Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 576464 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1050 on: October 22, 2011, 11:36 »
„Между българите (…) има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно: те са наследници на потурчени българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същата тази раса, от същия народ… Между тях има и такива, които говорят само български.” ИЗ СТАТИЯ НА Митхад Паша, публикувана през 1877 г. в парижкото списание „Илюстрасион

Това най-вероятно е качвано по назад, но все пак го поствам.  Какво бихте казали за думите на Мидхат паша? Че е лъжец и че риснаците са му платили?...:)

• Senior member
« Reply #1051 on: October 22, 2011, 15:56 »
Това също ми се стори интересно и реших да го постна. Браво на българските мюсюлмани за подкрепата!

Никола Дамянов: На Родопската Шипка преди 99 години победи българският дух
22 октомври 2011 | 15:37 | Радио "Фокус" Смолян
Начало / Мнение
Историкът Никола Дамянов пред радио "Фокус" - Смолян за историческите събития на връх Средногорец през 1912 година.

Фокус: Г-н Дамянов, с какво се свързват събитията на връх Средногорец?
Никола Дамянов: Родопската Шипка е кота 1311, височина с име „Кавгаджик”. В 1939 година на този връх, където преди 99 години са се разиграли решаващите боеве между турската и българската армия в Родопите, които се аналогични на боевете, разиграли се между руската и турската армия на връх Шипка по време на Освободителната за нас война един ходжа от Смолян, Хаджисалихов, държал реч пред млади българи-мохамедани, които са отишли да положат клетва за вярност пред майка България. Тогава в речта си той нарекъл този връх, тази кота 1311 Родопската Шипка. Защо? Защото на 21, 22 и 23 октомври, тези три дни, късна есен, на 1912 година на този връх се разиграват такива боеве, които по значение, по начин на протичане, са аналогични на Шипченските боеве. Каквото е значението на Шипченските боеве за историята на България, такова е и значението на боевете на кота 1311 за Родопите. Ние сме в навечерието на 100 години от Освобождението на Родопите. Нашият родопски край се освобождава цели 34 години по-късно. 34 години по-дълго ние сме под османско владичество, 34 години са време на повторения на националноосвободителното движение, на четническо движение, на Илинденско-Преображенски събития. Родопчани не стоят със скръстени ръце. На Петрова нива се кълне Пейо Шишманов, създава се чета в 1903 г. Тази чета съществува, поддържа духа на родопското население и участва активно в боевете през 1912 година. На този връх, Родопската Шипка, участват и българските четници от Славейново, повече от 60 души чета. Там е и четата на Стефан Калфа от Македоно-одринското движение. Какво радва особено родопчани?! Това, че на Родопската Шипка преди 99 години победи българският дух. Какво имам предвид, какво трябва да се знае, какво трябва да направят българските историци, граждански и военни. Нещо, което не направиха в продължение на близо един век-да изследват участието на гражданското население от Родопите във войната. В навечерието на войната турския генерален щаб още от 1909 година предвиди в Родопите да се създаде мюсюлманско ядро, защото те знаят, че в Родопите има помюсюлманчено население, това са българите-мохамедани. В Смолянския край и сега половината от населението е с българо-мохамеданска вяра. Те не са дошли от Анадола, те не са дошли от никъде другаде. Това са потомци на онези българи-християни, които в края на XІV, XV и XVІ век по една или друга причина са възприели исляма. У нас, в Родопите, има както християнска, така и мюсюлманска вяра. Единството на Родопите ще е факт и ще е полезно само тогава, когато признаем и се радваме и на едната, и на другата вяра. Родопската Шипка стана място за клетва, стана място за проверка на българската кръв. Там, на паметника, не само по време на годишнини и на празници, а винаги, и зиме, и лете, и пролет, хората се покланят, полагат цветя. Те са признателни към жертвите, загинали в тези боеве. И в това е силата. Защо казвам, че и на Родопската Шипка всичко е спокойно?! Защото цветя кичат паметника както християни, така и мохамедани. Още в 1900 година турците са раздали 10 000 пушки „Мартини” на ислямизираното население в Родопите. Те създават т.нар. „мюсюлманско ядро”. Заповедта е по време на войната веднага да се раздадат тези 10 000 пушки на всички българи-мохамедани в Родопите, които служат вече в турската армия след реформата. Те са годни да носят оръжие, те храбро българско, родопско потекло и на тях разчитат да превърнат това „мюсюлманско ядро” в пета колона, та в решителния момент да ударят българската армия в тила. Тука трябва да търсим основната причина за победата на българите във военните действия. Побеждава духа, но не само духа на полковник Серафимов, побеждава българския дух, който е съхранило това мохамеданско население в Родопите. Кръвта вода не става. Представете си какво би станало в решителния момент част, макар и малка част от тези дадени на българите-мохамедани в Родопите 10 000 пушки, да се обърнат срещу полковник Серафимов. Сега Смолянският край нямаше да бъде Смолянски, щеше да бъде още Ахъчелебийски и щеше да се идва с тескере в Родопите. Това трябва да се помни, това трябва да се знае. Всяко поколение пренаписва своята история. Не да я фалшифицира, а да я открие за себе си. Това трябва да направят не само историците. Това трябва да направят всички смолянски граждани, всички родопчани. Всички българи да знаят, че преди 99 години, преди близо един век, на връх Средногорец, на кота 1311, е победил полковник Серафимов и българския дух.
Мариана ВАСИЛЕВА

