Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 594701 times)

0 Members and 44 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #120 on: September 22, 2010, 22:04 »
Няма как да се самоизключиш. Обречен си! Нещо по темата?

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #121 on: September 22, 2010, 22:56 »
Към историческите теми е желателно  да се подхожда без емоции-това което е било не може да се промени колкото и понякога да ни се иска.
Времето не е подвластно на нас хората по скоро ние сме във власта му.
Пишештите по темата досега показват добри исторически познания но акцентирането само на историята явно не е достатъчно за да се обхванат дискутираните проблеми - психологията на визираната група от хора в темата не бива да бъде подценявана още повече че тя е          наред с другите компоненти важен градивен елемент на самоопределянето.
Не бива в
която и тема да е да има обидни квалификации и нетърпимост към инакомислещите.
Българският етнос е достатъчно стар и различните му проявления във времето са лесно обясними.
По трудно обясними  и неестествени са негативизмите в отношенията между тези проявления .

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #122 on: September 23, 2010, 01:57 »
Marloboro, не обиждай Рахмие, тя е един от най добрите и чисти хора тук на сайта. Забранявам ти да я обиждаш. Веднага си вземи думите назад! И се извини!
----------------------------------
ti puk koj si da mi zabranqva6 /razre6ava6.....
ti za men si nikoj...za ba]a ti si sin ,za majka si sinko,za priqtelite priqtel .... za men si nikoj ..ne mi kazvaj v jivota  koj da haresvam . KAPISH

[warning]Моля пишете по-темата ако неискате постингите ви да бъдат изтрити - модератор [/warning]

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #123 on: September 23, 2010, 13:28 »

Темата е глупава. На всички е ясна историята, но някои не искат да я приемат, други са я приели. Някои са се вкопчили в миналото и им е нужно за сегашното самочуствие, вероятно защото в сегашността няма в какво. Тази плоча е въртяна, въртяна... Определено насила хубост не става, както и са налични съжаления, че Османската империя я няма. Както и съжаления, че България я има. Всеки с неговите си грижи, а другото е ясно. Който какъвто иска да се определя. Как го приемат другите е сруг въпрос. Та така...

Силвия, как не се мориш с тия дълги постове... Направо ти се чудя. Но не пишеш нищо ново за форума. Ако се поразтърсиш ще видиш, че това вече е казвано с линкове към статии, източници и тн. Проблема е, че просто се отхвърля по подразбиране без да се обсъжда :) Всъщност не знам дали е проблем, но е факт. И последно, дългите постове рядко някой ги чете. Проста психология.

Драги аbc, ако всичко беше толкова ясно, нямаше да има толкова негативни закачки, неточни или нетактични мнения и пр. Ако има нещо глупаво в тази тема, то е точно това, в известен смисъл. Във всеки случай която и да било тема, която не представлява повече интерес, от само себе си престава да е посещавана, бе значение кой какво смята или на кого какво му се струва.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #124 on: September 23, 2010, 14:41 »
Драга Силвия, и при кристална яснота също може да има закачки и негативни мнения. Глупостта като дефиниция съм насочил именно към закачките и подмятанията, а не към фактите. Те са известни, независимо дали са приети или не.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #125 on: September 23, 2010, 15:52 »

Драга Силвия, и при кристална яснота също може да има закачки и негативни мнения. Глупостта като дефиниция съм насочил именно към закачките и подмятанията, а не към фактите. Те са известни, независимо дали са приети или не.

Кристална яснота може би има в кристалите, abv, при хората това рядко се получава :)

Колкото до фактите, не са важни само те, а и начинът, по който се доказват и интерпретират.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #126 on: September 23, 2010, 16:03 »
Таман се бях зачудил -как така Фоти го няма???
Темата е баш за него.И не след дълго...........тои е тук  ;)

Нямаш представа колко си прав!!!
Само докато се появя и темата бе изтрита и бях блокиран да не пиша повече......сега гледам са ме отблокирали,затова и мога да пиша,а и темата е върната.
Явно на хората,който не им се нрави моето присъствие не им се иска да се разбира,че съм баннат и затова не го правят публично,а съвсем деликатно и скришно.

А гледам тук е имало смяноименен процес на темата  и то цели два пъти!?!Никога не съм харесвал смяната на имената....,а Вие?

