Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 173250 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
Благодаря Ти, Господи!

Offline muti6

• Adviser
Една много интересна история

БИКИНИ ИЛИ БУРКА

Криста Бремер и 10-годишната й дъщеря Алия...

Преди девет години танцувах с новородената си дъщеря из хола на дома ми в Северна Каролина на музиката на "Free to Be...You and Me", детската класика от 70-те години, чийто текст за толерантността и равенството на половете бях запомнила като момиче, израсло в Калифорния.

Моят роден в Либия съпруг Исмаил седеше с нея с часове на нашата покрита веранда, поклащайки се на скърцащ метален люлеещ се стол и пеейки стари арабски народни песни - и я отведе при мюсюлмански шейх, който изпя в тънкото й кадифено ухо молитва за дълъг живот.

Тя имаше очи с цвят на кафе и пищни черни мигли като баща си, а млечнокафявата й кожа бързо потъмняваше под лятното слънце. Нарекохме я Алия, което означава "възвишена" на арабски - и се разбрахме, че ще я отгледаме така, че тя да избере с какво ще се идентифицира най-много - от нашите крайно различни обичаи.

Американски или...

Вътре в себе си се чувствах доволна заради това споразумение - уверена, че тя ще предпочете моя удобен американски начин на живот пред неговото скромно мюсюлманско възпитание. Родителите на Исмаил живеят в държавна каменна къща по извит непавиран път край Триполи.

Стените й са голи, с изключение на пасажи от Корана, гравирани върху дърво, а подовете й са празни, с изключение на тънки възглавници, които служат и като легла нощем.

Родителите ми живеят в просторен дом в Санта Фе с гараж за три коли, стотици канали на телевизора с плосък екран, органична храна в хладилника и цял килер с играчки за внуците им.

Представях си, че Алия ще възприеме шопинг пътуванията до Whole Foods и купчината подаръци под коледното дърво, като същевременно ще се наслаждава на мелодичния звук на арабския език, пропитата с мед баклава, която Исмаил прави - и сложните татуировки с къна, които леля й нарисува на краката й, когато посетихме Либия.

Никога не съм си представяла, че тя ще се запали по покривалото за глава, носено от мюсюлманските момичета като израз на скромност.

Тя се запали по покривалото за глава

Миналото лято празнувахме края на Рамадан с нашата мюсюлманска общност на фестивал на паркинга зад нашата местна джамия. Децата подскачаха в надуваеми къщи, докато родителите им седяха в съседство под пластмасова палатка, гонейки мухите от чиниите с пиле с къри, златист ориз и баклава.

Алия и аз се разхождахме край редовете с продавачи, предлагащи килимчета за молитва, татуировки с къна и мюсюлмански дрехи. Когато стигнахме до маса, на която бяха изложени покривала за глава, Алия се обърна към мен и ме помоли: "Моля те, мамо, може ли да си взема едно?"

Тя се разрови сред елегантно сгънатите купчини от шалове за глава, докато продавачката - афроамериканка, увита в черно було, й се усмихваше. Наскоро бях видяла Алия да хвърля погледи на възхищение към мюсюлманските момичета на нейната възраст.

Аз тихо ги съжалявах, покрити с дълги до пода поли и дълги ръкави и в най-горещите летни дни, тъй като най-добрите ми спомени от детството бяха за кожата ми, изложена без нищо върху нея под слънцето: усещането за тревата между пръстите на краката ми, докато тичах през струите на пръскачката в ливадата пред къщи; газенето в ледената река в Айдахо, с навити шорти до бедрата, за да уловя първата си шарена пъстърва; сърфирането по извитата изумрудена вълна край хавайския бряг.

Но Алия завиждаше на тези момичета - и ме беше молила да й купя дрехи като техните. А сега - и шал за глава.
http://images.webcafe.bg/2010/08/13/%E1%F3%F0%EA%E0%20%E8%20%E1%E8%EA%E8%ED%E8/618x346.jpg

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Една много интересна история

БИКИНИ ИЛИ БУРКА

Криста Бремер и 10-годишната й дъщеря Алия...

Преди девет години танцувах с новородената си дъщеря из хола на дома ми в Северна Каролина на музиката на "Free to Be...You and Me", детската класика от 70-те години, чийто текст за толерантността и равенството на половете бях запомнила като момиче, израсло в Калифорния.

