Author Topic: Какво му трябва на помака да е щаслив  (Read 13481 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
ПЕТЕР, обичаш да говориш с факти, за което те поздравявам. Само че в някои моменти и ти се опитваш да ни "приспиш". Как си представяш божидардимитровските патриоти в академичните среди, които по всяка вероятност са натоварени с изготвянето на преброителните карти, да отпечатат в тях с думи в графата за етническа принадлежност "помак"? Та това би било открито признаване на помашки етнос от страна на българската държава!? Тези хора дори и "македонец" не са посочили, ти говориш за "помак". 

Offline abc

• Forum fan
Това, за което говориш му викат "толерантност". Толерантност означава да пожертваш нещо от себе си в полза на "по-слабия". Лично аз предпочитам да съм силен и толерантен, отколкото слаб и привилегирован.

Знам смисъла на думата толерантност, не става въпрос за това. Толерантността е когато акта на добронамереност е по убеждение.

За цитатът от поста ти в болд - чест и почитания!.

PETER

• Guest
Мустафа,

В преброителната карта няма графа македоенц, но въпреки това 5000 човека са се писали в графата “други” като македонци. Аналогично няма графа за арменци, румънци и т.н.
Какво е пречело на този който се самоопределя за помак в “графа други” да напише помак?

Ако се съмнявате в злоупотреби може да закупите преброяването и да проверите резултата.
Офертата на НСИ за Основни резултати от преброяването , публикувана на сайта им  ( http://www.nsi.bg/Census/Census.htm ) е 22лв. за район, като общо районите са 6.
Т.е. за 72лв. получавате на електронен носител данните от преброяването за цяла България.
Вземате едно произволно населено място, и провеждате Ваше повторно преброяване. После сравнявате и публикувате.

Освен това предполагам че преброителните картони се пазят някъде.
Нищо по-лесно да ги проверите.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Петре, благодаря за информация,не знам дали тази бланка е от годината за която говорим, но ще проверя. Да ти кажа, че лично който се смятам за що-годе грамотен човек се записах с десетки трудности и уверения и знаеш ли, когато исках да се запиша такъв какво ми отговорите преброителите. Че, "не може понеже в графата не съществува, не е правилно и т.н...." Ти как смяташ, като ги знаеш, че Помаците са толкова скромни и възпитани, едва при подобен отказ и коментар, повечето от тях биха искали да реагират и възроптават за да не си създават неприятности с "независимите" властимащи преброители. Нещо по тази бланка ми се губят 12 групи етноси, ще ги проверя. А, освен това като са изредени - Българи, Турци, Роми, и ........ Абе, нас Помаците за по-долна категория ли хора ни имате та ни няма никаде и не ни зачитате за нищо освен, като Ви трябва за гласове на изборите, или пък на други които са също като Вас ДПС-турците, които също само ползват за гласоподаватели обикновеният и измъчен турски етнос! Да не би да сте се предложи на тази партия да им слугувате. Нали, там преди години в ДС-тата имахте вземане даване и от това целият народ на държавица, оголя и обося а други станах милиардери, без значение на етона и народноста дори и религията! Така ли другарче?

Offline kasmet70

• Advanced member
Исмет еваллах за думите. ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Исмет, разбирам възбудата ти, когато говориш за помаците, но ще те помоля за напред да се въздържаш от лозунги по отношение на политически партии. Все пак форумът е резервиран към политиката.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Извинение, но смисъла на коментара е ненападане и критика на политпартиите без значение кои са те, по скоро съжаление към онази част от и бедния турски етнос по селата в БГ, които айде да кажем се ползват само като гласове от различните български политически партии под предлог защита на имената и религията им, без да се вслушват после в тях! Ако, е прозвучало иначе, извинение към всички засегнати! Ако, е нужно поправка - да кажем грешка и поклон пред най-великите, най-големите и най-най- партии в държавата. Все пак живот на народа не може се подобр без партиите и политиката нали. Дори проблема на Помаклъка е свързан с политика и то с много голямата, но сигурно не сме още узрели за това! Е, ми ще чакаме, времето е пред всеки, дори и пред Помаците!!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Дори проблема на Помаклъка е свързан с политика и то с много голямата, но сигурно не сме още узрели за това! Е, ми ще чакаме, времето е пред всеки, дори и пред Помаците!!!

Политиката разделя хората. Аз, например, се радвам, че все още помаклъка не е "узрял" /не е станал обект/ за голямата политика, защото тогава става страшното ...

Offline epasha

• Candidate member
  • *
Абе на помака му трябва една лакардийка една дамаджанка ракийка и елате да видите що и то помак.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Политиката разделя хората. Аз, например, се радвам, че все още помаклъка не е "узрял" /не е станал обект/ за голямата политика, защото тогава става страшното ...
mustafa_b съгласен съм,и там е проблема че помаклъка  от както го има все е исползван и ограбван.Затова ми е болката! Казваш помаклъка НЕ е "узрял" за политиката.Ами да,нали все гледаме други да ни защитават,там ни е проблема! Знаеш ли колко кадърни млади хора-помаци има,и в БГ и по Света!

Offline sema_rohleva

• Senior member

Напълно те подкрепям Мустафа ,

аз лично знам какво е политиката и до какво води.

Няколко принципа / доста старички , но все още валидни и действащи / в политиката - "Разделяй и владей" / противоположен на онзи -"Единството прави силата" , той явно си е останал само като надпис и то не къде е ами в Светая светих - нашето Народно събрание/ , "Целта оправдава средствата " и мнго други.

Политиката е сладък порок , но все пак порок.Опиташ ли от сладостта й , т.е. бръкнеш ли в кацата с мед , едно ти се услажда , ммммм.....чак в болестно състояние се превръща.

