Author Topic: Документ от 1831г. за българите мохамедани (помаци)  (Read 37785 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Силвия

• Advanced member
А за да дразни тя е направена умишленно само с тази цел, н,е заради някъкъв си документ а тя е пусната забележете българите мохамедани нарочно с това заглавие който я е пуснал точно това е и целял, такава е целта и на  една мъничка част от съфорумците тука те не уважават правото на човек да се самоопределя 

Употребата на един некоректен термин не значи непременно лоши чувства.
Може да значи недомисляне, несъобразяване за това, че терминът е некоректен. Недосещане, че той, освен това, носи някакви негативни асоциации не поради някакви терминологични, а поради други причини.

Offline Шали

• Advanced member
...Ако някой смята, обаче, че нищо общо няма, то значи не познава добре тези две вероизповедания.
Не напротив, това значи, че имаме различни позиции, а не, че сме по-по-най в познанията си по темата. Между Богочовекът Христос, единосъщен с Отца и смъртния човек Мохаммед, носещ същата човекоприсъща греховност, общото е точно нищо.
Така че  доводът, че нашето наименоване като християни е равнозначно на мохамедани, почиващ на описаната логика, издиша отвсякъде.

Модовете просто да коригират заглавието на "българи обърнати в ислям", за да отговаря на документа и да приключим тази дилема.

Offline Силвия

• Advanced member

Не напротив, това значи, че имаме различни позиции, а не, че сме по-по-най в познанията си по темата. Между Богочовекът Христос, единосъщен с Отца и смъртния човек Мохаммед, носещ същата човекоприсъща греховност, общото е точно нищо.
Така че  доводът, че нашето наименоване като християни е равнозначно на мохамедани, почиващ на описаната логика, издиша отвсякъде.

Модовете просто да коригират заглавието на "българи обърнати в ислям", за да отговаря на документа и да приключим тази дилема.

Ами не знам кой тук е казвал, че наименованието християни е като наименованието “мохамедани”. Наименование “мохамедани” впрочем, няма. То освен, че е неточно и некоректно, мисля и, че обижда мюсюлманите, особено ако така инатливо и непоколебимо се повтаря. Инатливостта и недобронамереността, впрочем, са всичко друго, само не и християнска черта.

Ако пък искате да изтъкнете някакво предимство над своята вяра над вярата на други хора, за да си докарате по-висока лична самооценка или нещо от този род, то това също не е добър, не е правилен път. Сигурен/сигурна ли сте, че въобще можете да знаете какъв точно е бил Мохамед? Че можете да отсъдите въобще какъв точно е бил? (Много пророци, учители, проповедници са бродили по тази земя, по това земно кълбенце, но далеч не всички, далеч не всички, а всъщност съвсем малко, са оставяли след себе си милиони последователи от много, много поколения, сред различни страни, земи, хора, култури.)

Впрочем, човек може да не знае достатъчно за някоя друга вяра, но би трябвало да знае достатъчно поне за своята. Смятате ли, че някъде някому Христос е казвал примерно: “Бъдете горди, недобронамерени, смятайте се за нещо повече от другите”. Или пък: “Отнасяйте се с другите хора като някакви стоящи по-долу от вас”. Нищо такова никога не е казвал. Казвал е: “Пазете се от фарисейския квас”, който е квасът на лицемерието. (“Квасът”, с който човек може да изповядва някакви ценности – като любов, мир, смирение, добросърдечие, милосърдие, но само външно, колкото да парадира с тях.) Казал е още: “С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери”, както и: “Не съдете, за да не бъдете съдени”.

Offline Силвия

• Advanced member

Не знам дали би могло да се случи точно в наше време това, което се твърди в следния текст (да не говорим, че има разбира се твърде много хора, които вероятно въобще не биха го подкрепили). Радва ме обаче това, че има хора, които имат такава вяра и такива надежди.

http://znameniazasadniaden.com/articles_Jesus_will_come.html

"В очакване на Исус (м.н.):
Блага вест за всички Християни и Мюсюлмани

Ние сме Мюсюлмани, които обичат Исус, вярват във всички негови чудеса и благороден нрав, знаят, че ще се върне отново на Земята, за да спаси човечеството и с нетърпение очакваме това знаменито и благословено събитие.

