За какви мохамедани се говори тук? те каква религия изповядват? мохамеданство? те сигорно са поклоници на Мухаммед? или вярващи в него и се кланят на него? за разлика от нас мюсюлманите ние се кланяме единствено на АЛЛАХ, а Мухаммед с.а.с е негов пророк, нашата религия е ислям
Немюсюлманите смятат мюсюлманите за мохамедани.Това не означава,че се говори за други хора нали?Просто и ясно е,че християните са последователи на Христос,а мюсюлманите следват делата и думите на Мухаммед,не е ли така?Така е!Затова и християните от край време наричат мюсюлманите мохамедани.Това не е по никакъв начин с обидна цел,а обясних защо.
Aбе кога ще се приключи с това мохамеданство най-после??
Кое точно те дразни?Не си ли последовател на Мохаммед?
Май някой е искал да пише нещо за мохамеданите и е объркал форума, тук е Pomak.eu, а не Mohamedan.eu !
Това се казва хващане за думата!!! Тук не е мястото да се спори за кое е по-правилно,мохамедани или мюсюлмани.Тук се акцентира на една друга дума.....сам се сети коя!
Ako християните издигат пророка Иса А.С. , в бог, то ние не правим същото с Мохаммед С.А.В.
Ако позволиш ,ще ти кажа какво мисля...
Християните смятат Иса(Иисус.Исус,Ишуа и т.н) за част от Бога или най-точно Бог ЛОГОС(Слово).Което показва,че не е пророк за нас!
За християни и еврей пророк означава,човек,който говори с Бог в сън,видение или директно.Това обаче означава,че Бог говори с тях когато поиска и не постоянно.Това пък от своя страна означава, че през останалото време ,когато говорят не е от Бог.Това много лесно се доказва,чрез пророците в Библията ,като се е случвало неведнъж пророци да смятат нещо за правилно и хората са ги следвали и слушали,но Бог ги е поправял.
Каква е ситуацията с Мухаммед....
Всяка една дума,всяко едно движение и действие на Мухаммед се смята за идващо от Бога,което подтиква хората да следват всичко което прави той,точно както и християните следват всичко което прави Христос.С една малка но,съществена за нас християните разлика....християните смятат Иисус за част от Бога,а мюсюлманите смятат Мухаммед за човек.
Поради тази причина мюсюлманите биват наричани мохамедани,защото следват и копират Мухаммед.
Ентонимът мохамеданин е противоположен на мюсюлманин!
Как така мохамеданин ще е противоположно на мюсюлманин?Не следваш ли Мухаммед?Сунната не я ли признаваш?В нея не се ли говори за това, което е говорил и правил Мухаммед?
Преподобни Фотакиев ,това което си копирал е френски превод публикуван някъде си и много ми прилича на хвърчаща бележка.
Уважаеми хафъз Шабан,
Има два вариянта...
Или документа е истински, тоест показва достоверно дадена информация или е фалшив,тоест измислен за да излъже и преиначи дадена информация.
Както казах в първият си пост в темата има сепаратистко настроени люде,които непризнават никакви документи и доказателства.Такива люде имат цел!Ако целта е търсенето на истината,то тогава биха се позамислили на съотношението много кум нула в полза на доказателствата доказващи българският произход на мюсюлманите наречени помаци.Но ако целта е само и единствено отделянето от българите и признаване на помашки етнос,то тогава винаги ще си сепаратист и всички доказателства ще ги гледаш подигравателно, като недостоверни хвърчащи бележки...
Случайно да нямаш подръка самата книга на английски ,
Въпросът ти е неуместен!Кой би имал книга от записките на англичанина от 1831 година подръка?!?!?!
Както казах или документа е фалшив или е истински!Ако е фалшив то тогава аз съм фалшификатор и измамник!Това ще рече,че всичко което съм писал и казвал би било пилни лъжи!
Обаче, понеже този документ е известен и досега не е доказано,че е фалшив,то тогава и документа е истински и аз не лъжа.
Опитваш се да докажеш,че всичко е измислица,като ме провокираш да доказвам автентичността.Не драги!Ти трябва да докажеш че не е автентичен!Аз имам текст на френски ,където се казва къде в кой град на коя страница , в коя година и от кой автор е написана статията.Така,че имаш бонус и картбалнж буквално да се докоснеш до самият оригинал
,което изглежда е единственият начин да признаеш нещо !От мен Succes a la recherche !
А ако не ти се занимава, нищо не е загбено.... продължаваш да имаш възможно решение:
а) признаваш докмента,поради липса на опровергаващи данни;
б) не признаваш документа,защото така ти отърва.
Ти избираш!
не че ми е нужен оригинала ,но все пак нали трябва да представим материала като достоверен на аудиторията.
Оказва се,че френският език е бил езика на дипломацията.Затова явно и намерих само този текст на оригиналният текст на френски език,а не на английски.
Българският превод от английски език беше този:
"
Българите мохамедани живеят в планинските и уединени крайща.А ония,които пазят старата си вяра,населяват полята на Македония,Епир,България и Тракия,около Битоля, Солун, Янина, Ниш, София, Пловдив, Одрин и дори Цариград"
Сега нека да видим какъв е превода на текста от докмента от френски език:
"
Българите,който са се обърнали в исляма заемат планинските части и забитите крайща на страната.А ония,които пазят старата си вяра,населяват полята на Македония,Епир,България и Тракия,около Битоля, Солун, Янина, Ниш, София, Пловдив, Одрин и дори Цариград"
Този текст е и за успокоение на всички,който не харесват думата мохамедани,но пък и продължава да е трън в очите на тези не искат да пише българи, а помаци.