Author Topic: Брак с деца:Харам или разрешен според исляма?  (Read 12956 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
Хас сиктир. Кой си какъв си незнам но ако тия е Aйше (R.A.) тя е била омъжена на 18 годинa! **

источник:
*Murucu'z zeheb , II. 39
*Ibn Sa'd , et-tabakatu'l - kubra
*Ibn Mende  - Ma'rifetu's -Sahabe
*Ibn Asakir - (Tarihu Dimaşk) Teracimu'n-Nisa 
Виждам,че казаното от мен поражда тази емоция,но се налага и аз да кажа същото...

Наистина има спор за точните години на Айше,но спорът е дали е била на 5-6-7-8-9 или на 10 години ,но никога не и че е на 18 години.
Съвременни теолози тепърва се опитват да оспорват и доказват напредналата възраст на Айше,защото съвременното общество не гледа с добро око на брака с непълнилетни.
Къде обаче е истината?Истината?Изобщо търси ли се тя или всяко удобно тълкование или писание се обявява за такова?

Допреди 150 години никога не е съществъвал спор за годините на Айше.От зората на Исляма се знае, че тя е била дете.Сега дали е била на 5-6-7-8-9-10 години с точност се спори наистина,но все почече с напредване на времето и наши дни.С две думи от самото начало се знае че Айше е била на 6 години!

Всъщност и днес официалната информация за годините  Айше говорят за брак на 6 години.Еко какво имам впредвид:

"През 1976 година Сафиуррахман Мубаракфури приключва „Рахикул махтум” и печели най-голямото признание – първа награда от конкурса, посветен на Житието на пророка Мухаммед и организиран от Световната Ислямска Лига. По молба на ислямски учени той прави съкратения вариант и го назовава „Светли страници от житието на Мухаммед”."

Просто нямам думи за наглостта и невярността на това твърдение.
И аз нямам думи колко се биете в гърдите, че познавате исляма,а не знаете такива неща,които са си съвсем вярни.Ако смяташ,че не са верни прочети преведеното на български най-разпространеното и известно официално житие на Мухаммед и тогава давай квалификации.Ако го нямаш ето ти линк към книгата: http://www.islambg.com/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=17

А ти преподобни 
Мерси че ме повиши на преподобен,но не съм!

Не ви ли омръзна да се правите на велики и да се чудите как да унижите принципите на религия призната от 1.5 милиарда по света. 
Чудя се само не ти ли е неудобно,че това е религията на 1.5 милиарда по света, а ти се обиждаш от вярванията на тези 1.5 милиарда?Защото така излиза...
Както виждаш официалната версия говори,че Айше е била на 6 години. Дажи и линка, който ти дадох по-горе е на известен български сайт.

Offline isa71

• Forum fan
Фотакиев,ти като наи големия интригант и провокатор в тоя саит,защо не видиш къкво правят колегите ти-

,,

Главата на ирландската католическа църква бе принуден да се извини след педофилски скандал
18.03.2010 11:10 2 Добави в списък за четене
Свещеник починал в затвора преди 13 години, докато излежавал 12-годишна присъда за 74 случая на сексуални посегателства над деца
http://europe.actualno.com/news_290015.html

Германците обръщат гръб на католическата църква

Католическата църква в Германия - в тежка криза

Насилието и сексуалните посегателства срещу подопечните момчета тласнаха католическата църква в дълбока криза. На фона на скандалите все повече католици напускат лоното на църквата.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5670458,00.html

Германия, Ирландия, Австрия - страна след страна попадат във въртележката на чудовищни разкрития за унижения, побой и изнасилвания на невръстни католици от страна на защитниците им - свещениците на Ватикана.

Почти всекидневно се разкриват нови и нови случаи на злоупотреби, извършвани от 50-те до средата на 80-те години.

Междувременно на бял свят е изплувала кошмарната истина за ставалото в 23 училища и интернати в Германия, а броят на жертвите надминава 250. Всеки ден във вестниците може да се прочете личната история на пореден бивш католически питомник, който признава за болките и съсипания си живот заради насилие в детството му.

