Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 595073 times)

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Offline MUSALA

• Avarage member
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1290 on: December 01, 2011, 15:09 »
Ама защо реши че някой тука трябва да вярва именно на тебе с подобни Путинови "визии" за Евразия ? Нещо ми миришеш на ГРУ.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #1291 on: December 01, 2011, 19:54 »
Който иска може да се запознае от първоизточника.
http://kolkha.org/index.html
http://www.karalahana.com/english.html
http://www.lazuri.com

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1292 on: December 01, 2011, 21:38 »

Извинявай Mariana права сте но не сме казали нищо скрито или лошо по някой
просто по енерция нали знаеш пък и моят МАИЧИН език е ПОМАШКИЯТ.

Ако не се прави разлика между език и диалект/диалекти, моят майчин език би трябвало да е наречието, което използваше баба ми по майчина линия, и което е близо до родопските говори, а бащиният - шопски :)

(Разбира се по подобен начин от македонския диалект създадоха отделен от българския език, а даже и отделен народ, както е известно. При това - без никакви различия във вярата.
А е имало и коминтерновски проект или намерение за създаване и на отделен шопски народ и език, не само македонски, но този вторият просто не е успял.)

Във всеки случай понятията език и диалект/диалекти на този език, въобще не са едно и също нещо.
И всеки що-годе грамотен за тези неща човек би трябвало да прави тази разлика.
(Диалекти, различни местни наречия има в много езици - ако от всеки от тези диалекти се правеше отделен език, с отделна официална книжовна форма и пр., какво ли щеше да стане...)

И днес има езикови "инженерства", които въобще не са от днес. Казваш на една общност, че наречието или диалектът, на който говори, е някакъв съвсем отделен език, опитваш да се направиш от този диалект/диалекти (на които говорят и християни, и мюсюлмани в даден регион, т.е. не само помаци) съвсем отделен език; правиш речници включително от език на диалект, не от език на език (примерно от помашки на турски - което прилича да направиш примерно речник между български и някой от диалектите в турския език); игнорираш непрестанно връзката между диалекта и езика, част от който е, и така.

И това се случва не само с помаците в Гърция, например (които вероятно много трудно биха повярвали, че техните наречия не са част но никой друг балкански език, освен българският, и че това просто е факт, скриван, непознат или непризнаван по някакви политически или други причини), то се случва и с помаците тук. Случва се разбира се и с онези от помаците в Турция, които въобще са запазили своя майчин език. 

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #1293 on: December 01, 2011, 22:03 »
Марияна престанете да дълбаете в бездънната яма, нали ти казах какво толкова тайно сме си казали...
Ето и нещо друго което искам да кажа относно заглавието на темата:
Като заключение за времето което съм прекарал в този сайт ще напиша няколко думи. Ще започна със самото начало. След регистрирането си, дойдох с цел да издиря историята и произхода на помаците. Обръщах се към различни източници, към различни версии и хипотези. Бях отворен за всякакви теории, за арабски произход, кумански, печенежшки, турски, тракийски и т.н. Мисля, че най-приемливата и истинска теория е тази, която ще се опитам да я предам в следващите редове.. Причината за това са думите на турският професор по история Ортайлъ, който се изказа относно произхода на помаците. Нали все искахме да чуем мнение на независим източник нямащ български произход?!
 Аз съм човек на истината и съм отворен за нея. Не искам да има баламосване или прикриване на исторически дадености и събития.
 Нека започна така: Давам пример с едно заличено помашко село от картата на света - село Витово (ист. регион Чеч, дн. Гърция). Извадка от османски регистри:
/В откъс от подробен регистър за ленни владения в Западните Родопи и Серско, датиран между 1498 и 1502 година, са изброени главите на домакинства в селото, както и продукцията му. Витово е регистрирано като село с 41 немюсюлмански домакинства, 7 неженени немюсюлмани и 2 неженени мюсюлмани. В съкратен регистър на тимари, зиамети и хасове в ливата Паша от 1519 година село Витово (Витова) е вписано както следва - мюсюлмани: 5 домакинства; немюсюлмани: 56 домакинства, неженени - 10, вдовици - 11/

