Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 595118 times)

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #315 on: August 19, 2011, 19:35 »
Здравейте на всички но най много поздрави на МУСАЛА за изчерпателната побликация която е направил да е жив и здрав направо мие чел мислите доста от тези неща съм изживял това за казармата например второто това че България винаги се е отнасяла с нас ПОМАЦИТЕ като мащеха било то на работното място било то на компания винаги сме били презирани.

Offline Radoslav

• Avarage member
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #316 on: August 19, 2011, 21:15 »
A бе хора кви глупости приказвате бе? Все за болки говорите все за дискриминации. Все ни мразели и отритвали. Ама глупости на търкалета са тва бе драги колеги. Боля боля колко да боли. Мина ни вече. Малко множко години са минали че да продължава да ни боли. Или пък вас ви кефи да ви боли? Кой ни отритва в компания? Вие добре ли сте? Аз живея в момента почти само сред християни и никой не е ме отритнал. Даже напротив по скоро ние отритваме и дискриминираме християните когато поискат да се проближат до нас. Да по селата ги посрещаме в къщите за гости ама като дават парички са хубави а зад гърба им викаме кауре. Дай като сме тръгнали да си ги говорим барем истините а не все да се кривим и да са ни виновни другите. Ай по тва най ясно си личи че ние помаците сме най чистите българи- все някой друг ни е виновен за всичко и все нас ни гонят и дискриминират.

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #317 on: August 19, 2011, 22:23 »
- Ти пък откъде разбра че сме най чистите българи ? А ? да н би да сме най белите хора? Но какво значи най чистите? Това е расизъм бе... Зашо ръсиш глупости неуместни, в неподходящ момент и пространство? Викаш - найчистите българи... хаха;) Може би си правил генетично изледване? Или пък си Ни дегустирал с проби от слюнка, дъх, цявт на кръвта, вкус на кръвта... фекалий...:) Може ли да уточниш определението - най чисти българи? И не е ли това агресивна антитуркс пропаганда, целяща да накар помаците в Турция да се чустват не сигурни! И ще успееш ли:) хаха смешко...

Offline husein

• Adviser
« Reply #318 on: August 19, 2011, 22:24 »
А Радославе,ти като си помак и много разбираш нещата,защо носиш името Радослав? Прадядо ти ли го е носил или дядо ти? И дали след като си Радослав си станал по голям българин и дали си казал на твоите приятели християни ,че си мюсюлманин?И аз съм живял само с християни няколко години но съм бил с мюсюлманско име и досега с повечето от тях сме в близки отношения! И дали един човек който се срамува от имената на предците си и от мюсюлманското си име,би било възможно да каже ,че е мюсюлманин и помак?
Искам да попитам също, на какъв език е говорил хан Аспарух,хан Крум,и дали има нещо този език със сегашния който се говори в България?
Колко в действителност български думи има в език който се говори в България?Каква е връзката между тези български царе със сегашните българи,защото след 1878 година се поставя германец или не знам точно с какъв произход човек, и се нарича цар български? ::)
Какви са се чувствали предците на тези хора които сега се наричат българи,през 18 век когато Паисий пита ,,Ей не разумни юроде,защо се срамиш да се наречеш българин? ::)
Защо не са се чувствали хората живеещи по тези земи като българи и след 2 века примерно 1945-50 когато министър председателя на България Георги Димитров определя част от гражданите на България като македонци?А и сега например македонците за които непрекъснато им се натяква ,че са българи а те не го приемат? ::)

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #319 on: August 19, 2011, 22:33 »
husein приеми едно поздравче и от мен да ми си жив и здрав от устата ти мед капе бе брат продължавай все така чакам да знаеш.

Offline husein

• Adviser
« Reply #320 on: August 19, 2011, 22:39 »
 ;) Поздрави и от мен за Теб и Musala!

