Author Topic: За един изтрит коментар.  (Read 9550 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Силвия

• Advanced member
Re: За един изтрит коментар.
« Reply #15 on: July 27, 2010, 15:04 »
Аз пък не знам как стигна до този извод – иначе не смятам.
По скоро мисълта ми беше за устоите, които крепят духовността при всяка религия. Устои които да направят реалност красивите думи, които си написала. Дали тези устои няма да бъдат лесно подведени от чашка упортребен алкохол или от късата пола на секретарката в съседния кабинет – неща които за миг могат да обърнат живота  наопаки или /пази боже/ доведат до неговия край. Защото като изключим атеистите – всички вярваме, но не всички успяваме във вярата и причината е точно в слабостта на човешкия характер. Слабост която според едни е нормална и човешка според други подложена на лечение чрез религията. Така че ако за тебе е фанатично да носиш забрадка и да не употребяваш алкохол, то това е нормална практика и закон в ислямските страни. Закон който пази обществото от проституция, наркомания, гей сдружения и редица подобни които сама ще прозреш в страни с каква религия са разпространени, вместо да ми говориш неща от рода на – цитирам те:
„Подобно фанатично и насилствено прилагане на религиозни разбирания или правила, днес не може да се срещне в християнството. Но може да се срещне в исляма, за съжаление, в някои мюсюлмански страни, където шериатът е заменил гражданските закони, където аятоласи определят кой да бъде избран за президент и какви точно норми на обличане, начин на живот и пр. да имат всички хора в съответната страна.”
Като изключвам това за аятоласите, защото товае практика в Иран на течението шийзъм което не е според правилата исляма и се смята за отклонило се течение на него.

Цитираш ми и аета за забрадката, правейки свое изкривено тълкувание за нея.
Аз бих те запитал тогава – защо монахините са завити почти едно към едно като мюсюлманки. Изглежда не само мюсюлманите са „криво” изтълкували Божието послание за това как да се закриват жените.

Аз никъде не съм казвала, че носенето на забрадка е фанатизъм.
Това първо. Може и да се учудиш, но не e смятам по принцип, че е фанатизъм.
Смятам, че е има нещо фанатично обаче примерно в това, за да не ти се вижда косата, да си сложиш забрадка и върху нея примерно перука. Смятам, че е фанатично в някакъв смисъл женските уши или женското чело да се схващат като неща, чието показване е "страшно" нали сексуално провокативно.

(Впрочем, що се отнася до монахините – да, техните лица се показват всъщност по начин, подобен на жените с мюсюлмански забрадки. Но монахините са жени, дали обет за безбрачие, за посвещение изцяло на Бога. Те, както и монасите, са хора, които се посвещават да живот и служене, много различен от този на обикновените вярващи или невярващи мъже и жени. Те не се женят разбира се, не създават семейства, не се грижат за деца, съпрузи или съпруги, монашеският живот е или поне би трябвало да бъде отказ от всичко земно, материално, плътско и пр. В този смисъл сравнението с начина, по който се забраждат или обличат някои мюсюлманки не е особено адекватно.)

Второ, като казваш, че съм направила някакво изкривено тълкувание на аета за забрадката, не е зле да се аргументираш защо смяташ така. Да напишеш примерно: смятам, че това тълкувание е изкривено, невярно защото... и т.н. Нищо такова няма в това, което си написал.

Трето, ако един човек не харесва това, че в някои общества има религиозна полиция и там начинът, по който се обличат жените, е в много случаи всичко друго, но и техен личен избор, ако не харесва една крайност или крайности, които и да са те, това не значи задължително, че примерно е някакъв фен на алкохола и на пък на показната сексуалност. Нищо такова не следва от само себе си.

“Дали тези устои няма да бъдат лесно подведени от чашка упортребен алкохол или от късата пола на секретарката в съседния кабинет – неща които за миг могат да обърнат живота  наопаки или /пази боже/ доведат до неговия край.”, казваш ти.  Ами ако от една чашка алкохол или от гледката на една къса пола животът на един мъж може да се обърне наопаки или, още повече, те да доведат до неговия край, то жал ми е за такъв мъж, честно казано. Това значи, че такъв мъж е страшно, безкрайно лесно да бъде изкушен, объркан, сразен. От чашка алкохол и една къса пола? Какво ли би направил този хипотетичен мъж ако трябва да преживее примерно две чашки алкохол и две къси поли. Направо инфаркт ли ще го хване... Извинявам се за шеговития тон, но прекалено многото табута понякога подхранват въобръжение, което изглежда е много по-ранимо.

