Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 173268 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Има,има!!!Скоро ще, да го разбереш!!!Часовникът тик-така!!!
Поздрав!!!

Какъв часовник бе Мутиш? Да не си заложил някъде бомба, ей.
Не ми разваляй впечатлението за "мирния" ислям. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline muti6

• Adviser
Какъв часовник бе Мутиш? Да не си заложил някъде бомба, ей.
Не ми разваляй впечатлението за "мирния" ислям. :)
Това е нормалната реакция на атеиста-сатанист, да му се привиждат ,я бомби,я терористи.

Опасни" признаци на сатанизма или окултизма.

-презрение и насмешки над исляма и  християнството. 
-забележимо нараснала агресивност; депресия; необичайно или твърдо поведение. 
http://f-i-r-e.hit.bg/Main/satanizam.htm
Споко Петре вземи си хапчето,ке ти мине :D

Offline Силвия

• Advanced member

Силвия,нека да изясним нещо!!Ислямът е сериозна религия,за сериозни хора и никога не е проповядвал крайности.Другото всичко е неразбиране.Сами сме си виновни.
"Ислям" на арабски език означава покорност, смирение, покой. Думата "ислам" произлиза от арабския корен "селям". От този корен произлизат и думите: мир, спокойствие, сигурност, чистота, здраве, поздрав, смирение, снизхождение, благополучие.
"Религията при Аллах е Ислямът." Коран [3:19]
За много хора забулената жена е символ на исляма,от друга старана е гледана със съжаление,дори презрение.Това се дължи на непознаването, на неразбирането на чуждата култура и религия.Дефакто тези хора гледат през собствената си призма , предразсъдъци и нежелание за разбиране на инакомислещия.

„О, Пророче, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото (когато излизат). Това е най-подходящото, за да бъдат разпознати и да не ги огорчават. Аллах е опрощаващ и милосърден.” 33:59
Тук вече се говори за жените на вярващите и хиджабът добива подчертано религиозен отенък ,като се разпростира върху всички приели исляма.За мюсюлманите забраната срещу хиджаба е насилие и груба намеса в личното пространство на човека.Много западни държави уж защитават свободата на личността и свободния избор,но аз го наричам лицемерие.Така или иначе въпросът е деликатен и изисква много толерантност и разбиране ,ама де ги тези ........:)

Това, за което аз споменавах, мутиш, бе, че т.нар. религиозен канон за начина, по който да изглежда мюсюлманската забрадка, не произтича пряко от сурите на Корана, а е от по-късни хадиси или тълкувания. По времето на пророка Мохамед не е имало въобще точно забрадки, нито се споменава за такива в Корана, имало е т.нар. покривала – парче плат, които са се слагало върху главата и се е спускало към пазвата. Колкото до предразсъдъците, предразсъдък значи всъщност пред-разсъдък, преди разсъдъка, боравенето с готови отговори или представи т.е. Смяташ ли впрочем, че ако за едни или други мюсюлмани въпросът примерно за това откъде идва канонът за начина на връзване на забрадката, защо той е различен от това, което пише в Корана, въобще не се дискутира даже или страх има някакъв да се дискутира – в подобно недискутиране няма никаква предразсъдъчност?

Християните впрочем, християнските общества в Европа, са минали през достатъчно перипетии и сложна еволюция, преди да се осмелят да не вярват сляпо на всеки духовник, на неговите тълкувания, неговата верска ревност и пр. Преди да се осмелят да виждат, че не всяка догма или допълнително тълкувание ги приближава към божествената искра, към Духа Божи, не всяка догма или тълкувание идва от Бога, в крайна сметка, колкото и деликатна и даже рискова малко да е тук „почвата”. Ако не бяха извървели този еволюционен път, нямаше да има, в края на краищата, нито отделяне на църковната от светската власт, нито т.нар. права на човека и пр., нямаше точно в тази европейска цивилизация, която е и християнска, да се родят тези идеи и обществени практики. Защото те са се родили именно на т.нар. Стар континент, не някъде другаде, и от него са тръгнали да се разпространяват в останалата част от света.