Голяма част от бившите жертви твърдят, че немалко от събратята им по съдба са се самоубили в по-късна възраст. Броя на тези жертви никой не знае, а е и трудно да се установи дали смъртта е била избрана заради преживения кошмар.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=418308

Offline fotakiev

• Forum fan
Фотакиев,ти като наи големия интригант и провокатор в тоя саит,защо не видиш къкво правят колегите ти-
Първо!Не съм интригант или провокатор, а съм май единственият останал осмелил се да дискутира по чувствителни теми!
Второ!Католиците на са ми колеги, защото аз не съм католик, а православен!
Трето!Това ,че някой или няколко "божи" представители са решили да се педофили е тяхна вина или решение,а не вина на църквата!

Offline isa71

• Forum fan
Първо!Не съм интригант или провокатор, а съм май единственият останал осмелил се да дискутира по чувствителни теми!
Второ!Католиците на са ми колеги, защото аз не съм католик, а православен!
Трето!Това ,че някой или няколко "божи" представители са решили да се педофили е тяхна вина или решение,а не вина на църквата!

Първо-винаги търсиш теми които уж между другото гледаш да нападаш мюсюлманите.
Второ-католиците- и те са христиани.
Трето-а примера които дават..........петното върху кого е?

Offline fotakiev

• Forum fan
Първо-винаги търсиш теми които уж между другото гледаш да нападаш мюсюлманите.
Покажи в коя тема съм нападал мюсюлманите,защото иначе  ще излезеш клеветник.
След това държа да ти кажа ,че има теми, които са ми интересни и други не.Трети не искам да пиша..четвърти нямам какво да кажа и т.н. Имам правото да си избирам темите нали?
Нека сега направо изчистим това, като ми отговориш, как сега  например с тази тема нападам мюсюлманите?

Второ-католиците- и те са христиани.
Позволи ми да ти обясня разликата...
Глава на католическата църква е папата, а за глава на православната църква е Иисус Христос.Това е най-основната и по-вижност главна разлика.Следователно не можеш да ми сравняваш католици с православни,защото православните следват примера на Иисус.
Казано иначе... всички божи представители да паднат в някаква човешка слабост няма да е виновен Христос,а самите хора!

Трето-а примера които дават..........петното върху кого е?
Петното е върху нивото на конкретната църква,но не и върху учението!

Offline isa71

• Forum fan
Темата беше нещо за Дамаскин,
забратките са ти трън в очите
а  сектите са ти десерт

Offline muti6

• Adviser
Виждам,че казаното от мен поражда тази емоция,но се налага и аз да кажа същото...

Наистина има спор за точните години на Айше,но спорът е дали е била на 5-6-7-8-9 или на 10 години ,но никога не и че е на 18 години.
Съвременни теолози тепърва се опитват да оспорват и доказват напредналата възраст на Айше,защото съвременното общество не гледа с добро око на брака с непълнилетни.
Къде обаче е истината?Истината?Изобщо търси ли се тя или всяко удобно тълкование или писание се обявява за такова?

Допреди 150 години никога не е съществъвал спор за годините на Айше.От зората на Исляма се знае, че тя е била дете.Сега дали е била на 5-6-7-8-9-10 години с точност се спори наистина,но все почече с напредване на времето и наши дни.С две думи от самото начало се знае че Айше е била на 6 години!

Всъщност и днес официалната информация за годините  Айше говорят за брак на 6 години.Еко какво имам впредвид:

"През 1976 година Сафиуррахман Мубаракфури приключва „Рахикул махтум” и печели най-голямото признание – първа награда от конкурса, посветен на Житието на пророка Мухаммед и организиран от Световната Ислямска Лига. По молба на ислямски учени той прави съкратения вариант и го назовава „Светли страници от житието на Мухаммед”."

И аз нямам думи колко се биете в гърдите, че познавате исляма,а не знаете такива неща,които са си съвсем вярни.Ако смяташ,че не са верни прочети преведеното на български най-разпространеното и известно официално житие на Мухаммед и тогава давай квалификации.Ако го нямаш ето ти линк към книгата: http://www.islambg.com/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=17

Мерси че ме повиши на преподобен,но не съм!

