Author Topic: Брак с деца:Харам или разрешен според исляма?  (Read 12952 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Fotakiev,
Доста време пишеш тук и все се занимаваш с пиперливите теми на исляма.Да кажем ,че имаш интерес.Но какъв е той?Колкото и да ни убеждаваш ,че  с добро намеренеие го правиш( от любознание),аз лично не ти вярвам!И не се чуди,че никой не иска да отговори на въпросите ти.Наистина едно време говрихме в чата,останах с добри впечатления,но успешно успя да разбиеш представите ми за теб.За това и ти казах,че страдаш от раздвоение на личността.И все пак не вярвам да си този с когото разговаях.Недоверието, което изразих се чувства в многото съфорумници и не се чуди ,че никой  не (ти) вярва в почти коректното ти намерение. Правилно беше  казал  ап. Павел, че за някои сме благоухание, а за други смъртоносно ухание. Не си прави грешното заключение че, не можем да  запчнем теми за православието от които и ти самия ще побегнеш, поне аз не го правя от уважение към вас, а не от слабост и незнание. Значи ти си истински православен, които подава едната буза на тези дето го бият, а после се удря и сам от другата страна за да е по Библеиско! Ти за по-добър ли се смяташ от " грешниците??  Богослов, които вярва в словото, което ти се мъчиш да използваш като трамплин на псевдоинтелектуален скок към басеин със застояла вода. Ти чувал ли си за едни които Господ нарече "рожби ехидни".За да бъдеш харесан от хората, може да отидеш още по-надълбоко в заблудите,но проблема си е твой,пожелавам ти приятно хлъзгане по нанадолнището, което сам си си избрал.

Offline KaraIbrahim

• Moderator

А щом Мухаммед се е оженил за дете, това не е ли според исляма?

"Тогава императорът (Исак II Ангел) пожелал да си вземе жена от иностранен род(...)Той влязъл в преговори чрез пратеници с унгарския крал Бела и взел за своя жена неговата дъщеря, която не била навършила още девет години(...)"
  Из "История" от Никита Хониат

А това не е ли според исляма? ;D

Offline fotakiev

• Forum fan
Мутиш, докато не започнеш да пишеш по същество и по темата.,не спреш да се занимаваш  с мен и да ме обиждаш  казах няма да те коментирам...
Затова пак те призовавам да спреш да се занимаваш с моята личност,а се средоточиш  върху заглавията на темите,за да се получава изобщо някаква дискусия.Едва ли хората ги интересува твоето мнение за моята персона.Ако пък толкова напираш просто отвори тема и я кръсти на мен...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Тогава императорът (Исак II Ангел) пожелал да си вземе жена от иностранен род(...)Той влязъл в преговори чрез пратеници с унгарския крал Бела и взел за своя жена неговата дъщеря, която не била навършила още девет години(...)"
  Из "История" от Никита Хониат
KaraIbrahim, Императорите са правели каквото си искат и често не са били и вярващи.Изключително по-често и са злоупотребявали с власт и са се имали, като господари на света.Този император не е бил духовно лице и примерът е повече от неудачен,защото не е бил пример за религиозно поведение.Той е само император и нищо друго.За разлика от това Мухаммед не само е император и духовно лице , а е и пример за ислямско  религиозно поведение.

А това не е ли според исляма? ;D
Ти кажи!Исляма разрешава брак и секс със деца,така че сам си отговори...
Видях,че още има хора, които още не ми вярват и си мислят,че аз изопачавам и мамя и че в исляма не се одобрява брак с деца.
За да изчистя и тези обвинения ,ще  покажа и докажа с няколко думи на Мухаммед в следващите Хадиси:

Книга за брака (008) (Kitab Al-Nikah), номер 3311:
Айша (Аллах бе доволен от нея) съобщила това на Апостола на Аллах (да бъде мир над него), че се оженила, когато била на седем години, и той я взел в къщата си като невеста, когато тя става на девет, и с нея били куклите, и когато той (Светия Пророк) почина тя била на осемнадесет години.

Бухари - Том 7, Книга 62, номер 64
Разказва "Аиша: Пророкът се ожени за нея, когато тя беше на шест години и той консумиран брака си, когато тя е на девет години, а след това тя остана с него в продължение на девет години (т.е. до смъртта му).

Сахих Муслим книга 8, хадис номер 3310.
"Айша(Аллах да бъде доволен от нея) съобщи: Апостолът на Аллах (да бъде мир над него) се ожени за мен, когато бях на шест години, и е приет у дома си, когато бях на девет години.