Ислямът също се нуждае днес, според мен, ако ми бъде позволено да кажа (съзнават това или не неговите най-видни или не толкова видни духовни представители в една или друг страна), от някаква по-добра самофлексия.Нуждае се от смелостта на чистия, и верски, и светски просветен разум, който да помага на вярата, да помага на духовното израстване, и то не чрез малко или повече спекулативни конструкции, както е къде по-лесно да се прави, а по съвсем друг начин. Макар че сигурно и такива тенденции има, и такива личности, това, което в немалко страни може да се види, е апогей на догматика, която се опитва да използва вярата като идеология, апогей на догматика, изкривяваща духовността, въпреки че тъкмо за нея иска да се бори. Догматика, която не само не допуска достатъчно честно и просветено мислене за вярата, но се и опитва, подобно на една християнска догматичнот преди векове да доминира, плаши, наранява, наказва и пр. "в името на Бога”.

Offline Svetla

• Advanced member
Тук вече се говори за жените на вярващите и хиджабът добива подчертано религиозен отенък ,като се разпростира върху всички приели исляма.За мюсюлманите забраната срещу хиджаба е насилии груба намеса в личното пространство на човека.Много западни държави уж защитават свободата на личността и свободния избор,но аз го наричам лицемерие.Така или иначе е въпросът е деликатен и изисква много толерантност и разбиране ,ама де ги тези ........:)

Извинявай, Мутиш, ама аз съм виждала по улиците жени с хиджаб - като призраци са, направо е страшно, именно защото културата е различна в Европа... Да си ходят с хиджаб в мюсюлманските страни, в къщи, в джамията, на техни събирания, там е ежедневие, а не да се разхождат по улиците и на обществени места, и да налагат косвено своето виждане в другите страни.

Защо трябва да се набиват на очи и да правят подобни демонстрации в Европа и Австралия?  Те не трябва ли да се съобразяват със страните, които са ги приели, да спазват законите, според тебе?
И вярата в Аллах само в дрехите и външните белези ли "се съдържа".
А тия принцеси от арабските страни, които ходят да "се обличат" в големите модни къщи,  мога да те убедя, че не се разхождат с хиджаб, даже не слагат и забрадки, а минижупи, и така се снимат в лъскавите илюстровани  списания ...
Да не ти разправям пък в Тунис как набързо "туристките и туристите" от Либия и Алжир се разсъбличат до басейните на хотелите в Хамамет, за да се пекат и плуват, в Мароко е същата работа...  8)

Offline tersid

• Adviser
 На вас май,само призраци ви се привиждат ,но накрая маймай ще излезе ,че призраците са в развинтеното ви  въображение.Има една много хубава българска поговорка  ,която указва да не се съди за хората по дрехите ,ама то сте толкова и българи ,като че ли.

Offline Силвия

• Advanced member

Когато забраните са прекомерни, обикновено имат обратен ефект.

Те не водят след себе си до един наистина свободен избор да следваш пътя, който си избрал или избрала, път, в който не светската суета е важната. Могат да доведат  всъщност до обратното, както и става в немалко случаи.

Offline Svetla

• Advanced member
На вас май,само призраци ви се привиждат ,но накрая маймай ще излезе ,че призраците са в развинтеното ви  въображение.Има една много хубава българска поговорка  ,която указва да не се съди за хората по дрехите ,ама то сте толкова и българи ,като че ли.
Точно така е - не бива да се гледа само облеклото, а и съдържанието - явно не си разбрал това, което съм написала. Същото твърди и Тарик Рамадан, който смята, че ислямът трябва да се реформира.
Аз също нося шапки, шалове и прочие аксесоари по лични причини и ми се е налагало да нося шал покриващ лицето ми точно за да се предпазвам от слънцето или студа, така че не ми пречат забрадките, разбирам също, че е някакъв символ за мюсюлманките, ама хората не искат да виждат забрадки и бурки в учрежденията, където са държавни служители, в детските ясли, училищата....не искат да гледат "движещи се призраци по улиците", защото имат друго възпитание и култура. Не виждам нищо странно в това.

Offline Шали

• Advanced member
Когато забраните са прекомерни, обикновено имат обратен ефект.
...
Когато припознаеш дадени рел. ценности и морал за свои, то си съвсем наясно и със забраните в съответната религия и приемаш съответстващата им логика. Как може това да има обратен ефект, след като липсва момента на изненадата :)
Благодаря Ти, Господи!

