Author Topic: Помаци мюсюлмани с български имена !  (Read 64141 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Нека да погледнем какво ни предлага реалността, другото са само теорий.Наистина няма проблем да си с име различно от мюсюлманско и да изпълняваш религията ислям. Но дали в действителност е така. Нека всеки с такова име си зададе въпроса - достатъчно ли е мюсюлманин та името му накрая да е без значение. Аз не мисля така. Името е една съществена част от живота на човека и по специално, когато става въпрос за религия и то при помаците. Най-голямото доказателство за това беше възродителния процес с насилствената смяна на имената, и ако тези имена бяха без значение, защо тогава бяха сменени. Тази стъпка която беше направена доведе до едно размиване, навяващо младите хора на асоциациата, че както името няма значение, така и религията да няма значение /като нека тук не бъркаме, желанието на всеки за самоопределение/.
 Много са малко хората с имена различни от мюсюлмански, които да се придържат към принципите на исляма - молитви, говеене, облекло и т.н. Тогава за какво говорим.....
Нещата могат да бъдат погледнати и от друг ъгъл. Името освен всичко друго е и традиция.
Всяка нация, етнос или религия се отличава със специфични за тях имена предаващи се през поколенията.
Пратеника САВ е казал, че който се оприличава на другите, той не е от нас.
Накрая, нека всеки сам да направи извода за себе си, и когато слагаме имена на новородените, да не се чудим с какви "интернационални" имена да замаскирваме положението.

Дано осмисляте правилно думите му-ние сме със "славянски" произход не е нужно да се правим на тюрки или араби и да носим техните имена,като си имаме наши много хубави имена,на които знаем и смисълът им.Защо да се оприличаваме с другите.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Гедже, а колко хора в България с мюсюлмански имена се придържат към принципите на исляма? Или пък колкото хора в България с христоянски имена се придържат към принципите на християнството? И от едните и от другите такива са малко. Така че не името прави човека мюсюлманин или християнин, а вътрешния му свят, душата му.

Това, че не се придържаш стриктно към дадена религия, не означава, че трябва да се отнасяш с пренебрежение към всяка подробност /в случая името/. Това по-скоро би довело до атеизъм. Името може да не прави човека, но то е част от неговия външен свят оставил му белега, на носител, на културно религиозна традиция, която, забележи, няма как да не бъде " проектор и реформатор" на неговия вътрешен свят, защото миналото и настоящето формират съзнанието, а от там и духа на всички хора. И колкото и да ти се иска не можеш ги раздели тези неща, те са под общ знаменател.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Селям на всички, може и да греша, но ми се струва чу в заглавието на темата е допусната кардинална грешка. Според мен единствено хората могат да бъдат мюсюлмани или християни, а не имената. Всички знаем, че името Иса, Исус, Иисус, Хесус и Джийзъс всъщност са едно и също име произнасяно от различни народи на различни езици. А иначе, единственото нещо, което е важно е човек да бъде свободен да се казва както сам поиска, а останалите да не го дискриминират по този признак и разбира се всеки човек да се чувства добре с името си. Ако се срамува или сам държи да го наричат по друг начин значи нещо не е наред. А що се отнатся до това има ли и трябва ли да има мюсюлмани с неарабски имена  - питайте в Малайзия (страната в която живеят най-голям брой мюсюлмани - над 200 мисиона). Там една част са с арабски имена, но по-голяма част са с имена характерни за малайската именна система. Ето защо там с едни и същи имена има както мюсюлмани, така и християни, така и хора вярващи в някакава местна езическа религия. Незнам, но все си мисля, че това човек да бъде с неарабско име и да се опитва да спазва Заповедите на Аллах е много по-добре от това човек да се казва Мустафа, Ахмед и т.н и да си пийва ракийка със свинско мезенце. Но както беше казано от преждеизказващите се - всеки сам решава, а единствения и най-справедливия съдник е Аллах.

Мордохай Леви

• Guest
Ми тогава ходжите защо отказват да погребват с "каурски" имена?

Offline muti6

• Adviser

Дано осмисляте правилно думите му-ние сме със "славянски" произход не е нужно да се правим на тюрки или араби и да носим техните имена,като си имаме наши много хубави имена,на които знаем и смисълът им.Защо да се оприличаваме с другите.
Rasate,и тълковател  ли стана.Доста смехотворно тълкуване.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Реших да се включа и в тази тема, но не виждам какво по-различно бих могъл да посоча от мнението на Хамдико, което споделям напълно...   

Offline Kaplan

• Adviser
Ми тогава ходжите защо отказват да погребват с "каурски" имена?