А ето и доказателство и от Корана:
4. А за онези от жените ви, които изгубят надежда за месечното кръвотечение, ако се съмнявате, срокът им е три месеца, [също] и за онези, които все още нямат кръвотечение. А за бременните срокът е, докато родят. За онзи, който се бои от Аллах, Той ще облекчи неговото дело.(Сура 65, ает 4)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  Примерът ми си е съвсем на място.Целта ми беше да покажа,че и при християнството бракът с деца е бил разрешен.Моля за извинение,че леко измествам темата за момент,но ако ще показваме негативните неща от определена религия,поне да го правим честно.Въпросният кесар може и да не е бил кой знае колко вярващ,но все пак е бил начело на империя,смятана за пазителка на източноправославното християнство и в този смисъл е достоен пример за подражание.Има и други примери в християнкия свят,но ще се отклоня много от темата.
   А относно брака на Пророка с Айша-ами може би тогавашни реалности са го наложили,възможно е да е бил и политически брак.Това не ни задължава да му подражаваме днес.
 За твое сведение-Саудитска Арабия,която е смятана за люлка на исляма и където бракове с малолетни съществуват,е подписала Конвенцията на ООН за правата на детето.И броят на противниците на такива бракове нараства постоянно.
  И,последно-мисля,че Мутиш е прав-все се опитваш да уязвиш исляма по някакъв начин и именно това е причината да захванеш тази тема.Мисля да не я чета оттук нататък.

Offline tersid

• Adviser
фотакиев целта на занятието ти е ясна за всички дори и за тези които не внимават за смисъла на думите ти , и тя е по всячески начин да компрометираш Исляма и Прророка във форум който се предполага ,че участват преобладаващо мюсюлмани.Питам се какво търсиш във всяка една от темите в които пишеш - кръстоносни походи ли си обявил, конфронтация ли търсиш, или се изживяваш вролята на мисионер. Най лесно е да да критикуваш нещо което не разбираш или разбираш но но не го приемаш. Това и ние можем да го направим по отношениета на вярата ти  - още повече ,че повечето критически материали са създаени от хора принадлежащи към така наречения християнски свят Никой не отрича хадисите които си цитирал ,но ти ги цитираш сляпо и буквално ,така както и разбираш  и Библията.Едва ли си чел Корана в пълния му текст ,за да разбереш политико икономико социалното положение в което са се намирали всички хора в онзи период. Едва ли си толкова вещ за  човешката анатомия ,за да знаеш на каква възраст момичетата стават девойки,едва ли и ветеринарния доктор- твоят сподвижник  е в състояние да ти обясни някои от аспектите на женската психология ,сексулност и анатомия във кризисни времена.
Едва ли си толкова наясно с със Сура 65,ает 4 който цитираш и който визира "развода" и който се отнася за жени които страдат от липса на менструация - аменорея,
а не касае такива от които се очаква за в бъдеще да имат такава. Но за теб е полесно да цитираш източници от интернет и то без да ги посочваш.
В убедеността си за правотата на източното си православие си дотолкова фанатизиран ,че си позволявш  директни просташки обвинения за педофилия и то без да имаш ясна представа за цялостната картина за онова време. От всичките  фанатици какъвто си и ти ,най ме е страх от простите такива какъвто си и ти.
И какво се оказва ,че всъщност фанатизма не е присъщ само за някои мюсюлмани,фанатизма е присъщ и за голяма част от принадлежащите  към източното православие. Дотолкова си фанатизиран във православието си ,че дори не смяташ католиците за християни ,така както и смяташе твоя съратник Пл.П. Вече съм почти на мнение , че православието представлява болест на духа  и  показател за това е изостаналостта на нациите принадлежащи към
него и че във всички Конституциии на страните принадлежащи към православието изрично е записано ,че държавите им са православни. За твое сведение в Конституцията на Турция никъде не е записано че Турция е мюсюлманска държава . Е , тогава.
Макар ,че не съм ревностен мюсюлманин ,за мен твоето поведение във сайта е нагло , критическо в една посока и безочливо за собствените слабостти и за такива като теб може би
 важи този разграничителен текст, който означава всеки да си гледа своята къща:
 “О, неверници,

2. аз не служа на това, на което вие служите,

3. и вие не служите на това, на което аз служа.

4. И аз не служа на това, на което вие служите,

5. и вие не служите на това, на което аз служа.

6. Вие си имате вашата религия и аз имам своята религия.”