Offline Силвия

• Advanced member

Когато припознаеш дадени рел. ценности и морал за свои, то си съвсем наясно и със забраните в съответната религия и приемаш съответстващата им логика. Как може това да има обратен ефект, след като липсва момента на изненадата :)

Има голяма разлика между наистина свободния избор да признаеш определени ценности за свои и това да живееш в някое общество или страна, където примерно те гони религиозна полиция ако не си жена, която е опакована отгоре-додолу по определен маниер. Това първо.

И второ, самото опаковане отгоре-додолу, което се смята за задължително в някои страни, е вид изкривяване на вярата, вид религиозно невежество. Защото как може през VІ-VІІ век най-важният пророк за исляма, а именно пророкът Мохамед (в едно, при това, съвсем друго време, което също има някакво значение, поради различния начин на обличане и различния бит) да не твърди в най-важната книга за исляма, че е задължително жените да ходят опаковани отгоре-додолу, а някакви хора, някакви духовни лидери, имащи и светска власт, да вменяват на всички жени в съответната страна да ходят по този начин? И да търпят санкции всички тези жени, ако си позволят да излязат на улицата не точно така, както властта иска?

И когато мюсюлманите, впрочем, говорят за права на човека, наистина не бива да забравят, че истинско право на избор може да има само свободния духом, когото никой духовник, никой управник или чиновник няма право да наказва за това какво е решил да избере. Никой човек, бил той духовник или не, няма право да наказва, впрочем, друг човек „в името Божие”, да иззема властта на Всевишния една ли не, който единствен има право да съди и да наказва. Няма искрена, няма истинска вяра там, където има насилие, още повече държавно узаконено насилие. И няма истински път към Бога там, където вярата използва разума само спекулативно, за да бетонира едни или други неточности или предразсъдъци; и където човешкото изкушение да имаш власт над други хора използва вярата за основание за тази власт да избира вместо другите и даже ги наказва. Как точно да се обличат, как точно да си покрият главата включително (влагайки в това по-различна версия, отколкото е дадена като напътствие от най-важния пророк на съответната вяра). Да не говорим за това да ги задължава да ходят целите опаковани само с едно мрежесто прозорче пред очите, което, простете, че ще го кажа, дълбоко се съмнявам, че и на самия Бог е драго.

Offline muti6

• Adviser

Това, за което аз споменавах, мутиш, бе, че т.нар. религиозен канон за начина, по който да изглежда мюсюлманската забрадка, не произтича пряко от сурите на Корана, а е от по-късни хадиси или тълкувания. По времето на пророка Мохамед не е имало въобще точно забрадки, нито се споменава за такива в Корана, имало е т.нар. покривала – парче плат, които са се слагало върху главата и се е спускало към пазвата. Колкото до предразсъдъците, предразсъдък значи всъщност пред-разсъдък, преди разсъдъка, боравенето с готови отговори или представи т.е. Смяташ ли впрочем, че ако за едни или други мюсюлмани въпросът примерно за това откъде идва канонът за начина на връзване на забрадката, защо той е различен от това, което пише в Корана, въобще не се дискутира даже или страх има някакъв да се дискутира – в подобно недискутиране няма никаква предразсъдъчност?

Християните впрочем, християнските общества в Европа, са минали през достатъчно перипетии и сложна еволюция, преди да се осмелят да не вярват сляпо на всеки духовник, на неговите тълкувания, неговата верска ревност и пр. Преди да се осмелят да виждат, че не всяка догма или допълнително тълкувание ги приближава към божествената искра, към Духа Божи, не всяка догма или тълкувание идва от Бога, в крайна сметка, колкото и деликатна и даже рискова малко да е тук „почвата”. Ако не бяха извървели този еволюционен път, нямаше да има, в края на краищата, нито отделяне на църковната от светската власт, нито т.нар. права на човека и пр., нямаше точно в тази европейска цивилизация, която е и християнска, да се родят тези идеи и обществени практики. Защото те са се родили именно на т.нар. Стар континент, не някъде другаде, и от него са тръгнали да се разпространяват в останалата част от света.

