Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 585219 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Pomache

• Avarage member
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #540 on: August 28, 2011, 17:18 »
oxyuranus - В Османската империя на практика са съществували два народа - 1. господари - Османлии (турци, араби, кюрди, помаци, босненци, арнаути... мюсюлманите като цяло) и 2. подчинени -  Рум милет (завладяното християнско население - българи, сърби, гърци, унгарци, румънци, украинци...)

В Османската империя хората не са се делели по етнически а по религиозен признак. Т.е. - мюсюлманите са господарите, християните част от рум милета.

Ne sam saglasen s teb oxyuranus. RUM MILLET PROIZLIZA OT DUAMATA RUMELI TAKA SA BILI NARECHENI ZEMITE NA BALKANITE. RUM MILLET E OZNACHAVALO PREDSTAVITEL NA RUMELI. NE IZOPACHAVAY PONYATIYATA. NYAMALO E GOSPODARI I PODCHINENI KAKTO NE E IMALO I ROBSTVO. ISLAMA E PREMAHNAL ROBSTVOTO OSHTE SAS SAMOTO SI IDVANE PO TOCHNO SAMIYAT HZ MOHAMMED (SAS) E PREMAHNAL ROBSTVOTO. OSMANSKATA IMPERIYA NE E BILA S ROBOVLADELSKI STROY. NEKA DA NE IZOPACHAVAME PONYATIYATA.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #541 on: August 28, 2011, 17:22 »
oxyuranus - В Османската империя на практика са съществували два народа - 1. господари - Османлии (турци, араби, кюрди, помаци, босненци, арнаути... мюсюлманите като цяло) и 2. подчинени -  Рум милет (завладяното християнско население - българи, сърби, гърци, унгарци, румънци, украинци...)

В Османската империя хората не са се делели по етнически а по религиозен признак. Т.е. - мюсюлманите са господарите, християните част от рум милета.

Ne sam saglasen s teb oxyuranus. RUM MILLET PROIZLIZA OT DUAMATA RUMELI TAKA SA BILI NARECHENI ZEMITE NA BALKANITE. RUM MILLET E OZNACHAVALO PREDSTAVITEL NA RUMELI. NE IZOPACHAVAY PONYATIYATA. NYAMALO E GOSPODARI I PODCHINENI KAKTO NE E IMALO I ROBSTVO. ISLAMA E PREMAHNAL ROBSTVOTO OSHTE SAS SAMOTO SI IDVANE PO TOCHNO SAMIYAT HZ MOHAMMED (SAS) E PREMAHNAL ROBSTVOTO. OSMANSKATA IMPERIYA NE E BILA S ROBOVLADELSKI STROY. NEKA DA NE IZOPACHAVAME PONYATIYATA.
Pomache , това не е мое мнение , а на Smn-моето мнение е отдолу.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #542 on: August 28, 2011, 17:53 »
PNK2003

INTERESEN VAPROS SI POSTAVIL

Смн,
Това, което посочваш не е точно така.  Първо не може да има знак за равенство между миллет и народ.  Второ - в Османската империя не е имало само мюсюлмански и Рум миллет.  В предишното си мнение си дал ичерпателно определение за етнос.  Нека да разгледаме дали по посочените критерии помаците следва да се считат за отделна етническа група.  А гораните и торбешите например  И те ли са отделни етноси?   

MILLET E IMENNO ETNICHESKA GRUPA A NAROD E VSICHKI GRAJDANI NA EDNA DARJAVA.

POMATSITE VINAGI SA BILI OTDELNA ETNICHESKA GRUPA KOYATO NYAMA GENETICHNO NISHTO OBSHTO S NITO GORANITE NITO TORBESHITE.