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #321 on: August 19, 2011, 22:55 »
Radosт lave   недей толкова да се радваш защото има доста неща за които трябва да си отговориш сигорен съм че ти е мъгла та за това всичко ти се вижда тук като глупости и на мен не ми обесняваи нищо за българите защото и аз живея в България и работя с българи по добре питай ти по един от твойте приятелчета какво мислят те за теб ама чакай малко да пинат гроздовка тогава се говори истината по свободно.И тук гледам че си доста компетентен затова ще те попитам защото ти я употребяваш какво представлява думата КАУРЕ на кого се вика аз до колкото знам с тази дума се наричат хора който не вярват в нищо а не БЪЛГАРИ който не вярват в АЛЛАХА.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #322 on: August 19, 2011, 23:03 »
Леле какви глупости. Думата "чист" била расистка, а Radoslav никъде в поста си не е казал "бял". Защото Musala подобно и сред много българи-християни тук постоянно се говори, че мюсюлманите били отритвани, дискриминарани и т.н. Част от българите-християни също по различни поводи казват, че са били дискриминирани. И факта на Българина все някой друг му е виновен, както на вас в случая е използвал думата "чист българин"(аз рабрах за какво става дума). Защото това да се плачиш си е освен друго и чисто българска черта, все някой друг да му е виновен. Не знам дали това е антитурска политика, но аз мога да кажа, че вашата е антибългарска по същата логика.  В писаниците, че сте вечно дискриминирани по този начин може да кажа, че се опитвате да създадете страх в младото мюсюлманско население от християните. Да варно е комунистическия режим се е отнесъл лошо с вас, но от комунизма са страдали и много християни. Хора са губили работата си, защото е са отишли на църква и още много други. Въпреки, че християните през Османското владичество също са били дискриминирани, родителите ми не са ме възпитавали в негавитализъм към мюсюлманите. А като чета тук се пишат отрицателни мнения към "лошите" християни, които вечно дискриминирали другите и едва ли не били най-голямите расиски, националисти и т.н. 

И husein стига сте спекулирали с езика. Езика днес е български, българите са смесица от прабългари, славяни и траки предимно, може и други.  Няма чисти славани, прабългари или траки, всеки си носи своите черти. И някой като казва, че е българин, това не значин българите от преди 14-15 века, защото българската нардоност започва да се сформира след това.  Говорим за българи днес, а не преди 15 века.  Паисий се опитва да вдигне самочуствието на дискриминирания български народ, глупост е това, че не са се чувствали българи, не се опитвай да отречеш българите . А   царя дори и с германски произход е български цар, защото е такъв на българската държава и да общото между Аспарух и Батемберг, че са владетели на българската държава постигнали различни успехи за своето време.  А македоноидната раса няма какво да я коментирам, то не беше те всеки по известен човек го направиха македонец.

Освен това някъде тук прочетох, че Ангарията от Стамболийски пак дискриминирало мюсюлмани, и това е грешно. Този закон е бил за всички и той гласи: Законът за трудовата повинност. Той е приет през 1920 г. и предвижда всички мъже и жени да полагат за определено време (от 6 месеца до 1 година) безплатен, общественополезен труд - работа по изграждане на държавната инфраструктура, пресушаването на блата и др..Този закон е атакуван затова, че се явява един вид ангария и то в размери, многократно превишаващи дори тези по време на отоманското владичество.

Няма да говоря дали е добър или лош, но е бил за всички.

Offline husein

• Adviser
« Reply #323 on: August 19, 2011, 23:30 »
Аз не спекулирам а питам!А по отговора ти разбирам,че само името на езика е български и ,че няма нищо общо с езика на българите преди османско време,а също ,че сегашните българи нямат нищо общо с тези преди 14-15 века!Така ли е?А кога започва да се формира българската народност?Питах защо чужденец,нямало ли е българин достоен за цар?

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #324 on: August 19, 2011, 23:42 »
З дъ равей те господа както виждам тази вечер няма госпожици и е малко скучно без тях но какво да се правитази вечер ще е така. Тук някой хорица виждат доста глупости което на мен ми се вижда малко страно защо аджеба да ли те са толкова сигурни в себеси или доста заблудени.Аз лично чакам както се направи НОВА кунституция така да се направи НОВА история както за българите така и за помаците то за турците и циганите се знае.Но тази Н О В А история трябва да се пише и от помаци за да мога да и вярвам и още един въпрос спорим какво е това чист помак да поспорим и какво е това ЧИСТ българин защото и от тях има доста утрепки които не ходят на черква и казват че са ПАТРИОТИ а ма се продадожа като видят П А Р Ц А Т А. 

