Author Topic: Документ от 1831г. за българите мохамедани (помаци)  (Read 37776 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
Във връзка със споровете относно съществуването на помашки етнос различен от българският,ще дам документ,който доказва,че и през далечната 1831г. не се споменава за помаци, а за българи мохамедани.

Много се изговори по темата.Много документи се показаха в защита на българският произход на помаците,но и никога не се оказваха достатъчни за убеждаване на сепаратист настроените и борещи се да има  помашки етнос различен от българският.
В крайна сметка всеки сам решава какъв да се определи или самоопредели,но не трябва и не мисля,че е редно да се пренебрегват и фактите в документите...

D. Urquhart е бил секретар на Английското посолство в Цариград.През 1831г. Той пътува през Европейска Турция ,като изучава богатствата и търговията на същите земи.От печатните му трудове се знае,че е познавал добре народите в Турция,като често и прониквал в планинските им убежища.За българите и земите ,които те населяват казва:

"Българите мохамедани живеят в планинските и уединени крайща.А ония,които пазят старата си вяра,населяват полята на Македония,Епир,България и Тракия,около Битоля, Солун, Янина, Ниш, София, Пловдив, Одрин и дори Цариград"

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Значи според тази логика на fotakiev всички днешни планински българи всъшност са покръстени помаци, така ли да разбираме думите на англичанина ?
Тези осмалий са имали доста странни разбирания за да ислямизират тия в планината пък оставили ония в равнината.

Направо не мога да ги разбера тия османлий с тогавашните си стари разбирания, да правят съвсем различно от това което прави Ватикана по онова време. Виярвам че и англичанина доста се е учудил щом си го е записал в бележника.

Offline skoti3

• Forum fan
Текстта е написан разбираемо и в него не пише, че всички планински българи са мюсюлмани или не, а че преобладават в такива места, в което няма нищо нелогично. Географския фактор не е за пренебрегване, а и ако даден текст не се тълкува толкова буквално ще е по добре.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Значи според тази логика на fotakiev всички днешни планински българи всъшност са покръстени помаци, така ли да разбираме думите на англичанина ?
Тези осмалий са имали доста странни разбирания за да ислямизират тия в планината пък оставили ония в равнината.

Направо не мога да ги разбера тия османлий с тогавашните си стари разбирания, да правят съвсем различно от това което прави Ватикана по онова време. Виярвам че и англичанина доста се е учудил щом си го е записал в бележника.

Kor_nisa  ще ти дам един пример- ако целиш да подчиниш една област на силата си и в тази област имаш една крепост и много неукрепени села- кое ще целиш да подчиниш първо крепостта където се зад яките стени крият бранителите на областта и не се страхуват от теб и винаги могат да ти излязат в гръб и да те победят или селата в които можеш да си влизаш както си поискаш и когато си поискаш и чиито жители треперят от теб поради беззащитността си?
Планините са крепост, Кор Ниса, от където българите винаги са можели да удрят османлиите в гръб, в планината османлията влиза трудно, придвижва се тежко, винаги е застрашен от засади и нападения и не се знае дали ще излезе. Планините са били опасност и трън в петата на османлиите и те са решили веднъж за винаги да ги подчиня, а какво по добро подчиняване от приемането ан държавната религия и включването на тези хора в държавният апарат.  В по голяма част от случаите са създали толкова благоприятни условия за хората които приемат исляма, че огромни маси народ сам си сменя религията доброволно и приема исляма, на други места пък стратегически важни за империята поради близостта си до столицата, където хората са отказвали да приемат исляма е имало и насилствена ислямизация, спомените за която са все още живи в много девински и смолянски села.  След като обръщат в исляма, доброволно или не, една огромна част от планинците в България, османлиите си гарантират спокойствие и верни подданици в някогашните крепости, които са ги застрашавали.
А каква опасност представлява за османлиите равнината? Отговора е един- нулева. А и много по икономически изгодно е запазването на християнската вяра на равнинното население- тъй като равнините са плодородни и местните изкарват много по голяма продукция от планинските, а това значи и повече данъци, а като са християни данъците стават още по големи. Така че Османакат империя нема икомически изгода в обръщането на равнинците в исляма и не го е сторила.
Просто и ясно е.

Offline yusu

• Global moderator
     Много интересна версия, за нея не се бях змислял пък тя била толкова проста и ясна, дори граничеща с абсурда. Желязна логика, но аз това не го приемам. Имам си друга.

Offline deniz7

• Senior member
Във връзка със споровете относно съществуването на помашки етнос различен от българският,ще дам документ,който доказва,че и през далечната 1831г. не се споменава за помаци, а за българи мохамедани.

Много се изговори по темата.Много документи се показаха в защита на българският произход на помаците,но и никога не се оказваха достатъчни за убеждаване на сепаратист настроените и борещи се да има  помашки етнос различен от българският.
В крайна сметка всеки сам решава какъв да се определи или самоопредели,но не трябва и не мисля,че е редно да се пренебрегват и фактите в документите...