Ислямът също се нуждае днес, според мен, ако ми бъде позволено да кажа (съзнават това или не неговите най-видни или не толкова видни духовни представители в една или друг страна), от някаква по-добра самофлексия.Нуждае се от смелостта на чистия, и верски, и светски просветен разум, който да помага на вярата, да помага на духовното израстване, и то не чрез малко или повече спекулативни конструкции, както е къде по-лесно да се прави, а по съвсем друг начин. Макар че сигурно и такива тенденции има, и такива личности, това, което в немалко страни може да се види, е апогей на догматика, която се опитва да използва вярата като идеология, апогей на догматика, изкривяваща духовността, въпреки че тъкмо за нея иска да се бори. Догматика, която не само не допуска достатъчно честно и просветено мислене за вярата, но се и опитва, подобно на една християнска догматичнот преди векове да доминира, плаши, наранява, наказва и пр. "в името на Бога”.

Тук е разковничето силвия,наистина в Корана не се споменава,като дума въпросната "забрадка",но това е въпрос на тълкование,което не се и надявам да разберете поради ред причини.Това твое тълковане за " спускането на покривалото  върху пазвата" ,малко ме разсмива. В арабския език „химар” означава покривало, но не такова, което покрива каквото и да е. Покривката за маса не може да се нарече химар. Химарът е специално покривало за главата на жената. И в айета се споменава именно то. В епохата на невежеството арабските жени си слагали забрадки като слугините. Ушите, част от косите, шията, а може би и раменете им се виждали. Поради тази причина Аллах повелява покривалото на жената да бъде спуснато над пазвата.

„И кажи на вярващите жени да не показват украшенията, освен видното от тях.”
(ен-Нур, 24: 31)
„Тесеттур” е арабска дума и означава „покриване”. Например думата „сетр-и аврет” (покриване на забранените части) е позната на всеки. Когато изброяваме фарзовете на намаза, казваме „сетр-и аврет”. „Сетр” е покриване, а „аврет” – забранена част, а също уважение, почит, онова, което трябва да се опази в целомъдрие.
Въпрос:Ти с йога ли се занимаваш?

Извинявай, Мутиш, ама аз съм виждала по улиците жени с хиджаб - като призраци са, направо е страшно, именно защото културата е различна в Европа... Да си ходят с хиджаб в мюсюлманските страни, в къщи, в джамията, на техни събирания, там е ежедневие, а не да се разхождат по улиците и на обществени места, и да налагат косвено своето виждане в другите страни.

Защо трябва да се набиват на очи и да правят подобни демонстрации в Европа и Австралия?  Те не трябва ли да се съобразяват със страните, които са ги приели, да спазват законите, според тебе?
И вярата в Аллах само в дрехите и външните белези ли "се съдържа".
А тия принцеси от арабските страни, които ходят да "се обличат" в големите модни къщи,  мога да те убедя, че не се разхождат с хиджаб, даже не слагат и забрадки, а минижупи, и така се снимат в лъскавите илюстровани  списания ...
Да не ти разправям пък в Тунис как набързо "туристките и туристите" от Либия и Алжир се разсъбличат до басейните на хотелите в Хамамет, за да се пекат и плуват, в Мароко е същата работа...  8)

Светла,света е общ дом и никой не трябва да казва на дргия кой,къде и как да ходи и да се облича.И аз се извинявам ,но мисленето ти е доста назадничаво, меко казано.
Илямското облекло е принцип и задължение в ислямската религия и никак не е само символика.Въпреки,че жените са различни,те трябва да бъдат приемани с разбиране по толернатно, поради простата причина,че живееем в една държава,Европейски съюз и където и да било по земята.На някой това може да му хареса, а на друг – не, но не това е важно. Важно е одобрението и задоволството на Аллах (дж.дж.).

Offline Силвия

• Advanced member

Тук е разковничето силвия,наистина в Корана не се споменава,като дума въпросната "забрадка",но това е въпрос на тълкование,което не се и надявам да разберете поради ред причини.Това твое тълковане за " спускането на покривалото  върху пазвата" ,малко ме разсмива. В арабския език „химар” означава покривало, но не такова, което покрива каквото и да е. Покривката за маса не може да се нарече химар. Химарът е специално покривало за главата на жената. И в айета се споменава именно то. В епохата на невежеството арабските жени си слагали забрадки като слугините. Ушите, част от косите, шията, а може би и раменете им се виждали. Поради тази причина Аллах повелява покривалото на жената да бъде спуснато над пазвата.

