Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 593900 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Re: Помаците са българи!!!
« Reply #75 on: September 19, 2010, 21:50 »
Аз също мисля,че помаците са с християнско потекло.Но по-важно е какви се чувстават днес."Български помаци" си е правилен израз според мен,какво ни различава от останалите българи-исляма,религията..

5я не зная защо сте толкова уверена в думите си... Виждали ли сте помаци. Ако е така защо си мислите че само религията ги дели от българите. Незнам!
 Ако сте помакиня от Смолянско, то положението е друго - вие от Смолянско сте напълно различни от нас. Незная на какво се дължи тази разлика. Не искам да говоря за неща в които не съм сигурен. Ако вие от смоленско се чувствате българи, то няма какво да кажа - това е ваше решение. Ако пазите в родовата си памет, че някога предците Ви са били българи, то немога да ви осъждам и да говоря друго за вас.  Значи сте българи и това е!  Но ако, сте изяснили за вас истината че сте еди какви си, то не е редно да налагате вашата теза  над всички помаци. Всеки говори сам за себе си.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #76 on: September 19, 2010, 21:51 »
Но не малко помаци в смолянско се укрепват във вярата срещу няколко стотин лева,ежемесечно.;)На такова измъкване от мизерията и беднотията,благодарение на религията,ставаме свидетели и за никого не тайна тук.Такова е завръщането на исляма,в нашия край...

Да, спекулира се не от вчера, че се дават пари за носене на забрадка - макар, че само ние мюсюлманите си знаем как издържаме джамийските вакъви - да не се опразнят и от къде идват парите за редица дейности - но това е друг въпрос.
Аз ще предложа на тези многознайковци да се пробват - примерно ако жена взима сто лева за носене, нека те предложат повече да видим дали някой ще свали забрадката и тогава нека говори - иначе без доказателства всичко е фалш.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #77 on: September 19, 2010, 21:56 »

Но не малко помаци в смолянско се укрепват във вярата срещу няколко стотин лева,ежемесечно.;)На такова измъкване от мизерията и беднотията,благодарение на религията,ставаме свидетели и за никого не тайна тук.Такова е завръщането на исляма,в нашия край...
Ти видял ли си ,с очите си ,някои да дава пари на някого?
Или само пускаш димки ,като  Петер

• Senior member
« Reply #78 on: September 19, 2010, 22:21 »
Пари не съм видяла лично,кой кому дава.Но не е много трудно да си направиш изводите,като им видиш арабските одежи,не типични за нашите географски ширини.Не искам да обидя никого,не го казвам с лошо чувство,но в Неврокопско "вода да им носят ",дето се вика.
В Смолян няма човек,който  да каже,че те не получават пари от арабски фондаций.А щом се носи такъв слух в малък град,значи е най-малко на 50% иситина.Преувеличаването може да е само в броя на стотачките. ;)

• Senior member
« Reply #79 on: September 19, 2010, 22:36 »
5я не зная защо сте толкова уверена в думите си... Виждали ли сте помаци. Ако е така защо си мислите че само религията ги дели от българите. Незнам!
 Ако сте помакиня от Смолянско, то положението е друго - вие от Смолянско сте напълно различни от нас. Незная на какво се дължи тази разлика. Не искам да говоря за неща в които не съм сигурен. Ако вие от смоленско се чувствате българи, то няма какво да кажа - това е ваше решение. Ако пазите в родовата си памет, че някога предците Ви са били българи, то немога да ви осъждам и да говоря друго за вас.  Значи сте българи и това е!  Но ако, сте изяснили за вас истината че сте еди какви си, то не е редно да налагате вашата теза  над всички помаци. Всеки говори сам за себе си.
В смолянско определено се определяме като българи.Повечето хора които познавам,а те не са никак малко смятат,че и потеклото ни е българско.Но не искам да налагам на никого нищо.Всеки си решава сам за себе си.В смолянско единствено религията я приемаме за разлика между помаците и българите-християни.За това казах,че е по-добре и за помаците и за християните,тя да се преодолее.Незнам до какво добро,би довело едно "затваряне" и "капсулиране"?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #80 on: September 19, 2010, 22:38 »
На Мусов/Venci/ даваме последен шанс.!
 Категорично !!!
Талантлив е,но ако иска да  е тук е редно да  уважава онези преди него,както и гости които всеки  ден четат сайта на помаците!!!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #81 on: September 19, 2010, 23:15 »
Deniz, аз с всеки ден се обърквам още повече и се питам - кой съм, какъв съм, какви са били предците ми...
Сюлей, здравей :)
Чудно ми е, какво би се променило в теб, ако узнаеш, че във вашия род ислямът е приет насилствено (примерно)? Какво значение има това за теб днес?