Ислямът ни благовестява това. Коранът е категоричен в твърдението, че Исус е жив и че ще се върне отново на Земята. Нашият пророк Мохамед, Бог да го благослови и с мир да го дари, съобщава с големи подробности как Исус ще се върне по чуден начин на Земята, през последните времена и ще донесе мир, справедливост и щастие, като обедини Християни и Мюсюлмани в една обща религия и морал. Това е благородното Божие обещание и няма съмнение, че ще се изпълни.

Нещо повече, пророкът Мохамед и Ислямските първенци, които тълкуват неговите думи, дават подробна информация за знаменията, които ще предхождат Второто Пришествие на Исус, и посочват един определен период, когато това ще се случи. Почти всички знамения вече са се изпълнили. А посоченият период е първата половина на 21ви век, в който сега живеем. (Според Мюсюлманския календар това съответства на средата на 14ти век.) Фактът, че Исус ще се върне на Земята, е от голямо значение за нас, Мюсюлманите. Той е пророк, който е роден без баща, чрез Божие чудо.

Той призовава синовете на Израел да следват правия път и им показва множество чудеса. Той е Месия и както е казано в Корана, е “Божие слово” (Коран, 4:171). Едновременно със завръщането му на Земята липсата на разбирателство между Християни и Мюсюлмани, които вярват в един и същи Бог, споделят едни и същи морални ценности и както е казано в Корана, са “най-близки по любов” (Коран, 5:82) отколкото които и да било други хора, ще бъде поправена и тези две най-значими религиозни общности ще бъдат обединени. Членовете на третата световна монотеистична религия – Евреите, също така ще приемат Исус като свой истински Месия и ще открият пътя към правилната религия (Коран, 4:159).

Следователно със завръщането на Исус трите монотеистични религии ще се обединят и на Земята ще има една-единствена религия, основана на вярата в Бог. Тази религия ще срази атеистичната философия и езическите вярвания със средствата на разума; светът ще бъде спасен от войни, конфликти, расистка и етническа омраза, жестокост и несправедливост. Човечеството ще навлезе в “Златния век” на мира, щастието и благоденствието.

Разбира се, това ще бъде най-великото събитие в световната история. Обединяването на трите монотеистични религии означава, че целият американски континент, Европа, Ислямският свят, Русия и Израел ще се съюзят на основата на една споделена от всички тях религия, а такова обединение не се е случвало никога преди. Мирът, благосъстоянието, стабилността и щастието, които ще бъдат установени чрез това обединение, не са били виждани в нито един от предходните векове; никога не е съществувало негово подобие. И когато Исус се върне на Земята, това ще бъде едно от най-големите чудеса в световната история.

Завръщането на Исус на Земята след 2000 години и началото на неговия нов живот в зряла възраст, без майка и баща, ще бъде огромно чудо. Той ще покаже също така на хората и нови чудеса. В резултат на това материалистичната философия, която вече се е провалила на ниво наука и философия, ще претърпи безвъзвратна разруха, така че целият свят ще стане свидетел на това и хората ще засвидетелстват ясните доказателства за съществуването и могъществото на Бог.

И така, в светлината на знаменията от Корана, думите на нашия пророк и тълкуванията на видните Ислямски учени, ние вярваме, че този благословен период е много близо. Като Мюсюлмани сме много развълнувани от очевидното завръщане на Исус и правим всичко, което можем, за да подготвим себе си и света да посрещне този свят гост.

Ние призоваваме Християните да бъдат чувствителни, съзнателни и нетърпеливи към това събитие."

Offline Шали

• Advanced member
Наименование “мохамедани” впрочем, няма.
Впрочем има и се използва и днес, включително и от някои "помаци" в определени райони.

...То освен, че е неточно и некоректно, мисля и, че обижда мюсюлманите, особено ако така инатливо и непоколебимо се повтаря. ...

Повтаряме се вече.

Сигурен/сигурна ли сте, ...?
Индикацията за пола ми е въведена, така че може да ползвате ж.р.

Останалата част от поста Ви е някакъв извънтематичен свободен изказ и предполагам не касае моята личност (или поне аз не се познавам там).