V OSMANSKATA IMPERIYA OSOBENO VNIMANIE SE E OTDELYALO PO VAPROSA ZA ETNICHESKITE GRUPI. OBIDATA NA ETNICHESKA OSNOVA E BILO NESHTO KATO PRESTAPLENIE I IZVARSHITELYAT SE E NAKAZVAL BEZ SAD I PRISADA. NARODA GO E NAKAZVAL. TOVA PRODALJAVA I DO DNES V TURTSIYA KOYATO E MNOGOETNICHESKA DARJAVA KAKTO E BILA I OSMANSKATA IMPERIYA. SILATA NA SAMATA IMPERIYA E BILO IMENNO TOVA DA IMA MNOGO ETNICHESKI GRUPI POD OBSHTO DARJAVNO UPRAVLENIE. PO TOZI NACHIN IMENNO E USPYALA IMPERIYATA DA PROSASHTESTVUVA TOLKOVA VREME. IMPERII NA ETNICHESKA OSNOVA ISTORIYATA NI POKAZVA CHE SA PROSASHTESTVUVALI MNOGO KASO VREME KATO POSLEDNATA E VELIKA GERMANIYA KAKTO SE NARICHALI.

PO VREME NA OSMANSKATA IMPERIYA SAMATA DARJAVA E PODSTREKAVALA OTDELNOTO RAZVITIE NA ETNOSITE KATO E BILA PROTIV TYAHNOTO SMESVANE. RODOVETE SA BILI PREDSTAVITELI NA ETNICHESKITE GRUPI. VSE OSHTE IMENATA V BALAGARIYA NOSYAT OSTANKITE OT TOVA VREME KATO NAPRIMER IVANOV ILI IVANOVA KOETO OZNACHAVA IVANOV SIN ILI IVANOVA DASHTERYA NA TURSKI MEHMETOGLU ILI AHMETOGLU.   

UPRAVLENIETO NA BALGARSKITE ZEMI SE E PRAVELO NA MESTNA POCHVA KATO SAMO PREDSTAVITELYA NA DARAJAVATA VALIYATA ILI OBLATSNIYAT UPRAVITEL KAKTO SE NARICHA SEGA E BIL IZPRASHTAN OT VISOKATA PORTA. PRAKTICHESKI PREDSTAVITELI NA SAMATA DARJAVA NITO VOYSKA NE E IMALO PO PRISAEDINENITE KAM IMPERIYATA ZEMI.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #543 on: August 28, 2011, 18:00 »
Pomache , разбрах какво мислиш за Османската империя, но да не оспамваме темата и да се откланяме в посока управление на етнически общности в Османската империя.
Дай тезата си за помаците-от коя етническа група генетически произхождат/термина е твой/, за това какви са били/по самоопределение/, откъде са дошли, кога са приели исляма, къде е засвидетелствано всичко това?

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #544 on: August 28, 2011, 18:22 »
NE MISALYA NISHTO ZA OSMANSKATA IMPERIYA. TOVA KOETO PISHA SA SAMO FAKTI. V PISMATA SI NYAMA DA ZASHTITAVAM NIKOGO I NYAMA DA DARJA STRANA.

NE SE HVASHTAYTE ZA OTDELNI DUMI OT IZRECHENIYATA MI POSTARAYTE SE DA RAZBERETE SMISALA NA TEKSTA.

ZA POMATCITE SHTE RAZSAJDAVAM PO TEHNITE GENI KOITO NOSYAT. NE ME INTERESUAVA KOY KATO KAKAV SE OPREDELYA. DNES V AMERIKA VSICHKI SE OPREDELYAT KATO AMERIKANTSI A VSICHKI ZNAEM CHE AMERIKANTCITE SA CHERVENOKOJITE.
V RUSIYA SE OPREDELYAT KATO RUSNATCI A NYAMA ETNICHESKA GRUPA RUSNATSI V ISTORIYATA KAKTO I DAJE NE SA I SLAVYANI.

PAK POVTARYAM DAYTE PRAVO NA HORATA SAMI DA SE OPREDELYAT KAKTO SI ISKAT A NE IM GO VTALPYAVAYTE ILI NATRAPVATE I NE GI PITAYTE ZA TOVA CHE RAJDA OTRICATELNI NASTROENIYA.

SAMOOPREDELENIETO E NESHTO LICHNO KOETO NE KASAE OKOLNITE.

Offline oxyuranus

• Senior member
« Reply #545 on: August 28, 2011, 19:44 »
NE MISALYA NISHTO ZA OSMANSKATA IMPERIYA. TOVA KOETO PISHA SA SAMO FAKTI. V PISMATA SI NYAMA DA ZASHTITAVAM NIKOGO I NYAMA DA DARJA STRANA.

