиционни практики има елементи само от българските традиции? Ми не мислиш ли че е възможно пък именно във вашите традиции да има елементи от горепосочените народи? Защо реши че в помашката култура има синкретичност, а сред българската няма? Да не би българите да са били културни супревайзери? Трето - Османския архив е митологизиран от възродителите. Поради това, всяка информация или тълкование на въпросния архив, дискредитира не определен теоретичен произход на помаците, като идея на самите помаци , а дискредитира онези който вече повече от 100 години се опитват да ни претопят във възродителния казан. Ти се един от тях, за щастие - не познаваш добре културата ни и пишеш назубрени неща, спамиш. Четвърто - Войнуците или войнугарите. Те са били християни. И не увъртай, много много.. Били са едни от най верните военни части на Султана на Великата Османка Империя. И са си оставали християни а не помаци! Какви Торбеши те гонят тука, били са викаш войнуци-бугари ???!!! Хахахахахаххахахахахахахахахахаххахахахаххахахахахахахаххахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахааххааххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахаххахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахааах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тука във форума има торбеши що не питаш тях? А? Що не идеш там при тях , близо до тях и да им кажеш че а били войнуци бугари :) ? хахахахах Или ти черпиш информация от този платен предавник - http://focus-news.bg/?id=f15260 ?

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #362 on: August 21, 2011, 22:10 »
Мусала,
Можеш ли да посочиш на какъв език са говорели предците на помаците, по-конкретно в периода преди Освобождението?  Задавал съм този въпрос многократно, но еднозначен отговор не съм получавал.  Също така ме интересума как са се наричали помаците преди да възникне самото понятие "помаци".  Благодаря предварително!

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #363 on: August 21, 2011, 22:18 »
Войнуците  са най-многобройната военизирана група. Тази категория зависимо население възниква в началните десетилетия от установяването на османската власт в нашите земи. Тя се формира изключително от българи. След завоюването на българските земи османците продължават своята агресия на Балканския полуостров. Продължават да воюват и срещу многобройните бейлици в Мала Азия. Непрекъснатите военни действия, водени на два континента, изискват значителен човешки потенциал, с какъвто завоевателите не разполагат. И тогава, нарушавайки Корана, който забранява включването на християни в ислямската войска, те създават военнопомощен корпус. Неговите членове имат задължението да се грижат за султанските коне и при военни действия да придружават османския обоз. В мирно време те не са освободени от задълженията си. Тяхната грижа за конете на османския владетел продължава. Този военнопомощен корпус е наречен с българското име войнушки, а членовете му – войнуци, от българската дума войник. Срещу тежките задължения, с които ги натоварва османската власт, войнуците получават малки парцели земя, освободени от някои от многобройните данъци, които също носят старото българско наименование бащини. Службата във войнушкия корпус е наследствена и се предава от баща на син. Като категория население, чиято дейност е свързана с османската военна организация, войнуците имат
по-специален юридически статут. Те не са отговорни пред местните съдебни органи и се подчиняват единствено на собствените си командири. Този статут на войнуците създава у тях по-високо самочувствие, което поражда тяхната активна борба в защита на правата им. А от края на XVІ век османската централна власт започва все повече да ограничава малките привилегии на войнуците, а задълженията им стават все по-тежки. Продължителните войни задълго ги откъсват от родните места и те нямат възможност да обработват земята. Възможностите за прехрана на семействата им стават все по-малки. Едновременно с това се увеличават броят и размерът на данъците, които трябва да плащат. В реакция на засиления гнет войнуците стават една от най-борбените прослойки на българското население. Многобройни османски документи свидетелстват за отказа им да изпълняват задълженията си към централната власт, за бягства и укривания.

