Марияна престанете да дълбаете в бездънната яма, нали ти казах какво толкова тайно сме си казали...
Ето и нещо друго което искам да кажа относно заглавието на темата:
Като заключение за времето което съм прекарал в този сайт ще напиша няколко думи. Ще започна със самото начало. След регистрирането си, дойдох с цел да издиря историята и произхода на помаците. Обръщах се към различни източници, към различни версии и хипотези. Бях отворен за всякакви теории, за арабски произход, кумански, печенежшки, турски, тракийски и т.н. Мисля, че най-приемливата и истинска теория е тази, която ще се опитам да я предам в следващите редове.. Причината за това са думите на турският професор по история Ортайлъ, който се изказа относно произхода на помаците. Нали все искахме да чуем мнение на независим източник нямащ български произход?!
Аз съм човек на истината и съм отворен за нея. Не искам да има баламосване или прикриване на исторически дадености и събития.
Нека започна така: Давам пример с едно заличено помашко село от картата на света - село Витово (ист. регион Чеч, дн. Гърция). Извадка от османски регистри:
/В откъс от подробен регистър за ленни владения в Западните Родопи и Серско, датиран между 1498 и 1502 година, са изброени главите на домакинства в селото, както и продукцията му. Витово е регистрирано като село с 41 немюсюлмански домакинства, 7 неженени немюсюлмани и 2 неженени мюсюлмани. В съкратен регистър на тимари, зиамети и хасове в ливата Паша от 1519 година село Витово (Витова) е вписано както следва - мюсюлмани: 5 домакинства; немюсюлмани: 56 домакинства, неженени - 10, вдовици - 11/Регистрите са подобни за целият Чеч, предполагам и други помашки райони. Тук виждаме, че в края на 15 и началото на 16 век в това село има 41 немюсюлмански домакинства. Ако предположим че всяко домакинство се е състояло от по средно 5 члена, излиза че населението е било около 205-210 души немюсюлмани. Чак през 18 век в регистрите това село фигурира като изцяло мюсюлманско. Това според вас какво означава? Време разделно ли? Аз твърдо се съмнявам. То е очевидно, че процесът на приемане на исляма е протекъл в продължението на 1-2 века, а не светкавично както го описват българските историци. Този голям период от време свидетелства, че Исляма е приет доброволно без огън и меч и без принуда. И това не е само за това село, а за всички помашки селища в България. До тук ясно е, че помаците не са насила заставени да приемат Исляма.
Второто нещо което мъти главите ни е дали предците ни са били християни или някакви други?... В регистрите, новоприелите исляма са записвани с името Абдуллах, а останалите са регистрирани като "немюсюлмани", въпросът сега е дали тези "немюсюлмани" са били християни или просто езичници?
Логичният отговор според мен е, че в по-голямата си маса помаците са били езичници, а ако е имало християни то те са били в по-малък брой и не са били много религиозни (очевидно, щом избрали исляма за своя религия). Или иначе казано били са християни само на думи. Но силно държа на тезата, че в по-голямата си част помаците са били езичници или еретици.
По въпроса дали са били българи или не... хмм какво да кажем. Все пак по това време промяната на границите е било ежедневие, преди османското нашествие помаците са били граждани ту на България ту на Византия... Обаче помаците са говорили славянски език а не гръцки. Т.е. възможно е да са се идентифицирали като българи, но защо пък не и само като словени? Никой не може да каже със сигурност. Както сега има малцинства в държавите, така и помаците може да са се чувствали като малцинство в държавата в която са живеели. Все пак са били еретици, гонени от църквата. Това може би е спомогнало да се разграничат от останалата славянска група, определяща се за българи. Или с други думи, както сега, така и преди помаците може да са били черната овца в кошарата
Другото нещо, което ни интересува е от къде е дошло това име - помаци. Според мен тука няма място за спор. Били сме ратаи, помагачи. Помачи=помаци. Теорията с помъчени тука не върви, защото както казахме е ясно че насилствено ислямизиране не е имало.
За така обсъжданата тема относно Помашкият език, отговорът е един - такова езиково чудо няма. Примерите и доказателствата са много и всеки разумно мислещ ги знае.
И да обобщя. Помаците са мюсюлмани от 15-16 век, а не от времето на Ал. Македонски както някои си мислят
Местно население са славяни 100% . (не казвам българи, защото истински българи на балканският полуостров през това време не е имало). Преди да приемат исляма помаците са били езичници или еретици. И накрая да припомним относно езика на помаците - е па ясно, говорят на различни български диалекти.
В заключение ще кажа, че независимо от многото исторически събития къде ясни къде забулени, то истината е една. Помаците съществуват и на този момент 21 век заявявам, че са един народ, можещ само да се гордее със себе си. Факт е, че ние съществуваме и се идентифицираме, като помаци. Не ме интересува дали предците ми са били християни или евреи. Това е въпрос на който няма човек на земята който да даде правилен отговор. Не ме интересува дали предците ми някога са се наричали болгари или словени.
Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път! Така с приемането на исляма предците са ни завещали ИСТИНАТА, вместо заблудата!
Това исках да ви кажа, драги съфорумци. Това са моите лични размишления и разсъждения относно помаците. Може би мнозина ще ме упрекнат но за мен това е истината, без лъжливи примеси в нея.
За мен всичко е останало в миналото. Обръщам вече глава напред и гледам към бъдещето.
За последен път дискутирам темата относно произхода на помаците.