Author Topic: Помаци мюсюлмани с български имена !  (Read 64144 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
  Добре Пепи.но първо ми отговори къде в България познаваш хпистиянин Мухаммед.ако знаеш такъв случай консесоса го имаме.
         Името  в повечето случаи е точно външен белег.Много добре и двамата знаем колко хора с християнски и мюсюлмански имена не познават ценностите на  никоя от религиите.
Аз лично и мюсюлманин Мухаммед не познавам в България, оти тука се ползва еквивалента му Мехмед ;)

Offline Hat

• Moderator
Аз лично и мюсюлманин Мухаммед не познавам в България, оти тука се ползва еквивалента му Мехмед ;)
Това,че не познаваш ти  по никакьв начин незначи,че няма.Лично познавам хора носещи името Мохаммед родени и отраснали тук в Бьлгария.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Селям отново, понеже доста се цитираше моя пост, къде добронамерено - къде не до там, реших да внеса малко яснота. Не съм казал, нито пък мисля, че името не е важно. Просто мисля, че не то е НАЙ-ВАЖНО. Има съществена разлика. И понеже както е ставало на въпрос в предишни теми и постове тук (в общините Рудозем и Мадан) преобладават хората с арабско-тюркски имена и ви казвам, че лично съм бил свидетел на това как хора с имена на пейгамбери: Ибрахим, Сюлейман и дори Мохаммед правят неща нямащи нищо общо дори с обикновения морал, да не говорим пък за ислямските ценности и норми. А това е много по-лошо от обратния вариант - човек с неарабско име да е в джамията за петкратен намаз (защото тук и такива примери има доста). Трябва да се отбележи (мисля, че беше загатнато и в други постове), че помаците рядко имат "християнски" имена. Имам в предвид имена натоварени с чисто християнска символика като Христо, Петър, Иван и т.н. Неарабските имена на помаците обикновено са имена свързани с цветя и други растения (Калина, Детелина, Виолета, Ясен) или други така да се каже неутрални имена(Веселин,Мирослав и др.). Доколкото съм се консултирал със ислямски учени, никъде в ислямските източници не се споменава, че хората трябва да са с арабски имена или че при приемане на Исляма трябва да сменят името си. Предава се (не съм сигурен, но това май е от т.нар недостоверни хадиси), че веднъж попитали Пратеника (с.а.с.) какви имена да дават на децата си и Той отговорил: "Най-предпочитаните имена от Аллах са Абдуллах и Абдурахман - ако хората ги оправдаят". Абдуллах и Абдурахман т.е. "Раб на Аллах" и "Милост от Аллах" - това са най-предпочитаните от Него имена - с една уговорка, ако хората които ги носят ги оправдаят с действията си. Със същия успех човек може да се казва и Божидар ако се е опитал да оправдае името си и смирено изпълнява Божията религия и е полезен за околните, то той със сигурност ще е от печалившите в Съдния ден, а хора арабски, тюркски и какви ли още не имена ще бъдат от губещите. Нека Всемилостивият напъти всички ни по Правия път и нека ни събере в Градините на Рая.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
  Добре Пепи.но първо ми отговори къде в България познаваш хпистиянин Мухаммед.ако знаеш такъв случай консесоса го имаме.
         Името  в повечето случаи е точно външен белег.Много добре и двамата знаем колко хора с християнски и мюсюлмански имена не познават ценностите на  никоя от религиите.
Ako България бе арабска страна,така и името щеше да е характерно за нашата именна система и задължително щеше да има и християнин с името Мохамад. ;)

Всяка едно име привнесено с исляма  или с християнството стават характерни само за общностите,които ги изповядват ставайки част от именната им система.Само етностните имена ще са общи-тъй като са част от културата им,а не от религията им.-пример Малайзия.

Offline Hadj

• Adviser
Ага Слих,не се стреми ти всичко да знаеш,ша та заболи главица.Ахмед също е еквивалентно а да си чувал за Мухаммед-Мустафа?
Ako България бе арабска страна,така и името щеше да е характерно за нашата именна система и задължително щеше да има и християнин с името Мохамад. ;)

Всяка едно име привнесено с исляма  или с християнството стават характерни само за общностите,които ги изповядват ставайки част от именната им система.Само етностните имена ще са общи-тъй като са част от културата им,а не от религията им.-пример Малайзия.
Знам как е  на много места по света.Аз говоря за традициите в България.Пък и със сигурност знам че  в арабските старни 
сред мюсюлманите няма например име Стефан.

Offline muti6

• Adviser
И какво му е смешното кажи да се посмеем.

Човекът си го е казъл не се прави на такъв какъвто не си-а не мисля,че сте араби или тюрки. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

А и мнението ми съвпада напълно с това на Хамидко.
Тълкованието на думите на Мухаммед (с.а.с.) които цитираш,нямат нищо общо с твоите видения.Бъди така добър не прави неистови усилия,това не е за теб.Това имам предвид.Всяко нещо казано от Пейгамбера(с.а.с.) ни(било то ает или хадис), са думи на Аллах и винаги са сведени поради някаква причина и не трябва всеки да ги пречупва(да дава интерпретации, да не говорим до колко е наясно с исляма) според ъгъла на своето виждане.Ако имаш интрес имаше подобна тема ,кой може и как да тълкува Коран и Керим?Намери и прочети и не изпадай в такова положение.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Тълковането на думите на Мухаммед (с.а.с.) които цитираш,нямат нищо общо с твоите видения.Бъди така добър не прави неистови усилия,това не е за теб.Това имам предвид.Всяко нещо казано от Пейгамбера(с.а.с.) ни(било то ает или хадис), са думи на Аллах и винаги са сведени поради някаква причина и не трябва всеки да ги пречупва(да дава интерпретации, да не говорим до колко е наясно с исляма) според ъгъла на своето виждане.Ако имаш интрес имаше подобна тема ,кой може и как да тълкува Коран и Керим?Намери и прочети и не изпадай в такова положение.