„И кажи на вярващите жени да не показват украшенията, освен видното от тях.”
(ен-Нур, 24: 31)
„Тесеттур” е арабска дума и означава „покриване”. Например думата „сетр-и аврет” (покриване на забранените части) е позната на всеки. Когато изброяваме фарзовете на намаза, казваме „сетр-и аврет”. „Сетр” е покриване, а „аврет” – забранена част, а също уважение, почит, онова, което трябва да се опази в целомъдрие.
Въпрос:Ти с йога ли се занимаваш?Светла,света е общ дом и никой не трябва да казва на дргия кой,къде и как да ходи и да се облича.И аз се извинявам ,но мисленето ти е доста назадничаво, меко казано.
Илямското облекло е принцип и задължение в ислямската религия и никак не е само символика.Въпреки,че жените са различни,те трябва да бъдат приемани с разбиране по толернатно, поради простата причина,че живееем в една държава,Европейски съюз и където и да било по земята.На някой това може да му хареса, а на друг – не, но не това е важно. Важно е одобрението и задоволството на Аллах (дж.дж.).

Ако въпросът за йогизма е бил насочен към мен -
не, не се занимавам с йога.

Колкото до кхимара, и през ум не ми е минавало да си го представя като покривка за маса. (Покривка и покривало поне в моето съзнание, ако това има някакво значение, въобще не са една и съща дума или понятие.)

Колкото до забравените части или т.нар. аврет, кои точно са те и къде са описани. В самия Коран или в по-късни хадиси, тълкувания и пр.? (И ако не са били описани в Корана, а в по-късни тълкувания, защо по-късните тълкувания са меродавни?)

И още нещо, свързано със следния абзац от последния ти постинг.

„В епохата на невежеството арабските жени си слагали забрадки като слугините. Ушите, част от косите, шията, а може би и раменете им се виждали. Поради тази причина Аллах повелява покривалото на жената да бъде спуснато над пазвата”.

Така, както си го написал и извел, в този абзац не се прави никаква разлика между коси, шия, а може и част от рамене; и пазва. Понеже в първото изречение се казва, че част от косите, шията и пр. са се виждали преди низпославането на Корана, доколкото разбирам, в т.нар. епоха на невежество, а след това идва повелението покривалото да бъде спускано върху пазвата - не върху последния косъм от косите, ушите, шията и пр.

Казва ли някъде, където и да било, пророкът Мохамед нещо за косите, челото, ушите, шията на жените, че никаква част от тях не трябва да се вижда? Споменават ли се думите коси, шия, уши в Корана? Споменава ли се и думата „забрадка” в Корана?

Впрочем, въобще нямаше да се ровя толкова в тези неща, ако въпросът за това, че религиозният канон за начина на връзване на забрадките, пък и самите те като форма и като наименование, остава в полето на това, че този канон не идва точно от текстовете на Корана. Както добре знаете, пророкът Мохамед и за накити споменава даже, за това жените да не тропат много с крака, да не си показват всички накити и украшения и по краката. Т.е. и накитите са споменати и какво да се прави или да не прави с тях, а за ушите, челото, шията и пр. не се споменава. А ако пък пророкът Мохамед е споменал някъде тези части от тялото, ако е казал, че нито косъм не трябва да се вижда, нито част от ухо, нито част от чело, нищо подобно, просто ми цитирай съответен пасаж от Корана, където се споменават подобни напътствия.

Що се отнася до това, как е повелил Всевишният, как точно да бъде и  как не, аз не знам как е повелил Аллах и Бог по въпроса с челото, шията и пр., пък и далеч не само за това. Но не била да се забравя все пак,  че много малко са хората, живели на земята, на които Той е говорил пряко. Тези най-важни пророци или достатъчно свети, избрани хора, са единици. При това са живели, така или иначе, в едни доста отдалечени от днешните времена. А имало след тях толкова много духовници, теолози, тълкуватели, от разни поколения, в различни вери, страни и времена, които са казвали или писали, че Господ е повелил еди какво си. Дали обаче Всевишният е говорил пряко и на тях, как мислите? Дали са били те достатъчно важни, както примерно Мохамед или Мойсей или Христос? Без въобще да съм онези, които си мислят, че знаят отговорите, всички отговори (не, разбира се); и давайки си сметка, колко сложи и деликатни са нещата в тази област (сложни именно, не прости) - всичко онова, което си позволявам да мисля и да кажа е, че вярващите хора трябва да могат да си задават и подобни въпроси.