D. Urquhart е бил секретар на Английското посолство в Цариград.През 1831г. Той пътува през Европейска Турция ,като изучава богатствата и търговията на същите земи.От печатните му трудове се знае,че е познавал добре народите в Турция,като често и прониквал в планинските им убежища.За българите и земите ,които те населяват казва:

"Българите мохамедани живеят в планинските и уединени крайща.А ония,които пазят старата си вяра,населяват полята на Македония,Епир,България и Тракия,около Битоля, Солун, Янина, Ниш, София, Пловдив, Одрин и дори Цариград"

За какви мохамедани се говори тук? те каква религия изповядват? мохамеданство? те сигорно са поклоници на Мухаммед? или вярващи в него и се кланят на него? за разлика от нас мюсюлманите ние се кланяме единствено на АЛЛАХ,  а Мухаммед с.а.с е негов пророк, нашата религия е ислям

Offline deniz7

• Senior member
За какви мохамедани се говори тук? те каква религия изповядват? мохамеданство? те сигорно са поклоници на Мухаммед? или вярващи в него и се кланят на него? за разлика от нас мюсюлманите ние се кланяме единствено на АЛЛАХ,  а Мухаммед с.а.с е негов пророк, нашата религия е ислям

Offline Adrenalin

• Senior member
nqma takava religiq mohamedanstvo

Offline tersid

• Adviser

Преподобни Фотакиев ,това което си копирал е френски превод публикуван някъде си и много ми прилича на хвърчаща бележка. Случайно да нямаш подръка самата книга на английски ,
не че ми е нужен оригинала ,но все пак нали трябва да представим материала като достоверен на аудиторията.

Offline Kaplan

• Adviser
Aбе кога ще се приключи с това мохамеданство най-после??  Май някой е искал да пише нещо за мохамеданите и е объркал форума, тук е Pomak.eu, а не Mohamedan.eu !
Ako християните издигат пророка Иса А.С. , в бог, то ние не правим същото с Мохаммед С.А.В.  Ентонимът мохамеданин е противоположен на мюсюлманин!

Offline fotakiev

• Forum fan
Немюсюлманите смятат мюсюлманите за мохамедани.Това не означава,че се говори за други хора нали?Просто и ясно е,че християните са последователи на Христос,а мюсюлманите следват делата и думите на Мухаммед,не е ли така?Така е!Затова и християните от край време наричат мюсюлманите мохамедани.Това не е по никакъв начин с обидна цел,а обясних защо.

Aбе кога ще се приключи с това мохамеданство най-после??   
Кое точно те дразни?Не си ли последовател на Мохаммед?

Май някой е искал да пише нещо за мохамеданите и е объркал форума, тук е Pomak.eu, а не Mohamedan.eu !
Това се казва хващане за думата!!! Тук не е мястото да се спори за кое е по-правилно,мохамедани или мюсюлмани.Тук се акцентира на една друга дума.....сам се сети коя!

Ako християните издигат пророка Иса А.С. , в бог, то ние не правим същото с Мохаммед С.А.В.   

Ако позволиш ,ще ти кажа какво мисля...
Християните смятат Иса(Иисус.Исус,Ишуа и т.н) за част от Бога или най-точно Бог ЛОГОС(Слово).Което показва,че не е пророк за нас!
За християни и еврей пророк означава,човек,който говори с Бог в сън,видение или директно.Това обаче означава,че Бог говори с тях когато поиска и не постоянно.Това пък от своя страна означава, че през останалото време ,когато говорят не е от Бог.Това много  лесно се доказва,чрез пророците в Библията ,като се е случвало неведнъж пророци да смятат нещо за правилно и хората са ги следвали и слушали,но Бог ги е поправял.
Каква е ситуацията с Мухаммед....
Всяка една дума,всяко едно движение и действие на Мухаммед се смята за идващо от Бога,което подтиква хората да следват всичко което прави той,точно както и християните следват всичко което прави Христос.С една малка но,съществена за нас християните разлика....християните смятат Иисус за част от Бога,а мюсюлманите смятат Мухаммед за човек.
Поради тази причина мюсюлманите биват наричани мохамедани,защото следват и копират Мухаммед.

Ентонимът мохамеданин е противоположен на мюсюлманин!
Как така мохамеданин ще е противоположно на мюсюлманин?Не следваш ли Мухаммед?Сунната не я ли признаваш?В нея не се ли говори за това, което е говорил и правил Мухаммед?

Преподобни Фотакиев ,това което си копирал е френски превод публикуван някъде си и много ми прилича на хвърчаща бележка. 
Уважаеми хафъз Шабан,
Има два вариянта...
Или документа е  истински, тоест показва достоверно дадена информация или е фалшив,тоест измислен за да излъже и преиначи дадена информация.

Както казах в първият си пост в темата има сепаратистко настроени люде,които непризнават никакви документи и доказателства.Такива люде имат цел!Ако целта е търсенето на истината,то тогава биха се позамислили на съотношението много кум нула в полза на доказателствата  доказващи българският произход на мюсюлманите наречени помаци.Но ако целта  е само и единствено отделянето от българите и признаване на помашки етнос,то тогава винаги ще си сепаратист и всички доказателства ще ги гледаш подигравателно, като недостоверни хвърчащи бележки...