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #325 on: August 20, 2011, 00:01 »
Българската народност започва да се формира след 9-10 век, и това е дълъг процес.  Искаш да кажеш, че сегашния ни език няма нищо общо с езика на аспаруховите българи, не от преди османско време, нали ? Защото сегашния български език няма общо с мъртвия прабългарски език, но преди Османско време има. Сега дали има прабългарски думи в днешния език трябва да преовера. Еми езика си е български, от смесването на трите основни етнически групи през този период е станало името българи и следователно и езика е станал български. Грешка е, когато някой като каже, че е българин, че трябва задължително да бъдат оравновесявани с прабългите, защото както казах днешните българи всеки сам за себе си носи в различен процент тракийски, славянски, (пра)български или други гени. Но  също така е грешка да кажеш, че сегашните българи нямали нищо общо с основателите си, защото именно те са едни от основните предци на днешните българи.
След освобождаването българите не са имали чак толкова силни личности и мисля, че това е причината да бъда сложен цар чужденец, в което не виждам нищо лошо.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #326 on: August 20, 2011, 00:04 »
Ей братя тази вечер сте супер има толкова въпроси на който трябва да се отговаря хайде бакалъм колагерсин на всички и малко по спокойно.Мен също ме е интенересувало какво е това каурин до колкото знайя в турция се използва както казва МУСАЛА но българите го разбират по друк начин но думата каурин никога не се използва за ПОМАЦИТЕ може би защото са вярващи хора.Също така какво е това чист българин дали се отнася само за православни българи или за всички християни и защо се истъпанясва един израс България на българите турците в Турция ако по такъв начин се пее то тогава се отнася и за останалите граждани.Интересно ми е мнението както на българите така и на ново българите или тези който се правят на такива хайде бакалъм чакаме отговорите па да са глупости на т ъ р к а л е н ц а .

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #327 on: August 20, 2011, 00:12 »
Думата "чист" като прилигателно към етнос, религия, дори и това да си фен на даден отбор има различно значение.  В случая горе казах, какво значи в този контекст тази дума, че подобно на българите-християни, се плачете, че сте дискриминирани, и че другия е виновен. И за мен е глупост това, че "чист" било расистка дума разбирай го както искаш. Бял, черен може да е расистка, но чист не е ( само някой да не помисли изкъпан :D, в кръга на шегата).  Иначе историята не се пише току така, а се разчита от историческите извори.
Колкото до отиването на черквата според мен не е задължително, за да си патриот, не всички такива са утрепки както казваш. По ли е хубаво някой да посещава храм, а в същото време да краде, да лъже и да правиш други престъпления и т.н. и то многократно ?

Също така какво е това чист българин дали се отнася само за православни българи или за всички християни и защо се истъпанясва един израс България на българите турците в Турция ако по такъв начин се пее то тогава се отнася и за останалите граждани.

Както казах, думата "чист" има относително значение.  И това "чист Българин" всеки може да го приеме както иска, не е задължително да е обвързано с религията. Аз по скоро го свързвам с чувството на етническа принадлежност, когато говори за себе си обаче. Но тази дума има много широко значние. Освен християни също така има и евангелисти, будисти, католици, атеисти, това не значи, че не са чисти българи.
А това "България на българите, турците в Турция" ми кажи кой го изпълнява. Не бива да се лепва етикет, че всички българи го говорят това. Вероятно мисля, че ще стане въпрос за една партия, за която са гласували 10 процента от етническите българи. Е етническите българи не са само тези 10 процента.