Не отричам, че помаците са може би сформирани като религиозна общност през османската империя, нали тогава те приемат Исляма. Musala според някои от вас тук това става преди Османската импеия. Я сега да видим кой прав и кой крив. Колкото до езика, които са говорили мюсюлманите, чиито език майчин е българския днес, то през 17 век за това говорят различните западноевропейски пътешественици през този период. Колкото до езиците, които са говорили преди, колко да са те ? Току така език не се забравя, колкото и да се опитват някои да говорят, че вие сте говорили друг език. Ще дам пример с циганите, които векове са сред българските земи и не са забравили своя език.  И да ти кажа, това да наричаш тези с които спориш "уникално прост" категорично не е доказателство в това, че си прав. Обиждането не е доказателство !

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #364 on: August 21, 2011, 22:27 »
Стана грешка тук и немога да изтрия този пост !!!! Исках да редактирам горния пост, но съм натиснал цитат, вместо редактирай. Извинявам се :)

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #365 on: August 21, 2011, 23:10 »
   PNK2003 ти хубаво задаваш въпроси но защо не задаваш подобни въпроси за литературната измислица ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #366 on: August 21, 2011, 23:14 »
 PNK2003 а ти би ли така любезен да ми отговориш на какъв език са говоряли османските християни.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #367 on: August 21, 2011, 23:51 »
Ей МУСАЛА тази вечер пак си супер дано да продължиш защото тук доста хора се отказаха да пишат и да си призная ми липсват.А сега и аз да си кажа мнението към този израст който винаги ма е дразнил- през 17 век за това говорят различните западноевропейски пътешественици през този период-абе как да ве нарека незнам едвам се въздържа какви  западноевропейски пътешественици бе още един път БЕ като са западно та какво источните са без мозак и то пътешественик.skoti3 ти пък се уля и то яко не че не разбираш но се правиш на ала бала или пък не ти достига незнам но имаш проблем и то не един гледаи пак ще попитам КОГАТО ИДВАТ БЪЛГАРИТЕ да не бяха дошли щеше да е по добре ама са дошли та когато са дошли ПО РОДОПИТЕ И ПИРИН ИМАЛО ЛИ Е ЛЮДЕ БЕ ХОРА ИМАЛО ЛИ Е ЧАЛАВЕЦИ ИЛИ Е БИЛО ПУЩИНА тези хорица смесели ли са с българите или си са живеели като оделна общност.Друк така простичък въпрос когато българите приемат християнството оказват ли съпротива или като овчинци се строяват и преимат това прословуто християнство аз в него не виждам нищо особено но какво да се прави бок и нек е дал.И последен потурчването не е ли равно на отурчването което се извършва от страна на българите тук постояно се истъква потурчването но за отурчването не се казва нищо за тези извращения .Аз не обичам да ползвам силни епитети и непознати думи затова ми отговорете така простичко да го разбере всеки действително някой хора имат проблеми с българския език.

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #368 on: August 22, 2011, 00:09 »
Мусала-никога не правя копи-пейст на чужд труд-тогава се дава линк,всичкото,което пиша  са лични мой публикации-написани с труд-ако темата е подобна или засяга подобен материал,мога да взема от някой друг сайт в който пиша наготово-нямам време при даден спор или тема да пиша едно и също постоянно в различните сайтове-затова влизам в моята си база данни и поствам даденият материал.
Някъде поствам оттук-ако тук е първата публикация.Или обратното в зависимост-в кой сайт или форум съм публикувал първи.

Е,и  не навсякъде никът ми е Расате-някъде може да е зает,някъде,ако е от друга тематика е според тематиката-различни са.

Зависи какво искам да кажа в сайта с никът си-тук първата тема с която се сблъсках и която е виновна да се регна в сайтът ви е темата -българите-тюрки или иранци-и по това и никът ми е расате..

А дали съм слаб-не мисля-досега по прочетеното не виждам въобще достоен опонент в сайта.За да мога и аз да си почеша мозъка-постоянно се повтарят неща и заучени фрази,недоказуеми неща като развалени плочи-браво,че има и хора като европомак например,на които чета трудовете и публикацийте с интерес.

