Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582558 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline canet

• Candidate member
  • *
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #615 on: August 30, 2011, 23:37 »
Chestat ramazan  bairam na vsichki :)da ste jivi i zdrave i vseki den da e kato dnes6niq.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #616 on: August 31, 2011, 00:46 »
От тук тръгва всичко и никой не може да го спре от тук тръгва истината и ние ПОМАЦИТЕ сме една част от тази истина както казва хазрети Хамза -АЛЛАХ е толкова голям че между четири дувара не може да се побере-А аз допълвам че той е в сърцата ни и той е пътеводителят ни и затова сме тук затова ще успеем толкова е обширен че може да огрее всички ни толкова е общителен че може да преобщи всички ни толкова е добър че ще прости на всички ни само да го видим само да го следваме само да го помолим.
Cagri Filim Etkili Sahne
Hz Hamza

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #617 on: August 31, 2011, 21:16 »
Въпросът за историческия корен на помаците и техния език привлича вниманието на всички.Кои са така наречените помаци и откъде произлизат? Въпроси, за които писаната история няма точен отговор. Днес хората, които се самоопределят като помаци, са пръснати из целия балкански полуостров.
Народ, изгубил корените си в десетки исторически справки и междудържавни отношения. Хора, пръснати в различните краища на Балканите.
Днес помашки общности има във всяка балканска държава.
 У нас те са предимно в родопската област.
 В Македония са в западните части на страната.
 При преброяването в Гърция през 2001 година 36 хиляди души в областите Ксанти, Родопи и Еврос са се самоопределили като помаци. Съгласно Лозанската спогодба през 1923 година Турция изселва в Гърция християнски семейства. По обратния път - от Гърция към Турция се преселват хиляди мюсюлмани.
Вихърът на историята отдавна е затрил ясния спомен за миналото на тези хора.
 Някои от тях имат роднини по целия Балкански полуостров. Връзките с тях обаче са потънали в бездната на времето.
 Полската работа, грижата за поминъка и децата днес са заличили всички предразсъдъци, етнически и верски спорове през годините.

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #618 on: September 01, 2011, 15:27 »
Има неща за който не може да се мълчи има неща който трябва да се нарекът с собствените им имена има неща пред който не можиш да си затваряш очите или ушите защото ставаш съпричастник.
-Случвало ли ви се е да проклинаш някого и да не съжеляваш за това.
-Случвало ли ви се е няква мисъл да не ви напуска и да не ви дава мирът с месеци.
-Случвало ли ви се е  пред нещо думите да избледняват а мисълта да замръзва.
-Случвало ли ви се е да гледаш нещо с часове и да не можиш да направиш нищо.
-Случвало ли ви се е една снимка да ви говори с часове с нейните нюанси да заклеймява случилото се в теб че да замръзва мисълта ти.
Знам че историята се пише от хора знам че се отвращавам от историята защото историята се повтаря знам че има хора който се гордейят с историята си колкото и да е отвратителна тя.
Що за хора са тези който са са възползвали от безсилието на другия да налагат себе си да възраждат да преобщават но когато са бесилни да казват че сме братя ПОМАЦИТЕ на такива им казват много простичко от Аллах да им дойде.
 За съжеление и аз тук не мога да кажа какво мисля за тях но мисля че Аллах им е достатъчен и че историята не се пише само от тях.

Като гледам тази снимка се отвращавам в пълният смисъл на думата.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

На мюсюлманите не е дадено да проклинат но аз със всичката си ненавес проклинам испълнителите и за случилото се и не съжелявам за това.

