Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 594867 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline daczo

• Forum fan
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #255 on: August 08, 2011, 20:01 »
Havaika,има хора които и брат си псуват.Когато е тежко,търси се виновния у съседа,не в своя дом.Аз мисля че съм българин и никого не гледам на кръв.Мисля че за такова положение са виновни политици,и не само които се наричат българи.Аз само мога да кажа на този поп,че и Христос носил своя кръст на Голгота.Пътя на християнина не е постлан с цветя,а с търни.Този път сами сме избрали или не сме тръгнали по друг.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #256 on: August 08, 2011, 20:22 »
И защо толкова тръни е постлана помашката пътека ???Колко удобно ;D

Offline Hat

• Moderator
« Reply #257 on: August 09, 2011, 13:18 »
Една непопулярна версия за помаците - http://www.kroraina.com/knigi/bdobr/ss/ss_22.htm
Май се оказва ,че не помаците са били българи, а една част от българите са помаци.

*. Г-нъ Дозонъ, поддържаше и едно за мене, поне тогава и сега още ново изторическо откритие, което считамъ за неизлишно да отбѣлѣжа тука. Той твьрдѣше, че отъ Димотика до Енесъ, даже и по-нататъкъ къмъ Изтокъ, на такава широчина (като мѣжду Димотика и Енесъ) и къмъ западъ до устието на р. Мяста, е живѣло още едно славянско племе, най-рано дошло на Бълвак. П-въ именуемо акрени, по-голѣмата часть на което, още при завоеванието му отъ турцитѣ приело мохамеданството, а другата опазила до негдѣ славянското си произхождение и продължавало да минава то за българи, то за гърци. Въ старо врѣме неговитѣ прѣдци сѫ бивали наемницитѣ на римлянитѣ и сѫ се сражавали заедно съ тѣхъ въ войнитѣ имъ съ варваритѣ и други неприятелски орди. Въ описанитѣ прѣдѣли то и сега слѣдвало да носи сѫщото название, но изпорчено: вмѣсто акрени, ахрени.  Бѣл. на автора.

Наистина интересна статия,която още един пореден пьт потвьрждава древният произход на помаците.Иска ми се все по често да се откриват и публикуват такива статии,за да може един пьт за винаги да се спрат всякакви спекулации относно произхода ни.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #258 on: August 11, 2011, 15:10 »
Една непопулярна версия за помаците - http://www.kroraina.com/knigi/bdobr/ss/ss_22.htm
Май се оказва ,че не помаците са били българи, а една част от българите са помаци.

*. Г-нъ Дозонъ, поддържаше и едно за мене, поне тогава и сега още ново изторическо откритие, което считамъ за неизлишно да отбѣлѣжа тука. Той твьрдѣше, че отъ Димотика до Енесъ, даже и по-нататъкъ къмъ Изтокъ, на такава широчина (като мѣжду Димотика и Енесъ) и къмъ западъ до устието на р. Мяста, е живѣло още едно славянско племе, най-рано дошло на Бълвак. П-въ именуемо акрени, по-голѣмата часть на което, още при завоеванието му отъ турцитѣ приело мохамеданството, а другата опазила до негдѣ славянското си произхождение и продължавало да минава то за българи, то за гърци. Въ старо врѣме неговитѣ прѣдци сѫ бивали наемницитѣ на римлянитѣ и сѫ се сражавали заедно съ тѣхъ въ войнитѣ имъ съ варваритѣ и други неприятелски орди. Въ описанитѣ прѣдѣли то и сега слѣдвало да носи сѫщото название, но изпорчено: вмѣсто акрени, ахрени.  Бѣл. на автора.

Терзия,
Темата за Ахрените и помаците не се предъвка от вчера ,а от много по отдавна-което го потвърждава и даденият от теб текст.

Но тази публикация,не потвърждава нищо,а само е един поглед на даден автор изследващ живота и бита на българите по Беломорието.(мърваците,македонците и пр.)Изреченията изведени от контекста са само съжденията на този автор и са без грам доказателства от каквато и да е историческо документално или археологическо естество.

Да не забравяме ,че 19 и началото на 20 век е периода на прохождане на българската историческа наука- времето на доминиране на хунската теория на проф.Иван Златарски(http://www.kroraina.com/knigi/vz1a/vz1a_a_2.html ).

При събрания в момента документален и археологически материал се разбира,че българите по Беломорието са били демографски доминантата група население оставило отпечатък в местната топография.(българската топонимия обхваща вътрешността на Гърция достигаща до Пелопонес,Вътрешността на Албания(Арбанашко) достигаща до Адриатика,Вътрешността на  цяла Сърбия и т.н.
Карта на българската топонимия в Гърция,Македония и Албания:

С развитието на историческата лингвистика на базата на историческата документалистика се знае произхода на редица думи и названия.