Моят роден в Либия съпруг Исмаил седеше с нея с часове на нашата покрита веранда, поклащайки се на скърцащ метален люлеещ се стол и пеейки стари арабски народни песни - и я отведе при мюсюлмански шейх, който изпя в тънкото й кадифено ухо молитва за дълъг живот.

Тя имаше очи с цвят на кафе и пищни черни мигли като баща си, а млечнокафявата й кожа бързо потъмняваше под лятното слънце. Нарекохме я Алия, което означава "възвишена" на арабски - и се разбрахме, че ще я отгледаме така, че тя да избере с какво ще се идентифицира най-много - от нашите крайно различни обичаи.

Американски или...

Вътре в себе си се чувствах доволна заради това споразумение - уверена, че тя ще предпочете моя удобен американски начин на живот пред неговото скромно мюсюлманско възпитание. Родителите на Исмаил живеят в държавна каменна къща по извит непавиран път край Триполи.

Стените й са голи, с изключение на пасажи от Корана, гравирани върху дърво, а подовете й са празни, с изключение на тънки възглавници, които служат и като легла нощем.

Родителите ми живеят в просторен дом в Санта Фе с гараж за три коли, стотици канали на телевизора с плосък екран, органична храна в хладилника и цял килер с играчки за внуците им.

Представях си, че Алия ще възприеме шопинг пътуванията до Whole Foods и купчината подаръци под коледното дърво, като същевременно ще се наслаждава на мелодичния звук на арабския език, пропитата с мед баклава, която Исмаил прави - и сложните татуировки с къна, които леля й нарисува на краката й, когато посетихме Либия.

Никога не съм си представяла, че тя ще се запали по покривалото за глава, носено от мюсюлманските момичета като израз на скромност.

Тя се запали по покривалото за глава

Миналото лято празнувахме края на Рамадан с нашата мюсюлманска общност на фестивал на паркинга зад нашата местна джамия. Децата подскачаха в надуваеми къщи, докато родителите им седяха в съседство под пластмасова палатка, гонейки мухите от чиниите с пиле с къри, златист ориз и баклава.

Алия и аз се разхождахме край редовете с продавачи, предлагащи килимчета за молитва, татуировки с къна и мюсюлмански дрехи. Когато стигнахме до маса, на която бяха изложени покривала за глава, Алия се обърна към мен и ме помоли: "Моля те, мамо, може ли да си взема едно?"

Тя се разрови сред елегантно сгънатите купчини от шалове за глава, докато продавачката - афроамериканка, увита в черно було, й се усмихваше. Наскоро бях видяла Алия да хвърля погледи на възхищение към мюсюлманските момичета на нейната възраст.

Аз тихо ги съжалявах, покрити с дълги до пода поли и дълги ръкави и в най-горещите летни дни, тъй като най-добрите ми спомени от детството бяха за кожата ми, изложена без нищо върху нея под слънцето: усещането за тревата между пръстите на краката ми, докато тичах през струите на пръскачката в ливадата пред къщи; газенето в ледената река в Айдахо, с навити шорти до бедрата, за да уловя първата си шарена пъстърва; сърфирането по извитата изумрудена вълна край хавайския бряг.

Но Алия завиждаше на тези момичета - и ме беше молила да й купя дрехи като техните. А сега - и шал за глава.
http://images.webcafe.bg/2010/08/13/%E1%F3%F0%EA%E0%20%E8%20%E1%E8%EA%E8%ED%E8/618x346.jpg

Това трябва да е така-не по задължение,а за свободния избор.
Но като познавам децата това ще е временно явление.
Отцѣпленията и разцѣпленията никак да не ни плашат.
Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато синца сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть!
<<Гоце Делчев>>

Offline deniz7

• Senior member
http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/11/12/992348_shivachite_na_allah_procuftiavat_v_turciia/?ref=rss              "Шивачите на Аллах" процъфтяват в Турция

Offline Svetla

• Advanced member

Offline Svetla

• Advanced member
Българите са най-силно настроени срещу забрадката

Според проучване, финансирано от втората по големина банка в Испания - BBVA, повече от половината европейци са против мюсюлманките да носят забрадки в училищата. В същото време, според информация на арабския вестник „Ал араб алиом”, мнозинството респонденти нямат нищо напротив в класните стаи да присъства кръста. Подобно мнение доминира, въпреки текстовете на светските конституции, които забраняват носенето на религиозни символи в средните училища. На практика законодателите използват именно тези текстове, за да се противопоставят на носенето в европейските страни на ислямските религиозни символи – забрадката и фереджето.