Регистрите са подобни за целият Чеч, предполагам и други помашки райони. Тук виждаме, че в края на 15 и началото на 16 век в това село има 41 немюсюлмански домакинства. Ако предположим че всяко домакинство се е състояло от по средно 5 члена, излиза че населението е било около 205-210 души немюсюлмани. Чак през 18 век в регистрите това село фигурира като изцяло мюсюлманско. Това според вас какво означава? Време разделно ли? Аз твърдо се съмнявам. То е очевидно, че процесът на приемане на исляма е протекъл в продължението на 1-2 века, а не светкавично както го описват българските историци. Този голям период от време свидетелства, че Исляма е приет доброволно без огън и меч и без принуда. И това не е само за това село, а за всички помашки селища в България. До тук ясно е, че помаците не са насила заставени да приемат Исляма.

Второто нещо което мъти главите ни е дали предците ни са били християни или някакви други?...  В регистрите, новоприелите исляма са записвани с името Абдуллах, а останалите са регистрирани като "немюсюлмани", въпросът сега е дали тези "немюсюлмани" са били християни или просто езичници?
Логичният отговор според мен е, че в по-голямата си маса помаците са били езичници, а ако е имало християни то те са били в по-малък брой и не са били много религиозни (очевидно, щом избрали исляма за своя религия). Или иначе казано били са християни само на думи. Но силно държа на тезата, че в по-голямата си част помаците са били езичници или еретици. 
По въпроса дали са били българи или не... хмм какво да кажем. Все пак по това време промяната на границите е било ежедневие, преди османското нашествие помаците са били граждани ту на България ту на Византия... Обаче помаците са говорили славянски език а не гръцки. Т.е. възможно е да са се идентифицирали като българи, но защо пък не и само като словени? Никой не може да каже със сигурност. Както сега има малцинства в държавите, така и помаците може да са се чувствали като малцинство в държавата в която са живеели. Все пак са били еретици, гонени от църквата. Това може би е спомогнало да се разграничат от останалата славянска група, определяща се за българи.  Или с други думи, както сега, така и преди помаците може да са били черната овца в кошарата  ;)

Другото нещо, което ни интересува е от къде е дошло това име - помаци. Според мен тука няма място за спор. Били сме ратаи, помагачи. Помачи=помаци. Теорията с помъчени тука не върви, защото както казахме е ясно че насилствено ислямизиране не е имало.

За така обсъжданата тема относно Помашкият език, отговорът е един - такова езиково чудо няма. Примерите и доказателствата са много и всеки разумно мислещ ги знае.

И да обобщя. Помаците са мюсюлмани от 15-16 век, а не от времето на Ал. Македонски както някои си мислят  ;)  Местно население са славяни 100% . (не казвам българи, защото истински българи на балканският полуостров през това време не е имало). Преди да приемат исляма помаците са били езичници или еретици. И накрая да припомним относно езика на помаците - е па ясно, говорят на различни български диалекти.

В заключение ще кажа, че независимо от многото исторически събития къде ясни къде забулени, то истината е една. Помаците съществуват и на този момент 21 век заявявам, че са един народ, можещ само да се гордее със себе си. Факт е, че ние съществуваме и се идентифицираме, като помаци. Не ме интересува дали предците ми са били християни или евреи. Това е въпрос на който няма човек на земята който да даде правилен отговор. Не ме интересува дали предците ми някога са се наричали болгари или словени.
 Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път! Така с приемането на исляма предците са ни завещали ИСТИНАТА, вместо заблудата!

Това исках да ви кажа, драги съфорумци. Това са моите лични размишления и разсъждения относно помаците.  Може би мнозина ще ме упрекнат но за мен това е истината, без лъжливи примеси в нея.
За мен всичко е останало в миналото. Обръщам вече глава напред и гледам към бъдещето. 
За последен път дискутирам темата относно произхода на помаците.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1294 on: December 02, 2011, 00:09 »
Kaplan-е, кога даваш уроци по правопис на български да се запиша щото явно имам пропуски?
Приятелски те питам...Драго ми е като срещна такъв голям мюсюлманин като тебе...мед ми капе на корема!