Offline muti6

• Adviser
Силвия,видимо е че не четеш всичко ,което пиша,а явно по диагонал .Не харесвам преднамереното ти четене и тълкуване на Корана,ако обичаш не  създавай зорлем дебат.Просто хората тук не са ахмаци и нема са получи.Не може да се говори за диалог,когато няма разбиране.
Всичко в исляма се базира на две неща:
1.Искереност към твореца
2.Милост към неговото творчество

Няма грях за жените ( да се показват без покривало) пред бащите им, синовете им, братята им, синовете на братята им, синовете на сестрите им, пред жените (вярващи) и пред владените от техните десници. О, жени бойте се от Аллах! Аллах на всяко нещо е свидетел.” 33:55
„А престарелите жени, които вече не се надяват на брак, не е грях да свалят връхното си наметало, без да показват украшения. Но да се въздържат е по-доброто за тях. Аллах е всечуващ и всезнаещ.” 24:60
Коранът съобщава, че хиджаба е предписан за жените за да бъдат разпознати като сдържани жени, а това би предотвратило опити за блудство с тях.Арбаската дума табаррудж („украшения“) се използва тогава, когато жената излага своята красота и украшения с цел да съблазни чуждите мъже. Да изложиш себе си на показ се счита за един от тежките грехове и т.н.Има още много примери с аяти и хадиси.

Offline Силвия

• Advanced member

Силвия,видимо е че не четеш всичко ,което пиша,а явно по диагонал .Не харесвам преднамереното ти четене и тълкуване на Корана,ако обичаш не  създавай зорлем дебат.Просто хората тук не са ахмаци и нема са получи.Не може да се говори за диалог,когато няма разбиране.
Всичко в исляма се базира на две неща:
1.Искереност към твореца
2.Милост към неговото творчество

Няма грях за жените ( да се показват без покривало) пред бащите им, синовете им, братята им, синовете на братята им, синовете на сестрите им, пред жените (вярващи) и пред владените от техните десници. О, жени бойте се от Аллах! Аллах на всяко нещо е свидетел.” 33:55
„А престарелите жени, които вече не се надяват на брак, не е грях да свалят връхното си наметало, без да показват украшения. Но да се въздържат е по-доброто за тях. Аллах е всечуващ и всезнаещ.” 24:60
Коранът съобщава, че хиджаба е предписан за жените за да бъдат разпознати като сдържани жени, а това би предотвратило опити за блудство с тях.Арбаската дума табаррудж („украшения“) се използва тогава, когато жената излага своята красота и украшения с цел да съблазни чуждите мъже. Да изложиш себе си на показ се счита за един от тежките грехове и т.н.Има още много примери с аяти и хадиси.

Не знам защо споменаваш в случая за искреността към Твореца и милостта към неговото творение (не творчество, творение, но както и да е). Дали пък не смяташ, че не споделям тези сами по себе си много верни и красиви определения? В каква връзка го правиш това споменаване, след като не за тези неща е ставало дума досега, от една страна? А от друга, не отговаряш на въпросите, които ти зададох.

Като например тези:

Колкото до забравените части или т.нар. аврет, кои точно са те и къде са описани. В самия Коран или в по-късни хадиси, тълкувания и пр.? (И ако не са били описани в Корана, а в по-късни тълкувания, защо по-късните тълкувания са меродавни?)

[…]

Казва ли някъде, където и да било, пророкът Мохамед нещо за косите, челото, ушите, шията на жените, че никаква част от тях не трябва да се вижда? Споменават ли се думите коси, шия, уши в Корана? Споменава ли се и думата „забрадка” в Корана?

[…]

…много малко са хората, живели на земята, на които Той е говорил пряко. Тези най-важни пророци или достатъчно свети, избрани хора, са единици. При това са живели, така или иначе, в едни доста отдалечени от днешните времена. А имало след тях толкова много духовници, теолози, тълкуватели, от разни поколения, в различни вери, страни и времена, които са казвали или писали, че Господ е повелил еди какво си. Дали обаче Всевишният е говорил пряко и на тях, как мислите? Дали са били те достатъчно важни, както примерно Мохамед или Мойсей или Христос?