http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg

Като гледам тази снимка та си мисля за думата ГЯУР може би е имало причина да се измисли.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #619 on: September 01, 2011, 16:48 »
Ибрахим 65, не тръгвай пак по този път-с омраза и припомняне на сторени злини нищо няма да постигнеш. Сега някой след теб ще сложи снимки на башибозуци и ще каже , че само като ги види разбира защо е измислена  еди коя си дума, ще сложи снимки на черепите от Батак и бесилата след априлското въстание и  така ще се въртим  по спиралата на извършени  насилия едни спрямо други и доникъде няма да стигнем. Ако имаш да кажеш нещо по темата: "Помаците са били българи или не ? "-казвай го.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #620 on: September 01, 2011, 17:28 »
KaraIbrahim- дай поне един цитат, че има славянски нападения над Балканския полуостров и заселвания на славяни през 3,4, 5 век. Обърни внимание  на текста: "Те преминали реката Истър [Дунав] и дошли до Ниш"-т.е славяните живеят отвъд дунавската граница на империята. Изречението:" Те уседнаха на нея като господари, като на своя собствена, без страх." отбелязва промяната на поведението на славяните-от нападения и изтегляне зад Дунав започнали да усядат в земите на империята.
За приемането на исляма-да разбирам ли че е станало след османското завоюване на Балканския полуостров или преди това?

oxyuranus,ето ти една статия по въпроса:

http://liternet.bg/publish17/d_marinov/istoria/01_2.htm

Тук получаваш отговор и на двата си въпроса-че славяните са били тук и преди седми век и че най-вероятно и преди трети век!Т.е. има вероятност те да са автохтонното население тук. Спомената е и "Веда словенах" в статията,а всички знаем,че текстовете там са именно от помашки райони.Дано поне това те накара да се позамислиш.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #621 on: September 01, 2011, 17:49 »
ibrahim65   Много благодаря за 2-та линка които си пратил тука. Този филм съм го гледал много отдавна и много съм го търсил по нета, обаче не знам как се казва за да го открия. Ще те помоля теб и съфорумниците ако знаят как се казва да ми кажат. Също ако има от някъде да го гледам със субтитри (за предпочитане български но ако не се намират такива може и с турски субтитри, без да има тр дублаж.

Cagri Filim Etkili Sahne
[url=http://www.youtube.com/watch?v=y_RmH7XkYh8#ws]Hz Hamza

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #622 on: September 01, 2011, 17:56 »
Караибрахим, на писаното от свидетели на събитията-ромеи от 5-ти и 6-ти век даваш отговор с мнението на етнограф , писал в края на 19 и началото на 20-ти век, позоваващ се на източник, който се поставя под съмнение-"Веда словенах"  имам предвид. През 3-ти век на балканския полуостров има нахлувания на готи, които сериозно разклащат империята и войните с тях са отбелязани от  ромейски автори и също така е засвидетелствано с археологически разкопки. За славяни  през 3-ти век въобще не става дума. Готи и славяни-някак си не си приличат...
 Но нека да предположим  , че славяните започват да се заселват на Балканския полуостров през 3-ти век. В това изследване на гените ,  което беше посочено  се сочеше автохотонно население от късния палеолит. Помисли си колко са далеч късния палеолит и 3-ти век от новата ера, колко народа са минали от късния палеолит до 3-ти век  през Балканския полуостров , за да се претендира , че славяните са автохотонно население.
 Хайде избери си-автохотонно население или дошли през 3-5-6 век   славяни.
И пак ти казвам-един самоопределил се етнос/племе, народ/ оставя следи в един от  аспектите-военен, дипломатически, , административен, културен, духовен, съседните народи ги отбелязват, остават археологически останки. Посочи къде  се споменават:  "помаци" -поне едно място, поне един автор, поне една археологическа находка.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #623 on: September 01, 2011, 18:18 »
"...............................
ІІ.Формиране и развитие на българската народност и нация.

Обликът и името на страната ни се дават от българската етническа общност. Тя се формира през периода VІІ-Хв. с участието на множество етнически компоненти, сред които изпъкват траките, славяните и прабългарите.

1.Основни етнически компоненти на българската народност.