Но,това оставям на разума на администраторите ,които според мен с цел повдигане на рейтинга допускат теми  ,които са в противовес на нормалния диалог ,
ненакърняващ която и да е страна  , по какъвто и да е признак ,бил той етнически или верски.Много е важно да се знае, че и Корана и Бибилията казват ,че човек е несъвършен и пълен с кусури ,и ако почнем да изтъкваме само лошите си страни това доникъде няма да доведе.
За това дерзайте в посока на ретроградна критика /за критицит/е ,  и некачествен рейтинг който подкопава вярата в добрите намерения /за администраторите/.

Offline muti6

• Adviser
Мутиш, докато не започнеш да пишеш по същество и по темата.,не спреш да се занимаваш  с мен и да ме обиждаш  казах няма да те коментирам...
Затова пак те призовавам да спреш да се занимаваш с моята личност,а се средоточиш  върху заглавията на темите,за да се получава изобщо някаква дискусия.Едва ли хората ги интересува твоето мнение за моята персона.Ако пък толкова напираш просто отвори тема и я кръсти на мен...

Ок,Фотакиев и аз не горя от желание,но бъди послушен,все пак!!!

И,последно-мисля,че Мутиш е прав-все се опитваш да уязвиш исляма по някакъв начин и именно това е причината да захванеш тази тема.Мисля да не я чета оттук нататък.

Абсолютно съглсен с теб,Караибрахиме и предлагам да не (Му) отговаряме повече на провокациите!Нито му е мястото,нито му е времето!

Offline isa71

• Forum fan
Според съвременните изследователи тук става дума за грешно предадени хадиси. Аргументите на тези учени да не приемат твърденията, че Айша е била на 9 години по време на брака й с Пророка са следните:

- Повечето от тези хадиси са предадени от Hisham ibn `Urwah, който преразказва думите на баща си. Един хадис е толкова по-достоверен, колкото повече хора го преразказват.

- Странно е как така никой друг от Медина, където е живял Хишам Ибн Урвах , не е преразказал подобен хадис. В Медина е имало много негови ученици, включително и Малик ибн Анас. Всички хадиси за възрастта на Айша са преразказани от разказвачи от Ирак, където Хишам се преселил след 70-годишна вързаст.

- В Tehzibu'l-tehzib, една от най известните книги за живота и достоверността на разказвачите на хадиси се споменава, че според Якиб Ибн Шайбах, преразказалите думите на Хишам могат да се приемат за достоверни източници, с изключение на тези от Ирак. Споменава се, че дори Малик ибн Анас, е оспорвал преданията на Хишам, чрез разказвачи от Ирак.

- В Mizanu'l-ai`tidal, друга книга с биографии на разказвачи се споменава, че когато остарял Хишам е изпитвал проблеми с паметта.

- Според общоприетите хадиси, Айша е родена около 8 години преди Хиджра. Но според други хадиси в Бухари /Китабул Тафсир/ Айша разказва, че по време на низпославането на сура Ал-Камар /54/, „…аз бях младо момиче” . Добре е документирано , че тази сура е низпослана 9 години преди Хиджра /Преселението/. Според този хадис , Айша не само, че е била вече родена, но и младо момиче /джария/, а не бебе /сибия/ по това време. Очевидно е , това твърдение на самата Айша е в противоречие с твърденията на Хишам ибн Урвах.

- Според много хадиси Айша е придружавала Пророка по време на битките Бадр и Ухуд. Също така е добре документирано, че на тези битки не са приемани младежи под 15 годишна възраст. Фактът , че Айша е присъствала на тези битки, говори, че тя не е била на 9 или 10 години по това време. Трябва да се има предвид, че жените придружавали мъжете по време на битки за да им помагат, а не да им бъдат в тежест.

- Според историците Асма, по-голямата сестра на Айша, е била на 10 години по-възрастна от Айша. Споменава се в Taqri'bu'l-tehzi'b , а също и в Al-bidayah wa'l-nihayah , че Асма е починала на 100 годишна възраст през 73 година от Хиджра. Очевидно, ако Асма е била на 100 година през 73 година по Хиджра, тя би трябвало да е била на 27 или 28 години в момента на Хиджра. Имайки предвид , че Асма е била 9 години по-възрастна от Айша, това означава, че последната би трябвало да бъде на 17-18 години по време на Хиджра. Айша се омъжва за Пророка една година след Хиджра, следователно тя е била между 18-20 години по време на сключване на брака.

- Табари , в своят книга за историята на Исляма, споменава , че Абу Бекр /бащата на Айша/ е имал четири деца, и всичките били родени в предислямския период /джахилия/. Очевидно е , че и Айша е била родена в този период, а това означава, че по време на Хиджра, е била най-малко на 14 години.