Социологическата анкета е реализирана с участието на 1 500 души, жители на дванадесет страни-членки на Европейския съюз. Това са: Белгия, Великобритания, България, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Испания и Швеция. Около 52,6% от запитаните са се произнесли „против” или „напълно против” на зададения въпрос дали да бъде позволено да се носи забрадка в училищата. Интересното в случая е, че в България този процент е най-висок в сравнение с всички останали европейски страни, а именно 84,3%. Този показател за Франция е 68,3%, а за Дания - 28,1%. Най-слаба подкрепа за въпросната рестрикция е регистрирана в Полша – 25,6%.

В същото време повече от 54,4% от европейските респонденти изразяват своето одобрение за присъствието на кръста в учебните стаи на средните училища. В Испания статистически това се изразява с 69,6% подкрепа, в Италия – 49,3%, във Великобритания – 77%, а в Дания – 78,8%.

Анализаторите смятат, че изследването е част от аргументацията на европейските правителства по отношение на рестрикциите, които започват да се налагат върху носенето на фередже в някои европейски държави. Вчера белгийските законодатели почти единодушно наложиха подобна забрана.

Във Франция е твърде вероятно скорошно прилагане на подобна мярка. На този етап инициаторите на рестриктивния закон са депозирали текста в Държавния съвет, преди да го внесат в парламента. Прави впечатление острата реакция на френския президент Никола Саркози, изразена на заседание на френското правителство, на което е бил обсъден въпросът дали ислямските страни няма да реагират остро на подобна забрана. Изведеното в редица арабски издания изказване на френския държавен глава е следното: „Няма да ни учат държави, които забраняват строежа на черкви, както и няма да ни учат САЩ, чиито половина щати налагат смъртното наказание.”
Въпросното социологическо изследване отразява в известна степен спецификата на обществените настроения в различните страни-членки на ЕС по отношение на исляма, местното ислямско малцинство и евентуалното членство на Турция в съюза. До някъде то може да бъде ориентир за средствата и приоритетите на външната политика на всяка една отделна държава към еврокандидатурата на Анкара. Не случайно най-силно подкрепящи подобно желание са Великобритания, Испания и Швеция, а най-силно са против Германия, Франция и Австрия.

http://www.orientbg.info/religia/zabradki_eu.html

Offline muti6

• Adviser
Ислямът е миролюбив, а забрадката пази красотата на жената

В цяла Европа се приемат и обсъждат закони против бурките (вид забрадки, които оставят да се виждат само очите). Отделно от това в самата Турция има закони против носенето на забрадки в институции като университетите например. В България проблемът нашумя около отказа на покритите момичета да махнат забрадките си за снимката за паспорт, както е по закон, а също така и заради слуховете, че арабски фондации плащат на мюсюлманките да се забраждат.

Кемал Рашид казва, че забрадките са важна тема в исляма. Аллах казва "Покривайте своите жени". Имамът обаче обяснява, че това трябва да става ненасилствено. Задължително правото на избор дали да носи забрадка, или не, принадлежи на самата жена, а мъжът има право единствено да говори с нея и да се опитва да я убеди, но не и да є наложи решението със сила. Господин Рашид дава за пример собствена си жена - тя не иска да се забражда и не носи забрадка. Той, естествено, говори с нея и я убеждава да носи (изпълнява волята на Аллах - "Покривайте своите жени"), но изборът е неин и тя засега отказва.

Това е пример, казва той, че ислямът е мирна религия. Още пророкът Мохамед бил казал, че не трябва да се използва принуда - ако някой от друга религия не иска да приеме исляма - не трябва да се използва сила, за да се принуди. Пример за мирното разпространение на исляма е Индонезия - най-многолюдната мюсюлманска държава днес. Там никога не е стъпвал и един мюсюлмански войник - ислямът там е пренесен от арабите, които търгували с корабите си, и населението само е приело религията.

Имамът споменава, че забрадката има и други важни функции. Тя предпазва. Когато жената се облича предизвикателно, тя бива възприемана като сексуален обект и е застрашена от нападения, изнасилване или сексуален тормоз. Когато се забради обаче, този проблем престава да съществува.

