Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582520 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #840 on: September 10, 2011, 11:28 »
skoti3 не е така аз ако видя ПОМАК и на космуса ще го позная че е ПОМАК няма смисъл да ми обесняваш щоротии.
Аз с теб нямам никакъв дерт точно обратното доста добър себеседник си държиш на истината и не се налагаш.
Но расате посяга на всичко и няма кой да му каже да се съобразява протяга на вярата ни дори еее малко ще почака тук в противен случай ще го направя резил това е и не ме интенересува всичко си има граници и аз не съм много от толерантните той ме познава добре.
Уважавам всички тук в този сайт като си помисли човек с този интернет човек може да намери милиони занимания ни е сме тук но аз ще ценя теб ти мен това е ако се върнеш малко назат и ще видиш колко съм бил толерантен към всички но но вече някой хора се мислят за нещо.
Сега тук в този форум нека всеки един от нас да направи едно обубщение и ще види че и ПОМАЦИТЕ и Българите са от един дол дренки.
Найде найде вие и ние да си кажим мнението един за друк и ще видим какво ще се получи.
Или да направим обубщение кой какво е разбра до сега и тогава да продължим хайде кой какво е разбрал.

Пълни глупости-ще познае помака им в космоса-ай стига бе. ;D ;D ;D ;D

Много се забавлявам в тоя форум с подобни изцепки-какво ли не прочетох  ;D ,дерзайте!
 ;D ;D ;D

Сега по сериозно:

Антропологично няма разлика между помаци и българи.

Но я чакайте-то Ибрахим65 смята,че помаците са само в Чеча!!! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

За съжаление не е така-в Чеча и Скеча повечето от българите са приели исляма и няма база за сравнение,докато по другите места има-там исляма не е завладял напълно родовете и повечето имат християнски и мюсюлмански клон.

Трето има едно антропологично изследване на българите и власите направено в САЩ през 1911-там българите ясно се разграничават на източен и западен клон с дадените белези.

Ако си силен по генетика-което отричам спрямо данните които даваш-ще забележиш,че русият цвят на косата и сините очи  е рецесивен и при среща на два родителя с хомозиготно състояние на тези гени се ражда хетерозиготно дете с доминация на тъмните белези.

Но както и да е.Познавам много помаци от Чеча,които са тъмни и високи,тъмни и ниски,бели и ниски и т.н.-разни,та да ми говориш пълни глупости-ще познал би помаците и в космоса  ;D -май ти освен помаци-други не си виждал-излез малко на въздух и се поогледай!!!

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #841 on: September 10, 2011, 11:35 »

Но расате посяга на всичко и няма кой да му каже да се съобразява протяга на вярата ни дори еее малко ще почака тук в противен случай ще го направя резил това е и не ме интенересува всичко си има граници и аз не съм много от толерантните той ме познава добре.

Когато вярата у теб е устойчива никой не може да ти посегне на нея!!!

От друга страна ти не я познаваш достатъчно-прочети корана,хадисите.Но не механично а с умисъл и тогава пиши глупости-засягал съм ви бил вярата!? :D

Защо някой наистина набожен не се засегна,а именно ти.

Обиждал съм бил вярата-пълни глупости.

От друга страна въобще не ме познаваш и в случая наистина ме забавляваш.

Поздрави

П.с.
Достатъчно се отклонихме от темата,чрез тези словесни двубой-мисля да се върнем в нейното русло и да показваме мнения и факти защитаващи тезите ни.

Затова ще ви помоля вече да се пише по темата:
Помаците са били българи или не ? ;)

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #842 on: September 10, 2011, 11:38 »
oxyuranus прост си разбираш ли ама как ще разбереш като си прост липства ти всичко празна картуна си и с нея как ще разбереш не е възможно

То пък една сложност и познание от твоите изказани на глас мисли... Да му се доплаче на човек, ама нали в сайта се цени този вид "помашка искреност" те оставят да споделяш празните си мисли и да се забавляваш в извънработно време "по турски".