Offline Силвия

• Advanced member
Госпожо, в един от предишните си постинги споменавате израза "нашето наименоване като християни". От този израз човек логично може да реши, че се смятате за християнка. Ако се определяте като такава и в същото време коментари или размишления от рода на тези какво значи всъщност човек да е християнин, какво значи примерно фарисейски квас или дали примерно да се отнася човек недобронамерено към други хора е християнска черта, по никакъв начин не ви засягат, то не знам, честно казано, каква християнка сте. Във всеки случай не говорете с прилагателни в мн. число, от името на християните и пр. Начинът, по който реагирате, впрочем, сам за себе си говори - той не е верски, а светски.

Ако искате все пак наистина да сте християнка - може би трябва наистина да научите повече за вярата, към която смятате, че принадлежите. Вие и за нея не знаете достатъчно или поне не личи въобще подобни въпроси да касаят вашата личност, както сама казвате, а сте тръгнала да сравнявате и да коментирате и други вери.

-----------------
Впрочем, що се отнася до израза "мохамедани", който явно ви харесва, и за който казвате, че се използвал, цитирам, "и днес, включително и от някои "помаци" в определени райони" - на това може би е най-добре някой мюсюлманин да ви отговори.  Или някой помак, в частност, чиято специфична културно-религиозна идентичност слагате в кавички.

Offline Шали

• Advanced member
... Ако се определяте като такава и в същото време коментари или размишления от рода на тези какво значи всъщност човек да е християнин, какво значи примерно фарисейски квас или дали примерно да се отнася човек недобронамерено към други хора е християнска черта, по никакъв начин не ви засягат, то не знам, честно казано, каква християнка сте. ...

Вашето мнение за моята личност запазете за себе си, не разбирам защо трябва да занимаваме съфорумците с частни субективни квалификации.
Явно не сте разбрала, че в помак.еу обсъждаме Православие в мноооого редки случаи и САМО когато темата го изисква. Форумът има други цели и разискването на православния катахизис не е сред тях.

Ако искате все пак наистина да сте християнка...
-----------------
По-голям абсурд, от много време, не бях чела тук. Ако имате некъф онлайн тест за истински християни, моля пуснете го в православие.бг, аз ще намина там и ще го реша и обещавам Ви най-тържествено, че при слаб резултат преставам да си въобразявам, че съм православна.

...
-----------------
Впрочем, що се отнася до израза "мохамедани", който явно ви харесва...
Вие или не четете постовете ми или мисленето и логиката не са ви сила.

... на това може би е най-добре някой мюсюлманин да ви отговори.  Или някой помак, в частност, чиято специфична културно-религиозна идентичност слагате в кавички.

Аз отговорите ги знам, а всички "помаци", които пишат в този форум знаят защо са кавичките. Видно е, че никой от тях не ги коментира, но Вие в желанието си да блеснете с помакозастъпничество не пропускате възможност да създадете интрига засягайки тяхната "специфична културно-религиозна идентичност". Ще Ви разочаровам, но те се справят и сами със защитата и съхранението на тази си специфична идентичност. И повярвайте ми (Назми оти изтри оня убав пост на Шабан), дори и да сте живели сред тях, не се взимайте много на сериозно за фактор на познаването на "помаклъка". Входът за външни лица е строго забранен ;)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
 :)
Проследявайки българските манастирски хроники се вижда,че османлийте си показват "рогата"едва след 17 век,като последния гвоздей в продължилия 100 години процес е издаденият през 1767 г. от турският султан указ, с които Охридската българска архиепископия била изцяло премахната, а епархиите и - присъединени към Вселенската патриаршия.

;)В тези хроники се вижда ясно българското войнушко население и спахийте от кои области са-голяма част от наследниците им са днешните български "турци" и помаците,по тези сведения и арменските хроники се вижда,че Ловеч е последният български автономен град. ;)

:(  След този период самоопределящото се като българско население значително намалява-над няколко пъти-значителен маси под влияние на религията преливат в гръцкия или турския етнос като по престижни за този период :(

Offline Силвия

• Advanced member

Ако искате помаците да чувстват или да приемат нетравмиращо и по-естествено връзката си с българския етнос, опитайте се да се поставите на тяхно място. Опитайте се да си представите какво са преживели или какво са преживели техните майки, бащи, баби, дядовци и т.н.