- Според историкът Ибн-Хишам, Айша приема исляма малко преди Омар Ибн Хаттаб. Това показва, че Айша приема исляма преди Хиджра. Ако приемем за вярно твърдението, че Айша се омъжва на 7-9 години, това означава, че когато приема исляма, тя все още не е била родена.

Това са някои от контрааргументите на твърдението, че Айша се е омъжила за Пророка, когато е била на 9 години.

http://www.understanding-islam.com/ri/mi-004.htm

Offline PETER

• Forum fan
Един хадис е толкова по-достоверен, колкото повече хора го преразказват.

Едно низпостилане е толкова по-достоверено, колкото повече хора го низпостилат
:)

Иса, имаше тук едно време един Йоан, дето го трихте когато не ви изнасяше.
Той щеше това да ти отговори:

1. - " Bukhari vol.5 book 58 Numer .236 http://www.newtrendm...g/bukhari58.htm
Khadija починал три години преди пророка да тръгнае към Медина. Той остана там в продължение на две години и след това се е оженил за Аишa, когато тя бе момиче на шест години, а консумира брака, когато е била на девет години.

2 . - Bukhari Volume 5, Book 58, Number 234 http://www.newtrendm...g/bukhari58.htm
Аиша разказва - Пророкът се сгоди за мен, когато бях момиче от шест (години). …. Неочаквано Апостола на Аллах дойде при мене в предобед и моята майка ме предаде на него и по онова време аз бях момиче на девет годишна възраст.

3.- Bukhari Volume 7, Book 62, Number 163. http://cwis.usc.edu/...tml#007.062.163

Аиша разказва - …как едно малко момиченце (което не е достигнало възрастта на пубертета) …

4. - Sahih Muslim Book 031, Number 5981. http://www.usc.edu/d...im/031.smt.html

5981 - Аиша разказва, че тя да си играе с кукли в присъствието на Пратеника на Аллах (да бъде мир над него) и когато нейния Партньор дойде при нея …
5982 – Този хадис бе разказан с пълномощието на Hisham, с верига от разказвачи, в един лек вариант на текста.

5. - Sunan Abu Dawud vol.2 no.2116 p.569
http://www.muslimhope.com/AbuDawud.htm
Аиша разказва - Апостолът на Аллах ( да бъде мир над него) се ожени за мен, когато бях на седем години. За разказвач Sulaiman каза: или шест години. Той имаше имаше полово сношение с мен, когато бях на девет години.

6. - Sunan Abu Dawud vol.3 no.4913 p.1373
Аиша играше с кукли и с други момичета. Когато Мохамед дойде в другите момичета излязоха, и когато Мохамед излезе, те се върнаха.

7. - Sunan Abu Dawud vol.3 no.4915 p.1374
Aиша разказва: Апостолът на Аллах (да бъде мир над него) се ожени за мен, когато бях на седем или шест…. и той заживя с мен, когато бях на девет.

8. - Sunan Abu Dawud vol.3 no.4917 p.1374
….После ме заведдоха при Апостола на Аллах (да бъде мир над него) и той заживя с мен, когато бях на девет.

9. - Tirmidhi, http://www.islamweb....H...No=9&BNo=19
Аиша заявява , ако малко момиченце достигне девет догини, то тя е вече жена". Tirmidhi казва, това е добър хадит.

10. - "Sunan Nasa'i http://groups.google...19d254456329f8d
Когато Аиша бе навършила 9 години се ожени за светия Пророк…. , когато светия Пророк Мохамед почина, тя остана вдовица за четиридесет и осем години и почина на шейсет и седем годишна възраст! - vol.1 # 18 стр. 108-10

11. – Ибн-I-Majah http://www.muslimhop...m#_Toc182642955
Aиша беше на седем години, когато се омъжи, на девет години, когато тя отиде да живее с Мохамед, и 18 години , когато той умря. Ибн-I-Majah vol.3 книгата 9 no.1877 p.134

12. – Историкът ibn Ishaq http://www.wikiislam.com/wiki/Qur'an,_..._Scholars:Aisha
Аиша каза: Апостолът загина в обятията ми… Това се дължи на моето невежество и първата младост, че апостол умря в ръцете ми.

13. - Историкът al-Tabari http://www.muslimhop...m#_Toc182642971
Аиша била на 6 (или 7) години, когато била омъжена, а бракът бил консумиран когато тя е била девет години. al-Tabari vol.9 p.129-131

За мен обаче това на колко години е била Айша не е чак толкова от значение. Минало-свършено.
Важно е сега какво се прави.
В една релития дето има претенция да управлява обществото по-важна е практиката, отколкото теорията:

12-годишно момиче иска развод от 80-годишния си съпруг
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=382384

Проблемът е че ислямът не криминализира сключването на брак с малолетни и непълнолетни.