Аз впрочем, ако това има някакво значение, за себе си лично се натъжавам или дори мъничко се ядосвам, и в случите, когато видя примерно някое младо момиче или жена, която смята, че прекалената сексуална показност ще я направи по-желана; както и като видя някоя прекалено омотано момиче или жена. И макар че разбира се и за едните, и другите може да се каже, че това е тяхно право, тяхна работа как точно се обличат, за мен лично и едните и другите губят по нещо. Първите вероятно губят повече, но това не значи, че и вторите не губят. Едните рискуват да изгубят част от душата си, а другите – възможността душите им да не са задължително души на подчинени хора.

Както и да е. Най-важното, което всъщност исках да кажа, е, че в някакъв смисъл има хора, които се уповават на един вид крайности, други на други. Но понеже, както е казано много отдавна: “Човекът е мярка на всички неща, и за видимите, и за невидимите”, всеки опит да се опрости намирането на тази сложна поне за мен мяра, може би дава един или друг вид сигурност или не знам точно как да се изразя. Но това е сигурност, която в едни случаи може да бъде застрашена лесно, оказва се, и от една чашка алкохол или от гледката на една къса пола; а в други – от това сексуалността, комерсиалността, суетата да се опитват да изкарат от “телесната долница” мяра за всички неща, което разбира се до нищо добро не може да доведе и не довежда.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #16 on: July 27, 2010, 15:37 »
ШОКИРАЩИ СНИМКИ ОТ УЖ ПЪРВОБИТЕН И ФАНАТИЗИРАН ИРАН

ВНИМАНИЕ! НЕ Е ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ СЪРЦА !!! 

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/06/16/shokirashti-snimki-ot-uj-pyrvobiten-i-fanatiziran-iran-avtor.562683

Всякакви неща могат да се прочетат за Иран, и добри, и лоши.
Аз нямам да давам тук линкове към текстове или публикации, в които се говори за насилието, за лошите неща. И няма да го направя, защото като прочета някоя неуместна шега от рода на: "Внимание! Не е за хора със слаби сърца!", се сещам, че и за сериозното, и за смешното се иска нещо повече от "черно-бяло" мислене. "Черно-бялото" мислене има този недостатък да се изкушава да смята, че то обезателно е споделено. И че може да дава някакви верни отговори или да разсмива, но и за сериозното, и за смешното не точно този тип мислене помага.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #17 on: July 27, 2010, 18:33 »
Аз никъде не съм казвала, че носенето на забрадка е фанатизъм.
Това първо. Може и да се учудиш, но не e смятам по принцип, че е фанатизъм.
Смятам, че е има нещо фанатично обаче примерно в това, за да не ти се вижда косата, да си сложиш забрадка и върху нея примерно перука. Смятам, че е фанатично в някакъв смисъл женските уши или женското чело да се схващат като неща, чието показване е "страшно" нали сексуално провокативно.
Противоречиш си. Веднъж смяташ, че не е фанатично - после смяташ че било - ако примерно не искаш да ти се гледат ушите. Ами как това ще стане без да се вижда косата. То тагава по-добре без забрадка, защо ти е.

(Впрочем, що се отнася до монахините – да, техните лица се показват всъщност по начин, подобен на жените с мюсюлмански забрадки. Но монахините са жени, дали обет за безбрачие, за посвещение изцяло на Бога. Те, както и монасите, са хора, които се посвещават да живот и служене, много различен от този на обикновените вярващи или невярващи мъже и жени. Те не се женят разбира се, не създават семейства, не се грижат за деца, съпрузи или съпруги, монашеският живот е или поне би трябвало да бъде отказ от всичко земно, материално, плътско и пр. В този смисъл сравнението с начина, по който се забраждат или обличат някои мюсюлманки не е особено адекватно.)

Брех  какви изводи само - значи монахите са обрекли дейнастта си на бога а мюсюлманките не са или монахините са вярващи мюсюлманките не са. Хайде сега да не анализираме от кой Бог би бил по-доволен - от тези дето работят и творят и даряват на обществото или тези който по цял ден са пред олтара. На мене второто ми прилича на фанатизъм.