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1295 on: December 02, 2011, 00:41 »
........много изследователи счита , че са наследници на древните колхи.Има център за Колхидска култура в Грузия и радио " Колха".Никакви гърци не са ,ами са си самобитен народ подложен на силна асимилация в Турция и Грузия.

Onegavon-е, днес ми е добър ден и няма да се карам!...Не че имам такъв навик.
Не слушай Путин. Прочети за Колхида в историята. Прочети кога и как милетските гърци са населили тези места. Недей да приемаш за чиста монета това, което пишат братушките. Така преди доста време Веркович с тяхна подкрепа е искал да докаже как Орфей е бил славянски, арийски цар. Точно на тези хорица се дължи името "татар", което се вменява на булгарите и накрая - точно на тези другари се дължи изчезването на траките от българската история - всички трябваше да изглеждаме славяни.
Виждаш, че не слагам удивителен знак никъде, което ще рече, че не те поучавам.
Ще си позволя само един съвет към теб:  не използвай операциите Ctrl+C и Ctrl+V от клавиатурата.
Те са вмъкнати от хора, които искат потребителя да не мисли

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #1296 on: December 02, 2011, 08:54 »
Фита ,ти погледна ли въобще посочените от мен сайтове.Два от тях са на турските лази в единия от които има нещо като речник лазко -турски даже с аудио.Дай доказателства , че са гърци.Трудничко ще ти бъде според мен.Какво общо има Путин нещо те гони параноята.В момента Грузия и Русия са в много лоши отношения за твоя информация.Древните гърци са населили и Варна, Констанца ,Марсилия , Сиракуза,Херсон.Техните колонии са били малочислении никъде не са образували големи общности .Хинтерланда никъде не е усвоен за това и няма помен днес по Средиземно море от гърци.Малцината понтийски гърци живеещи в миналото в Грузия и Турция отдавна са преселени в днешна Гърция, ама те са си християни и се смятат за елини.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1297 on: December 02, 2011, 11:11 »
[.17. Персонални сблъсъци в този форум ще се трият незабавно. На членовете на сайта не се разрешава да публикуват във форума изпратени до тях Лични съобщения.

Изстрито от мод.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #1298 on: December 02, 2011, 12:56 »
.17. Персонални сблъсъци в този форум ще се трият незабавно. На членовете на сайта не се разрешава да публикуват във форума изпратени до тях Лични съобщения.

Изстрито от мод.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #1299 on: December 02, 2011, 14:57 »
Kaplan-е, кога даваш уроци по правопис на български да се запиша щото явно имам пропуски?
Приятелски те питам...Драго ми е като срещна такъв голям мюсюлманин като тебе...мед ми капе на корема!

Не се изисква много акъл, за да знаеш, че името на Аллах се пише с двойно "л". Просто това е въпрос на религиозно възпитание и уважение към религията.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1300 on: December 02, 2011, 15:08 »
Университет съм завършил отдавна, а акъла и възпитанието ти го видях.Освен да мелиш празни приказки до тука нищо конкретно и подкрепено с факти не си публикувал.

Добро утро Виетнам! 8)
Утрото е по-мъдро от вечерта и като гледам горе май съм попрекалил и съм те обидил. Но така е през това време на нощта, за което Гьоте във Фауст казва - "беше времето когато дяволът си правеше сметките"
Onegavon-е, много насериозно вземаш и себе си и темите и участниците тук. Оправно момче си и си потърси място където може да се говори за наука. Такава тук няма. Аз влязох да прочета една статия за Тодор Узунов, когото познавам от времето в София, качена на стената на сайта и така полюбопитствах кой какво пише. Толкова! Да влизам в спор с хора, които не четат Корана, а им Го четат  е безсмислено. Темите тук не са исторически, а етнически.
Ти не се засягай. Упорствай щом искаш, но мен не ме забърквай в това. Стар е аго Фита за такива неща!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #1301 on: December 02, 2011, 16:40 »
В заключение ще кажа, че независимо от многото исторически събития къде ясни къде забулени, то истината е една. Помаците съществуват и на този момент 21 век заявявам, че са един народ, можещ само да се гордее със себе си. Факт е, че ние съществуваме и се идентифицираме, като помаци. Не ме интересува дали предците ми са били християни или евреи. Това е въпрос на който няма човек на земята който да даде правилен отговор. Не ме интересува дали предците ми някога са се наричали болгари или словени.
 Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път! Така с приемането на исляма предците са ни завещали ИСТИНАТА, вместо заблудата!