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #82 on: September 20, 2010, 01:12 »

//Ти каза нещо ценно - сайтът е съкровище не само за помаците. Наистина е съкровище за всеки, който знае да чете дори и между редовете. Като четеш тук, все едно в университет учиш. Всякакви хора, всякакви мнения, има какво да се научи.
И като ще съм китайка, трябва да мисля за някакво китайско име.  Имате ли идеи? //

Информирай модератор    Активен

--------------------------------------------------------------------------------
Има един начин да си избереш не заето китайско име.Пусни легена по стълбата и запомни звуците който издава.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #83 on: September 20, 2010, 02:07 »
В смолянско единствено религията я приемаме за разлика между помаците и българите-християни.За това казах,че е по-добре и за помаците и за християните,тя да се преодолее.

Интересно разсъждение...
Оставям нястрана съмнението, че си излъчен(а) за говорител на помаците от Смолянско  ;)
Съгласен съм, че религията е основната (не единствена) разлика между българските помаци и българите-християни.
Но можеш ли да обясниш с какво пречи на едните и на другите тази разлика, та ще е по-добре да се преодолее. И как предлагаш да се преодолее?
Ако ще е с "мерките и теглилките" на проведените досега ВП - мерси!!!
Пък и не забравяй, че в България освен православни християни и мюсюлмани-сунити, има и католици, протестанти, мюсюлмани-шиити, евреи, будисти, кришнаити,... и за каквито още се сетиш. А, да - и много атеисти (да не обидя Peter, че го пропускам ;)) С тях как ще се преодолява разликата ???

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #84 on: September 20, 2010, 08:34 »
Пари не съм видяла лично,кой кому дава

След като едно нещо не си го видяля,не го твърди,защото в противен случеи ставаш лъжкиня.
А за това кои как се облича -си е негов личен избор.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #85 on: September 20, 2010, 08:39 »
А, да - и много атеисти (да не обидя Peter, че го пропускам ;))
Дим ,за да не се обиди Peter,специален поздрав за него-

Foreigner - Blinded By Science

• Senior member
« Reply #86 on: September 20, 2010, 11:27 »
Интересно разсъждение...
Оставям нястрана съмнението, че си излъчен(а) за говорител на помаците от Смолянско  ;)
Съгласен съм, че религията е основната (не единствена) разлика между българските помаци и българите-християни.
Но можеш ли да обясниш с какво пречи на едните и на другите тази разлика, та ще е по-добре да се преодолее. И как предлагаш да се преодолее?
Ако ще е с "мерките и теглилките" на проведените досега ВП - мерси!!!
Пък и не забравяй, че в България освен православни християни и мюсюлмани-сунити, има и католици, протестанти, мюсюлмани-шиити, евреи, будисти, кришнаити,... и за каквито още се сетиш. А, да - и много атеисти (да не обидя Peter, че го пропускам ;)) С тях как ще се преодолява разликата ???
Не съм говорител на смоленските помаци,но съм една от малкото,която пише в сайта от този район.На мен лично тази разлика не ми пречи,но на други явно -да,щом искат да се отцепим като етнос.И да-за нас религията е единсвеното ни различие с християните(в околноста).Говора ни е един същ,облеклото горе-долу също,начина ни на живот,както в миналото,така и сега.
Аз не съм най-умната,че да казвам кой какво да направи за да се преодолеят каквито и да било различия.Всеки си има глава на раменете,да мисли.Най-важното е желанието,ако има желание,ще намери и начин.:)

• Senior member
« Reply #87 on: September 20, 2010, 12:05 »
След като едно нещо не си го видяля,не го твърди,защото в противен случеи ставаш лъжкиня.
А за това кои как се облича -си е негов личен избор.
Иса,ти как точно си представяш,такива пари да се раздават на публични места?;)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #88 on: September 20, 2010, 17:26 »
... Какво значение има това за теб днес?
На теб, сигурно щеше да ти е безразлично, ако си на мое място или на мястото на някой друг, който иска да знае истината за себе си.
Ежедневният живот ни кара да забравяме за миналото и да гледаме бъдещето, но пък какво лошо да знаем миналото си, а от там да правим планове за бъдещето си!? ;)

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #89 on: September 20, 2010, 22:22 »
Не знам от къде си но ти изобщо хабер си нямаш от помаците. Като ти чета постингите мисля че ти Дениз7 само си слушал за помаците и си изградил грешна представа за тези хора.А такава разлика че да се вижда от самолет съществува само в твоята глава.
 ;)