Rasate А А А това не мен попитай българите българите българите.
"....О, НЕРАЗУМНИЙ И ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН...."
Аз Аз Аз лично не съм тази милост Аз не се срамувам ДА се наричам ПОМАК пълна радост е за МЕН.
Толкова ли е опасно да има ПОМАЦИ Бьлгария това не мога да разбера в Гърция има в Турция също от какво та е страх бе БРАТ.
Другото което ЕЕЕЕ че ПОМАЦИ имааааааааа от Адана дооооооооооо Белградо беееее БРАТ интересно ТЯХНОТО мнение бе БРАТ.
Rasate....
Защо да ме е страх от
помаците-даже се радвам за тях,като част от нас.
Ще се радвам още повече,ако се обединят навън-и в Гръцко и в Турско-защото обединени ще запазят нашите обичай и език.
Помаците са българи изповядващи исляма-така ги възприемам аз-и се радвам да ги има,като част от многообразието на българският етнос-защото наистина ние сме една доста различна,но и същевременно доста еднаква група.
Сред нас има представители на различни религии-Православни,Староверци,Католици,Павликяни и мюсюлмани,които макар и да се различават в празниците имат доста общи само български си празници като ХИДРЕЛЕЗ(Едерлез)-ГЕРГЬОВ ДЕН,да кажем.
Някой от помаците възприемат името "българин" като запазено само за християните-не е така.
По този начин и сърбите изместиха с локалното име македонец-по общото българин.
Българин е име обхващащо различни етнографски(Шопи,тракийци,северняци,балканджии,родопчани) и религиозни общности(Помаци,католици,староверци,православни,павликяни и пр.) с еднакви белези.
Дори помаците е по общо име обхващащо различни етнографски общности с един общ белег-религията-балканджии(ловешките и Тетевенските помаци)Чечлии,Ахряни,гаджели,бабечани,скечлии и т.н.
Затова помаците се класифицират само по един белег-религията и се водят като религиозна общност-тъй като обхващат различни етнографски групи носещи белези характерни за района в който живеят -т.е. характеризиращи се с свой диалект,фолклор и традиции.
С две думи помаците от балкана са толкова балканджии,колкото и християните от Балкана-т.е. носят белези и на съседите си християни по район-диалект,общи обичай и традиции,общ фолклор,но се различават от тях по религията и всичко което носи тя-ритуали и религиозни обичай.
Ако не си вникнал в това-не знам в какво друго.
Поздрави.
Прочети това.
http://makedonskatribuna.com/PomaksGreecearticle.pdf