Offline fotakiev

• Forum fan
  Примерът ми си е съвсем на място.Целта ми беше да покажа,че и при християнството бракът с деца е бил разрешен.
И аз разбрах,че това беше целта,но примерът ти издиша.За да не бъда и аз като други от тази тема само високопарен, ще ти обясня защо мисля така....

Никога в църковната история императорът не се е смятал за пример за духовен живот.
Та както ти казах повечето императори са били над църквата и са правели каквото си искат с нея...заради самите императори църквата обикновено е страдала. Примери много мога да ти дам.Те са имали цялата власт, за разлика от  църквата.Християните са се подчинявали на Императора,като на кесар.Както се казва в един стих:” отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу”Или казано иначе,църквата е за душата,а империята(държавата) за материалното.На този принцип е мисленето на християнството и за това няма как примерът ти да показва това което искаш.Мисленето обаче на мюсюлманите е различно,защото Мухаммед и мюсюлманите в последствие се отделят от семейство,село,град или държава и се отделят да живеят заедно със собствени закони.В първата мюсюлманска държава Мухаммед е бил и царя и духовното лице.В последствие тази тенденция се запазва.

Ако погледнем развитието на католическата църква ще видим различно неща.Там има моменти, в който Папата(смятан за безгрешен) е изпълнявал и светската и духовната власт.Точно поради тази причина се стига и до еднолично взетите решения за инквизицията и,кръстоносните походи и много други неща.
За да запълня всички моменти редно е и да спомена ,че е имало и императори признати от църквата за светии.Това е император Константин Велики.Но държа да спомена,че той е станал светия не само защото Бог е  доказал това чрез чудесата с него ,а най-вече защото  е приемал учението на своят учител Иисус.Казвам това,защото Иисус е примерът за поведение и държание на християните,точно както и Мухаммед за мюсюлманите,нали?Следователно,щом Христиос и неговите апостоли,не са се женели за деца и християните не го правят.Щом Мухаммед се е женил за дете и неговите апостоли са го споменали това,значи и мюсюлманите могат да го правят.

Моля за извинение,че леко измествам темата за момент,но ако ще показваме негативните неща от определена религия,поне да го правим честно.
Честно казано тези ти думи много ме притесниха...
От думите ти излиза,че смяташ ,че аз пиша тук в темата за да показвам негативни моменти от исляма, и че смяташ брака с деца за негативна страна от исляма.
Първо,пиша и отворих темата с единствената цел да изчистя това , с които бях обвинен.Обвинен бях в друга тема,че лъжа и фалшифицирам факта ,че Мухаммед е женен за дете.То не беше  „сиктирдосване”,то не беше обвинения в в лъжа.Затова  пък очаквах да се получи тук дискусия и да се разбере истината.Всичко което разбрах и видях се синтезира в сега цитираното от мен ,написано от теб.Излиза,че мюсюлманите си затварят очите за нещата ,които не приемат или не харесват и има теми табу!!!
Неприятно ми е да го констатирам,но от разговорите в темата излиза,че когато има чувствителни моменти от исляма ,който сегашното съвременно общество не приема се игнорират все едно на са истина и всяко споменаване от не мюсюлманин се приема за обида или някаква атака към исляма.Странното тук също е, и че някои неща от исляма се приемат съвсем безусловно, а други с едно око или изобщо не се приемат.

Един приятел често казва :Страхът е голям страх”...
Ако човек е сигурен в нещо ,то няма да отбягва дискусиите и ще обича въпросите.Но ,ако знае,че има някъде нещо негативно,ще трепери от страх да не го намерят и всячески ще го крие и замаскирва.В  тази връзка е момента да ти кажа,че не ме е страх от честна дискусии на каквато и да е тема.
Религията не е като партиите и да си избереш на избори,тази която има най-малко негативи.Естествено това е споделено мое мнение.Ако имаш ти или друг друго мнение ,ще се радвам да сподели.