Чудя се само не ти ли е неудобно,че това е религията на 1.5 милиарда по света, а ти се обиждаш от вярванията на тези 1.5 милиарда?Защото така излиза...
Както виждаш официалната версия говори,че Айше е била на 6 години. Дажи и линка, който ти дадох по-горе е на известен български сайт.

Fotakiev,
Внимавай в думите си,защото от думите си ще се оправдаем и от думите си ще се осъдим!!Извини ме ,но казаното от теб звучи доста ограничено.Имам чувството,че страдаш от раздвоение на личността.Всъщност, ти употребяваш ли алкохол?Преосмисли някои неща. Не ни възприемай като врагове на Евангелието ако ще и такива да ти изглеждаме.. Това, че имаме различни мнения не ни прави врагове, забележи. Определено мога да твърдя че имаш проблем с интелектуален демон и ти предлагам : Моли се Бог да ти помогне да си по естествен когато общуваш с другите пък и когато сам си говориш.
Нямам никакво намерение или да влизам в лични нападки с тебе. Смятам обаче, че аргументите ти са подвеждащи,некоректни и провокиращи.Най-добре е всеки да следва учението си и вярата си, независимо, каква е тя. Тогава евентуално може да се появи Любовта към ближния.Ако човек няма Любов в сърцето си, какво от това че знае, че е чел и наизустил разни нещица?И зърното и плявата - все е Бог, но ще трябва да го питаш лично, за да разбереш.
Фанатичният християнин е просто преквалифицирал се и недоразбрал материята езичник.Не бъди такъв!!!И не забравяй,че ще бъдеш питан!!!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
            Длъжен съм да поясня пред нашите съфорумници,че Фотакиев лично поиска разрешение за тази тема.
 Знам,че е много чувствителна за нас,но какво ще спечелим ако изстрием и нея,нали е форум за дискусии.
 В един друг сайт не се допуска регистриране на форумници с цел да не се допуска диалог,а капсулиране на лични амбиции!
Ако сайта  ни www.pomak.eu  иска да затвърди позицията си на сайт международен - Дом за помаците по света сме длъжни да изслушаме и другите различни от нас. Пример- Дилмана ,Силвия,Фотакиев....присъствието  тук е фактор че сме отворени пред света,и не само Дилмана,за нас е чест да покажем уважението което другите трябва да имат към нас-Помаците.
Лично аз НЕ виждам провокации или обиди за Исляма от Фотакиев!
 Не го защитавам, налагал съм му Бан 3 пъти преди това,останал е последния мохикан в сайта.
 Опитайте се да го разберете,човека води смислен диалог подкрепен с линкове,посочва източници...
И ако има или виждате целенасоченост или недобронамереност с цел- ми дайте такива.
 Пак казвам,за мен  Фотакиев е един обикновен наш съфорумник,който от години е тук в сайта.
 Това че е друговерец не значи че е враг на нас.
Именно диалога и уважението от нас към хора вярващи  различни е силата и моста да покажем ние ,че не сме фанатици и да се научим,че всеки има право сам за себе си да се самоопредели,да вярва в себе си.
 За мен лично вярата е нещо свещенно за един човек,за душата му.

Offline Шали

• Advanced member
Mили хора, защо толкова сте изострили тона на дискусията? Много грубо, много. Просто може да споделите според вас разрешен ли е или забранен - все пак опираме до субективни тълкувания на Куран и Сунна.

Цитат на: gece yolcusu в юли 24, 2010, 12:22:35

Просто нямам думи за наглостта и невярността на това твърдение.

Геджи, видя ли колко е противно и нагло някой друг да ти обяснява в какво всъщност вярваш ти. Така и вие мюслимите искате да ни обясните, че всъщност православните почитаме 3 бога, кланяме се на рисунки и т.н. Нагло и досадно си е  ::)
П.С. Къде са всички цитирани постове по темата? Всичко е много рапарчетено и не може да се схване смисъла. Админ, моля те да запазваш цялостта и последователността на постовете!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Mили хора, защо толкова сте изострили тона на дискусията? Много грубо, много. Просто може да споделите според вас разрешен ли е или забранен - все пак опираме до субективни тълкувания на Куран и Сунна.