Забрадката също така "пази" красотата на жената само за съпруга є. В исляма съществува "свещен брак" на принципа - "аз съм за тебе и ти си за мене". Покриването помага да се скрепи този съюз, като целта е жената да бъде красива единствено за съпруга си.

Забрадката не е символ на исляма. В православието също я има. Всеки знае за бабите, които носят все още забрадки - такава е била традицията донеотдавна. Дори в Русия, казва Кемал Рашид, не може незабрадена жена да влезе в църквата.

В повечето случаи забрадените момичета са наистина вярващи и водят праведен мюсюлмански живот, но имамът казва, че забрадката не означава непременно че само истински отдадени на религията жени я носят. Може дори жена без забрадка да е по-праведна от такава, която носи, но в повечето случаи не било така.

Подкрепя момичетата, които не искат "да се откриват" за снимката на паспорта. Обяснява, че щом момичето веднъж е приело да се забради, то изпитва голям срам, ако някой види косата му. Затова и карането на тези момичета да си свалят забрадките е все едно да караш някой да се снима по бельо. За него това е нарушение на човешките им права и на записаното в конституцията право на личен избор и на вероизповедание.

Кемал Рашид казва също, много често тези смирени момичета са подложени на дискриминация. Много от тях са уволнявани от работа заради забрадките. Правят им се проблеми от работодателите, а хората на улицата ги гледат особено, като ги видят. Той смята, че тези неща са неприемливи за една демократична държава.

http://www.marica.bg/show.php?id=32273

Offline Силвия

• Advanced member
Ислямът е миролюбив, а забрадката пази красотата на жената

В цяла Европа се приемат и обсъждат закони против бурките (вид забрадки, които оставят да се виждат само очите). Отделно от това в самата Турция има закони против носенето на забрадки в институции като университетите например. В България проблемът нашумя около отказа на покритите момичета да махнат забрадките си за снимката за паспорт, както е по закон, а също така и заради слуховете, че арабски фондации плащат на мюсюлманките да се забраждат.

Кемал Рашид казва, че забрадките са важна тема в исляма. Аллах казва "Покривайте своите жени". Имамът обаче обяснява, че това трябва да става ненасилствено. Задължително правото на избор дали да носи забрадка, или не, принадлежи на самата жена, а мъжът има право единствено да говори с нея и да се опитва да я убеди, но не и да є наложи решението със сила. Господин Рашид дава за пример собствена си жена - тя не иска да се забражда и не носи забрадка. Той, естествено, говори с нея и я убеждава да носи (изпълнява волята на Аллах - "Покривайте своите жени"), но изборът е неин и тя засега отказва.

Това е пример, казва той, че ислямът е мирна религия. Още пророкът Мохамед бил казал, че не трябва да се използва принуда - ако някой от друга религия не иска да приеме исляма - не трябва да се използва сила, за да се принуди. Пример за мирното разпространение на исляма е Индонезия - най-многолюдната мюсюлманска държава днес. Там никога не е стъпвал и един мюсюлмански войник - ислямът там е пренесен от арабите, които търгували с корабите си, и населението само е приело религията.

Имамът споменава, че забрадката има и други важни функции. Тя предпазва. Когато жената се облича предизвикателно, тя бива възприемана като сексуален обект и е застрашена от нападения, изнасилване или сексуален тормоз. Когато се забради обаче, този проблем престава да съществува.

Забрадката също така "пази" красотата на жената само за съпруга є. В исляма съществува "свещен брак" на принципа - "аз съм за тебе и ти си за мене". Покриването помага да се скрепи този съюз, като целта е жената да бъде красива единствено за съпруга си.

Забрадката не е символ на исляма. В православието също я има. Всеки знае за бабите, които носят все още забрадки - такава е била традицията донеотдавна. Дори в Русия, казва Кемал Рашид, не може незабрадена жена да влезе в църквата.

В повечето случаи забрадените момичета са наистина вярващи и водят праведен мюсюлмански живот, но имамът казва, че забрадката не означава непременно че само истински отдадени на религията жени я носят. Може дори жена без забрадка да е по-праведна от такава, която носи, но в повечето случаи не било така.

Подкрепя момичетата, които не искат "да се откриват" за снимката на паспорта. Обяснява, че щом момичето веднъж е приело да се забради, то изпитва голям срам, ако някой види косата му. Затова и карането на тези момичета да си свалят забрадките е все едно да караш някой да се снима по бельо. За него това е нарушение на човешките им права и на записаното в конституцията право на личен избор и на вероизповедание.

