Author Topic: Здравейте  (Read 6884 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Abyssos

• Candidate member
  • *
Здравейте
« on: August 23, 2010, 21:40 »
Здравейте,
нов съм в този форум, и попаднах на него съвсем случайно в интернет. Аз съм българин, живея в родния си град Ямбол, но живо се интересувам от исляма.  Не съм мюсюлманин, но отскоро посещавам нашата джамия, която е една от най-старите в страната - построена 1413 г. Все още търся правилния път  ::)
Ходжата е турчин, и въпросите които ме вълнуват, отправям към него. 99% от посетителите на джамията са турци, от Ямбол. Малко се чувствам изолирам понякога, защото помежду си говорят на техния език, и не разбирам нищо, но както и да е.

Слагам 2-3 снимки на Ески Джамия 'Ебу Бекир' - така се казва ямболската джамия. Надявам се да ви хареса  ;)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Ynt: Здравейте
« Reply #1 on: August 23, 2010, 23:09 »
Здравейте,
нов съм в този форум, и попаднах на него съвсем случайно в интернет. Аз съм българин, живея в родния си град Ямбол, но живо се интересувам от исляма.  Не съм мюсюлманин, но отскоро посещавам нашата джамия, която е една от най-старите в страната - построена 1413 г. Все още търся правилния път  ::)
Ходжата е турчин, и въпросите които ме вълнуват, отправям към него. 99% от посетителите на джамията са турци, от Ямбол. Малко се чувствам изолирам понякога, защото помежду си говорят на техния език, и не разбирам нищо, но както и да е.

Слагам 2-3 снимки на Ески Джамия 'Ебу Бекир' - така се казва ямболската джамия. Надявам се да ви хареса  ;)

Здрасти, Селям, Мярхабьа и Добре дошъл,
Този сайт е основно за Помаците и за всички други добронамерени хора интересуващи се от Помаците и Исляма.
Тук има доста добри и много грамотни мюсюлмани Помаци от които можеш да разбереш повече за исляма, ако се интересуваш и от това. Смятам, че няма да се засегне никой от констатацията, че на Балканите и в част от Евразия, най-добре запознати с Исляма са Помаците и Бошнаците, така, че си попаднал на правилното място!
Тук основно се пише на Български и Помашки диалекти, така, че ако се затрудняваш с турският, превключвай на тези два говора, ако ги разбираш по-добре!
А и за другите неща като част от бита, традициите, културата на Помаците също ще намериш много неща тук.
Отвреме-навреме може да срещнеш и разправии и кавги, но не се стряскай - смело напред !  ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Здравейте
« Reply #2 on: August 24, 2010, 09:50 »
Здравейте,

Като не разбираш турски имаш два изхода- или научаваш турски или отиваш в Маданската джамия- там говорят на нашия език ;)

Offline Abyssos

• Candidate member
  • *
« Reply #3 on: August 24, 2010, 12:23 »
Каква е тая Маданска джамия? Аз съм доволен от нашата, а иначе, когато говоря с тях, разговарят с мен на български, няма проблем.
В петък службата се води на 3 езика - арабски, турски и български, защото все пак живеем в България :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #4 on: August 24, 2010, 13:02 »
Каква е тая Маданска джамия? Аз съм доволен от нашата, а иначе, когато говоря с тях, разговарят с мен на български, няма проблем.
В петък службата се води на 3 езика - арабски, турски и български, защото все пак живеем в България :)
Това е джамията в град Мадан :)

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #5 on: August 25, 2010, 02:40 »
Здравейте,
...

Здравей и добре дошъл сред нас :)

Ако имаш питания относно ислям тук ще те напътят. Всички вървим по разни пътища нанякъде ;)
Това за езиковата изолация е много неприятно, но...може би защото си непознат още за миряните в тази джамия. Сигурно с времето нещата ще се променят и ще се почувстваш приобщен, началото е винаги трудно :)
Щом се интересуваш от тази религия и си започнал изучаването и нека Бог е с теб и те напътства!

Offline Abyssos

• Candidate member
  • *
« Reply #6 on: August 25, 2010, 22:08 »
Благодаря на отговорилите  ;)
Преди седмица ходжата ме беше поканил на ифтар - предполагам всеки е запознат какво е това.
За мен беше нещо ново, а и бях единственият българин там. За себе си имах възможност да науча и видя непознати страни от исляма, защото по медиите когато се заговори за ислям се свързва винаги с атентати, терористи и талибани.
Работещ човек съм, и ми остава малко време за книгите, която ми подариха - "Основи на исляма", както и Буквар за четене на Корана и Чудесата на Корана, затова чета предимно през уикендите или вечер. Термините са малко трудни за запомняне, но да вече се справям със "Селям алейкум" .
За момента избягвам да посещавам джамията по време на нощния намаз, за да не притеснявам хората.

п.с. Харесва ли ви ямболската джамия?  :D

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #7 on: August 26, 2010, 02:30 »
... За себе си имах възможност да науча и видя непознати страни от исляма, защото по медиите когато се заговори за ислям се свързва винаги с атентати, терористи и талибани.
...
От скоро ли се интересуваш от ислям? То всъщност ако си създаваш представата от медийния образ на мюслима нема никога да докоснеш Курана :)  Разни хора, разни разбирания за Божията промисъл :)

Като архитектура, джамията ви е много хубава. ...Сега се замислих и....май не съм виждала джамия ::)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #8 on: August 26, 2010, 10:50 »
Здравей Abyssos, и добре дошъл в нашият сайт!!

Похвално е, че си започнал да се запознаваш с Исляма, без никакви предрасъдаци и лоши чувства - поздравявам те!  Щом Исляма те е заинтересовал с нещо, то ще ти кажа едно - чети, питай и не се притеснявай от нищо! Важното е да стигнеш до отговорите на въпросите които тъиш в себе си... Аз самият бих те препоръчал още една малка книжчица, към тези коите четеш. Книгата ''Златни страници от ислямската история'' е много подходяща за теб. В нея няма никакъв материял който може по някакъв начин да те затрудни или да ти се стори неподходящ за теб. Изцяло е съставена от разкази за ислямският морал, история..., разкази са семейството, съпружески живот, отношение на деца към родителите, близките, съседите и още много други неща.
 Важното е, това което правиш да те кара да си спокоен и уединен. Пък бог си знае работата, той ще ти покаже правият път!
 Селям и поздрави!!

Offline Abyssos

• Candidate member
  • *
« Reply #9 on: August 26, 2010, 18:20 »
Селям алейкум !

В момента се сещам 2 въпроса, на коиот не мога да намеря отговор :)
1) каква е символиката на шапчиците, които си слагат мюсюлманите когато кланят намаз?
2) задължително ли е обрязването за новоприелите исляма (сюннет)

Благодаря !

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #10 on: August 27, 2010, 09:43 »
Селям алейкум !

2) задължително ли е обрязването за новоприелите исляма (сюннет)

Относно сюннета може да прегледаш тази дискусия тук http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3161.0.html