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1052 on: October 22, 2011, 16:46 »
Расате, то според теб и Казанлък е казан и лък ама не е. Кaзанлък означава втори Казан. Аналък е втора майка ( мащеха) Ами тюркското Бесарабия според теб трябва да е без араби ;D  Първо научи турски и после коментирай турските думи.

Съвременен турски ли?!  ;D ;D

Сюбиги виж кога се създава съвременият турски-виж какъв е лексикалният състав на съвременият турски и тогава говори за тюрски езици,поради факта,че в съвременните езици има много чужди влияния,а в турския-особено иранизми и арабизми.

От друга страна както едно нещо може да се обясни с тюрските езици,така може да се обясни и с индоевропейските такива-затова не си прави извода само от познанията си върху един език.
С изменението и взаимното повлияване между езиците се занимава палеолингвистиката.Затова виж кой е корена и откъде произлиза за да видиш дадената дума дали е тюрски или с индоевропейски произход.

Давам ти за пример например Бал,Кан,Барс,Курт и пр. иранизми навлезли в турският език.Дори думи като Боил,Багатир,Бояр и пр. са иранизми.(например форд Бояр в Франция-турцизъм лие ?!)

Боил е съставена от два корена-Бо(й) и ил- Бо(й)-може да се тълкува по различен начин,но интересното случая е ил-бог.По подобен начин поради влиянието на персите в близкият изток се сформират и семитските имена за бог и божите пратеници-Гавраил,Михаил и пр.С думата Бойар случаят е същият,но втората сричка говори,не за божествен,а за човешки произход-'ар"-човек.Багатир,Багатур-Багатар-означава просто богаташ-пак индоевропейска дума. ;)

Оттук .лесно могат да се обяснят и имена като Бо-ян,Бо-рис,Бо-рих,Бо-рекс,както и Еспор-рих,Теодор-рих.Рих е тракийска титла преминала,чрез етруските в латинският под формата рекс(цар).Тук при деянията на блаженият Павел Унгарски при Куманите-поради познанията му върху езикът им-той споменава царят им с името Бо-рекс-Цар Бо.всъщност може да е и от Бога цар. ;D.

Поздрави.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1053 on: October 22, 2011, 21:01 »
 Stanislav Stoianov Стани-слав-ли-си Падни-слав-ли-си незнам ама не ти ли омръзна вече да се обесняваш като ученичка.
Тук сме били и ще сме наричаме се ПОМАЦИ помагали на османлите и помъчени сме от българите но сме тук и ще сме напук на всичко.
Дрънкаш ги пляскаш ги въртиш ги сучиш ги но никой не ти вярва не се напъвай излишно по добре е да ни приемиш каквито сме.
Стига вече с този Митхат паша българската история толкова ли е ограничена или вие сте ограничени та сте като папагали.