Всички слова на пророците са казни за съвсем обикновенни неща,в последствие ние последователите ги усложняваме-затова тълкуването ми е съвсем правилно и не се нуждая от специално обучение за това.
А Господ е във всеки от нас-няма привилигировани,нито привилигирована религия-пред него всички сме равни.
Капитиш  ;)

Offline muti6

• Adviser
Всички слова на пророците са казни за съвсем обикновенни неща,в последствие ние последователите ги усложняваме-затова тълкуването ми е съвсем правилно и не се нуждая от специално обучение за това.
А Господ е във всеки от нас-няма привилигировани,нито привилигирована религия-пред него всички сме равни.
Капитиш  ;)
Като хора сме равни,но като знание не сме.... и с последния си постинг се плъзгаш далеч от темата.Всяка крайност представлява-глезене,така че разфокусирай погледа си.  :o

Той е Този, Който низпосла на теб Книгата. В нея има ясно изложени айети, те са майката на Книгата, и други айети, които са алегорични. А онези, чиито сърца се отклоняват встрани, следват алегоричните айети, стремейки се към смут и желаейки да се доберат до тълкуването им. Ала никой освен Аллах не знае тълкуването им. И устойчивите в знанието казват: “Повярвахме в нея. Всичко е от нашия Повелител.” Но само разумните се поучават!
Адорабле! :D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Селям отново, понеже доста се цитираше моя пост, къде добронамерено - къде не до там, реших да внеса малко яснота. Не съм казал, нито пък мисля, че името не е важно. Просто мисля, че не то е НАЙ-ВАЖНО. Има съществена разлика. И понеже както е ставало на въпрос в предишни теми и постове тук (в общините Рудозем и Мадан) преобладават хората с арабско-тюркски имена и ви казвам, че лично съм бил свидетел на това как хора с имена на пейгамбери: Ибрахим, Сюлейман и дори Мохаммед правят неща нямащи нищо общо дори с обикновения морал, да не говорим пък за ислямските ценности и норми. А това е много по-лошо от обратния вариант - човек с неарабско име да е в джамията за петкратен намаз (защото тук и такива примери има доста). Трябва да се отбележи (мисля, че беше загатнато и в други постове), че помаците рядко имат "християнски" имена. Имам в предвид имена натоварени с чисто християнска символика като Христо, Петър, Иван и т.н. Неарабските имена на помаците обикновено са имена свързани с цветя и други растения (Калина, Детелина, Виолета, Ясен) или други така да се каже неутрални имена(Веселин,Мирослав и др.). Доколкото съм се консултирал със ислямски учени, никъде в ислямските източници не се споменава, че хората трябва да са с арабски имена или че при приемане на Исляма трябва да сменят името си. Предава се (не съм сигурен, но това май е от т.нар недостоверни хадиси), че веднъж попитали Пратеника (с.а.с.) какви имена да дават на децата си и Той отговорил: "Най-предпочитаните имена от Аллах са Абдуллах и Абдурахман - ако хората ги оправдаят". Абдуллах и Абдурахман т.е. "Раб на Аллах" и "Милост от Аллах" - това са най-предпочитаните от Него имена - с една уговорка, ако хората които ги носят ги оправдаят с действията си. Със същия успех човек може да се казва и Божидар ако се е опитал да оправдае името си и смирено изпълнява Божията религия и е полезен за околните, то той със сигурност ще е от печалившите в Съдния ден, а хора арабски, тюркски и какви ли още не имена ще бъдат от губещите. Нека Всемилостивият напъти всички ни по Правия път и нека ни събере в Градините на Рая.
Напълно подкрепям думите на Хамди.

Offline Hadj

• Adviser
Мюсюлмани с християнски имена???? Това е като БЕЛИ НЕГРИ.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Мюсюлмани с християнски имена???? Това е като БЕЛИ НЕГРИ.
БЕЛИ НЕГРИ има- справка Майкъл Джексън ;)

Offline Hadj

• Adviser
БЕЛИ НЕГРИ има- справка Майкъл Джексън ;)
  ДА ама ремонтиран.....каго нашите помаци.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
НЕ не е ремонтиран точно за това- естествен процес- витилиго ;)

Мордохай Леви

• Guest
Добре е по-често на ходжите да им се напомня, че тук не е арабския свят, а е България, Европа. Обичаите са различни и ходжите трябва да се нагодят и към именната система, и към желанията на хората.

Offline Hadj

• Adviser
Добре е по-често на ходжите да им се напомня, че тук не е арабския свят, а е България, Европа. Обичаите са различни и ходжите трябва да се нагодят и към именната система, и към желанията на хората.
  Ти пък с това еврейско име къде тръгна акъл да даваш?