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #328 on: August 20, 2011, 00:38 »
ДУМАТА чист е много значна разбира се дори и когато се измиеш и ръцете но тогава ти са чисти ръцете тук става въпрос за българите като нация възможно ли е десет поколения да се опазят от тези мръсни османлии и един роб колко може да бъде защитен.Другото ако помаците са чисти българи ами то тогава българите са мръсните ако помислим че са били обиждани толкова векове то тогава за каква чистота говорим.Но все пак за мен трябва да има един етикет в него да влизат това и това и т.н.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #329 on: August 20, 2011, 01:08 »
Един одговор към Расате /идея/ !
Да така е. И одговора е много прост. България макар и родина на доста помаци, си остава мащеха за Нас. България винаги е била опитно поле на русофилското патриотарство. И Вие радикалните български националисти , ежедневно, ежесекундно пръскате и облъчвате с възродителна идеология, относно произхода на помаците. Гледам те че се мислиш за богопомазан месия, опитваш се да върне блудното помашко стадо в лоното на българщината.Произхода на помаците не е български, запомнете го това. Произхода на помаците не може да е български след като общноста е сформирана по време на османската империя в този вид който е и днес. А в османската империя пък са съжителствали безброй етноси и народи. Според Джъстин Макартни , българите в османската империя са били османски православни християни. Они са били основната част от християнското попълнение във аскера, известни като - войнуци. Те са били десетки хиляди. Били са най добри в плячкосването на имоти и земеделски земи в западната част на империята. За това се били привилегировани а не роби! И са си оставали докрай християни, с изключение на някой който са се женели за мюсюлманки. В помашките села е имало подобни случай на смесени бракове през 19 век, но те са били единични случай ! И нямат нищо общо с войнуците! Запомни го това.. Запомни и това че именно тези бракове са били осъдени на смърт и изтребени от ВМОРО! И преди и след 1912 година! Много малко са се спасили, и то онези който са избагали в Турция! Ходи там си търси "роднините" с българска кръв, ако изобщо имаш смелост да им излушаш историйте на клетите им предци избягали от линча на терористичната организация тогава ВМОРО! Чел бил той как се забравял българския език в Турция. А защо не четеш и не протестираш срещу романа и филма "Време Разделно" ? Защо не протестираш дори и срещу рязания поп Сариев? Който генерира етническо напрежение. Защо не заклеймиш примерно пропагандата на телевизия " Скат" ? Ами лицемерието на комунистическия националист Николай Хайтов? Хленчил бил защо в Туркия не говорим български. Ами аланкоолу, Турция не просто е толерантна към помаците, Турция е конгломерат от балкански помаци. Нашенски разбираш ли? И кат се каже нашенски, не си мисли за български, ясно? Българщината е изтрита в нас, няма я зашото никога я е имало. Голяма част от помаците в България сме се чуствали като малък концлагер, част от по голям русофилски концлагер. И то тотален. Това е било България от 1878 до 1989 г. Нищо повече. Крепостничество от мрачен, примитивен тип. Ангария в Строителни войски. 100 000 войничета от турски, помашки и цигански произход ви строихме жилищни комлекси от времето на Александър Стамболийски до 1989 г. Жилищни комплекси строени с ангария труд, без пари. Това е особена жестока и едновременно интелигентна форма на робство, крепостничество. И винаги е била опасна изобщо за идеята България да бъде цивилизована европейска нация... Сега виждате резултатът какъв е. Несполучливо урбанизирани български селяни в големите български градове. Натъпкани в апартаменти-панелки като копърки в консервени кутийки.Поквара, чалга и кючеци на мутреси със предизвикателни огромни кръстове на златни синджири обесени между гърдите им. Срам и за православието.. Българските села са в разруха. Парите от еврофондовете за селско развитие ги крадете именно вие българите. На олигарсите от ДПС давате само трохи. И днес виждаме че и турските и помашките села вървят по пътя на разрухата както в българските села. Нямаме избор разбираш ли? И добре че я има Турция за да запазим това което знаем от дедите си. Гледам те как се опитваш във форума да подменяш историята ни и публичноста ни . Губиш си временцето, разбери. 130 години се опитвате да правите това и то с много пари, милиони, милиарди може би. И кво от това? На практика това е сатанинска кампания срещу помаците, срещу която имаме изграден вековен имунитет.

ЛЕЛЕ толкова жлъч и ненавист не бях чел.

Сега ще ти отговоря по етапно на всички моменти на които си наблегнал в твоята публикация:

За начало защо смятам помаците за българи:

Първо:
Макар, че доста хора част и не част от помаците се опитват да оправдаят наличието на някакъв фантасмагоричен небългарски помашки език,забравят,че помаците са разпръсната общност и като такава говорят на различни български диалекти-т.е. твоят,езикът на дедите ти,на дедите на дедите ти е български-а поради разпръснатостта си различните помашки общности са и с различен произход

Второ
При помаците се наблюдават различни традиционни българки ритуални практики свързани с различни български обичай(не християнски,а български)

Трето
Османският архив ни говори,че родоначалниците на помаците са носили имена подчинени на българската именна практика и традиция

В съвременната историография вече почти със сигурност се знаят процесите протекли в Османската империя довели до приемането на исляма от значителна част от населението на Балканите и конкретно в България,както и отликите довели до създаването на т.нар. помашка общност-т.е. за разлика от приелите исляма българи в равнинните области,където поради близостта с търговските пътища и постоянното сблъскване с османо-турската култура в продължение само на няколко поколения българската култура и език се изгубват за сметка на османо-турският и османо-турската култура-така трансформацията на тези българи в "истински" турци е завършен процес.При помаците именно тази отдалеченост запазва българският им език и до някъде българският им характер -начин на светоусещане,фолклор и традиции

Темата за войнуците

Войнуците(войнашите) са явление характерно само за българската държавна традиция-познати са още от Първото българско царство.Войнуците са родове със специален статут-освободени са от обикновените данъци-техният данък е било военната служба-именно те са гръбнакът на българската царска войска.Притеснен от силата на тези родове Василий втори изселва във Армения(дн.Турция-близо до Анталия) войнушките родове от Родопите-основали доста по късно при разпадът на Източната римска империя свое княжество.
<<Инфо:В румънският език има дума войник,която по значение е пълен аналог с българската дума юнак(силен и безстрашен човек)
При обиколката на Преспанските краища от страна на днешна Албания в тамошните Торбеши се е запазил споменът,че са наследници на войнушки родове заселени там от цар Асен.>>
Поради несигурността в Османската империя набезите в началните и средните и години са били често явление.Именно затова се е давало власт на местните феодали-за да бранят търговските пътища и да внасят ред.

Поздрави