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #1054 on: October 22, 2011, 21:44 »
Смелостта и войнственият нрав на българите-отстъпници говорят за
националния им характер, преди да му изменят и да захвърлят оръжието.
Самите те са приели мюсюлманската религия само за да избягнат
участта на раята. В някои райони са познати под името „помаци" (от
„помагам" — б. а.). Предполага се, че произхождат от онези български
войски, които били на служба при султана като „съюзници", докато
турците станали достатъчно силни и ги принудили да избират — да
предадат или оръжието, или вярата си. Веднъж сред пазачите ни се
случи един български мюсюлманин, който не се възпротиви да кажем в
негово присъствие, че в сърцето си все още е християнин. В околностите
на Солун чухме за българомохамедани, които оправдават по следния
начин отстъпничеството си. Когато били здраво притиснати от турците,
те определили срок за пост и молитви към Христос, като заявили, че ако
не получат помощ от него, щели да се подчинят на Мохамед. Помощ не
пристигнала и така те станали мюсюлмани. Оттогава старата
G. Mackenzie & A. Irby - 3 Page 6 of 19
http://www.kroraina.com/knigi/gm_ai/gm_ai_3.htm 09.12.2004 г.
народностна омраза е причина да се сражават срещу гърците при не едно
от техните въстания. Те обаче еднакво ненавиждат и турците и като
резултат симпатизират на собствените си сънародници християни по
същия начин, по който упорствуват да говорят родния си език.

Това е част от една книга писана от англичанки пътешественички, които са обикаляли земите на Европейската част на Османската империя.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1055 on: October 22, 2011, 22:35 »
Някой хора вече леят с тези западно европейски пътешественици изглежда источните са без мозък.

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1056 on: October 22, 2011, 22:57 »
В момента чета тази книга, за мен е интересна гледната точка на хора минали през земите ни. Англия е била протурски насторена по това време, поради неприязънта си към Русия. Русия и Турция имат помежду си войни.
Човек трябва да чете и да пак да чете, защото колкото повече чете по-голям хаос настъпва в главата му, но трябва да продължи ,за да въведе ред в този хаос.
Хубаво е да имаш пристрастност, но това не ти помага, защото ограничеността се създава от самия теб, от собствените ти способности.
"А урокът е един. Всеки учи и интерпретира според неговите способности и ограничения. В училището на живота, денят в който не сме научили нещо ново, е наистина изгубен."

• Senior member
« Reply #1057 on: October 23, 2011, 10:11 »
Ибрахиме, не се обаждай много защото се излагаш. Всеки път като си отвориш устата, все някоя простотия излиза. Не си особенно интелигентен и спри да го показваш! Това че си кон с капаци или пълен гьон, си е твой проблем. В последните два поста за които ме нападаш, съм направил копи/пейст на материали , които са интересни, като втория от тях дори предствлява реверанс към помаците от българите християни.
Честно, незнам какъв ти е проблема....? Изглежда страдаш от сериозни душевни терзания.....

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1058 on: October 23, 2011, 22:05 »
Stanislav Stoianov ти ли си интелегента бе ти си РОБ бе РОБ.
 Такива са били дедите ти и ти та и твойте деца ще са РОБЧЕТА това е истината.
С това лягаш с това ставаш с това ви въспитаваха от такива не се обиждам небой се.
Ти ли си интеегента та какво толкова каза дойде тук да ни кажиш че сме българи и че си интелигент.
Но на такива интелегенти аз имам доста интересно название ама нейсе да си остане на мен този път.
Не ти пука изобщо за нас ПОМАЦИТЕ теб те е страх за вас българите и имаш право да се страхуваш.
А сега продължавай да копираш от тук от там докато ти светне крушката или уври глават.

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1059 on: October 24, 2011, 00:22 »
Купил си човек нова къща. А до него живял завистлив съсед. Ту подхвърлял боклук в двора му, ту друга гадост. Един ден човекът се събудил в добро настроение, излязъл на верандата, а там – ведро с помия. Той взел ведрото, излял помията, измил го и го напълнил с най-хубавите ябълки от градината си и тръгнал към съседа. Почукал на вратата, а онзи отвътре започнал да злорадства: "Най-накрая успях да го предизвикам!"
 Отворил вратата и човекът му подал ведрото с думите:
 - Кой с каквото е богат, това и дели с другите!

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
Re: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1060 on: October 24, 2011, 11:09 »
Stanislav Stoianov Стани-слав-ли-си Падни-слав-ли-си незнам ама не ти ли омръзна вече да се обесняваш като ученичка.
Тук сме били и ще сме наричаме се ПОМАЦИ помагали на османлите и помъчени сме от българите но сме тук и ще сме напук на всичко.
Дрънкаш ги пляскаш ги въртиш ги сучиш ги но никой не ти вярва не се напъвай излишно по добре е да ни приемиш каквито сме.
Стига вече с този Митхат паша българската история толкова ли е ограничена или вие сте ограничени та сте като папагали.