Ахрени(Акрени) е наименование произхождащо от старобългарската дума "Хрид",чийто съвременно производно е думата "Рид".
В зависимост от особеностите и развитието на диалектите и езиците в редица случай "Х" се озвучава в "К","Г" или се загубва.
За пример може да вземете наименованието Булгар-на чешки и словашки е Булхар,на осетински е булкар,на руски Хун се произнася Гун и т.н.

И така значението на нима "Ахрени" е същото като нима софиянци,планинци,македонци и пр. и в буквален превод на съвременен български означава Родопчани-и то от определена област на Родопите-Ахрида.

Поздрави.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #259 on: August 12, 2011, 20:25 »
Много си янлъш Расате. 
Казах ти ,че ахрянин не е нито булгарска ,нито турска ,нито гръцка дума. Казах ти ,че ако ахрянин е старобълграска дума то и българите от нашия вилает ше се рукат на ахрянин. Така ,че тия приказки за булгар,булхар ,балхар ,другаде.
Сега ,оти много се отваряш на лингвистика и топоним, ще ти кажа че червените точки на картата горе , не са български топоними , . Фторо , те съществуват много по  рано от времето когато булгаринът е приплувал Дунава . Трето ,не се опитвай да ги искарваш топонимите тракийски и че траките са българи. Четвърти тези топоними са помашки или ахренски ,както ти харесова.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #260 on: August 13, 2011, 00:44 »
Много си янлъш Расате. 
Казах ти ,че ахрянин не е нито булгарска ,нито турска ,нито гръцка дума. Казах ти ,че ако ахрянин е старобълграска дума то и българите от нашия вилает ше се рукат на ахрянин. Така ,че тия приказки за булгар,булхар ,балхар ,другаде.
Сега ,оти много се отваряш на лингвистика и топоним, ще ти кажа че червените точки на картата горе , не са български топоними , . Фторо , те съществуват много по  рано от времето когато булгаринът е приплувал Дунава . Трето ,не се опитвай да ги искарваш топонимите тракийски и че траките са българи. Четвърти тези топоними са помашки или ахренски ,както ти харесова.

Я,я я  ;D ;D

Не бъркай траките,оти нищо незнаеш за тях.
Да те информирам има редица документални извори ,които отнасят заселването на българите на Балканите много по рано от написаното в учебниците.
От друга страна Терзид-етнонима българин(булгар) е по широк и в миналото е обхващал по голямо население.Подобен е на етнонима германец(немец),който включва австрийци пруси,померанци,баварци и т.н. общо 39 държавици.
По времето на Стефан Душан е имало само един език ,на който са говорили сърби,бошнаци,власи,молдовци и руси и това е българският-тук си направи сам изводите.

Малко инфо:
След отделянето на сърбите и реформата в сръбският език при Вук Караджич-сърбите се разделят окончателно със старобългарският език.През 1822 г. власите сменят старобългарският език със сътвореният във Франция "румънски" език-изкуствен език на базата на романските(френски и италиански) нямаш нищо общо със влашките диалекти.
Най рано се отделят от старобългарският език руснаците-по времето на Петър Велики се прави реформа в езикът и като се налага романската граматика(в руският двор се е говорило изключително на френски),която се продължава от Екатерина.
Оттук Черковнославянският(руският вариант) се налага и има огромно влияние върху съвременният български книжовен език.

Да се върнем на Ахрените- названието ахрени е само за населението върху Източните Родопи-там е Ахрида и е изцяло върху българският език.При Алексии Слав  името Ахрида и ахрени се пренася и върху планината и населението на централната и западна част.Т.е. Ахрени=родопчани.

И така названието Ахрида се появява с появата на българите и не го е имало преди това.Това название се намира само в български и гръцки източници от Средновекоието-не е намирано през античноста.Думата Ахрида се обяснява само с българският език.

Докато Родопи е гръцко име на планината споменато за първи път от Херодот.(някой смятат,че е било тракийско-или е гръцки вариант на подобно тракийско).
Освен намерените гръцки надписи няма много слова характеризиращи тракийските езици.Цялостен "тракийският" език е запазен само хетският -разкодираното "клиновидно хетско писмо"

Поздрави.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #261 on: August 13, 2011, 13:03 »
По времето на Стефан Душан е имало само един език ,на който са говорили сърби,бошнаци,власи,молдовци и руси и това е българският-тук си направи сам изводите.