NE SE HVASHTAYTE ZA OTDELNI DUMI OT IZRECHENIYATA MI POSTARAYTE SE DA RAZBERETE SMISALA NA TEKSTA.

ZA POMATCITE SHTE RAZSAJDAVAM PO TEHNITE GENI KOITO NOSYAT. NE ME INTERESUAVA KOY KATO KAKAV SE OPREDELYA. DNES V AMERIKA VSICHKI SE OPREDELYAT KATO AMERIKANTSI A VSICHKI ZNAEM CHE AMERIKANTCITE SA CHERVENOKOJITE.
V RUSIYA SE OPREDELYAT KATO RUSNATCI A NYAMA ETNICHESKA GRUPA RUSNATSI V ISTORIYATA KAKTO I DAJE NE SA I SLAVYANI.

PAK POVTARYAM DAYTE PRAVO NA HORATA SAMI DA SE OPREDELYAT KAKTO SI ISKAT A NE IM GO VTALPYAVAYTE ILI NATRAPVATE I NE GI PITAYTE ZA TOVA CHE RAJDA OTRICATELNI NASTROENIYA.

SAMOOPREDELENIETO E NESHTO LICHNO KOETO NE KASAE OKOLNITE.
Pomache,  не оспорвам правото на никой да се самоопредели и да се чувства такъв какъвто иска.
Та на темата-какви гени носят помаците?

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #546 on: August 28, 2011, 19:47 »

MILLET E IMENNO ETNICHESKA GRUPA A NAROD E VSICHKI GRAJDANI NA EDNA DARJAVA.

POMATSITE VINAGI SA BILI OTDELNA ETNICHESKA GRUPA KOYATO NYAMA GENETICHNO NISHTO OBSHTO S NITO GORANITE NITO TORBESHITE.

Помаче,

Миллет не е етническа група, а религиозна общност.  Например в Рум миллета не е имало само гърци.

Може ли да ми отговориш конкретно помаците към кой народ (етнос) принадлежат?

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #547 on: August 28, 2011, 22:20 »
Здравейте братя много хубаво е че сте тук че ви има някой хора се поуплашиха като Rasate но съм сигорен че се навърта наоколо благодаря ви че сте тук че ви има въпреки че някой ме отричат винаги сме били заедно и сме постигали доста неща заедно хубаво е че ви има.
Асега да си кажим мнението че някой неща да се докажат е доста трудно не заради нещо друго а заради времето всеки от нас работи и ако ви прави впечетление само нощно време си бъбрим не остава време да се порови човек по книгите или интернет.
Но и да докажим някой неща проблемът е как ще ни чуе милет или милета на турски това означава НАРОД как ще ни чуе за мен това е важно.
Друго то което е че за да се докаже е трудно защото българите ни отнеха всичко било то фолклора или традиците които по някакъв начин доблират например едирлес-георгиев ден.

Миллет не е етническа група, а религиозна общност.  Например в Рум миллета не е имало само гърци.

Може ли да ми отговориш конкретно помаците към кой народ (етнос) принадлежат?
Да мога аз ще ти отговоря PNK2003 ПОМАЦИТЕ не принадлежът към никаква общност те се заедно с ГОРАНИ иТОРБЕШИ те са един МИЛЕТ.
Езикът е един релегията е една обичайте са еднакви и т.н.
Помаците не принадлежат само не един народ! Те принадлежат на целия свят, на цялата вселена, те дори принадлежат на Бог!
как може да се задава такъв въпрос, по скоро ние помаците трябва да задаваме въпроси а не други!

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #548 on: August 28, 2011, 22:29 »
.....
От тук следва че, помаците са отделен етнос защото;

- имат общ произход
- обща история
- родствени връзки
- религия
- култура
- територия
- външен вид...

....

