Author Topic: Национализма днес и помаците по света.!  (Read 26063 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ти сигурен ли си че историческото развитие на помаците е еднакво с историческото развитие на някой друг етнос.
Не знам Хат за това си има документи и преводачи от османо-турски Един наш съфоромец е публикувал няколко превода:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2507.msg67878.html#msg67878

Прочети ги и тогава давай мнение за различното историческо развитие.

Аз пък мога да ти дам хроники.
Има няколко в които ясно пише,че в  Тракия живеят българи и през 300 година от новата ера вече са били СТАР народ.
Даже има доказателства,че българи са били владетели  дори и на някой от островите-"историята на фамилията Булгари,основали марката "BVLGARI"

Няколко арменски пътеписа от 15 век-особено в единия много ясно пише,че от Босна град до Румелия включително само българи живеят-около 80 000 поселища.Едните изповядват исляма,а другите гръцката религия(православието).

Това,че в края на 17 век става усилена гръкоризация и туркоризация на типично българско население поради отпадането на последния защитник на българщината Охридската архиепископия и усилената асимилационна политика на тези две институции-Османската държава и цариградската патриаршия.-Не случайно Паисий е написал ...."българино поради що се срамиш да се наречеш българин"...

Въпреки,че си с ръка на сърцето най безцеремонно лъжеш и вкарваш в заблуждение хората,които четат това,което си написал,а то граничи с пълната глупост.Искам добре да знаеш,че аз знам как се чувстват помаците,какво преживяват,защото аз сьм един от тях а не "дървен философ"като теб.

Хат де да имах твоите способности да мога да знам какво мислят всички-та дори само православните,но за съжаление ги нямам  :D :D :D :D :D

Сега по сериозно един човек може да говори за своите чувства,но не мисля ,че може да знае какво чувстват другите,а само да гадае.

Също искам добре да знаеш и да запомниш добре,че помаците,които се чувстват помаци "различни"както казваш са мнозинство и са повсеместно разселени и приспособени перфектно из областите в които са.При тях няма демографски срив там кьдето са всичко е "пипнато".Трябва да научиш,че е от много голямо значение,как и какъв се чувства човек особено,когато става дума за помак.Престани да даваш обяснение на това,какво е етнос и запомни добре,че при помаците има културни,традиционни, религиозни различия и най вече желание за формирането на отделен етнос чийто признаване е само  въпрос на време.Дори не се съмнявай в обратното.

Хат желанието не обособява етнос-както ти цитирах един разказ на Карбовски за циганчето-дето мрази циганите,не иска да е циганин,но все пак си е циганин.
Или за циганите в Столипиново -дето се правят на турци,но турци ли са всъщност!?

Offline Svetla

• Advanced member
Лейла каза (но на кирилица): ... Събрали сте се агитка ,като на митинг на Атака! Оставете помаците да си общуват и да си говорят за техните обичаи и нрави. Нарочно поддържате теми,с които  да дразните хората и да не влизат в този сайт. А ти щом си ВИП се дръж като такъв.

Лейла, има достатъчно теми за обичаи, традиции и бит на помаците. Митинг на АТАКА не виждам, а темата я сътвори по спешност помак али-м, както е видно.
Поздрав - С.

Offline Hat

• Moderator
Изцапаното се отмива, казаното остава!
Вьтрешната,душевната мрьсотия никога не се отмива,придобиеш ли я изчистване няма.Запазването на душевен мир и чистота е непосилна задача за мнозина,особенно в днешно време.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Вьтрешната,душевната мрьсотия никога не се отмива,придобиеш ли я изчистване няма.Запазването на душевен мир и чистота е непосилна задача за мнозина,особенно в днешно време.
Такава не съм придобил до сега и нямам и намерение да придобивам.

Offline Svetla

• Advanced member
Тука пишете за национализма като осъдителна идеология. Вероятно е така - не ме интересува въобще, но аз вярвам в принадлежността към пространството, където сме се родили, в духа, с който сме закърмени.
Сега се сещам, че преди няколко години прочетох спомените на двама българи доброволци във войните в бивша Югославия. Двамата се запознали на една гара в България, качили се заедно във влака, единият отивал там за да спечели пари и да вдигне сватба, другият по други причини (не ги помня). Но както си приказвали сладко пътувайки към съседна бивша Югославия, се оказало, че единият отива да се бие на страната на сърбите, а другият - на страната на босненци или хървати... Настъпил смут и неловко мълчание - двете момчета се били харесали взаимно, а се оказало, че след няколко дни ще воюват един срещу друг.
Мълчали, докато единият стигнал до обявения сборен пункт.
Тази случка мисля, че е показателна за ония страсти, които ни карат да се изправяме един срещу друг.