Поздрави.

Rasate ,izviniavam se che se namesvam ,  e malko me smuti tvoeto visokomerie tuk",no i az kato adin chuviak si gu imam samuchustvieto makar poniakoga i naraneno e bednoto mi sarce.No da izlizam ot moite si vodi i da vlizam vav vashte,perdon tvoite vodi.Onia den gledah po ispanskata telavizia batsketbolnata sreshta mejdu Balgaria i Ispania
padnahme nie $ balgarite$ s 85 na 45.Vednaga si pomislih zashto li padnahme s tolkova nie gordite $ balgarski unaci$,i se setih che nashite ,unaci niamaha flanelki s nadpisani tehnite imena i nikakvi nadpisi na reklama.Znachi niamat $sponsori$.Nashite unacheta tuk ot nashiat otbor v Pomak.eu sa vse po chujbinata,bez sponsori razbirai dori i v Begeto, rabotiat ot sutrin do zdrach za da mogat da izuchat svoite dechica i te da stanat ucheni hora,za da ne rabotiat  i te kato nas tejka planinska,perdon fizicheska rabota , a da tvoriat , da izobretiavat,   poniakoga da pichat po-saitove ,ako iskat.No sega da popitam te za tova za koeto navliazoh v tvoite vodi s risk da ne se odavia:-tuk beshe spomenato imeto na trakiiskoto pleme *peoni* v prevod ot ispanski, predpolagam i latinski oznachava:- obshti rabotnici,pomagachi,horaa koito varshat chernata rabota,neshto mi govori tova no niama da kazvam kakvo,ta ako moje da kajesh neshto poveche za tezi plemena.I oshte neshto se setih.V Goche delchevskvo na granicata s Garcia ima  pomashko  selo s  imeto Beslen,ima li neshto obshto s * Besite*.E az shte izlizam ot tuk ,..!.Predvaritelno blagodaria..!

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #369 on: August 22, 2011, 00:26 »
Абе човек почваш пак с твоите негавитализми, после пиши как българите били лоши и т.н. Ще почна така простично с въпросите ти : Да в Родопите и в югозападна България е имало славяняни ( струмяни, смоляни) както и в други части от страната и много ясно с ремето хората са се смесили, аз не претендирам за чиста племена, например чист Славянин, чист Тракиец, чист праБългарин, защото хората са се смесили. Пак ще го повторя, явно никой не се замисля на това дето говоря. ДНЕС КОГАТО ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИН не говорим за такъв от Аспарухово време. Защото през тези години те са се смесили с Тракия, Славяни, Кумани  и други
Аз тук не съм говорил, че е имало помюсюлманчване насила както казваш за христинизацията от 9-1о век след това. Приемането на исляма и бил предимно с икономическа изгода, което между другото също е един вид насилие. Когато хората се принуждават от беднотия да сменят религията, защото са бедни, то това е пак вид насилие. И така голяма част от Българите оказват съпротива от приемането на Християнството (ето доволен ли си ?) .