Случайно да нямаш подръка самата книга на английски ,
Въпросът ти е неуместен!Кой би имал книга от записките на англичанина от 1831 година подръка?!?!?!

Както казах или документа е фалшив или е истински!Ако е фалшив то тогава аз съм фалшификатор и измамник!Това ще рече,че всичко което съм писал и казвал би било пилни лъжи!
Обаче, понеже този документ е известен и досега не е доказано,че е фалшив,то тогава и документа е истински и аз не лъжа.

Опитваш се да докажеш,че всичко е измислица,като ме провокираш да доказвам автентичността.Не драги!Ти трябва да докажеш че не е автентичен!Аз имам текст на френски ,където се казва къде в кой град на коя страница , в коя година и от кой автор е написана статията.Така,че имаш бонус и картбалнж буквално да се докоснеш до самият оригинал  ;) ,което изглежда е единственият начин да признаеш нещо !От мен Succes a la recherche !

А ако не ти се занимава, нищо не е загбено.... продължаваш да имаш възможно решение:
а) признаваш докмента,поради липса на опровергаващи данни;
б) не признаваш документа,защото така ти отърва.
Ти избираш!

не че ми е нужен оригинала ,но все пак нали трябва да представим материала като достоверен на аудиторията.
Оказва се,че френският език е бил езика на дипломацията.Затова явно и намерих само този текст на оригиналният текст на френски език,а не на английски.
Българският превод от английски език беше този:

Сега нека да видим какъв е превода на текста от докмента от  френски език:
"Българите,който са се обърнали в исляма заемат планинските части и забитите крайща на страната.А ония,които пазят старата си вяра,населяват полята на Македония,Епир,България и Тракия,около Битоля, Солун, Янина, Ниш, София, Пловдив, Одрин и дори Цариград"
Този текст е и за успокоение на всички,който не харесват думата мохамедани,но пък и продължава да е трън в очите на тези не искат да пише българи, а помаци.

Offline deniz7

• Senior member
Немюсюлманите смятат мюсюлманите за мохамедани.Това не означава,че се говори за други хора нали?   

И как така някой ще определя аз какъв съм нима аз не знам кой съм та някой трябва да ме определя / Някои странични хора наричат нашата религия "мохамеданство" и се обръщат към вярващите в исляма с прозвището "мохамедани". Мюсюлманите отхвърлят подобно определение и се възмущават от него. Да се определя тази религия като "мохамеданство" и вярващите в нея като "мохамедани" е напълно погрешно. Това би означавало, че името на религията произлиза от името на един смъртен човек - Мухаммед (с.а.в.). И още, означава, че Ислямът е не повече от още един "изъм", подобно на юдеизма, хиндуизма, марксизма и т.н. Друга погрешна представа, която страничните хора биха придобили от това име е, че мюсюлманите, които те наричат "мохамедани" са поклонници на Мухаммед (с.а.в.) или вярващи в него по същия начин, както например християните вярват в Исус.Още една погрешна представа, която немюсюлманите могат да придобият е, че религията е основана от Мухаммед (с.а.в.)и затова така се нарича. Подобни мисли са напълно погрешни или в най-добрия случай - заблуждаващи.

Offline deniz7

• Senior member
Нито мюсюлманите се кланят на Мухаммед (с.а.в.), нито гледат на него по същия начин, по който християните, евреите, индусите, марксистите и т.н. гледат на техните водачи. Мюсюлманите се покланят единствено на Аллах. Мухаммед (с.а.в.), Аллах да го дари с мир, е бил смъртен като всички останали - смъртно създание, натоварено от Аллах да предава Неговото слово и да води примерен живот. Нещо повече, мюсюлманите не смятат, че Ислямът е бил основан от Мухаммед (с.а.в.), въпреки че той го е разкрил в последния етап на религиозното развитие. Истинският основател е не друг, а самият Аллах, а основанието се датира от времето на Адам. Ислямът е съществувал под една или друга форма от началото на света и ще продължи да съществува до неговия край.Ислямът е истинското име на религията, а тези, които я изповядват, са мюсюлмани.Ислямът е религията на всички пророци и пратеници Божии, ала после с името му е била назована религията, която е получил пратеника Мухаммад. Всевишният Аллах е казал: "Религията при Аллах е Ислямът." Коран [3:19]“Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и в дареното на Муса и на Иса, и в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени.” Коран [2:136]

Offline fotakiev

• Forum fan
Дениз7,
Темата е за друго и ако продължаваме да говорим за друго,ще я изместим.ОК,Мюсюлманите не приемат да ги наричат мохамедани, а само мюсюлмани.
Ако искаш да дебатираме,а явно има какво да кажеш..отвори нова тема и там ще продължим.
С това можем ли да приключим този дебата за това тук ?

Offline deniz7

• Senior member
Nemoga da debatiram s hora koito me nari4at mohamedanin, ok?