Имаше обаче и от християните хора и то много с морал и са за уважение!
Такъв мога да посоча ротния ми командир тогава подполковник Стефанов от поделение 58450 град София.
След като преминахме клетва ме изпратиха в София квартал Илиянци.На първата сбирка той ме извика на 4 очи и ми каза-" Имаш много лоша характеристика,имаш чичо Хасан и вуйчо/дайчо Мехмед/ избягали през граница в вражеска Америка/ демек миджо ми и дайчо ми/,да факт беше тогава
.Но е и факт,че в поделението дето служих бяхме над 200 помаци,турци от Кърджалийско,Шуменско,цигани от Северна България.
Имаше един единствен българин християнин,който беше библиотекар и шеф на караула!
Та командира на поделението Стефанов ми вика-не си за тук момче,няма да издържиш,жепейската работа това да сменяш релси всеки ден е адски трудно.
Аз бях единствения студент приет преди казармата в това поделение
.Съжали ме човека и ме прати на курс за ел -техник на улица" Опълченска" и така ме спаси.
За справка по това време строяхме жп линиите Мездра-Червен бряг,Роман-Кунино, по Е 79 София- Кулата....Благодарение на този човек се отървах само с това две години да потдържам ел,осветлението на гарите,после се уволних и хайде на 20 години в града на тепетата Пловдив 6 години, млади студент..и живот
Южен Вятър - Батальона П.С.- По нова версия по долу на клипа..