Преди две години докато работех на автогарата един възрастен човек- насилствено изселен от България от турски произход професор, но не помня каква му беше специалността, сподели, че пише книга за произхода на помаците. Той твърдеше, че помаци на Балканите има мноого преди Османската империя и че помаците са наследници на славянки и хуни. Хунски войни взимали за жени славянки от различните славянски племена и докато хуните воювали, децата били отглеждани от славянските си майки и възпитавани според славянските традиции и вярвания, съответно и говорили на славянски език. Професорът беше изключително ерудиран човек, излагаше ми исторически факти, който доказваше с изледванията, който е правил и с още един свой колега професор помак по произход. Яд ме е, че не запомних името му. Не помня и дали книгата му щеше да бъде издадена тук в България или в Турция.
Та много приятели са казвали помаците са българи- те са насилствено потурчени българи.
В началото реагирах остро и им казвах да не ме обиждат като ме наричат българин и пренебрегват историята на моя етнос формиран със стотици години..
помаците не са българи- те са помаци!
Когато изляза извън България, аз съм българин, защото имам български паспорт и живея в България и представлявам България, но моят етнос е помашкият! Китаец с български паспорт също е българин и със статут на български гражданин, но си остава с китайския произход нали?!?!