Малко инфо:
След отделянето на сърбите и реформата в сръбският език при Вук Караджич-сърбите се разделят окончателно със старобългарският език.През 1822 г. власите сменят старобългарският език със сътвореният във Франция "румънски" език-изкуствен език на базата на романските(френски и италиански) нямаш нищо общо със влашките диалекти.
Най рано се отделят от старобългарският език руснаците-по времето на Петър Велики се прави реформа в езикът и като се налага романската граматика(в руският двор се е говорило изключително на френски),която се продължава от Екатерина.

Да се върнем на Ахрените- названието ахрени е само за населението върху Източните Родопи-там е Ахрида и е изцяло върху българският език.При Алексии Слав  името Ахрида и ахрени се пренася и върху планината и населението на централната и западна част.Т.е. Ахрени=родопчани.

Расате ,човече,моа ли питам ,мое слочайно да знаеш , Адем и Хава на какъф язик са си приказовали,защото има подозрения.
А това за Ахрените го остави , не ти е работа  да им определяш ареала, заштото както ти казах много си янлъш, а що се однася за етнонима българин на сто процента съм сигурен ,че в миналото ,имам предвид преди окол 1000 години всички са били булгари,кои прави, кои криви ,сите са били.Не ,че и сега не е така де, ама много станахме безродниците ,първо сърбите ,след това руснаците, след това романците, мани ,мани , че сега и мъкедонците , турците и памаците.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #262 on: August 13, 2011, 14:47 »
Расате ,човече,моа ли питам ,мое слочайно да знаеш , Адем и Хава на какъф язик са си приказовали,защото има подозрения.
А това за Ахрените го остави , не ти е работа  да им определяш ареала, заштото както ти казах много си янлъш, а що се однася за етнонима българин на сто процента съм сигурен ,че в миналото ,имам предвид преди окол 1000 години всички са били булгари,кои прави, кои криви ,сите са били.Не ,че и сега не е така де, ама много станахме безродниците ,първо сърбите ,след това руснаците, след това романците, мани ,мани , че сега и мъкедонците , турците и памаците.

То нема нужда аз да определям дека е местото на ахрените и от кога се кажуват така-то си го има написано.

За русите(московците) то се знае как са го зели тоа име "руси" и за оти.Също се знае на що са писали и думали-има го написано.

За сръбите-що са сръби само Душан знае-оти се е пишувал цар на сръби и гърци.Но езикот  на който са се псули и думали сръбите е бугарскиьо.То си го има написано.

За власите и молдованите също се знае до кога са думали на нашенски-от кога на сегашниьо.Пак си го има написано.

И ова не сум га написал нито я,нито вчерашниот комунистически професор,а самите те-Ваньо Грозниот,Стевчо Душата и Мирча Стариот со батка си Владко Дракуля.

;D ;D ;)
Поздрави.

Offline MUSALA

• Avarage member
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #263 on: August 13, 2011, 17:53 »
Не знам за Смолян-аз не съм видял,чак такова разделение-най голямото разделение в заивимост от религията съм видял в ДПС общините-където мюсюлманките села са с предимство пред всички останали.Дори в Кърджали има не само религиозно ,но и етносно разделение-на първо място са Турците,след това помаците и накрая българите.Не случайно в Кърджалийско има най много помаци членове на АТАКА                              Rasate аз все още очаквам доказателства че в Атака има членове ПОМАЦИ не гласоподаватели а членове поне това оспорвате.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #264 on: August 14, 2011, 02:37 »
За информация,българите наричали турците агаряни.Между агаряни и ахряни,не е голяма разлика.Кой,кога е приплувал Дунава,още ще излези на яф.Дали българи или измислени от царица Катерина славяни,нямащи нищо общо със склавини и сакалиба.Тук една интиресна  статия.http://www.protobulgarians.com/Russian%20translations/Sh%20R%20Mingazov%20-%20Gorod%20bolgarov%20v%20Italii.htm

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #265 on: August 14, 2011, 11:21 »
"Помаците са били българи или не ?"
pomacite ne mogat da badat  balgari , tehnite predsci Paoeni  sa  ot Anadola koito se ome6eni s persijci,traki,iliri,daki,makedonci...rimska,vizantijska, seldjukska,osmanska imperiq
turcite v Dobrudja sa ome6enite turko-bulgari s razli4ni turki  na Esperih
turcite v ujna Bulgariq sa ome6eni  turki "uruci" s anti4ni Anatolijski drevni narodi kato hiti-hati,traki,paoeni,lidi,liki,kapodonici,brigi i mn.dr...