Накрая има и много добри мисли.
Но спора е по скоро, не за това дали има помаци днес, като религиозно общество. Като религиозно общество има, някой ако иска да е много различен етнос,  окей тук не става въпрос за самото самоопределяне. А за това дали те са били част от останалото общество преди османската империя. И от тези точки има някои въпросителни ?
1. Какъв е общия произход на помаците и толкова ли е различен от българския произход. Може да имат общ произход, но дали е различен от останалите българи днес ?
2. За втория въпрс, пак нещата са подобни на първия Колко историята да е различна от останалите (говроя за преди Османската империя) ?
3. Религия е различна, а различната религия води и до разлики и в културата. Тези неща са свързани, но нали религията сама по себе си не е задължителен фактор, за различен етнос.
4. За територията нещата са много особено, но е факт, че през османската империя са ислямизирани ( ненасилствено) точно тези терории, а преди това ? Сега може да ми кажете, защо точно тези, а не други територии. Това е така, защото въпреки това на Османската империя и е нужно население, което да плаща повече данъжи. И самата империя нямала изгода всички да са мюсюлмани и за това не проповядвала идеята, че трябва абсолютно всички да са мюсюлмани.
И накрая останах доста изненадан от общия външен вид. И ще задам въпроса с какво той е по различен от останалите българи днес. И в други постове писах за това.

Offline skoti3

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #549 on: August 28, 2011, 22:48 »
Милета не е религиозна общност. А обществена, административна система, която обхваща хора с една вяра. Имало е мюсюлмански милет (не турски и арабски), имало е Рум или източно правослвен милет, имало е Франски милет за католиците. От своя страна арменците са разделени на два милета: грегориански и католици. Това доказва, че милета е просто една система. Имало и други милети. Следователно милета разделя хора само по верски не етнически признак. Гърци, Българи, Сърби и други са били един милет, но различни народи.

Помаците не принадлежат само не един народ! Те принадлежат на целия свят, на цялата вселена, те дори принадлежат на Бог!
как може да се задава такъв въпрос, по скоро ние помаците трябва да задаваме въпроси а не други!

Това е едно клише, което не е чак толкова по темата. Да по принци всеки принадлежи на целия свят. И не говорим кой на кого принадлежи, и за никакви други брачни съюзи, а за това дали произхода дали е различен от този на българите днес.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #550 on: August 28, 2011, 23:06 »
skoti3 Имало и други милети. Следователно милета разделя хора само по верски не етнически признак. Гърци, Българи, Сърби и други  А ТЕЗИ ДРУГИ СА ПОМАЦИТЕ са били един милет, но различни народи.
Ами ето господин skoti3 ти самият го обобщи излично е да спорим има ли ме няма ли ме признаваш ли ме отричеш ли ме ти самият решавай. Произхода на българите е въпрос чийто одговор не е еднозначен.
Българите имат над 18 версии за произхода им
и не съм длъжен да ги знайя на изуст
за да ги сравянвам с произхода на себе си, или дедите си.
Освен това какъв е произхода на самите българи е нещо което много слабо ме интересува
най важното за мене е децата ми да бъдат сигурни
към коя общност принадлежат и към коя не.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #554 on: August 28, 2011, 23:49 »
skoti3 Имало и други милети. Следователно милета разделя хора само по верски не етнически признак. Гърци, Българи, Сърби и други  А ТЕЗИ ДРУГИ СА ПОМАЦИТЕ са били един милет, но различни народи.
Ами ето господин skoti3 ти самият го обобщи излично е да спорим има ли ме няма ли ме признаваш ли ме отричеш ли ме ти самият решавай. Произхода на българите е въпрос чийто одговор не е еднозначен.
Българите имат над 18 версии за произхода им
и не съм длъжен да ги знайя на изуст
за да ги сравянвам с произхода на себе си, или дедите си.
Освен това какъв е произхода на самите българи е нещо което много слабо ме интересува

Ибрахиме много избърза да допълниш, обаче си в много голяма грешка. Аз когато в моя пост изреждах и казвах Гърци, Сърби, Българи и други,  изредих народите, които са в общия източноправославен милет, и които са различни народи. А ти побърза към тези други да сложиш Помаци. Те нали принадлежат към мюсюлманския миллет, а ти защо ги слагаш в Рум милета на християните ? От своето бързане виж какво направи. :D Тези други са християни, които са значително по малко на брой от гърци, сърби и българи. И сега тук не спорим за произхода на българите. И никой не те е прерявнявай към прозихода на онези българи. Дори и те самите да имат различни теории за произхода, това мен въобще не ме притеснява. Важното е, че е научно обосновано а не празни приказки.

Тогава към коя общност принадлежиш и към коя не ?