Може би да се отнася човек наистина с мир и любов, е малко или повече демоде или не знам точно как да се изразя. Ако е така, такива като мен едва ли са особено нужни в този дебат.

Offline abc

• Forum fan
Благодаря Силвия, не бях се замислял...

Offline Hat

• Moderator
Ако искате помаците да чувстват или да приемат нетравмиращо и по-естествено връзката си с българския етнос, опитайте се да се поставите на тяхно място. Опитайте се да си представите какво са преживели или какво са преживели техните майки, бащи, баби, дядовци и т.н.

Може би да се отнася човек наистина с мир и любов, е малко или повече демоде или не знам точно как да се изразя. Ако е така, такива като мен едва ли са особено нужни в този дебат.

Много добре казано но аз все си мисля,че все още не сме дорасли и достигнали етапа от развитието на отношенията между едните и другите т.е.помаци и бьлгари за да има някакво взаимно зачитане и уважение.Предстои доста дьлаги трьнлив пьт,който трябва да изварвят и едните и другите, докато достигнем някакво взаимоуважение.Много ясно предвид сегашната обстановка помаците ще бьдат втора рька за братята бьлгари.Чудеса обаче ставати дано да се проумее,колкото се може по рано,че помаците са спасението и решението за демографските проблеми в Бьлгария и да се направи поне малко за подобряване на тежкият и в много случаи непосилен начин за оцеляване на помашкият все още непризнат етнос.

Offline Сидхарта

• Historian
Връзката Силвия е ясна за всеки , тя е нещото на което трябва да се акцентира в позитивен смисъл и в правилна посока.
Проблема обаче ,не е само в исторически контекст -проблема има своите измерениея и в реалното житие битие на отбелязаните от теб близкородствени , даже  идентични по произход общности.
В много отношения ,връзките се нуждаят от корекции ,натрупаните неправилни схващания и негативи ,обикновенно плод на невежество и на непознаване на проблематиката и моделиращи тези отношения, се нуждаят от сериозна корекция-аз бих ги определил като чисто шаблонни отношения без желание за опознаване и разсъждение.
Широко отбелязваното твърдение за това че помаците са втора ръка е глупост, която е вредна както за този който а твърди, така и за този който я повтаря-за всички е ясно че това е едно трудолюбиво население което е носител  на всички добродетели на населението на средновековна България.

Offline Силвия

• Advanced member

И аз знам разбира се, че има стереотипи и схващания, които трябва да се надживеят.

И винаги ще се намират хора, по-добронамерени и не робуващи на някакви готови представи, и други, които не са такива; и от едната, и от другата страна.

Историята, впрочем, както и днешния ден, трябва също да се познават по един достатъчно отворен, справедлив, обективен начин, защото недостатъчното знание за миналото няма как да се помага и за недостатъчно знание за бъдещето.

В усещането за етническа принадлежност винаги има, за когото и да се отнася, и психологически момент. Ако твои сънародници, облечена с власт, са те гонили насила да се откажеш от това, в което вярваш, от името, което носиш, и пр.; ако са гонили, освен това, други преди тях, при друга власт, родителите или дядовците ти; това, заради което са те гонили и за което си се чувствал наранен, може да бъде почувствано като всичко, което искаш да запазиш. Ако при това, твоята специфична идентичност е по-специфика именно заради това, че преди поколения по-далече във времето си имал предци, които са сменили едно вероизповедание с друго; ако е имало далече във времето такава промяна, която е имала, вероятно, и свои ползи, и своя вътрешна и външна цена; цената, парадоксално, става в известен смисъл двойна. (Така или иначе, обаче, и онези, на които не са се случвало подобни неща - както винаги става при всички хора - са платили за това, примерно, че са християни по времето, през вековния период на една власт, която е смятала християните за “втора ръка”.  Не е било лесно и за тях, те също са плащали по някакъв начин, поколение след поколение, цената за избора си.)

