Author Topic: Преброяване на населението-2011г. - графа ПОМАЦИ или " Други" ?!?  (Read 54759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Не е лошо да се опитаме да направим сравнителна таблица между Преброяване 2001 г. и Преброяване 2011 г. за да видим има ли нещо загнило.
На мен ми направи вчепетление следния факт:
В Смолянска област мюсюлманите през 2001 г. са били 58758 инсанье ,а през 2011 г. са сe посмалили на 27732 .
В Благоевградска  област мюсюлманите през 2001 г. са били 62431  инсанье ,а през 2011 г. са сe посмалили на 39831 .

Кажи го ,речи го , го двойно сме се намалили, ако това е лъжа значи пребряването е манипулирано целенасочено,ако това е истина ,българите най сетне трябва да се успокоят ,че ислямизация няма и да не реват като малки деца , че Радопите си отиват безвъзвратно.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
     Радославе,Вие сте Радослав колкото аз съм Хасан Исмаил.Вие сте от Барутин колкото аз съм от Караблак.Докато се правиш на по-голям българин и от българите,които не ги виждам в България,защото истинските българи с тяхната наследствена търсеща природа те не останаха в България.Хванаха по всички краища на света.Кои останахме в България?Тези които сме на тази свещена земя от памти века и тези,които се докопаха до големия кокал. От моя род наистина поне 30% ги писах помаци,защото наистина се чувствуват такива,но за жалост по-голямата част от рода са от философ нагоре.Ние не се българеем,но не се и турцизираме,защото сме ПОМАЦИ и нищо друго.Разбра ли? ПОМАЦИ.Всяка жаба да си знае гьола.А не да гледа в комшиите и да завижда.Не съм и фанатик ислямист.Почитам и Христос защото е бил предшественик на Мохамед.Без вяра не може.Независимо каква.Но да е вяра в доброто.Не вярваш ли в нещо,нямаш ли идеали за които да се бориш,нямаш ли благородни  цели в живота ,които да преследваш и постигаш можеш ли да видиш смисъла на живота си?Не да поучаваш другите и да се мъчиш да ги водиш за носа. И то кого? Тези,които имат Двойно и тройно по-богат житейски опит от твоя.Редно ли е?Като не можеш да помогнеш поне недей да пречиш на другите.Хайде остани си със здраве.От един истински Помак.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Както обикновено и тази тема се изроди в лични нападки, което е съсвем нормално за този сайт при наличието на спамери, чиято единствена цел е разводняване на темите.

Та да се върнем на въпроса - защо Европейска демократична република България не благоволи да отрази в резултатите от преброяването етническата група "помаци"? По-горе участник във форума спомена, че е преброил електронно поне 15 души, самоопределили се като "помаци" в графа етническа принадлежност. Къде се изгубиха тези данни в общите резултати? Ако държавната политика е да не се признава етнос "помаци", защо тогава разрешиха тази гавра с желаещите да се самоопределят като такива?

Уважаеми граждани на Република България, определяйте си се каквито се чувствате, дори и като "помаци", и бъдете спокойни - никой няма да разбере за това ваше самоопределение... 

Offline skoti3

• Forum fan

2.Доста хора от мнозинството казват: Дали сме им толкова много права а пък те вият от джамиите , а и втора джамия искат да строят!
3.Пари на мюсюлманското вероизповедание не се отпускат,макар ,че и мюсюлманите плащат данък и от този данък се дават пари на християнски свещеници,значи мюсюлманите събират пари и дават и за имами и за попове,но имат много права.

Ще ти отговоря на тези въпроси на които мога да кажа, че не си прав. Това, което казваш, че не се отпускат пари за мюсюлманско вероизповедание не е така.
Виж тази статия, в която пише, че за мюсюлманско вероизповедание са се отпуснали за 2011 година 180 хиляди лева. Ако искаш погледни и другите давания, доколкото знам, една субсидия за дадена религия се определя от броя хора изповядващи религията. Целта на този пост е да кажа, че се дават такива пари, а вече дали са много или малко е друг въпрос, може и малко да са, но математиката не ми е силата за да пресметна точно. 

http://hpberov.blogspot.com/2010/07/blog-post_28.html

А за това, което казваш, че е имало данък за мюсюлманите да учат след Освобождението не е хубаво нещо, хубавото е, че няма такива разделение днес, но ако се върнем през Османското владичество мога да кажа, че и немюсюлманите са били третирани като по ниска категория от мюсюлманите(по точно Османската държава), плащали са допълнителни данъци като немюсюлмани. А това е причина през Османското владичество немалка част от българите да приемат исляма, а тази причина е икономическата, а тези  хора тогава са били сравнително бедни. Друга причина за приемането на Исляма са и големите данъци от Гръцката патриаршия. А лошото в новосформираната българска държава, че е опитала да копира точно тези елементи от Османската империя. За сега ще се въздържа да говоря по другите въпроси, за да не вземе да стане една надълга и широка. И накрая, аз съм приел хората такива каквито са и никъде в по горния пост не съм писал кой как да се пише.