Ами ако от една чашка алкохол или от гледката на една къса пола животът на един мъж може да се обърне наопаки или, още повече, те да доведат до неговия край, то жал ми е за такъв мъж, честно казано. Това значи, че такъв мъж е страшно, безкрайно лесно да бъде изкушен, объркан, сразен. От чашка алкохол и една къса пола? Какво ли би направил този хипотетичен мъж ако трябва да преживее примерно две чашки алкохол и две къси поли. Направо инфаркт ли ще го хване... Извинявам се за шеговития тон, но прекалено многото табута понякога подхранват въобръжение, което изглежда е много по-ранимо.

;D ;D ;D - мен пък ми е жал за мъж, който може да издържи на една къса пола. 
А пък ако смяташ, че  геройството на един мъж се изразява в това, колко чаши алкохол носи, тогава ми е жал и за тебе ??? А да не говорим за пияни герои зад волана.

Но това е сигурност, която в едни случаи може да бъде застрашена лесно, оказва се, и от една чашка алкохол или от гледката на една къса пола; а в други – от това сексуалността, комерсиалността, суетата да се опитват да изкарат от “телесната долница” мяра за всички неща, което разбира се до нищо добро не може да доведе и не довежда.

Просто не си осъзнала колко е късо разстоянието от авторитета до резила 8)

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #18 on: July 27, 2010, 20:43 »
Противоречиш си. Веднъж смяташ, че не е фанатично - после смяташ че било - ако примерно не искаш да ти се гледат ушите. Ами как това ще стане без да се вижда косата. То тагава по-добре без забрадка, защо ти е.

Брех  какви изводи само - значи монахите са обрекли дейнастта си на бога а мюсюлманките не са или монахините са вярващи мюсюлманките не са. Хайде сега да не анализираме от кой Бог би бил по-доволен - от тези дето работят и творят и даряват на обществото или тези който по цял ден са пред олтара. На мене второто ми прилича на фанатизъм.

;D ;D ;D - мен пък ми е жал за мъж, който може да издържи на една къса пола. 
А пък ако смяташ, че  геройството на един мъж се изразява в това, колко чаши алкохол носи, тогава ми е жал и за тебе ??? А да не говорим за пияни герои зад волана.

Просто не си осъзнала колко е късо разстоянието от авторитета до резила 8)

Каквото и да казваш, казвай го от свое име.
Да преиначаваш думите на друг човек и да влагаш свои мисли, внушения и промени или просто свои глупости в тях, е всичко друго, само не и почтено.

Къде съм писала ,че може да е геройство за един мъж да пие?
Къде съм писала, също така, че ако човек не е монахиня или монах, значи не може да е вярващ човек? Писала ли съм някъде подобно нещо?

Колкото до това какво точно трябва да закрива забрадката, така и не получих отговор, който да ми каже защо според някои текстове в Корана (в които нито за забрадка се споменава, нито за уши, нито за чело, макар че може например да се споменава за накити по краката) жените трябва да спускат покривалото, кхимара върху пазвите (бюстовете си т.е.), и да не тропат нарочно с крака да показват накитите си, но за религиозен канон е прието не това, е нещо различно от него?

п.с.:

Ако искаш да се надлъгваш и да шикълкавиш,
сигурно ще си намериш по-добри събеседници от мен.
Няма нищо по-просто от това както ми е станало интересно в този форум, така и да реша, че няма особен смисъл да пиша в него. Заради хора като теб едва ли има смисъл.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #19 on: July 27, 2010, 22:35 »
Боже, каква ода за един изтрит пост! А ако бяха два? Не ми се мисли...

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #20 on: July 28, 2010, 15:46 »
Боже, каква ода за един изтрит пост! А ако бяха два? Не ми се мисли...

Eдна тема може да се отвори по някакъв конкретен повод и после в нея да стане дума за други неща. Никаква ода няма тука. Ако не е имало никакъв интерес към това, което пише в нея, тя щеше да си остане като тема - уточнение или съобщение по някакъв повод и нямаше да има последваща дискусия. Дискусията в тази тема, ако въобще си я прочел, не се върти около повода, заради който е била отворена.

Кой знае, може би само изрази от рода на: "От една чаша алкохол и една къса пола? Ами ако бяха две?", са били способни да ти задържат погледа. (За мен поне те въобще не са били толкова важни.)

Впрочем, замяната на думата "чаша" с "ода", никаква "литературна" закачка не прави. Тази подмяна или "творческо" копиране просто няма за какво да се закачи, няма никаква връзка с нещата, за които е ставало дума в темата.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #21 on: July 29, 2010, 22:43 »
..................................
Къде съм писала ,че може да е геройство за един мъж да пие?
................
От съжденията ти за "алкохолното геройство" предположих, че пък ако........, от което не следва че съм нещо заклеймил. ;)

А пък АКО смяташ, че  геройството на един мъж.........................