Сега обаче, днес, в началото на ХХІ век, след всичко, което се случва и през ХХ-ти, след като по закон, цивилизационен избор, каквото искате, никой спрямо никой не се определя и не бива да се определя като “втора ръка” човек, това, което може да попречи на нормалното човешко общуване, сближаване, по-добро опознаване и пр., не са общите законови, цивилизационни, държавни и пр. правила. Сега само манталитетът, най-общо казано, може да пречи, ако този манталитет предпочита да се крие под някой камък или да върви назад като рак. Всяко време има свои предизвикателства, своя цена. Като се има предвид, че така или иначе предците на всички ни са преживели къде по-страшни неща от нас – преживели са войни, преследвания, бежански вълни, политически убийства, какво ли не; и пак между тях е имало хора, които не са се оставяли да бъдат въвличани в никакви групови високомерия, клиширани нагласи, лесни отговори и пр. - ако не можем във време като днешното, не като предишните, да постъпваме като тях, то много жалко за нас.

Част от цената на времето, в което живеем, е всъщност не някаква друга, а социална. Цената да живееш и оцеляваш в едно общество, в което икономиката е нестабилна, посредническа или "черно-сива" ; където обезлюдяването на много села и градчета поради липса на поминък е все по-тревожен факт; където има “армия” от пенсионери с мизерни пенсии (а тези мизерни пенсии понякога трябва да “стигнат” и за по-млади безработни членове на семейството); където деца растат къде възпитавани, къде не, от дядовци и баби, а техните родители гледат чужди деца, дядовци или баби в някоя друга страна; където здравеопазването е в колапс, а физическото и психическото здраве на хората е все по-застрашено и пр. Време, в което едни, независимо тяхната вяра или етнос, изплуваха; а други потънаха или едвам се държат на повърхността. И партии има всякакви разбира се – и леви, и десни, и центристки; и етническо-“либерални”, и националистически, и каква ли не. Но нито националистите могат да защитят това, което смятат, че защитават; нито етническо-“либералните” се борят за правото на достоен, по-добър живот на своите избиратели; нито дясноцентриските “народни”  знаят какво точно да правят, за да по-добре народецът, който ги избра, понеже бе зажаднял за повече ред и справедливост. Да не говорим за т.нар. леви, които са десни или направо олигарси като битие и леви само на думи. Казвам тези всъщност до болка познати неща защото общество, което има достатъчно нерешени или недобре решени социални, икономически, ценностни ако щете проблеми, трудно може да има или да отдели достатъчно обща енергия да затвори, преодолее, осмисли по по-добър начин минали противоречия и рани. (Което разбира се въобще не значи, че трябва да чакаме някой друг освен нас самите да ги преодолее, осмисли, надживее, затвори. )

sirrio

• Guest
"... дори и да сте живели сред тях, не се взимайте много на сериозно за фактор на познаването на "помаклъка". Входът за външни лица е строго забранен".

С този израз се изчерпва всичко. Демек, гледайте си вие вашата работа, а ние ще си гледаме нашата. После ревем защо никой не ни разбира нас помаците и т.н. Ами с такова отношение към другите хора не е чудно, че не ви разбират (дори и някои да се опитват). И стига с този назидателен и язвителен тон - от написаните редове лъха омраза. Защо си мислите, че сте нещо повече от останалите и може да си позволявате да се държите с тях като с нисшестоящи?! Това "помаклъка" ли го позволява?

Offline Силвия

• Advanced member

С този израз се изчерпва всичко. Демек, гледайте си вие вашата работа, а ние ще си гледаме нашата. После ревем защо никой не ни разбира нас помаците и т.н. Ами с такова отношение към другите хора не е чудно, че не ви разбират (дори и някои да се опитват). И стига с този назидателен и язвителен тон - от написаните редове лъха омраза. Защо си мислите, че сте нещо повече от останалите и може да си позволявате да се държите с тях като с нисшестоящи?! Това "помаклъка" ли го позволява?

Това, което цитираш: "... дори и да сте живели сред тях, не се взимайте много на сериозно за фактор на познаването на "помаклъка". Входът за външни лица е строго забранен", за мене беше написано, sirrio. Не знам какво точно се опитваш да кажеш, след като авторката на тези редове беше използвала, впрочем, в един свой по-предишен постинг израза “нашето наименование като християни”. (Че тонът не е християнски, не е, но все пак от използването на такъв израз човек може да заключи, че това, което ти цитираш, не е написано от мюсюлманка.)