Кемал Рашид казва също, много често тези смирени момичета са подложени на дискриминация. Много от тях са уволнявани от работа заради забрадките. Правят им се проблеми от работодателите, а хората на улицата ги гледат особено, като ги видят. Той смята, че тези неща са неприемливи за една демократична държава.

http://www.marica.bg/show.php?id=32273

Ако на едно момиче се обяснява от малко, че е голям срам да му се виждат косите, то ще смята така и ще го чувства така. И даже някой може да го убеди, че са му нарушени гражданските права, ако не се снима със забрадка, която плътно да покрива челото и ушите.

Въпросът обаче е там, че първо, кой каквото и да смята, има голяма разлика от това да ходиш с непокрита глава, да ти се виждат косите или някаква част от тях, и това да ходиш без покрити с каквато и да било дреха, с какъвто и да било парче плат най-интимни части на тялото...

Второ, друга част от въпроса е там, че в самия Коран, най-важната книга за мюсюлманите, се говори за това, че трябва да бъдат покрити телесните гънки, че не трябва да се вижда пазвата (т.е. бюста), за това, че т.нар. кхимар, т.е. парчето плат, което жените са спускали над пазвата си в онова време, VІ-VІІ век. Че не трябва жените да потропват с крак, за да им се виждат украшенията (каквито тогава, както се разбира, са се носили и по краката), че трябва да се държат скромно и въздържано. (По онова време впрочем, не само мюсюлманките, не само арабските жени изобщо не са носили бельо. И доста векове след това е било така сред най-различни географски ширини и народи.) В най-важната книга за исляма, когато става въпрос за облеклото на жените, не се говори въобще за коса и уши, така или иначе. Там никъде не е написано, че ако някой кичур коса се види случайно или някоя част от ухо, това е същото като да се видят т.нар. телесни гънки.

И трето, споменато от съвсем друга гледна точка – ако в резултат на някаква политическа и обществена еволюция европейската цивилизация, казано най-общо, не бе достигнала и провъзгласила т.нар. права на човека и гражданина, едва ли което и да било мюсюлманско момиче или жена би могло да излезе от вкъщи, за да протестира примерно за това, че иска да учи със забрадка в държавните светски училища. Жените мюсюлманки, както и всички останали жени, нямаше да имат въобще правата на свободни граждани, равноправни членове на обществото. А да си свободен гражданин/гражданка, впрочем, значи, освен всичко друго, да можеш да мислиш и отсяваш със собствената си глава; да имаш правото сам да определяш какво ще правиш в живота си (не който и да било твой роднина примерно да определя това какво ще правиш с него); значи също да имаш и някаква отговорност на гражданин/гражданка, не само права. Защото не само правата правят когото и да било гражданин – важни са и начините на мислене, културата, политическата и гражданска култура на хората. Без подобни неща може да има само форма, не и истинско съдържание на понятието какво значи все пак да си гражданин.

Offline muti6

• Adviser

Ако на едно момиче се обяснява от малко, че е голям срам да му се виждат косите, то ще смята така и ще го чувства така. И даже някой може да го убеди, че са му нарушени гражданските права, ако не се снима със забрадка, която плътно да покрива челото и ушите.

Въпросът обаче е там, че първо, кой каквото и да смята, има голяма разлика от това да ходиш с непокрита глава, да ти се виждат косите или някаква част от тях, и това да ходиш без покрити с каквато и да било дреха, с какъвто и да било парче плат най-интимни части на тялото...

Второ, друга част от въпроса е там, че в самия Коран, най-важната книга за мюсюлманите, се говори за това, че трябва да бъдат покрити телесните гънки, че не трябва да се вижда пазвата (т.е. бюста), за това, че т.нар. кхимар, т.е. парчето плат, което жените са спускали над пазвата си в онова време, VІ-VІІ век. Че не трябва жените да потропват с крак, за да им се виждат украшенията (каквито тогава, както се разбира, са се носили и по краката), че трябва да се държат скромно и въздържано. (По онова време впрочем, не само мюсюлманките, не само арабските жени изобщо не са носили бельо. И доста векове след това е било така сред най-различни географски ширини и народи.) В най-важната книга за исляма, когато става въпрос за облеклото на жените, не се говори въобще за коса и уши, така или иначе. Там никъде не е написано, че ако някой кичур коса се види случайно или някоя част от ухо, това е същото като да се видят т.нар. телесни гънки.