Това исках да ви кажа, драги съфорумци. Това са моите лични размишления и разсъждения относно помаците.  Може би мнозина ще ме упрекнат но за мен това е истината, без лъжливи примеси в нея.
За мен всичко е останало в миналото. Обръщам вече глава напред и гледам към бъдещето. 
За последен път дискутирам темата относно произхода на помаците.
Поздравление  Каплане за верните думи.Според мене това е и мюсюлманското разбиране за хората и народите - човекът и народите са  такива , каквито са  сега , а не  каквито са  били или не са били ,и не е важен произхода и положението на определен човек или  народ ,важно е единствено  моралното поведение и отношение на този народ или човек към себеподобните.В тоя дух искам са кажа ,че при нас помаците все още като цяло ,високото  ниво на  морално отношение към останалите все още съществува .
Само една малка забележка имам към тебе : - оти  го каза всичко като на избер и на адин въздъх ,али ищеш да нема вейке за какво да си лафиме . ;D

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1302 on: December 02, 2011, 20:07 »
[.17. Персонални сблъсъци в този форум ще се трият...

Изстрито от мод.

Модератор моля за малко повече култура на правописа.
Пише се "изтрито", а не "изстрито"!
Глаголът е трия, а не стривам. Ако аз не бях Ви поправил, Kaplan непременно щеше да го отбележи!

Offline onegavon

• Forum fan
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1303 on: December 02, 2011, 20:29 »
Фита , съгласен съм с теб и без това темата за лазите е доста странична и едвали някой го интересува толкова подробно.

Бих възразил на Каплан,че предците на помаците са били езичници в по- голямата си част преди да приемат исляма.На Балканите в късното средновековие езичеството е било унищожено. по това време.Християнството е било наложено повсеместно в региона за което свидетелстват множество археологически източници.За еретиците няма почти никакви писмени източници , а археологически хич.Християнската църква не е допускала в двоя диоцез съществуването на чужди религиозни общности.Църковната политика е била безкомпромисна в това отношение.Религиозна толерантност не е имало.Всички чужди племена преселени с разрешението на императора са били покръствани ина че не се допускали на територията на империята.Еретиците също са се преследвали безмилостно.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
Ynt: Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1304 on: December 02, 2011, 20:33 »
Не се изисква много акъл, за да знаеш, че името на Аллах се пише с двойно "л". Просто това е въпрос на религиозно възпитание и уважение към религията.

Kaplan-чо, при мене е обяд и тъкмо съм си поръчал сандвич със свинско, а ти гледаш да ми провалиш обяда.
Недей момче да намесваш Аллаха тук. Той не ти е нито братовчед, нито длъжен с нещо та да се криеш постоянно зад него.Страшни прозрения си избълвал долу - лошо да му стане на човек.
   "Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път!"
   А бе Kaplan-е ти слушаш ли се какви ги говориш? "Правия път"! А другите криви ли са?! Ти чел ли си за Осмократния път на Буда", например? Имаш ли представа що за толерантна религия е това? Съветвам те да прочетеш и ти гарантирам, че няма с нищо да ти навреди на мюсюлманството, а даже ще те направи по-добър такъв защото няма да мразиш и да отхвърляш, а ще бъдеш в мир със себе си и околните.
И Аллах ще те обича повече...и тоя с едно "л" и тоя с две "л".