Къде съм писала, също така, че ако човек не е монахиня или монах, значи не може да е вярващ човек?
..............................

Скъпа Силвия,
ти не си го писала директно, но четейки изводите ти за вярващите монахини и мюсюлманки, човек лесно може да стигне до този извод, което поставя една дилема - цитирам те:
"-Впрочем, що се отнася до монахините – да, техните лица се показват всъщност по начин, подобен на жените с мюсюлмански забрадки. Но монахините са жени, дали обет за безбрачие, за посвещение изцяло на Бога....."
 В коментара ти, че еднакво са забрадени монахините и мюсюлманките,и продължавайки с израза "но......",човек асоциативно стига до заключение, че ти наистина смяташ едните за по-вярващи от другите.
 Няма силна и слаба вяра, човек или вярва или не вярва. И най малкия опит за умаловажаване и бягане от богослуженията които са ни отредени да вършим, води до съмнения за истинността на вярата, т.е. за реалното съществуване на Бог и всичко сътворено от него на земята и на ахирета / отвъдното/.

.................................
Ако искаш да се надлъгваш и да шикълкавиш,
...................

Даже не съм си го и помислял :) Поздрави.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #22 on: July 30, 2010, 15:25 »

Не знам каква представа имаш за монашеския живот, но той наистина е доста различен от този на хората, които се женят, правят любов, раждат деца и пр. и пр. Повечето хора разбира се не са нито монаси, нито монахини, и техните ежедневни обязаности не са такива като на монасите и монахините. Те могат разбира се да са вярващи хора, даже много вярващи, но така или иначе в техния ежедневен живот е свързан с това да се грижат за семействата или за децата си. Едва ли може да се каже, че е добър онзи вярващ човек, който не се грижи за подобни неща. И въобще разликите са доста очевидни, малко съм учудена, че пак трябва да споменавам някакви достатъчно известни неща.

Колкото до "геройства", свързани с алкохола, те за съжаление не са само мъжки. Срещат се понякога и жени, за съжаление, добре почерпени, и по някакъв начин при тях е още по-трагикомичен ефектът.

Да изпие обаче човек една чашка алкохол или пък една бира примерно е нещо доста различно от това да се налее до козирката, както се казва. Има нещо крайно и не много естествено и в абсолютните трезвеници, поне според мен, които примерно когато женят децата си или когато имат някакъв личен или семеен празник, или някакви приятели или колеги ги поканят да изпият примерно една чаша вино за тяхно здраве, те се дърпат и отказват.

Моите дядовци например, и двамата (те са покойници, мир на душите им), правеха вино, и то много хубаво вино. Те бяха ценители и майстори, не хора, които когато и да било можеше човек да види нетрезви. Бяха и много работливи хора, на които животът нищо не беше дал и не даваше наготово. Единият продаваше виното, което правеше и препечелваше така по някой лев допълнително, или пък подаряваше част от него на приятелите си (той живееше в лозарски край, в край, където растат едни от най-хубавите сортове грозде), а другият отглеждаше касис в двора си, и правеше вино, една чаша от което можеше да стопли всеки в дългите зимни вечери.

Не знам как ти звучат тези неща, за които споменавам, но ги разказах просто защото ми се струва, че абсолютизирането в някакви крайни опозиции не винаги е най-добрата или най-естествената мяра.

Впрочем в земите, където възниква Ислямът, климатът е бил е доста горещ и съвсем различен примерно от т.нар. умерени географски ширини. При такъв климат изпиването примерно на една чаша твърд алкохол е много по-опасно, отколкото в земи, където много рядко може да е толкова горещо. Ако човек примерно живее в пустината, освен това, и традиционният му начин на обличане естествено е бил и е друг. Не е възможно примерно да тръгне човек да прави преходи през пясъците на пустината, без добре да си увие главата, без да няма някакви допълнителни палчета плат, с които да си увие устата и носа от време на време да си закрива даже, защото иначе и в косата, и носа, и зъбите му дори няма как да не се напълнят с пясък.

Тези добре увити глави, включващи устни, носове и пр. (които някои смятат за религиозно задължение), при друг вид климат и природни особености, в земи, където нито пустини има, нито пясъчни бури, нямат във всеки случай никакъв практичен смисъл. В това отношение те са толкова необходими, колкото биха били необходими примерно кожусите на ескимосите там, където нито студ, нито сняг има.

Поздрави и на теб.