Абсолютно си права по отношение на това дали помаците са българи или не съм категоричен,че НЕ СА и искам това да стане ясно на все повече хора.Няма смисъл от никакъв спор истината се е родила отдавна сега не искам да се опорочава.Споренето според мен е безпредметно.Не искам никой нищо да научава от мен това не е целта ми аз искам просто да се знае,че помаците не са българи не са били и няма да бъдат.Колкото повече разумни хора научат това толкова по добре,както за нас така и за всички останали считам,че ние помаците ще спрем най сетне да се срамуваме от вменяваните ни идиотщини и ще живеем и работим като достойни граждани на Република България каквито впрочем винаги сме били.
Това е само твое мнение,Хат.
Хубавото във всичко това е,че тези които мислят като теб са едва единици-множеството помаци мислят като мен.
А образованите помаци,отърсени от всякакви предразсъдъци, са абсолютно категорични поддръжници на моето мислене.
А ето и моето мнение-помаците са българи.
Като типични българи страдат от същите комплекси довели до разпадането на народността на отделни фрагменти.
Като такива имат същите български празници характерни за района-като най типичният от тях е Едерлез(Гергьювден).
Като такива говорят на различни диалекти на българският езикът,фолклорът им е български- т.е. помаците принадлежат на края в който живеят.
И най важното-повечето помаци се чувстват истински българи.
Хат- предубедеността е порок,в какво виждаш разликата или онаследяваш една инатлива традиция характерна за твоят край-а тя е:
"-дори и другите да са прави аз ще устоявам своето до край".
Всички знаем какво мислиш,но все пак желанието ми е да конкретизираш това свое виждане заради аудиторията на сайта.
Не вярвам ти да промениш моето виждане,нито аз твоето-всяко мнение е строго индивидуално и неотменимо личностно право-но когато то се публикува навлиза в публичната сфера-т.е.
превръща се в теза и като такава се нужда е от аргументирана защита.Затова излягайки тезата си-"Помаците не са българи и никога не са били"-изложи на каква документална или каквато и да е друга база се гради твоята защита.Иначе излиза,че говориш празни приказки изградени върху личната ти предубеденост -от типа така се чувствам,или така трябва,или така са ми казали.
Поздрави.