П.С. Къде са всички цитирани постове по темата? Всичко е много рапарчетено и не може да се схване смисъла. Админ, моля те да запазваш цялостта и последователността на постовете!
   Пепито,нищо не е изстрито!
   Постингите са запазени,,но беше в друга тема." Има ли хора от Долно Осеново" .Явно не си влизала в сайта днес!
Фотакиев ме помоли да се отвори нова тема където той отговори на всички.!
 Не мисля,че една такава чувствителна тема за нас подлежи на съмнение и целенасоченост.

Offline Шали

• Advanced member
Из
   Пепито,нищо не е изстрито!
   Постингите са запазени,,но беше в друга тема." Има ли хора от Долно Осеново" .Явно не си влизала в сайта днес!
Фотакиев ме помоли да се отвори нова тема където той отговори на всички.!
 Не мисля,че една такава чувствителна тема за нас подлежи на съмнение и целенасоченост.

Извинявам се Назми, наистина не разбрах кое от къде започва. Действително имам свободни само минутки да попрочитам.
За темата...защо пък да е обидна. Тема като всякакви религиозни, които успяваме да разглеждаме тук на относително високо ниво, без махленски обиди и без обидени.
Лека вечер и ще проследя развитието ;)

Offline gece yolcusu

• Adviser

Геджи, видя ли колко е противно и нагло някой друг да ти обяснява в какво всъщност вярваш ти. Така и вие мюслимите искате да ни обясните, че всъщност православните почитаме 3 бога, кланяме се на рисунки и т.н. Нагло и досадно си е  ::)

Мислех да не отговарям въобще, но твоя пост ме провокира - не в лошия смисъл, разбира се.
Първо да ти кажа, че в дадения случай, далеч не тълкуваме корана и сунната защото подобни бракове въобще не са според исляма или някъде заповядани и описани.
 Ставаше дума за пост на съфорумничката Силвия. В него тя етикира забрадените малки момичета като сексуален обект, което било причина те да бъдат забраждани. В подтекст, Фотакиев отговаря на поста с думите - " Интересно мнение.... Смятам за нужно да ти кажа, че съпругата Айша на Мухаммед е била на 6 години." Изразих мнение, че и на най-глупавия ще му стане ясно, че ства въпрос за религиозно възпитание и създаване на навици, което разбира се е далеч от асоциацията на която те навяват с техните "тълкувания" - за сексуален тормоз над малки момичета в исляма, което мисля - продължава и със заглавието на тази тема. Запитах Фотакиев, кому е нужно да свързва името на светла личност като Мухаммед /с.а.с./,  който е на първо място сред стотте най-велики личности - с пост в който малки момичета са етикирани като сексуален обект.
 Естествено, че това е опит за хвърляне на негативна светлина върху религия призната от 1.5 млр. по света.  :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Темата е временно затворена.
 Можете да продължите диалога на лични или във Фейсбука!
 Има достатъчно мотиви за това.!
Има  десетки теми сходни такива за Исляма,

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3698.0.html

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Моля ви,да бъдете така толерантни и имате уважение спазвайки правилата на Форума!                         
                      http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,72.0.html   

Offline fotakiev

• Forum fan
@muti6
Fotakiev,
Внимавай в думите си,защото от думите си ще се оправдаем и от думите си ще се осъдим!
Мутиш,какво те накара да мислиш,че не съм внимателен?Всичко е толкова просто и ясно!
Отворих конкретна тема,където казах моите мотиви за брака с деца  в исляма ,а ти вместо да се опиташ да ме убедиш в противното,ако не си съгласен в противното разбира се, започна с лични нападки и да се занимаваш с моята персона.

Ето синтенцията на личните нападки,които по никакъв начин не са по темата:
Имам чувството,че страдаш от раздвоение на личността.
Всъщност, ти употребяваш ли алкохол?
Определено мога да твърдя че имаш проблем с интелектуален демон 

И за капак на всичко невинно казваш това:
Нямам никакво намерение или да влизам в лични нападки с тебе. 