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #843 on: September 10, 2011, 18:32 »
Расати и Стела,на такива като Ибрахим 65 нищо няма да докажите.Те  вече знаят че не са,българи- рая и гяури.Ибрахимчо е страшен бабаит,иска срещи.Аз съм стар за компания,на ако дойде на гости,ще му придложа добър събиседник.Помаците дали са били българи или не, това не е толкова важно.Важното е сега какви искат да бъдат.Този въпрос е важен за целия Балкан.Решети сами помаци,без участие на тези които ги наричате каури.За помощ не ми благодарете. http://youtu.be/s1XRXcCupYo  http://youtu.be/s1XRXcCupYo

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #844 on: September 10, 2011, 19:30 »
Не слагай в една графа исторически документ с повествователен роман-има големи разлики.
Житие на грешният Софронии е исторически документ,колкото и да не ти се иска.
Житията на новите светци-също са исторически документ
История славянобългарска също е исторически документ.
Хрониката на Михаил Мокса също е исторически документ.
В повечето случай всички български исторически документи са били писани от монаси-а не от хронисти,като е в императорският двор и са напълно достоверни и истинни.

Източно римските(византийските) хроники са тенденциозни и субективни-тъй като са писани от придворни хронисти и Византия е била засягана страна-когато Византия и България са били в отлични взаимоотношения са хвалебствени,а когато в лоши-доста отрицателни-"... мръсен и нечист народ..."

Отречеш ли едното-отричаш всички,виждам в твоите мнения доста субективно и тенденциозно отношение спрямо историческите документи-каквото ти изнася-е хроника,което не ти изнася е повест. Затова Караибрахиме  остави на нас историците да определим,кое е хроника,кое е повест. ;)

Поздрави

1+ от мен задето не спомена "Хрониката на поп Методи Драгинов" в списъка с исторически документи ;)

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #845 on: September 10, 2011, 19:45 »
Расати и Стела,на такива като Ибрахим 65 нищо няма да докажите.Те  вече знаят че не са,българи- рая и гяури.Ибрахимчо е страшен бабаит,иска срещи.Аз съм стар за компания,на ако дойде на гости,ще му придложа добър събиседник.Помаците дали са били българи или не, това не е толкова важно.Важното е сега какви искат да бъдат.Този въпрос е важен за целия Балкан.Решети сами помаци,без участие на тези които ги наричате каури.За помощ не ми благодарете. http://youtu.be/s1XRXcCupYo  http://youtu.be/s1XRXcCupYo
Историята иска ум , не бабаитлък...

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #846 on: September 10, 2011, 20:52 »
1+ от мен задето не спомена "Хрониката на поп Методи Драгинов" в списъка с исторически документи ;)

Не го смятам и не съм го смятал за исторически документ-има много не ясноти по "изнамирането" и . ;)

Докато житието на Софронии е като История славянобългарска на Паисии-исторически документ.

Прочети тази хроника:
История на България от Блазиус Клайнер,съставена в 1761 г.
http://www.kroraina.com/knigi/bk2/index.html

И ако искате можем да дискутираме върху нея,ако искате и в отделна тема.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #847 on: September 10, 2011, 20:58 »
То пък една сложност и познание от твоите изказани на глас мисли... Да му се доплаче на човек, ама нали в сайта се цени този вид "помашка искреност" те оставят да споделяш празните си мисли и да се забавляваш в извънработно време "по турски".

Св- махни-то се вижда от публикациите на цитирания-пълни са с правописни и понякога граматически грешки. ;)

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #848 on: September 10, 2011, 21:09 »

Дачо- интересното е,че помаците,които не се приемат за българи се намират в един точно определен край на България-не знам- обидата им ли е там по жестока или поради това,че именно там масово хората са приели исляма-може ли да разбереш!?
Знам само,че преди време в същият край тръбяха,че са турци,а сега, че нито са турци,нито са българи!? ???

Интересното е,че в Гърция в Скеча и там се опитват да подмамят помаците на тази идея.Видял съм се с много от онази страна на границата-там наистина чуждите пропагандни машини не спят-една част от помаците се имат за турци,други за наследници на траките- славяногласни елини мюсюлмани,трети все още таят скришом българското в себе си- окат -"помаки сме"-и с половин уста,камо ли да не чуе някой чужд- само когато сме си само наши-"един род сме с българите-оти сите сме си наши".

Интересно е нали!?

