Марияна,
Нека изясним нещо:
Темата ,ако си забелязала е за "Забрадката и покривалото" и каченото от мен има връзка с нея,а ти усилено продължаваш да спамиш.Мисленето,че някой ви натрапва вярата си е погрешно!После би трябвало да си наясно,че болшенството от форумниците са мюсюлмани и имат интерес към Исляма.Колкото до това,че се правя на по- вярващ от Мухаммед (с.а.с.) си в грешка,имам стремеж да се доближа до неговото ниво на вяра.Докато гледаме през призмата на собствените си възприятия, разбирания и дори предразсъдъци, не бихме могли да разберем другите.Не ти се сърдя за това,защото ти не си виновна.Много лесно е да даваме съвети,а всъщност може би ние самите да имаме нужда от тях.Истината винаги има две лица,така че запази си твоята за себе си!!!За много хора забулената жена е символ на исляма,от друга старана е гледана със съжаление,дори презрение.Това се дължи на непознаването, на неразбирането на чуждата култура и религия.
Носенето на хиджаб,забрадка,покривало е повеля на Аллах към нас достигнала ни чрез Свещения Коран и хадисите на Мухаммед (сас),който още е знак на свобода и достойнство (открито изповядване на нашата религия пред Аллах и пред хората )за мюсюлманката.
Тук не става въпрос покривалото или кхимара, за което става дума в Корана. (И където, разбира се, изобщо не съществува думата "забрадка". Нито религиозният канон за т.нар. мюсюлманска забрадка произтича от Корана, от низпосланото чрез пророка Мохамед, този канон е плод на по-късни тълкувания. В Корана никъде не се споменава - и това дори хора като мен го знаят - че нито един косъм от косата на жената не трябва да се вижда, нито, че челото на жената не трябва да се вижда, нито, че ушите й трябва задължително да са покрити. Там в сурата за кхимара се казва например, че жените не трябва да демонстрират излишно украшенията на ушите или пък на краката си - по времето на пророка Мохамед жените явно са носили украшения и по краката си.)
Тук по-скоро става въпрос за даване примери на порядки, които идват от страни, в които Ислямът, символично казано, преживява своето "средновековие".
Тези страни са богати, имат петрол, имат и бол пари да плащат включително на бедни мюсюлмани в България.
(Не казвам нищо ново с това.)
Разбира се аз дори не съм мюсюлманка.
И ти не само, че си, но вероятно си и имам, проповедник.
Затова твоята отговорност към твоята вяра (и не само към нея) е голяма разбира се.
Ако сляпо следваш всички повеи, които идват от страни като Саудитска Арабия примерно или Иран, или Индонезия, по отношение на облеклото на жените (в някои страни жените се преследват даже - нещо, което едва ли пророкът Мохамед би одобрил, преследването на жените от религиозна полиция), не знам дали това ще бъде най-добрият начин да изпълниш високата отговорност на духовник, ако имаш такава. По-скоро ми се струва, че не.
Надявам се искрено, че не си от онези, които биха сметнали, че вярата или убежденията на хората могат да се печелят с пари.
Или пък от онези, които не вярват достатъчно на жените от своята общност, в морала на жените от своята общност. Та затова търси примери от други страни, в които наистина има форми на ислямско "средновековие".
Вярата във Всевишния е нещо много важно разбира се и без нея хората са никъде, но ако човекът нямаше нужда от разум, от способност да разсъждава, сравнява - и да бъде честен в своите разсъждения към себе си и към другите, защото способността да сме честни към себе си към другите е белег за вътрешна чистота - тогава вероятно хората нямаше да имаме тази способност.