А това твойто "отурчване" е равносилно пък на "отбългаряване" към което се стремиш.  За какво оттурчване говориш, това е все едно да кажа, че турците са българи, което не е така,.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #370 on: August 22, 2011, 01:06 »
Да в Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани  и други.Тогава skoti3 эащо защо се итъпанячва българщината защо са се наложили тези хора както вие тук в този сайт се налагате без да признавате никой друк може би е било нужно малко култура и уважение към отсрещният по различният както са правили османлиите.Друго нещо искам да споделя деиствително не знаеш за мюсюлманлъка ако си наясно така няма да говориш първото правило е че е доброволно никога със сила ама никога или вярваш или не толкоз.Друго да знаеш че първият ает от кораня е учи да учи само една дума с други думи коранят е създаден за опазването на човека за неговият по добър живот но вас са ва оплашили яко изглежда сега ще ми дадеш някои пример за джинат да и това го има но само когато някой заплашва семейството ти или държавата за отбрана всеки един мясялманин е задължен да брани тези две неща.Тук сега спорет вашите изказвания може да се види че християнството е наложено с меч и огън от това са патили доста наши предци например кръстоносните походи и какво ли не още но това упорито се премалчава.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #371 on: August 22, 2011, 01:35 »
   PNK2003 ти хубаво задаваш въпроси но защо не задаваш подобни въпроси за литературната измислица ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО
А кажи де, що е художествена, а не литературна измислица като знаеш толкова, бре чедо!
Тия недомислици дето ги четеш в разни интелектуално-либерални сайтове (дето не са по-малко художествено-теоретична) наукоподобна измислица с претенции за ВИСША изкелеферчена мисъл - разбирай напълно теоретична постановка откъсната от историческата истина и действителност - явно са ти повлияли в самочувствието, ама не смееш да кажеш на какъв език сте говорели през времето на османската империя. Бъз те е или не знаеш, нали така?
 ;D

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #372 on: August 22, 2011, 01:57 »
Куманите се появяват по късно. Ибрахиме едно нещо може би в тази тема повторих 10 пъти и като чета какво пишеш все едно не съм го казал това, а това, че Българите днес са смесица от траки, кумани, славяни,прабгари и други. Българищаната не се "итъпанячва", а просто се е променяла през годините. Един човек, когато казва, че е българин, това не значи, че не е Тракиец или Славянин. Защото и Славяните и Траките са част от българищината днес. Българите тогава на никого не са се наложили, просто са се смесили с другите, е да тук в нашите земи е останало името българи и до днес.  Но тогава кажи, християнската религия прабългарска ли е ? Ако тези "лоши" българи са се наложили както казваш ти, то тогава основната религия щяла е да бъда Тангризъм, а езика щял е да бъде друг, а не писан от славяни. Да продължа подред българите днес уважават културата на другите. А културата, която се е развивала през вековете е имала своите славяно-българо-тракийски черти. А и друго Траките, преди да дойдат българите са започнали да се претопяват със славяните. Да не се опиташ да кажеш, че сме ги изтребили, както сме изтребили уж и македонците. В боглословски спорове няма да се включвам, защото и в Исляма и в Хриситянството пише много неща, но някои не ги спазват, това, че пише, не е задължително, че всичко се е спазвало и в двете релгии. Това за Християнството, че е имало силово налагане не е нещо ново. Но това е може би било необходимо тогава, защото България е била изолирана, а е граничила с две голями християнски империи.
А това дето казваш, че сте патили от кръстоносните походи- те са били заплаха и за българската държава тогава и за българите в нея. Страдали са и българи - всеки на Балканите е страдал еднакво. Страдали са както хората по родопите, така и хората по балкана, тракия и мизия.

А Османлиите ако са били толкова толерантни, щяло е да има еднакви данъжи за всички в империята. А в условията на тази империя е било немислимо немюсюлманите да са с равни права с мюсюлманите. Допълнителните данъци, които са плащали немюсюлманите ги е подтикнало да приемат Исляма. Ех каква толераност.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #373 on: August 22, 2011, 08:09 »

Мусала,
Защо на въпроса ми отоваряш с въпрос?  :) За "Време разделно" не е необходимо да задавам въпроси.  Да си ме видял някъде да се позовавам на това художествено произведение?

Все пак очаквам да ми отговориш на зададените въпроси...

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #374 on: August 22, 2011, 08:19 »
PNK2003 а ти би ли така любезен да ми отговориш на какъв език са говоряли османските християни.

Мусала,
Ако имаш предвид българите под Османско владичество, то същите са използвали основно "новобългарски", който е бил техен майчин език.  А официален език в Османската империя е бил "османският турски", което предполага, че е бил използван от не малка част от населението.

За да съм по-точен, моят въпрос е какъв е бил майчиният език на помаците преди Освобождението? На какъв език са общували помежду си?