Траките са едни от най-старите обитатели на Балканите. Те са с индо-европейски произход и се формират като етнос в края на ІІ.хил.пр.Хр. Траките дават облика на сегашните ни земи до края на VІв. от н.е. От своя страна върху тяхната култура и антропологичен облик силно влияние оказват елини, римляни, келти, скити и редица други народи обитавали по различно време Балканите. Тракийското културно и антропологично наследство е запазено и до днес в традиционни занаяти /грънчарство, златарство, винопроизводство и др./, традиционни обичаи /кукерски игри, нестинарство и др./, традиционни празници /Еньовден, ден на овчаря и др./, названия на географски обекти /селища, реки, планини/ и др. В най-голяма степен то се усеща сред каракачаните, власите и други общности, обитаващи днес различни части от Балканите.

Съвременният облик на българския език и култура е славянски. Славяните също са индо-европейски народи. Тяхна прародина са земите северно от Карпатите и източно от река Висла. От началото на VІІв. славянските племена придават облика на Балканите, тъй като са най-многобройни. В тази връзка българският език и култура са славянски. Славянското антропологично наследство обаче е ограничено. То е запазено в Западни Родопи, Разложката котловина и Софийско.

Третият основен етнически компонент на българската народност са прабългарите. Те имат тюрко-алтайски произход. В средата на VІІв. Аспаруховите българи наброяват около 50000д. Това е основната причина за незначителното им културно наследство днес. С прабългарски произход са само около 50 думи /основно термини за родство, лични имена, наименования на растения и животни/. В максимална степен езика на прабългарите е запазен сред чувашите. До ХІІв. той се говори и в земите ни. Като наследници на прабългарския и тюркски етнически компонент в българската народност днес могат да се посочат капанците /обитаващи Разградско/ и гагаузите /обитаващи северното Черноморие и Бесарабия/. Силното тюркско влияние в Североизточна България се дължи на множеството тюркски народи, преминаващи през тези земи: печенези – XIв., кумани и узи – XIIв., татари - XIIIв. и др.

2. Развитие на българската народност. За бързото консолидиране на отделните етнически компоненти в българската народност допринасят множество фактори - общата държавност, смесените бракове и селища, общата писменост, приемането на източно-православната религия, общите външно-политически интереси и др. Всички те спомагат за консолидирането на българската народност до краят на Хв. През следващите 9 века върху развитието на българската общност силно влияние оказват византийското и особено турското владичество. Те забавят стопанското, политическото и демографското развитие на земите и народа ни.

В края на XVIIIв. етническото самосъзнание на българите се изостря и българската народност се превръща в нация, към която в средата на XIXв. принадлежат около 5млн.д. През последните 120 години развитието на българския етнос е затруднено от разпокъсването на етническите му територии след Берлинския конгрес от 1878г. След конгреса в границите на Княжеството и Източна Румелия са включени едва 46% от етническите ни територии /оценяват се на около 225000км2 според проф.А.Иширков/ и почти толкова от етническите българи на Балканите. Същевременно в границите на страната ни са включени многобройни небългарски и нехристиянски общности, което влияе силно върху развитието на държавата ни през последните 120 години. И до днес все още са запазени значителни различия в образователното ниво, териториалната и конфесионална структура на населението ни, както и в структурата на заетостта му. Поради географската си раздробеност, отделни групи от българския етнос са обособени като етнографски групи, различаващи се помежду си по диалект, носии, фолклор и др. Такива са шопите, тракийци, добруджанци, македонци и др."

http://geografia.kabinata.com/14.htm

От писаното дотук се правят следните изводи:
 Първо,че помаците нямаме нищо българско.Поради простата причина,че сме си останали славяни.Почти чистокръвни,поради капсулирания начин на живот в Родопите(първото що-годе шосе е от средата на 20-ти век)
 Второ:При положение,че българската нация се формира едва преди 200 години,а предците ми са приели исляма преди това,докато още нищо не се е чуло за българска нация-следва ли да се твърди,че помаците сме били българи?Според мен е абсурдно.