Виждала съм как много уважавани и ценени от мен хора , след като бръкнат в тази каца се разболяват от Синдрома на величието и загубват реална представа за всичко , виждала съм как този порок изправя брат срещу брата.

На "помаклъка " не му трябва пряко да участва политика , а предприемчивост , ориентираност в съвременните условия / социални , финансови и др./ , за да може / както и друг път в други теми съм подчертавала / да се ориентира в нашия "нов дом " ЕС и да може да се възползва от това.

А за да стане това , всяко едно семейство трябва да наблегне върху образованието на децата си и то образование не на китап , а образование което ще му бъде полезно в така нар свят на пазарната икономика.

Аз на 35 години започнах да уча трето висше и да уча италиански и испански , защото пазарните условия са жестоки и безмилостни .....това е то капитализЪма .

Едно време беше то учи мама , за да не работиш .....

Offline RIBNOVO

• Senior member
Прозорецът към щастиетоПубликувано на 7 ноември 2009  от Ilian

Двама мъже, и двамата сериозно болни, били настанени в една стая в болницата. На единия мъж било позволено да седи в леглото си за един час всеки ден и неговото легло било до единствения прозорец в стаята. Другият мъж трябвало да лежи през цялото време.
Двамата разговаряли всеки ден с часове. Разказвали за съпругите и семействата си, за техните професии, за това къде са били във ваканция. И всеки следобед, когато мъжът в леглото близо до прозореца можел да седне, времето преминавало като описвал на другия всички неща, които се случвали навън.

Мъжът в другото легло живял за тези периоди от един час, в които вътрешният му свят  се разширявал и оживявал от активността и цветовете на живота навън. Прозорецът гледал към парк с прекрасно езеро, както казвал приятелят му. Патици и лебеди плували във водата, докато деца си играели с хартиени корабчета. Влюбени двойки се разхождали ръка за ръка, сред много цветя. Големи дървета украсявали пейзажа, а в далечината се виждал красив град. Докато мъжът до прозореца описвал всички тези неща до най-малки детайли, другият мъж затварял очите си и си представял живописната сцена.

Един слънчев следобед мъжът до прозореца описал парад, който преминавал. И въпреки, че другият мъж не можел да чуе оркестъра, той си го представял в и музика звучала в главата му. Внезапно му хрумнала следната мисъл:
„Защо приятелят му да има удоволствието да гледа всичко това, докато той не можел да види нищо? Не било честно.”
Отначало се засрамил от тази мисъл, но докато дните преминавали един след друг, неговата завист започнала да се превръща в скрит гняв, който го изгарял отвътре. Започнал да се изнервя и вече не можел да спи. Той трябвало да бъде до този прозорец и тази мисъл сега контролирала живота му.

Една нощ, докато гледал тавана, мъжът до прозореца започнал да кашля. Бил получил пристъп и се задушавал. Другият мъж гледал как приятелят му се мъчи да натисне бутона и да повика сестрата за помощ. Докато го слушал той изобщо не помръднал, не натиснал своя бутон, което би повикало медицинската сестра незабавно. За по-малко от пет минути, кашлянето и давенето спрели, заедно със звукът от дишане. Сега вече имало само тишина, човекът бил починал.

На следващата сутрин медицинската сестра намерила безжизненото тяло на мъжът до прозореца. Била доста натъжена и повикала, човекът, който помагал в болницата да изнесат мъртвеца. Когато дошъл подходящ момент, мъжът помолил да бъде преместен до прозореца. Сестрата изпълнила желанието му, настанила го удобно и излязла от стаята.
Бавно и с болка той се повдигнал на лакът, за да погледне навън за първи път. Най – накрая щял да има удоволствието да види всичко сам. Но когато най – накрая успял да погледне през прозореца той видял само една гола стена.

Поука от историята:
Намирането на щастието е въпрос на избор… то е позитивно отношение, което ние съзнателно избираме да изразим. Това не е подарък, който ни се доставя всяка сутрин, нито идва през прозореца. И външните обстоятелства са само малка част от това, което ни прави щастливи. Ако чакаме те да са наред, никога няма да намерим дълготрайно щастие. Намирането на щастието е вътрешен процес. Ако редовно се стремим да мислим позитивно и окуражаващо, ако прекъсваме всяка наша негативна мисъл или оплакване още в момента, в който се появя, ще открием, че хубавите неща в живота са изключително много.

Offline ficinka

• Adviser
Бъди достатъчно силен, за да се срещаш със света всеки ден.
 Бъди достатъчно слаб, за да разбереш, че не можеш да правиш всичко сам.
      Бъди щедър и великодушен към онези, които се нуждаят от твоята помощ.
 Бъди пестелив, когато задоволяваш нуждите си.
 Бъди достатъчно мъдър, за да знаеш, че ти не познаваш всичко.
 Бъди достатъчно глупав, за да вярваш в чудеса.
 Бъди готов да споделиш своята радост.
 Бъди готов да споделиш и своята скръб с другите.
 Бъди лидер, когато виждаш пътя, който другите са загубили.
 Бъди готов да последваш другите, когато стоиш в неопределеност.
 Бъди първият, който поздравява опонента си с успеха.
 Бъди последният, който критикува колегата, допуснал грешка.
 Бъди уверен, че не си се превил, ако си се спънал, правейки поредната стъпка.
 Бъди уверен в своята крайна цел, за да не тръгнеш по неправилния път.
 Обичай тези, които те обичат.
 Обичай онези, които не те обичат, тогава те могат да се променят.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Обичай онези, които не те обичат, тогава те могат да се променят.

Да ficinka може в бъдеще и така да стане но сега последната точка гласи следното.

Обичам онези, които не ме обичат, дори да знам че не могат да се променят.
 :) :) :)