Въпросният кесар може и да не е бил кой знае колко вярващ,но все пак е бил начело на империя,смятана за пазителка на източноправославното християнство и в този смисъл е достоен пример за подражание.
Тук имаш право!Императорът се е смятал за пазител на християнската империя.Между впрочем и Султана се е смятал за пазител на християните живеещи на неговата територия.Защо е така?Защото християните винаги се молят на Бог за  настоящият си цар,без значение от неговата вяра или характер.В Молитвата се призовава Светият дух и ако наистина Светият дух реши и посети даден цар,то християните се радват и живеят по-добре,ако не,приемат това назидателно и с търпение продължават напред.Но пак ще ти подчертая,че никога царят не се е смятал за пример за подражание.
Споменах Светият дух,защото това е една от природите на Бог според православните.Това е духът,чрез  който са говорили всички пророци.Православните вярват,че при кръщение върху тях слиза Светият дух и така Бог ги подкрепя.Има приемане на Светият Дух и  от царете на Древен Израел имало го е това и след това при  християните,но както при евреите,така и при християните Светият дух е дух и не можеш да го накараш насила да прави нещо, а прави каквото си иска.Затова има много случаи на практически извършени молитви за помазания на православни царе с идеята Светият дух да слезе над тях и ги ръководи,но на практика нищо не се е случвало.Това ,че даден цар е бил миропомазан не е било гаранция за нищо.А това дали даден цар или падар ще стане за пример  в Божественото и духовното и ще стане след това и цар цар е съвсем друг въпрос,който както се опитах да обясня зависи  от Бог.

А относно брака на Пророка с Айша-ами може би тогавашни реалности са го наложили,възможно е да е бил и политически брак.Това не ни задължава да му подражаваме днес.
Добро мислене,но дали правилно според религията?Като цяло по времето на Мухаммед и Айша всичко е тогавашна реалност.Всичко се е случвало тогава и затова не може да важи избирателното мислене, с презумпцията на времената от тогава.С какъв критерии ще приемаме нещата?С критерия на някой тълковател?С критерия на ползата?С критерия на обществото?Да времената се променят и затова някога Бог е изпращал пророк след пророк.Затова и всеки пророк е променял по нещо според  състоянието века и обществата.
Ако аз сега днес кажа,че не приемам примерно 10 неща от думите на Христос или Апостолите,може ли да се каже,че му вярвам?Да ,но не напълно!Ако приемам неговото учение,то означава да му вярвам.Иначе излиза,че не му вярвам и съм лицемерен.Същото би трябвало да е и с мюсюлманите и Мухаммед.Или го приемаш като последен пророк на земята  и смяташ думите му за вечно приложими или не му вярваш.Затова не приемам думите ти ,че дадено нещо е било само за тогава, а друго за днес.

За твое сведение-Саудитска Арабия,която е смятана за люлка на исляма и където бракове с малолетни съществуват,е подписала Конвенцията на ООН за правата на детето.И броят на противниците на такива бракове нараства постоянно.
Какво показва това сведение и твоят пост...
Показва,че  брака с деца се признава и прилага в страна люлка на исляма,но и там има хора , които са против такива бракове.Броя на противниците на такива бракове расте постоянно,даже са се преборили да се подпише Конвенцията на ООН за правата на детето......?!?!?

Аз се обърках..
Водите дискусия как е според исляма или как не искате да е според исляма?

Аз пък мисля,че и Ти и Мутиш не сте прави!Доказвам,че това е част от исляма,а вие с няколко човека просто не искате да приемете това ,защото не искате , а после аз съм бил ...

Offline fotakiev

• Forum fan
Според съвременните изследователи тук става дума за грешно предадени хадиси. Аргументите на тези учени да не приемат твърденията, че Айша е била на 9 години по време на брака й с Пророка са следните:

- Повечето от тези хадиси са предадени от Hisham ibn `Urwah, който преразказва думите на баща си. Един хадис е толкова по-достоверен, колкото повече хора го преразказват.

- Странно е как така никой друг от Медина, където е живял Хишам Ибн Урвах , не е преразказал подобен хадис. В Медина е имало много негови ученици, включително и Малик ибн Анас. Всички хадиси за възрастта на Айша са преразказани от разказвачи от Ирак, където Хишам се преселил след 70-годишна вързаст.

- В Tehzibu'l-tehzib, една от най известните книги за живота и достоверността на разказвачите на хадиси се споменава, че според Якиб Ибн Шайбах, преразказалите думите на Хишам могат да се приемат за достоверни източници, с изключение на тези от Ирак. Споменава се, че дори Малик ибн Анас, е оспорвал преданията на Хишам, чрез разказвачи от Ирак.

- В Mizanu'l-ai`tidal, друга книга с биографии на разказвачи се споменава, че когато остарял Хишам е изпитвал проблеми с паметта.

- Според общоприетите хадиси, Айша е родена около 8 години преди Хиджра. Но според други хадиси в Бухари /Китабул Тафсир/ Айша разказва, че по време на низпославането на сура Ал-Камар /54/, „…аз бях младо момиче” . Добре е документирано , че тази сура е низпослана 9 години преди Хиджра /Преселението/. Според този хадис , Айша не само, че е била вече родена, но и младо момиче /джария/, а не бебе /сибия/ по това време. Очевидно е , това твърдение на самата Айша е в противоречие с твърденията на Хишам ибн Урвах.