На тебе истината май не ти изнася, та започна и да обиждаш вече...

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
Re: Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1061 on: October 24, 2011, 11:19 »
Stanislav Stoianov ти ли си интелегента бе ти си РОБ бе РОБ.
 Такива са били дедите ти и ти та и твойте деца ще са РОБЧЕТА това е истината.
С това лягаш с това ставаш с това ви въспитаваха от такива не се обиждам небой се.
Ти ли си интеегента та какво толкова каза дойде тук да ни кажиш че сме българи и че си интелигент.
Но на такива интелегенти аз имам доста интересно название ама нейсе да си остане на мен този път.
Не ти пука изобщо за нас ПОМАЦИТЕ теб те е страх за вас българите и имаш право да се страхуваш.
А сега продължавай да копираш от тук от там докато ти светне крушката или уври глават.

Много гнусно изказване, трябва да призная. Ибрахиме, внимавай с глупостите и се въздържай от такива изказвания, защото "танцуващите" слушат и виждат, нали знаеш...

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1062 on: October 24, 2011, 20:09 »
Госпожа  или госпожице jordanova незная но не ме и интенересува това за ПОМИЯТА ми хареса много
 права си тук в този сайт много българи дойдоха да исипят своята ПОМИЯ по нас ПОМАЦИТЕ
то не беше малко но удържахме ПОМАКА не е шака работа какво ли не е видял та една ПОМИЯ ли.
Тук в този сайт дойдоха малко хора като хората на които още един път им целувам ръката
за разлика от вас а имено на това ме е учал корана когато видя по достоен човек от мен да му сторя път.
А имено господин С.Д. и господин ТЕО това са хора с които се гордея те никога няма да се огънат пред вас.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1063 on: October 24, 2011, 20:28 »
Господин Jack никога от истината не ме е било страх точно обратното вие се боите от нея.
Имено затова опожарихте тези архиви затова съсипахте дори нашите ГРОБИЩА да страх ви е.
Тук в този сайт се исказаха доста истини било то за нашият происход било то за нашата едентичност.
Лично на теб и твоите приятели които се редите тук няма за какво да ви благодаря ви е сте прочетен вестник.

А това за танците само ми кажи че искаш да танцуваш с мен било то танго било то валс нямаш проблеми само кажи.
Не ме е не ме е страх от вас ама изобщо заповядаите елате елате елате елате...............................
Само престанете с тези заплахи че вече ме дразните разбираш ли  Jack ако искаш да се гнусиш то погледни в угледалото.

Offline jordanova

• Senior member
« Reply #1064 on: October 24, 2011, 20:44 »
Господин Ибрахим, притчата е на мястото си. След коментара ви към Стоянов. Тя е за вас, но вие не сте разбрал какво съм ви казала чрез нея. Аз не правя оценка тук  кой какъв е, но съм направила за себе си кой колко струва, като стойността му определям по много показатели, най вече по нивото му на възприемане, изразяване и показване на познания, независимо какви. Аз не съм тук, за да се боря с някого и да изливам помия. Любознателна съм и попаднах тук случайно, най-напред разглеждах снимки и слушах песни. Първият ми коментар тук, който написах беше изтрит, без да имам обяснение защо, не съм го и искала, това ме ядоса единствено заради труда, който положих да го изнамеря цитата и поместя със съответните обяснения върху него. Това ме провокира да се поразровя повече тук в темите и да се изкуша да пиша. Освен това в пощата получавам съобщения за темите , в които съм коментирала и влизам често, защото те са след всеки коментар. Вие, специално нищо съществено не пишете освен да нападате някой, чиито коментар не ви допада и това го обявявате като геройство от ваша страна и победа. Жалко за вас. Вие трябва да сте благодарен на тези, които мислят различно от вас и се опитват да ви дадат и други гледни точки, върху които да се замислите. Аз никога не бих била доволна , ако само ме хвалят, това би ме притеснило. Уважавала съм тези, които са открити и ми казват какво мислят право в очите повече от тези, които нямат мнение или не ми опонират и критикуват. Никога и не съм премълчавала това, което искам да кажа и съм печелила с това симпатии. Аз няма да загубя от това , ако спря да пиша тук, но вие ще загубите, ако не се държите на ниво и отправяте нападки и обиди към пишещите.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42