От горното изложено от мен смятам,че не си човек склонен на дискусия.Естествено, че и ти като нямаш аргументи си служиш с високопарни думи и лични обиди.Ще ти отговоря на постинг към мен ,който не е по темата за последно.

Смятам обаче, че аргументите ти са подвеждащи,некоректни и провокиращи.
Тук липсва каквато и да е информация за това,че аргументите ми са подвеждащи,некоректни и провокиращи.
Ако наистина мислиш така ,моля обоснови се конкретно с мнение по зададената тема,
Ще си позволя да те насоча....
Подвеждащ аргумент ли е ,че ислямският свят признава книгата "Светли страници от житието на Мухаммед" за достоверна?
Некоректен аргумент ли е това,че Мухаммед ,примерът за всички мюсюлмани,се жени за дете?
Провокиращо за теб е това,че исляма признава брак с деца или това,че не мюсюлманин го казва?

Най-добре е всеки да следва учението си и вярата си, независимо, каква е тя. Тогава евентуално може да се появи Любовта към ближния.
Прощавай,но звучиш ,като имащ проблеми с любовта към ближния друговерец...,който ЕВЕНТУАЛНО(цитирам те) може и да го заобича...ако....
Такава любов с условия и уговорки не ми я предлагай.
Любовта към ближния или я имаш или не.Няма значение дали е друговерец, еднаковерец, син,снаха, брат, жена, мъж, наркоман, пияница, сестра, съсед, враг....също не смятам,че едни ..верци са с предимство за любов пред други ...верци или неверци!

Ако човек няма Любов в сърцето си, какво от това че знае, че е чел и наизустил разни нещица?   
Съгласен съм с казаното,но не разбирам въпросчето накрая на изречението, към мен ли е или е монолог,...(виж предният ми коментар защо)?

И зърното и плявата - все е Бог, но ще трябва да го питаш лично, за да разбереш.
Дано да го видя!А ти как разбра?

Фанатичният християнин е просто преквалифицирал се и недоразбрал материята езичник.Не бъди такъв!!!

Фанатичен християнин за мен е  сух законник без любов,но за теб явно означава друго.

И не забравяй,че ще бъдеш питан!!!
Мутиш,разбирам намекът ти..
Предполагам изненадващо за теб,но съвестта ми е чиста и съм в мир със себе си!Единствено ми се свива сърцето, като срещна капсуловани сърца...

@gece yolcusu
в дадения случай, далеч не тълкуваме корана и сунната защото подобни бракове въобще не са според исляма или някъде заповядани и описани.
gece yolcusu,поправи ме ако бъркам,но не ли мюсюлманите следват Корана и сунната?
Та,не ли сунната е устното предание за живота на Мухаммед?
Не се ли гледа животът на Мухаммед,като пример за начин на живот за мюсюлманина?
А щом Мухаммед се е оженил за дете, това не е ли според исляма?

на която те навяват с техните "тълкувания" - за сексуален тормоз над малки момичета в исляма, което мисля - продължава и със заглавието на тази тема. 
Заглавието на тази тема е свързан с дискутирането на брака с деца според исляма.Дали е разрешен  според исляма или не.Прочети темата и виж,че не става въпрос за сексуален тормоз.Ако за теб брака с дете го свързваш със сексуален тормоз е съвсем друг въпрос,в евентуална друга тема.

Запитах Фотакиев, кому е нужно да свързва името на светла личност като Мухаммед /с.а.с./,  който е на първо място сред стотте най-велики личности - с пост в който малки момичета са етикирани като сексуален обект.
Не ти отговорих на този въпрос,защото тук темата е друга.
Сега ще си позволя да ти отговоря много кратко..
Ако твоите представи за личността на Мухаммед,който е сред стоте най-известни личности в света, изключва конкретни негови деяния,не обвинявай мен!

Естествено, че това е опит за хвърляне на негативна светлина върху религия призната от 1.5 млр. по света.  :)
Според мен, това е светлина от религията на 1.5 милиарда по света.Ако не е така,ме опровергай.Тоест кажи защо мислиш,че е негативна.