Относно ползването на източниците-палзвам готови разработки,защото все пак не съм историк.Но авторите на тези разработки са ползвали източници.И са описали известни факти,пренебрегвани или отричани от историците,обслужвали една или друга линия на Партията.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #624 on: September 01, 2011, 19:12 »
Караибрахим, бъркаш понятията народност и нация-в статията, която ми цитираш се казва, че: „В края на XVIII в. етническото самосъзнание на българите се изостря и българската народност се превръща в нация” . Значи има формирана българска народност, която в края на 17-ти век се превръща в нация.
Това за капсулирането на Родопите не е вярно-римските пътища ги прорязват още през  1-2 век след новата ера и планината е сред най-достъпните и  социално усвоени от хората планини  в Европа. Ако искаш-може да се качиш под връх Персенк-там римския път минава над 2000 метра надморска височина. Планината е осеяна с множество крепости, останки, от които има и до днес-някои от които много добре запазени. Описани са военни действия в  Родопите-по време на Втората Българска държава , Родопите са гранична планина и ромейски автори  описват постоянно  конфликти-локални и по големи между двете държави именно в Родопите. За каква изолираност и капсулираност говориш????
Опитай се да намериш кога се споменава за последно в исторически сведения име на някое славянско племе или въобще името „славяни”. Ако действително са останали такива, ако действително има капсулирано живееща група хора, самоопределяща се поне като „славяни” това щеше да е отбелязано от някой автор-както примерно е отбелязано че Омуртаг воюва с племето на тимочаните. След 10-ти век никъде на балканския полуостров няма упоменато население , самоопределящо се като:  „славяни „. Абсурд е да твърдиш възможността за капсулиране на някаква общност, което пък да остане незабелязано за ромеи, българи, сърби, латинци.
Йорданес, Прокопий Кесарийски, Псевдомаврикий, Йоан Ефески, Йоан Кантакузин, определено спазват линията на партията, ама тази на партията на  Източната Римска империя и да ги обвиняваш в пристрастност е  несериозно.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #625 on: September 01, 2011, 21:15 »
  oxyuranus,ти явно хич не обичаш да се ровиш.Аз това,което ти го пиша все някъде съм го прочел.Ако имаш желание,сам ще си намериш историческите източници.Едва ли обече ще намериш такива,които да доказват,че в Родопите е имало българи.Ако някъде Родопите са споменати като земя на българите-то е единствено да се упомене,че в определеното време са били във владение на българската държава.А не че там са живяли българи.
  И ако се опитваш да твърдиш,че там не е имало славяни,няма смисъл да ти обяснявам повече.Явно славяните са се претопили в морето от прабългари,залели Балканския полуостров. ;D

А относно въпроса ти как са се наричали помаците някога:наричали са се турци.Поради причини,описани на много места,включително и в този форум.Ако не те мързи,ще си ги намериш сам причините.Но никога не са се чувствали истински турци,както и турците не са ги приемали като такива.Именно турците най-напред са почнали да им казват "помаци".Българите са им казвали "турци".
 Освен че не са се чувствали турци,те никога не са се чувствали и българи.Поне до няколкото възродителни процеси,впоследствие на които една голяма част наистина почват да се приемат като българи.Причините,както и по-горе,няма да ти ги обяснявам.Ще си ги намериш сам.Но със сигурност не е това,че някой им е доказал българският им произход.защото най-голямото "доказателство" е един роман,възникнал на базата на един фалшив документ.