Г-н Мордохай, както има една камара попове, тълкуващи и проповядващи различно, така е и при някои ходжи, за каквито някои споменават. Лично аз не съм чувал от праведен източник, че съществуват такива ходжи, но не изключвам да има такива за каквито говорите. Това е моето мнение...

...Незнам, но все си мисля, че това човек да бъде с неарабско име и да се опитва да спазва Заповедите на Аллах е много по-добре от това човек да се казва Мустафа, Ахмед и т.н и да си пийва ракийка със свинско мезенце. Но както беше казано от преждеизказващите се - всеки сам решава, а единствения и най-справедливия съдник е Аллах.

Това е вече точно и на място. Абсолютно подкрепям мнението на Хамди!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Rasate,и тълковател  ли стана.Доста смехотворно тълкуване.
И какво му е смешното кажи да се посмеем.

Човекът си го е казъл не се прави на такъв какъвто не си-а не мисля,че сте араби или тюрки. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

А и мнението ми съвпада напълно с това на Хамидко.

Offline Hadj

• Adviser
  Въпроса с имената  го коментираме  на мнаго места.Той е толкова объркан Колкото са объркани и помаците.Дава се пример с Малайзия,да но там хората осВен имена свързани с исляма си носят малайски такива.Ще се съглася с ага Салих Балканджийски за българските имена и наиситна един мюсюлманин Явор например става ,ама Николай  при споменаването му те насочва не кам  мюсюлмансата религия.След това за други ширини и народи наистина нещата са по -различни  но при нас  традициите са други.Съгласен съм че името не е от първо значение добре щом е така, защо хора които са носили мюсюлмански имена  не си ги връщат?Задавал сЪм и друг път този въпрос /ГОВОРЯ ЗА БЪЛГАРИЯ /В колко християнски български села  сте срещали християнин Мухаммед?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Хамди и точен, ясен и прав както винаги. Поздравления брат!
Хадж, аз лично за помак Николай, не съм чувал, но знам помак с името Стефан. Неговият син пък се покъсти а със славянско езическо име. Абе общо взето свят като цвят. Хора много и шарени. 

Offline Hadj

• Adviser
 Гатанка:
          /Мюсюлманин  с име на християнски светец-що е то/
                              отговор-Помак

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Гатанката е верна ;)

Offline Шали

• Advanced member
име на християнски светец-що е то                           
Hadj, привет. Ще ми се по този въпрос да стигнем до консенус с теб, а и ти нещичко да научиш от мен :) Преди да бъдат признати за светци, тези хора са имали вече имена, т.е. в онзи момент името си е било просто име. После човекът става светец, заради делата си за православието. Ами онези светци, които се раждат преди Иисус? ;) Човеците се появяват на този свят нерелигиозно определени, но имат име още в първите моменти от живота си. Доста по-късно (не)се осъзнават като принадлежащи към религиозна група, която, не е изключено да се различава от родителската.
Няма християнски имена, има християнски ценности!

П.С. Нека уважаваме избора на другите, дори когато противоречи с нашите разбирания. В някои помашки села, младите си връщат неарабските имена като официални.

Offline gece yolcusu

• Adviser
..............................
 В някои помашки села, младите си връщат неарабските имена като официални.

Какво ли целят - дали се връщат към исляма или искат да се разграничат от него. Вече съвсем се обърках ???. А уж името нямаше значение. После иди и разправяй на Хамдико и компания нерде Ямбол - нерде ..Станбол !!!

Offline Hadj

• Adviser
Hadj, привет. Ще ми се по този въпрос да стигнем до консенус с теб, а и ти нещичко да научиш от мен :) Преди да бъдат признати за светци, тези хора са имали вече имена, т.е. в онзи момент името си е било просто име. После човекът става светец, заради делата си за православието. Ами онези светци, които се раждат преди Иисус? ;) Човеците се появяват на този свят нерелигиозно определени, но имат име още в първите моменти от живота си. Доста по-късно (не)се осъзнават като принадлежащи към религиозна група, която, не е изключено да се различава от родителската.
Няма християнски имена, има християнски ценности!

П.С. Нека уважаваме избора на другите, дори когато противоречи с нашите разбирания. В някои помашки села, младите си връщат неарабските имена като официални.
  Добре Пепи.но първо ми отговори къде в България познаваш хпистиянин Мухаммед.ако знаеш такъв случай консесоса го имаме.
         Името  в повечето случаи е точно външен белег.Много добре и двамата знаем колко хора с християнски и мюсюлмански имена не познават ценностите на  никоя от религиите.