П.П.Ако модовете или администрацията реши да изтрие този пост заради спам,значи съди с двойни стандарти,защото поста който цитирах си стои непокътнат.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #127 on: September 23, 2010, 17:23 »
Нямаш представа колко си прав!!!
Само докато се появя и темата бе изтрита и бях блокиран да не пиша повече......сега гледам са ме отблокирали,затова и мога да пиша,а и темата е върната.
Явно на хората,който не им се нрави моето присъствие не им се иска да се разбира,че съм баннат и затова не го правят публично,а съвсем деликатно и скришно.

А гледам тук е имало смяноименен процес на темата  и то цели два пъти!?!Никога не съм харесвал смяната на имената....

П.П.Ако модовете или администрацията реши да изтрие този пост заради спам,значи съди с двойни стандарти,защото поста който цитирах си стои непокътнат.
Това,че са те блокирали Фотакиев е явно, за многото заслуги,които придоби в последно време.Моите поздравления на Админите,за което!!Дано да си си взел поука,да бидеш по благовъзпитан!!Та чудя се, българите са били или не? ;D

Offline abc

• Forum fan
« Reply #128 on: September 23, 2010, 17:32 »
Кристална яснота може би има в кристалите, abv, при хората това рядко се получава :)

Колкото до фактите, не са важни само те, а и начинът, по който се доказват и интерпретират.

Това са дърабъризми уважаема Силвия и словесни надприказвания. Нищо друго.

Мутиш, при цялото ми уважение към теб бих желал да кажа, че безпринципните банове, ограничения, спуснати линии на поведение от више са ни познати и на двама ни от едни други времена. На мен не ми харесваха. А на теб?

Offline muti6

• Adviser
« Reply #129 on: September 23, 2010, 18:06 »

Мутиш, при цялото ми уважение към теб бих желал да кажа, че безпринципните банове, ограничения, спуснати линии на поведение от више са ни познати и на двама ни от едни други времена. На мен не ми харесваха. А на теб?
АБЦ,в случая разликата е голяма.Помисли добре!

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #130 on: September 23, 2010, 18:17 »
Това,че са те блокирали Фотакиев е явно, за многото заслуги,които придоби в последно време.
За да ме блокират значи съм имал лоши провинения,но аз не съм нарушил нито едно от правилата на форума,затова и няма да какво да са го направили...освен заради ясната ми позиция тук в сайта.Това означава,че са го направили,защото не са ме харесвали :)...заради позицията..както и същият човек не е харесвал тамата и я беше изтрил,както и същият човек е сменил името на темата даже два пъти...

Моите поздравления на Админите,за което!!
Поздравления,за това че прилагат ценцура и не обичат различно мислещите?За това,че се чувстват неудобно от тема, която директно им напомня, че са българи или защото нямат смелостта да баннат някого публично ,а тайно го блокират,за да не се разбере от никого?

Дано да си си взел поука,да бидеш по благовъзпитан!!
Да взех си поука и вече загубих надежда,че нещо в този сайт ще се промени в полза на свободата на словото!

Та чудя се, българите са били или не? ;D
Българите са били и ще бъдат.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #131 on: September 23, 2010, 19:22 »
Наименованието на сайта www.pomak.eu сепаратистски което е клевета си беше нарушение на правилата...

1. В нашият сайт- пропаганда на  расизъм, сексуалност, политическа пропаганда, клевети и  неуважение към  хората които са свързани с религии, са нарушение на етиката в смисъл на цинични статии визуално, е ЗАБРАНЕНО!. Не трябва да бъде забравена началната цел за създаването на сайта ни, което е да представиме пред обширната аудитория от цял свят помашката култура, бит, нашите ценности и най-важното да не забравяме, че сайтат ни е международен.

Правила на форума

Quote from: deniz7
http://bg.wikipedia.org/wiki/Сепаратизъм    Сепаратизъм (от лат. separatio, разделям) е термин, описващ настроение, действие или движение за отделяне на дадена група хора от по-голяма обществена единица. Най-често с него се обозначават опитите за получаване на автономия чрез отделяне на дадена територия в нова държава, но може също да се отнася за разделяне на обществени или политически организации. В част от случаите целта е отделената обществена подгрупа да се присъедини към друга група - държава, организация или коалиция.             