- Според много хадиси Айша е придружавала Пророка по време на битките Бадр и Ухуд. Също така е добре документирано, че на тези битки не са приемани младежи под 15 годишна възраст. Фактът , че Айша е присъствала на тези битки, говори, че тя не е била на 9 или 10 години по това време. Трябва да се има предвид, че жените придружавали мъжете по време на битки за да им помагат, а не да им бъдат в тежест.

- Според историците Асма, по-голямата сестра на Айша, е била на 10 години по-възрастна от Айша. Споменава се в Taqri'bu'l-tehzi'b , а също и в Al-bidayah wa'l-nihayah , че Асма е починала на 100 годишна възраст през 73 година от Хиджра. Очевидно, ако Асма е била на 100 година през 73 година по Хиджра, тя би трябвало да е била на 27 или 28 години в момента на Хиджра. Имайки предвид , че Асма е била 9 години по-възрастна от Айша, това означава, че последната би трябвало да бъде на 17-18 години по време на Хиджра. Айша се омъжва за Пророка една година след Хиджра, следователно тя е била между 18-20 години по време на сключване на брака.

- Табари , в своят книга за историята на Исляма, споменава , че Абу Бекр /бащата на Айша/ е имал четири деца, и всичките били родени в предислямския период /джахилия/. Очевидно е , че и Айша е била родена в този период, а това означава, че по време на Хиджра, е била най-малко на 14 години.

- Според историкът Ибн-Хишам, Айша приема исляма малко преди Омар Ибн Хаттаб. Това показва, че Айша приема исляма преди Хиджра. Ако приемем за вярно твърдението, че Айша се омъжва на 7-9 години, това означава, че когато приема исляма, тя все още не е била родена.

Това са някои от контрааргументите на твърдението, че Айша се е омъжила за Пророка, когато е била на 9 години.

http://www.understanding-islam.com/ri/mi-004.htm
Съжалявам,че нямам време да пиша повече но за краткото време което имам ще ти кажа това..
Става страшно и има опасност от хаос,когато започва да ислиза от горе написаното,че хадисите не са истински или лошо запомнени.
Аз цитирах 3 хадиса,ти ми даваш тройно повече ислямски теолози, които доказват ,че хадисите не са верни...ха сега да на кого да се вярва?

Offline fotakiev

• Forum fan
фотакиев целта на занятието ти е ясна за всички дори и за тези които не внимават за смисъла на думите ти , и тя е по всячески начин да компрометираш Исляма и Прророка във форум който се предполага ,че участват преобладаващо мюсюлмани.Питам се какво търсиш във всяка една от темите в които пишеш - кръстоносни походи ли си обявил, конфронтация ли търсиш, или се изживяваш вролята на мисионер. Най лесно е да да критикуваш нещо което не разбираш или разбираш но но не го приемаш. Това и ние можем да го направим по отношениета на вярата ти  - още повече ,че повечето критически материали са създаени от хора принадлежащи към така наречения християнски свят Никой не отрича хадисите които си цитирал ,но ти ги цитираш сляпо и буквално ,така както и разбираш  и Библията.Едва ли си чел Корана в пълния му текст ,за да разбереш политико икономико социалното положение в което са се намирали всички хора в онзи период. Едва ли си толкова вещ за  човешката анатомия ,за да знаеш на каква възраст момичетата стават девойки,едва ли и ветеринарния доктор- твоят сподвижник  е в състояние да ти обясни някои от аспектите на женската психология ,сексулност и анатомия във кризисни времена.
Едва ли си толкова наясно с със Сура 65,ает 4 който цитираш и който визира "развода" и който се отнася за жени които страдат от липса на менструация - аменорея,
а не касае такива от които се очаква за в бъдеще да имат такава. Но за теб е полесно да цитираш източници от интернет и то без да ги посочваш.
В убедеността си за правотата на източното си православие си дотолкова фанатизиран ,че си позволявш  директни просташки обвинения за педофилия и то без да имаш ясна представа за цялостната картина за онова време. От всичките  фанатици какъвто си и ти ,най ме е страх от простите такива какъвто си и ти.
И какво се оказва ,че всъщност фанатизма не е присъщ само за някои мюсюлмани,фанатизма е присъщ и за голяма част от принадлежащите  към източното православие. Дотолкова си фанатизиран във православието си ,че дори не смяташ католиците за християни ,така както и смяташе твоя съратник Пл.П. Вече съм почти на мнение , че православието представлява болест на духа  и  показател за това е изостаналостта на нациите принадлежащи към
него и че във всички Конституциии на страните принадлежащи към православието изрично е записано ,че държавите им са православни. За твое сведение в Конституцията на Турция никъде не е записано че Турция е мюсюлманска държава . Е , тогава.
Макар ,че не съм ревностен мюсюлманин ,за мен твоето поведение във сайта е нагло , критическо в една посока и безочливо за собствените слабостти и за такива като теб може би
 “О, неверници,