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #849 on: September 10, 2011, 22:13 »
oxyuranus ти ли си историка тук или трябва да е така че на теб да ти хареса.
Като си историк КАЖИ какви са ПОМАЦИТЕ расате поне си призна въпреки че се ееее забавлявал а аз неговите забавления ги знам много добе та призна че е имало ПОМАЦИ от 150 години ти какво мислиш по въпроса ще тръгним нагоре по течението докато стигним до корена.
Съгласен ли си ти си учителя а АЗ ученика ако си съгласен само кажи аз ще съм на линия.
Като начало си кажи мнението за нас ПОМАЦИТЕ.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #850 on: September 10, 2011, 22:35 »
Ибрахим 65, казах го няколко пъти-ще ти го повторя и сега-за мен , тези които се самоопределят като помаци са хора, като всички други- с всички положителни и отрицателни черти. Не може да се обобщава за група хора-те са такива или те  са онакива-едните са престъпници, а другите ангели. Затова и не правя обобщения кой какъв е. Когато говоря с някой го възприемам като човек-независимо дали  турчин, българин, помак, грък, влах, каракачанин, мюсюлманин, евреин, будист или християнин .  Тук ти и някои други държите непременно да сте различни и да нямате нищо общо с българите.
Тук темата е-Помаците са били българи или не ?. Това , че ти не се чувстваш българин не означава, че хората самоопределили се като помаци, не са били българи. А и кой ти дава право да говориш от името на всички, които се самоопределят като помаци.
Та така-на никой не оспорвам правото да се чувства такъв какъвто иска, но очаквам смислени аргументи защо според теб помаците са различни от българите, защо никога не са били българи, какви са били. След като твърдиш нещо трябва да го докажеш. Ти твърдиш, че помаците никога не са били българи-дай аргументи, факти, не клипчета от ютуб и декларации.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #851 on: September 10, 2011, 22:42 »
... защо никога не са били българи, какви са били. След като твърдиш нещо трябва да го докажеш. Ти твърдиш, че помаците никога не са били българи-дай аргументи, факти.

Добре мен ме интересува главно за помаците от гоцеделчевско, дай ми солидни доказателства, че са били българи! Тук не става въпрос дали са били славяни или някакви други - дай ми доказателство че са били българи. Защото според мен аз по-скоро съм тракиец от колкото какъвто и да било друг. Искаш за това доказателство ли? - Доказателството е навсякъде около моето село - тракийски некрополи, селища, могили - всички до едно - тракийски!

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #852 on: September 10, 2011, 23:02 »
Smn, тракийски некрополи, селища , археологически останки от траките има навсякъде из страната-не само в Гоцеделчевско. Има ги и в моя край-само край селото на баща ми има 7 тракийски могили.
Само че траките изчезват като население , което може да създаде народ и нация от Балканския полуостров още през 3 век след новата ера. През първи век Рим превзема Северна България, през втори век Южна. След това местното население се романизира-започват да говорят местна форма на латинския/варварски латински му казват/. Чувстват се римски граждани, заемат постове в римската администрация-военна и политическа. На стелите, надписите намерени след  втори век местните се записват-тракийско име, римски гражданин, римлянин. Изчезва самосъзнанието за това , че са били част от отделно тракийско племе.
След  трети век започват да изчезват и самите траки-има опостушителни нашествия на готи-цяла Северна България е разорена, пред Адрианопол /Одрин/ в опит да ги спре загива император Валент.
Още по опустошителни са нашествията на славяни и авари-през 626г. на Балканския полуостров остават 3/три/ незавзети  от тях крепости-Месембрия, Солун, Константинопол. Според теб какво е станало при тези нашествия с местното население?
Не случайно, когато българите се явяват на църковния събор, където да се реши на  коя църква да е подчинена българската архиепископия пратениците им заявяват: "ние намерихме тази земя празна..." местно население-траки-няма-първо изчезват като самосъзнание, после физически. Така че ако си трак, поне малко латински трябва да поназнайваш-все ще се е предавало в родът ви.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #853 on: September 10, 2011, 23:07 »
За Гоцеделчевско:  "Неврокоп попада в Османската империя някъде между 1374 и 1383 година, когато са превзети Драма и Серес.[2] Градът е въведен в османския кадастър запърво някъде след окончателното завземане на Солун от Османската империя през 1430 година. Под името Неврокоп градът е споменат в следващия опис в османския Tahrir defter Mal. №525 от 1444 година, където е описан като голямо християнско село - център на зиамет, наброяващо 131 домакинства, 12 неженени и 24 вдовици,[3] както и 2 войнуци с 4 ямаци.[4]" .

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #854 on: September 10, 2011, 23:11 »
Сам казваш какви ли не племена не са минали, какво ли не е ставало по тези земи. Един народ асимилира друг, едни изчезват идват други... едни превземат други бягат - това са балканите. Земя на кръстопът.