Написал си, че не може да има диалог, когато няма разбиране. Да, така е по принцип. Но и това, което си написал допълнително, а именно, че според Корана жените могат да показват без покривало пред своите близки – съпрузи, братя, бащи и пр., също е добре известно. То не е било предмет на спор. За него не съм питала, нито има защо да питам.  (Колкото до това, което си добавил, че: „Арбаската дума табаррудж („украшения“) се използва тогава, когато жената излага своята красота и украшения с цел да съблазни чуждите мъже”, как то може да се съотнесе към написаното в Корана: „И кажи на вярващите жени да не показват украшенията, освен видното от тях.” (ен-Нур, 24: 31)?  Ако думата „украшения” се разбира винаги в този по-широк контекст, как може да се разбира израза „освен видното от тях”? Този израз не може да се разбира във всеки случай в контекста на споменатия цитат от Корана като част от човешкото тяло, която и да било част.)

Написал си, впрочем, нищо не ти е попречило да напишеш и, че аз съм тази, която четяла по диагонал.

Не, не съм те прочела по диагонал. Но ако искаш да разбера нещо ново от теб; или ако искаш да разбереш какво точно съм се питала аз самата и какви са нещата, които съм се опитала да кажа; не бързай толкова да прибавяш нови неща, които не са отговори на преди това зададени въпроси. И себе си питай повече, ако би искал. Може би ако го направиш, това, което отговориш, би било ценно и за мен.

Това, което мога да ти кажа последно засега е, че има според мен едно достатъчно важно нещо, което вярващите хора от много поколения и от не едно вероизповедание са забравяли или забравят. И то е, когато някой им каже или някъде прочетат, че Аллах или Господ е повелил еди какво си, да питат или да се питат кой къде е казал, че Всевишният еди какво си е казал. Защото много говорители Божии, така да се каже, е имало и има, и немалко от тях са „изземвали” ролята на Твореца, бидейки само негови копия. Не автори на началото и края на вселената, не създатели и най-добри познавали на законите, по които са били сътворени видимия и невидимите светове, не създатели на чийто и да било живот, и не точно Божии пророци (дори някои от сами себе да са смятали или да смятат за такива; това, че са се смятали, не значи, че са). Защото човешката природа не подминава и духовниците, тълкувателите и пр. И не винаги всички тези духовници и тълкуватели от различни поколения, времена, култури, вери и пр. са съзнавали, че това, което тълкуват, може да е малко или повече ограничено и ограничаващо, поради собствената им човешка слабост и ограниченост.

Offline muti6

• Adviser
Мой цитат в предишен постинг:"Тук е разковничето силвия,наистина в Корана не се споменава,като дума въпросната "забрадка",но това е въпрос на тълкование,което не се и надявам да разберете поради ред причини".
Задаваш въпрос на който съм отговорил и т.н, за това ти казах ,че не ме четеш.
Покривалото е поведение, начин на мислене и начин да се приемеш такъв какъвто си, то повелява ислямски начин на живот, то е виждане, което изисква определено поведение , също е  и голяма отговорност в едно немюсюлманско общество като нашето.

„О, пророче, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото.”

Силвия, ако искаш така го приеми носенето на покривало не е задължение, произтичащо от заповед, а е израз на искрена вяра.
Ислямът Силвия, е море(необхватно пространство)от знания,което не е от възможностите на хората.Умишлено не отговарям на зададените ти въпроси,защото се страхувам от неточни отговори и не искам да се ангажирам с празнословия. За да ти бъде отговорено се изисква време,с което не разполагам в момента.А и се чудя какъв е интереса ти,от любознателност към познанието или от инат.
Ислямът не е определил начин на обличане, но за сметка на това е установил принципи, норми и правила на обличане. При тяхното съблюдаване могат да се използват всякакъв вид облекла.

1. Облеклото трябва да покрива забранените части.
2. То не трябва да бъде тясно, т.е. не трябва да очертава линиите на тялото.
3. Дрехата не бива да е прозрачна.
4. Не трябва да символизира друга религия.
 В един от хадисите си Пейгамберът (с.а.с.) казва: „Ще дойдат такива времена, че жените ще са облечени, но в същото време ще са голи”. В момента се случва точно това и този начин на обличане се възприема трудно.
 В крайна сметка „мюслюманин” значи „покорен и предан човек”,вършещ всичко( заради и единствено) за спечелване задоволството на Аллах.

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Това от което се нуждая е това което имам