Author Topic: Помаци мюсюлмани с български имена !  (Read 64119 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Мордохай Леви

• Guest
"разумната част от обществеността" просто те хващат и те карат в една хубава сграда с много камери в София, казваш си майчиното мляко, подписваш декларация и от тук насетне си по-нисък от тревата. Така правят в България!

Offline Петя

• Senior member
   Толкова информирани хора относно "опасните"тенденции сред мюсюлманите в този сайд, да се чуди човек дали не е попаднал с сайта на Мусад или ЦРУ.Щом разните Фотковци и Петрунки са толкова навътре в  "подривната" дейност която се извършва направо вместо да ни занимават с глупостите си  и постоянно да им се привиждат таласъми да отидат и да започнат да арестуват.
      Добре че разумната част от обществеността  са болшинство и не се потдават на такива внушения.
Дали са просто внушения или не,това скоро ще се разбере,според мен.
Пък тея таласъми не ги виждам само аз,ами  почти цял Смолян.Като им видиш арабската униформа,като им чуеш  диалекта и ти става ясно,какви са и от къде са.

Offline Hadj

• Adviser
"разумната част от обществеността" просто те хващат и те карат в една хубава сграда с много камери в София, казваш си майчиното мляко, подписваш декларация и от тук насетне си по-нисък от тревата. Така правят в България!
  Не виждам основание  "да ме хващат" и да казвам каквото и да е  а ти ако искаш казвай
 млецицето на майка си!

Offline Dobrev

• Forum fan
Селям отново, понеже доста се цитираше моя пост, къде добронамерено - къде не до там, реших да внеса малко яснота. Не съм казал, нито пък мисля, че името не е важно. Просто мисля, че не то е НАЙ-ВАЖНО. Има съществена разлика. И понеже както е ставало на въпрос в предишни теми и постове тук (в общините Рудозем и Мадан) преобладават хората с арабско-тюркски имена и ви казвам, че лично съм бил свидетел на това как хора с имена на пейгамбери: Ибрахим, Сюлейман и дори Мохаммед правят неща нямащи нищо общо дори с обикновения морал, да не говорим пък за ислямските ценности и норми. А това е много по-лошо от обратния вариант - човек с неарабско име да е в джамията за петкратен намаз (защото тук и такива примери има доста). Трябва да се отбележи (мисля, че беше загатнато и в други постове), че помаците рядко имат "християнски" имена. Имам в предвид имена натоварени с чисто християнска символика като Христо, Петър, Иван и т.н. Неарабските имена на помаците обикновено са имена свързани с цветя и други растения (Калина, Детелина, Виолета, Ясен) или други така да се каже неутрални имена(Веселин,Мирослав и др.). Доколкото съм се консултирал със ислямски учени, никъде в ислямските източници не се споменава, че хората трябва да са с арабски имена или че при приемане на Исляма трябва да сменят името си. Предава се (не съм сигурен, но това май е от т.нар недостоверни хадиси), че веднъж попитали Пратеника (с.а.с.) какви имена да дават на децата си и Той отговорил: "Най-предпочитаните имена от Аллах са Абдуллах и Абдурахман - ако хората ги оправдаят". Абдуллах и Абдурахман т.е. "Раб на Аллах" и "Милост от Аллах" - това са най-предпочитаните от Него имена - с една уговорка, ако хората които ги носят ги оправдаят с действията си. Със същия успех човек може да се казва и Божидар ако се е опитал да оправдае името си и смирено изпълнява Божията религия и е полезен за околните, то той със сигурност ще е от печалившите в Съдния ден, а хора арабски, тюркски и какви ли още не имена ще бъдат от губещите. Нека Всемилостивият напъти всички ни по Правия път и нека ни събере в Градините на Рая.

Eвалла, Hamdiko!
Личи си, че си си от нашия край ... :)
Само хубави люде сме от там!

ПАТРИОТ

• Guest
Мюсюлмани приемат масово християнски имена, било доброволно
Жителите на гоцеделчевските села масово сменят мюсюлманските си имена с християнски. Причина за промяната е, че хората не могат да си намерят работа или децата им имат проблеми в училище. Младите родители пък масово залагат на имена, станали популярни от телевизионните сериали, съобщава "Е-79".

Едно от селата, в което традициите отшумяват, е Долно Дряново. Жителите му масово променят имената си на християнски. Самият кмет на селото Неджип Близнак разказа, че е сменил името на сина си, а сега ще преименува дъщерята си. Повечето хора приемат промяната на името като нещо нормално.