И как стигнахте до това заключение г-н Фотакиев кое ве накара да си го помислите? грях ви на душата пак ще ви повторя има помаци и в по голямото мнозинство които са достойни граждани на България, които са допринесли много повече за родината от колкото такива които само се удрят в гърдите, и грехът на тези хора е само това че искат самите те да се самоопределят, нашите приятели българи християни са безброй, те са нашите колеги, нашите комшии, нашите приятели и завинаги ще бъде така

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #132 on: September 23, 2010, 19:41 »
Наименованието на сайта www.pomak.eu сепаратистски което е клевета си беше нарушение на правилата...
Защо ми изтрихте думата сепаратистки?
Аз не казах ,че сайта помак.еу е сепаратистки нали , а казах:"българите са си българи ,а за сепаратистите незнам"???
Понеже не съм го казал,нямате право да клеветите и да триете,защото вие така сами нарушавате правилата на форума...

П.П.Виждам и че сте решили да намерите начин легално да ме махнете... но трябва да се постараете повече....
Но поне като го направите и ме махнете, го направете като мъже и го направете публично,като кажете причината и точно кое правило от форума не съм спазил.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #133 on: September 23, 2010, 20:10 »
Защо ми изтрихте думата сепаратистки?
Аз не казах ,че сайта помак.еу е сепаратистки нали , а казах:"българите са си българи ,а за сепаратистите незнам"???
Понеже не съм го казал,нямате право да клеветите и да триете,защото вие така сами нарушавате правилата на форума...

П.П.Виждам и че сте решили да намерите начин легално да ме махнете... но трябва да се постараете повече....
Но поне като го направите и ме махнете, го направете като мъже и го направете публично,като кажете причината и точно кое правило от форума не съм спазил.

Съжалявам, че нямам толкова добра памет, постинга кадето спомехавахте за сепаратисти беше изтрит. Но ще ви помоля, ако имате копието му във ваш собствен архив, поствете го отново. Точно поради тази причина исках да премахна темата. Ако съм го разталкувала аз погрешно, че сепаратизма  не се отнася за сайта или за помаците публично ще се извиня. Поставих и цитат на Deniz7 понеже тои ви беше отговорил и то точно на него пост.

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #134 on: September 23, 2010, 20:16 »
Fotakiev-Приятел,
Тъй като помаците в България,който се самоопределят като българи са няколко пъти повече,затова е и нормално да има такава тема!!!                                                                                                   Според кое преброяване цитирате тези данни г-н Фотакиев от кой източник           http://www.novazora.net/2008/issue15/story_08.html от тук ли- Вследствие на присъединяването на територии със значително по численост българомохамеданско население, през 1920 г. броят на българомохамеданите в България става 88 399 души, а през 1926 г. - 102 351. От последните само 5799 (6%) живеят в градове, а останалите 96 552 в села и махали. През 1990 г. броят им достига 268 971 души. 1        От останалите на територията на България българомохамедани при преброяването на населението през 1992 г. близо 100 хил. души се обявиха за “турци”, една трета - за българи и останалите за “помаци”. До този резултат се стигна по няколко причини: 1. Превръщането на страната в “разграден двор”, в който безпрепятствено се шири турската и тази на нейното оръдие ДПС пропаганда; 2. Като реакция за обидата от в повечето случаи насилствена трикратна смяна на имената (първата - по времето на Балканските войни 1912-1914; следващата - през Втората световна война, когато през юли 1942 г. бе приет законът “За българизиране на мохамеданските имена на българомохамеданите”, и последвалият го година по-късно “Закон за облеклото”, забраняващ носенето на фесове, фереджета и шалвари; и третата - в началото на 70-те години); 3. Настъпилата след 1989 г. стопанска разруха и почти пълното безхаберие на държавата относно съдбата на нейните граждани усложниха още повече картината.
Тези настроения понастоящем, при все че икономическото положение продължава да бъде все така лошо, са до голяма степен изживени, но не може да не буди тревога “турчеенето” на значителна част от българите мохамедани и недостатъчните грижи на държавата за подобряване на благосъстоянието на нейното население.      или?