Но,това оставям на разума на администраторите ,които според мен с цел повдигане на рейтинга допускат теми  ,които са в противовес на нормалния диалог ,
ненакърняващ която и да е страна  , по какъвто и да е признак ,бил той етнически или верски.Много е важно да се знае, че и Корана и Бибилията казват ,че човек е несъвършен и пълен с кусури ,и ако почнем да изтъкваме само лошите си страни това доникъде няма да доведе.
За това дерзайте в посока на ретроградна критика /за критицит/е ,  и некачествен рейтинг който подкопава вярата в добрите намерения /за администраторите/.

Шабан,много си писал,но  поради времето което липсва ще коментирам само цитата от Корана...
В Корана не се споменава,за болестно състояние или за нещо подобно.Казва се в прав текст ,каквото има да се каже.Ако целият Коран се тълкува като теб..сигурно ще трябва да има милиарди различни тълкувания според всеки вкус.

П.П.Ако не се натрупат много постове ,ще коментирам твоят,защото е изключително интересен ...

Offline isa71

• Forum fan
...ха сега да на кого да се вярва?

Чувал ли си за достоверен хадис ,и за съмнителен хадис?
В чата веднъж сподели пред мен и мутиш че си свещенник,наи ниския ранг.А сега твърдиш че не си.
.....ха сега на кого да вярваме?

Offline tersid

• Adviser
Шабан,много си писал,но  поради времето което липсва ще коментирам само цитата от Корана...
В Корана не се споменава,за болестно състояние или за нещо подобно.Казва се в прав текст ,каквото има да се каже.Ако целият Коран се тълкува като теб..сигурно ще трябва да има милиарди различни тълкувания според всеки вкус.

П.П.Ако не се натрупат много постове ,ще коментирам твоят,защото е изключително интересен ...
Фотакиев ,ти не разбра ли ,че за мен твоите коментари са като гласът на викащия. За това не ме  занимавай  ,за мен ти си пясък , който се мисли за статуя на Исус Христос.Аре ,в кошарата.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
 “О, неверници,

Уважаеми,Терсид!
              Много силни думи казваш необмислени,с които подкопаваш Доверието на нашите съфорумници тък в сайта!
 Ще се обоснова конкретно!
 Преди да се отвори тази тема самия г-н Фотакиев ми писа на лични и за разрешение.
Каза ми така.- Админ ако някой мисли,че отварям темата със цел подигравка за Исляма то изхвърли мен и темата барабар.
 Какво ми остава,освен да трием и цензура което е признак на слабост.
 С мое разрешение темата беше отворена и всеки ден следях постингите внимателно.
В нито един такъв не прозрях замисъл дълбоко за обида към нас и нашата религия.
Да,наистина темата е много болезнена,но написаното е факт и е подплатено с факти!
 В нито един постинг Фотакиев не е имал за цел това.
 Следях дискусиите  внимателно,отговорите на Muti6, na Karaibrahim,na Isa 71... все пак са красноречиви в защита на Исляма.Но нито един от нас не извади факти,постинги,цитати,сура,..всичко от Корана в защита.
 Основно се наблягаше на лични нападки.

Единствено Карайбрахим точно и ясно каза- Да така е,но и в Християнството има безброи такива случаи за брак с малолетни ,и е така.

Пресни примери по света колкото щеш- Онзи в Австрия преди година за брак на баща с дъщеря където с години е изнасилвал,ами тук в САЩ,ами в Холандия Дилмана може да посочи стотици такива..

Ето защо намирам за БЕЗМИСЛЕНО провокациите на тази болезнена тема сега баш преди Рамазана. Заключвам темата с ясното съзнание за доброто на сайта!

На Терсид мога да кажа едно- Админите не заключихме темата за да видим доколко знаем Исляма. И си вземете думите назад,че с тази тема сайта www.pomak.eu трупа дивиденти!

По голяма глупост не съм чувал,тук сме от създаването на сайта,минали сме през какви ли не провокации,освен това имаме и Модератори,които може да запитате.  П.С- Всички постинги са запазени!
На всички участници успех във Форума и сайта.

С уважение- Ръководството на pomak.eu