"Ние сме малцинство в България и който иска, който не иска, трябва да се интегрира в България и Европа. Хората не могат да изостанат от модата", каза кметът Неджип Близнак. По думите му, ако учиш или работиш извън селото, е наложително да си с българско име. В Долно Дряново хората вече гледат на брак между мюсюлманин и християнка като нещо нормално, на което не бива да пречи религията. Много от младите семейства залагат на нетрадиционни имена за децата си.

"Основно на мода са вече имената от сериалите. Хасан, Халил и Джемал са вече остарели. Не искат като викнеш на площада "Ей, Хасан", да се обърнат 50 човека", коментира още кметът. Самите деца разказаха, че повечето от съучениците им са с по две имена. "Тя се казва Анелия, но по турски Фатме, с две имена е", разказа малкият Исмаил.

По-възрастните хора от селото обаче са на друго мнение. Според тях името няма значение, важно е човек да е работлив и ще си намери работа. "Оплакват се, че в някои фирми са важни имената. И със старо, и с ново име възпитаният човек си е възпитан. Не е важно как се казваш, а какъв човек си – добър или лош. Ако почиташ религиозните ценности, името ти ще добие друго значение", коментира една от запитаните жени в селото. /БЛИЦ   http://www.blitz.bg/news/article/91615

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Една от най-искрените теми в сайта ни.   Ами в днешно време по Европата,по Америка е пълно с такива случай-помак в душата си,ама с християнско име!?
                                                     ФАКТ! Това да си помак в душата си,но същевременно си с християнско име- Петър,Камен,Роза,Явор,Севдалин....

Въпроси!?

1. Как те приемат християните знаейки си помак с  християнско име по независими причини!

2. Как те приемат помаците сред хората с които си всеки ден но не си Асан например а си с християнско име.!
Оказва ли влияние и лично отношение?
Темата е обширна и е част от живота на нас помаците.Всеки се е сблъсквал с тези ежедневни проблеми..?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Вгледайте се добре в подписа ми. Ще го напиша отново и тук:

Бог не гледа имената, а в сърцето и делата!

Offline Svetla

• Advanced member
Практиката и теорията много се различават. Всички мюсюлмани, с които съм работила бяха приемани безрезервно - Хюсеин, Мехмед, Гюлтен, Марина... Не съм забелязвала разликата. Мисля, че дори двама бяха женени за българки. Като им смениха имената беше неловко и за нас и за тях, но ние си ги наричахме със старите имена, един от тях дори си остави християнското име... Зависи много от средата, в която човек работи, как се утвърждава в нея, уважават ли го.  :)

Offline Hadj

• Adviser
Бог не гледа имената, а в сърцето и делата!

А ето и една скоропоговорка толкова стара колкото  е стара и горната  "мъдрост"
       БЕЗУМОРА И БЕСПИР БАЛКАНДЖИЯ БРЪЩОЛЕВИ

Offline Svetla

• Advanced member
Я да ви питам - помаците заявяват ли открито, че са помаци, постъпвайки на работа, общувайки?

Offline ficinka

• Adviser
Svetla защо да не заявяват, какво лошо има в това , минаха времената в които памаците се страхуваха да кажат какви са ,въпреки че и сега се усеща едно разделение когато кажеш  за съм помак/иня, първо леко се съмняват в способностите ни , налага се да се доказваме много повече , но  в един по късен етап това изчезва.Поне така е в средата в която аз живея.Аз лично с гордост казвам че съм помакиня нищо че името ми е християнско .Според мен не името прави човека, а човек цял живот се бори да си изгради име. ;)

Offline Svetla

• Advanced member
Питам, Фицинка. Досега не ми се е случвало да срещна по този начин помаци.
В крайна сметка важното е всеки да се чувства добре със себе си, другото е алибалистика.

Поздрав Фицинка - С. ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Оти не си гледаш казаните, ами се заяждаш с мене?

• Senior member

За разлика от подписа на Балкаджията,твоята скоропоговорка или каквото е там,Хадж,изобщо не се е получила.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Я да ви питам - помаците заявяват ли открито, че са помаци, постъпвайки на работа, общувайки?

Ти как мислиш?
 Отговарям за себе си:ако ме попитат,помак ли си,отговарям с да.Ако не ме питат,не го заявявам,щото по принцип нямам навика да афиширам лични неща или да  отговарям на въпроси,които не са ми зададени.И не намирам връзка между произхода,етническата принадлежност и работата,която трябва да се върши.

В обикновеното,ежедневно общуване нещата стоят по същия начин-произходът е нещо лично и не го натрапвам на събеседника си.Виж,по друг начин стоят нещата,когато се говори негативно за нас,помаците.Тогава се афиширам без да са ме питали се получава една весела ситуация. ;D