А между другото:там,откъдето съм аз,няма намерен нито един артефакт,който да доказва някакъв български произход.Топонимията също не го показва.Славянски-да,но не и български.
  Крайно време е,впрочем,да се спре унифицирането на славяни и българи.Защото току-виж утре почнем да твърдим,че цяла източна Европа всъщност е българска.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #626 on: September 01, 2011, 22:39 »
Караибрахим, кой не обича да се рови си личи. Исторически извори ти намерих достатъчно-ти досега не си посочил нито един. С аргументи от рода на : "Аз това,което ти го пиша все някъде съм го прочел" дискусия не се води. Ти може да си го чел и в социалистически вестник-и това влиза в определението: "все някъде". Липсват ти аргументи, липсва ти обосновка-едни голи твърдения , подкрепени с:  "все някъде съм го чел". Исторически източници за българско присъствие в Родопите-качи се на Перперикон и на най-високата част има българска руна, житието на Григорий Декаполит-описва как хан Персиян присъединява Родопите към Българската държава-Никита Хрониат-описва въстанието на Асен и Петър , Иванко, отношенията на Иванко с Калоян и императорския двор в Константинопол, Георги Акрополит-описва събитията след смъртта на Иван Асен Втори и войните между Византия и България за Родопите.Йоан Кантакузин-описал властването на Момчил в Родопите. Жофроа дьо Вилардуен и Анри Валансиен-описват отношенията между латинци и българи. Как пък един от тези автори не написа:" славяни".  Всички знаят , че воюват, преговарят, сключват договори с българи, знаят че насреща си имат българи и в тези земи живеят българи.Какво ще кажеш за това:
Из “История” на Георги Акрополит:
“Българският владетел Михаил, който беше брат на жената на император Теодор и син на тъста му Иван Асен от дъщерята на Теодор Ангел, като се научи за смъртта на император Йоан [Дука Батаци], понеже знаеше, че западните земи са оголени от ромейски войски, пожела отново да възвърне към българската държава земята, която бе отнета на българите от император Йоан, и градовете в нея. Това измъчваше отдавна българите. Като намери, както смяташе, момента за удобен, той се впусна от Хемус и като прекоси Еврос [р. Марица], за кратко време си подчини обширна земя и си присъедини много градове без никакъв труд. Жителите, които бяха българи, преминаваха на страната на съплеменниците си и се отърваха от ярема на чуждоезичните. А крепостите, оставени само с ромейска охрана, която не беше достатъчна да окаже съпротива при тия обстоятелства, бяха лесно достъпни за българите. Едни бяха изпаднали в паника поради страх и предаваха крепостите, като получаваха свободата да си отидат по домовете, други бягаха и ги оставяха без защитници поради внезапното нападение, понеже не можеха да измислят веднага нещо полезно, трети, естествено, бяха уморени от дългата служба, тъй като им беше възложен прекомерен срок за пазене. А повечето от крепостите бяха недоправени и без нужното оръжие. Веднага бяха завзети Станимака, Перущица, Кричим, Цепена и всичко в Ахридско освен Маниак, който единствен беше запазен от ромеите. Подчиниха се на българите и Устра, Перперакий, Кривус и разположеният край Адрианопол, наречен Ефраим...”
Български цар възвръща към царството си земи населени с българи, които преминават на негова страна. И за къде става дума-за Ахрида. 
Намери ми един такъв източник дето пише нещо такова за "славяни" или за "помаци".
Ако помаците са се наричали: "турци" това е станало след 17 век-след идването на османските турци и приемането на исляма от родопското население. До идването на османските турци на полуострова , турци няма и няма откъде да дойдат. Къде е засвидетелствано как са се чувствали помаците-това какъв се чувстваш ти няма никакво отношение към това как се се чувствали преди 2,3,5, 7... века. Посочи един средновековен източник, в който някой се определя като "помак" . Както виждаш източници за това, че населението на Родопите се самоопределя като българи-много.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #627 on: September 02, 2011, 00:53 »
НЕКА ДА УТОЧНИМ ЕДНО ПОНЯТИЕ КОЕТО ТУК СЕ РАЗТЯГА КАТО РАЗТЕГАТЕЛНА ДЪВКА.

НЕ СЪЩЕСТВУВА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО ЕТНИЧЕСКА ГРУПА СЛАВЯНИ.

НЕ ПРАВЕТЕ КАША С ТЕЗИ НАИМЕНОВАНИЯ НА ЕТНОСИ.

ЕДНО ВРЕМЕ КОМУНИСТИТЕ НАРИЧАХА ХРИСТИЯНИТЕ БЪЛГАРИ А МЮСЮЛМАНМТЕ ТУРЦИ. ТОВА БЕШЕ ЕЛЕМЕНТ ОТ АСИМИЛАЦИОННАТА ПОЛИТИКА НА БКП.

ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПРОИЗЛИЗА ОТ 20 РОДА. ВАЖНО Е КОИ ГРУПИ ОТ ХОРА  СА ЖИВЕЛИ НАЙ-ДЪЛГО ЗАЕДНО И СА ОФОРМИЛИ СВОЙ УНИКАЛЕН ЕЗИК. ИМЕННО ТЕЗИ ГРУПИ ОПРЕДЕЛЯТ ЕТНОСИТЕ.

1, ПОМАЦИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ КАКТО ГИ НАРИЧАТЕ.

2, ПОМАЦИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ И НЯМАТ НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГЕН В ДНК ТО СИ КАКТО НЯМАТ ТАКЪВ ГЕН И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ.

3, БЪЛГАРИН ОЗНАЧАВА ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ И ТАКИВА СА ВСИЧКИ ЖИВЕЕЩИ В БЪЛГАРИЯ. ЕТНИЧЕСКИТЕ АСПАРУХОВИТЕ  БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА ТЕЗИ КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ.

4, ТОЗИ ЕЗИК НА КОЙТО ГОВОРЯТ ПОМАЦИТЕ НЕ Е КОРЕННИЯТ ИМ ЕЗИК. 

5, МЮСЮЛМАНСТВОТО Е ПЪРВАТА ИМ РЕЛИГИЯ КОЯТО ТЕ ПРИЕМАТ СЛЕД КАТО СЕ ОФОРМЯТ КАТО НАРОД.

6, ПОМАЦИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ МЕЖДУ ЕТНИЧЕСКИТЕ ГРУПИ КОИТО ОБРАЗУВАТ СЪСТАВА ОТ ЕТНОСИ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИТЕ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ КОИТО ПО ВСИЧКИ НЕЧОВЕШКИ НАЧИНИ СЕ МЪЧЕЛИ И СЕ МЪЧАТ ДА ГИ АСИМИЛИРАТ.

ЗАТОВА ТЕ ИМАТ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ПРЕТЕНДИРАТ ЧЕ СА ТУРЦИ И ЩЕ ЬЪДАТ ВИНАГИ ТАКИВА.

ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ГИ Е ОБЕДИНИЛА В НАРОДНОСТ.
ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ИМ Е ДАЛА РЕЛИГИЯ.
В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ТЕ СЕ РАЗВИЛИ КАТО ХОРА.
ТЕ СА ВОЮВАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ТУРЦИЯ ОТ ОКУПАТОРИТЕ РАМО ДО РАМО СЪС ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕТНОСИ КОИТО ПО КЪСНО МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК Е ОПРЕДЕЛИЛ КАТО СЪЗДАТЕЛИ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА.

ТУРЦИЯ ГИ Е ВКЛЮЧИЛА ИМЕННО КАТО ПОМАЦИ А НЕ КАКТО СЕ МЪЧАТ ДА ГИ ОПРЕДЕЛЯТ ПСЕВДО ИСТОРИЦИТЕ БЪЛГАРСКИ.

ПОМАЦИТЕ СА ТУРЦИ И ИМАТ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ПРЕТЕНДИРАТ ДА БЪДАТ НАЦИОНАЛНО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО.

КОЙТО ИСКА ДА РАЗБЕРЕ ПО ПОДРОБНО ЗА ТЕХНИЯ ЖИВОТ В ТУРЦИЯ ДА ОТИДЕ И ДА ПРОВЕРИ НА МЕСТО.

НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ РАЗНИЩВАТ НЕЩА КОИТО ПО ПРИНЦИП ПЪРВОНАЧАЛНО СА ИЗОПАЧЕНИ КАКТО И МНОГО ДРУГИ ФАКТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.

ПРИКЛЮЧЕТЕ ТАЗИ ТЕМА.

ПОМАЦИТЕ СА И ЩЕ БЪДАТ ВИНАГИ ТУРЦИ.

Offline Pomache

• Avarage member