И до tersid, който опитва да прави сравнение между преброяването от 2001 и 2011 година. Стига сте търсили под вола теле. Едно намаляване на мюсюлманите в тези области може да се обясни с процеса емиграция, и най-вече с приемането ни в Европейския съюз, през които голям процент хора отидоха да работят в чужбина, за да успеят да изучат децата си и да живеят по добре от финансова гледна точка.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Slek kato musulmanite v izbroenite raioni ot tersid sa namaleli proporcionalno 6te namaleqt i pari4nite izdrajki za saotvetnite kolkoto i malko da sa .
Blizo na polovina 6te gi namalqt, tova e statistikata.
6te stane ne6to kato ot malko po malko:) :) :)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
На пресконференция от "Център по демографска политика" излъчена по "Канал-3" на 27.07.2011г. , могат да се чуят и видеть, он лайфь, всички онези - мистерии и абсурди създадени в "Преброяване-2011г.", обобщени с харчовете от "Национален статикмистически институт" с един куп въпросителни ;  ???
1. Разминаване на резултатите между данните на НСИ и ЦРУ;  ;D
2. Непълното отразяване на етническите групи съобразно техните съотношения и пропорции на нарастване или намаляване през годините в миналото и прогнози за бъдеще;  :o
3. Отричане на проблема за правилното отразяване на етносите вместо да се решава точно как да излезне наяве тази необходима цифра;  8)
4. Търсене на някакъв "неидентифициран" етнос с величина 683 хиляди души, които не са се определели като никаквици и несъществувателници;   ;)
5. Нищо, за никомунеизвестните Помаци и тем подобни им производни подозрителни Ахмаци ;  :D  ;)
6. И един куп други неизвестни или добре известни въпроси свързани с поредното бройкане на 7 563 000 населителните и послушни статистически единици населяващи все още тази обезличаваща и обозначителна територия с интернасионале айдентификейшън нишань - BG  ;  :) ;) :)

Offline tersid

• Adviser
И до tersid, който опитва да прави сравнение между преброяването от 2001 и 2011 година. Стига сте търсили под вола теле. Едно намаляване на мюсюлманите в тези области може да се обясни с процеса емиграция, и най-вече с приемането ни в Европейския съюз, през които голям процент хора отидоха да работят в чужбина, за да успеят да изучат децата си и да живеят по добре от финансова гледна точка.
Skoti 3 , железна ти е логиката. Това е обяснява всичко - Мюсюлманите са емигрирали на 50 процента,а помаците на 100 %.Аплауси.
Applause
А как ще ми обясниш факта ,че бройката на християните във тези две области си остава една и съща при преброяване 2001 и 2011 год ???

Offline skoti3

• Forum fan
Направих си труда да видя графиките от преброяването от 2001 и от 2011 година.
http://www.nsi.bg/Census/Religion.htm (за 2001 година)
http://censusresults.nsi.bg/Reports/2/2/R10.aspx?OBL=BLG (за 2011 година)

В област Благоевград от 2001 година е имало 341173 население, от тях 268 968 християни и 62 431 мюсюлмани. През 2011 година- общо 253 200 население, от тях 196 942 - християни и 39831 мюсюлмани.
В област Смолян общо 140066 от 2001 година- 41599 християни и 58 758 мюсюлмани, през 2011- общо 72 927 население- 28 294 християни и 27732 мюсюлмани. Ще отбележа, че в област Смолян през 2001 е имало 39003 не определили се по религия и 11212 неопределили се от 2011 година- казвам го само информативно без от това да правя заключение.

Като цяло се вижда, че и при християните има доста голямо свиване, това е резултат и от общото намаляване на населението в България освен емиграцията в чужбина и от двете страни. Вижда се и това, че бройката на християните през двете преброявание не е една и съща . 

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
: ЛОШО , лошо Седларов - тейя Помаци от едни нищо и никакви ахмаци гледам нещо почнааха хептен да вирят глави, ама да видим що ше ги правим ..., ше ги почекаме още малку ..., па тогава да видим..., то.., 12-та ..., ама ..., да видим ...., още малко .... !?!   :o ;D :D :) ;)

Изследването е установило осезаема тенденция към формиране на помашки етнос в България. Като турци са се самоопределили 64% от анкетираните, а като роми – 6.9%. Като помаци са се самоопределили 10.1%, като българи – 7.5%, мюсюлмани – 5.6%, без отговор – 4.5%, къзълбаши/сунити/алиани – 1.4%. Като помаци са се самоопределили предимно хора на възраст между 40 и 45, с относително висок стандарт. Основна причина за зараждането на специфичната идентификация е, че етническите българи, изповядващи исляма, са еднакво маргинализирани и от двата водещи етноса – българите и турците, посочи проф. Иванова.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/09/1356709_v_bulgariia_niama_pochva_za_radikalen_isliam_smiatat/?ref=rss

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
2030: 15,7 процента мюсюлмани в България

Сред десетте европейски държави с най-висок процент мюсюлманско население е и България. Тя ще бъде шеста, с 15.7 процента мюсюлмани през 2030 година. По-висок процент от България ще имат Косово (93.5), Албания (83.2), Босна (42.7), Македония (40.3), Черна Гора (21.5). След България са Русия (14.4), Грузия (11.5), Франция (10.3) и Белгия (10.2). Най-голям и в момента, и в бъдеще ще е броят на мюсюлманите в Русия (нарастване от 16.4 милиона души през 2010 на 18.6 милиона през 2030), където, освен всичко, балансът на населението ще се промени най-рязко поради бързо намаляващото немюсюлманско население, посочва още студията.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14801436,00.html

Offline onegavon

• Forum fan
Не знам кой колко е намалял обаче забелязвам , че дела на българите е скочил с 1% спрямо предишното преброяване и е 84.8% от цялото население , което говори засравнително монолитня характер на българската нация.
Много ми е любопитно дали някой помак се е писал за македонец?