Offline Radoslav

• Avarage member
« Reply #266 on: August 14, 2011, 12:16 »
Marloboro ти завалията си тотатлно изтрещел ама то е обща болест като гледам. Аллах муафаза.  Твоите предци ако са дошли от Анадола значи си чист турчин и не си никакъв помак. Помаците сме си местни хора и сме българи дето са се обърнали в исляма по турско време. А друг е въпроса какво са българите. Според мене лично българите сме по скоро траки измешани със славяни и разни други по малки народи. Ама основата си е тракийската.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #267 on: August 14, 2011, 13:02 »
Не знам за Смолян-аз не съм видял,чак такова разделение-най голямото разделение в заивимост от религията съм видял в ДПС общините-където мюсюлманките села са с предимство пред всички останали.Дори в Кърджали има не само религиозно ,но и етносно разделение-на първо място са Турците,след това помаците и накрая българите.Не случайно в Кърджалийско има най много помаци членове на АТАКА                              Rasate аз все още очаквам доказателства че в Атака има членове ПОМАЦИ не гласоподаватели ,а членове поне това оспорвате.

Обществена тайна е че има помаци от кърджалийско членове на атака.Има редица изказвания не само на членове на партията помаци,но и на различни статистици в различни предавания.Това интервю където го е дал Помак.бг и аз ти го показах е именно едно от тях.

Аз не съм нито член на атака или имам нещо общо за да ти предоставя писмени доказателства за това.Това сигурно може да направи само техният координатор за областта,но ти трябват връзки-дерзай.  ;)

От друга страна ще те помоля ,ако желаеш нагледни доказателства-разкарай се малко до Кърджалийско-до помашките села и сам се убеди со очи .Това можеш и без връзки со малко разход,което и аз направих преди време,когато имах работа натам,оти и аз като теб не вервах ;)

П-с. След последните изцепки на Воленовци пред джамията в София-хората може вече да са се размислили :D  Защото видяха,че воленовци не са националисти-да се борят за правата на българите без оглед на религията,а са прости шовинисти.

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #268 on: August 14, 2011, 13:28 »
За информация,българите наричали турците агаряни.Между агаряни и ахряни,не е голяма разлика.Кой,кога е приплувал Дунава,още ще излези на яф.Дали българи или измислени от царица Катерина славяни,нямащи нищо общо със склавини и сакалиба.Тук една интиресна  статия.http://www.protobulgarians.com/Russian%20translations/Sh%20R%20Mingazov%20-%20Gorod%20bolgarov%20v%20Italii.htm

Българите не са наричали само турците агаряни,но и арабите,сирийците и всички от изтока.Но произхода на Ахрянин и Агарянин е различен,макар лексикално да са близки.
Ахрянин е от областта Ахрида в Източните Родопи-която пък е от думата Хрид(рид)-заради строежът им.
Агарянин е от гаря(горя)-изгорели-черни.

Старобългарският език е много добре познат и много по богат от съвременният в лексикално отношение,затова за обикновеният читател ще изглежда почти непознат език.

Виж думите шума,лес и гора с какво значение са в старобългарският и какво в сегашният.

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #269 on: August 14, 2011, 13:38 »
"Помаците са били българи или не ?"
pomacite ne mogat da badat  balgari , tehnite predsci Paoeni  sa  ot Anadola koito se ome6eni s persijci,traki,iliri,daki,makedonci...rimska,vizantijska, seldjukska,osmanska imperiq
turcite v Dobrudja sa ome6enite turko-bulgari s razli4ni turki  na Esperih
turcite v ujna Bulgariq sa ome6eni  turki "uruci" s anti4ni Anatolijski drevni narodi kato hiti-hati,traki,paoeni,lidi,liki,kapodonici,brigi i mn.dr...

Е малборо ти ме уби ;D ;D ;)

Поените са гърко-финикийско племе и нямат нищо общо с помаците.Те са гърко езични.
Ако  разгледаме в тоя контекст дето ти го даваш каракачаните може в по голяма степен да произлизат от поените,отколкото помаците. :D

Не търси еднаквост в лексиката,защото не само голямата раздалеченост във времето,но и начинът на възникването на самите имената е различен.

Все едно да кажем,че ние българите произлизаме от римските войници burgarii -на което лексикално подобие,плюс още няколко хроники(основно кореспонденцията-Роман Лакапин -Симеон)  се основават и поддръжниците на Римската теза.

Инфо:Гранични гарнизони в Източната част на империята се наричат burgarii,а в западната се използва терминът "castelani"-от думите castella=burg,които означават замък

Поздрави.