И трето, споменато от съвсем друга гледна точка – ако в резултат на някаква политическа и обществена еволюция европейската цивилизация, казано най-общо, не бе достигнала и провъзгласила т.нар. права на човека и гражданина, едва ли което и да било мюсюлманско момиче или жена би могло да излезе от вкъщи, за да протестира примерно за това, че иска да учи със забрадка в държавните светски училища. Жените мюсюлманки, както и всички останали жени, нямаше да имат въобще правата на свободни граждани, равноправни членове на обществото. А да си свободен гражданин/гражданка, впрочем, значи, освен всичко друго, да можеш да мислиш и отсяваш със собствената си глава; да имаш правото сам да определяш какво ще правиш в живота си (не който и да било твой роднина примерно да определя това какво ще правиш с него); значи също да имаш и някаква отговорност на гражданин/гражданка, не само права. Защото не само правата правят когото и да било гражданин – важни са и начините на мислене, културата, политическата и гражданска култура на хората. Без подобни неща може да има само форма, не и истинско съдържание на понятието какво значи все пак да си гражданин.

Силвия,Носенето на ислямско облекло в същността и произхода си не е традиция, а божия повеля, както и молитвата, постенето, даването на зекят и т.н.Хиджаба,забрадката,бурката са открито изповядване на религията ни пред Аллах и пред хората.
„И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си...” [Коран 24:31]

Думата "кхимар"-означава точно покривало - от главата до петите и покрива целокупно.В случая забрадката не върши същата работа-това е друга тема .
Силвия,искам да ти кажа, ти задаваш въпроси, което не е лошо по принцип, но Коран се чете с Тафсир под ръка,а не волните съчетания, които правиш ти.Твоите размишления  са обидни за нас-мюсюлманите,понеже се опитваш да ревизираш думите(аятите)на Аллах.Надявам се да не е направено с умисъл.Между другото, наистина смятам, че си губиш времето с писане на дълги постове, защото явно е, че не четеш тълкувания на Корана, а ние няма как да ги прочетем вместо теб.
 Важното е Силвия, само ние хората да вникнем в смисъла на тези повели и забрани, а това става с повече четене.Лек ден желая!!!

Offline PETER

• Forum fan
Хайде сега забрадката била божия повеля. То бог няма, те повеля му измислили...

Цялата работа със забрадките за мен е като стикерите на мутрите едно време.
Лепваш си ислямския стикер - забрадка и ислямските мутри не те закачат.
Лепваш си християнския стикер - кръстче и християнските мутри не те закачат.
С обрязването и еврейските шапцици е същото.

Само свободни хора, като нас атеистите, не им пука за стикерите на разни религиозни мутри.
Затова и беснеят и трият, когато ни чуят. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline Силвия

• Advanced member

Знам, мутиш, че кхимар значи покривало. Не знам много, но все толкова знам.
Впрочем и все пак, точно този цитат от Корана, който си дал, ми е добре познат. Нали точно в него става дума за това, че жените трябва да спускат покривалото (кхимара) над пазвата си. И да не показват своите украшения освен видното от тях. Както и края на този цитат, който си цитирал само донякъде, се казва, че: „И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите!”. (От който край човек индиректно може да разбере, че през VІ-VІІ век, по времето на пророка Мохамед, жените са носили украшения и по краката си. От точно този цитат от Корана.)

Аз разбира се не съм богослов, нито познавач на исляма, никога не съм мислила, нито бих си въобще помислила подобно нещо. Но това, което съм извадила като заключение, не е било според, доколкото ми е известно, по-късни хадиси  -  според които идва точният начин, религиозният канон, така да се каже, в начина на връзване на т.нар. мюсюлманската забрадка. Аз и не познавам текстовете или текста на онези хадиси, в които е било заложено, така да се каже, да не се виждат ушите, челото и пр. В самия Коран думата „забрадка” не се споменава във всеки случай, доколкото ми е известно. (Понеже по онова време просто облеклото, начинът на обличане, типът дрехи, които се е използвал, е доста различен от днешния, и това е естествено.) И ушите и косите не се споменават сами по себе си; казва се именно, че жените трябва да си слагат покривало върху пазвата (т.е. бюста). За вас може да няма значение, че през VІ-VІІ не само в древна Арабия, но кажи-речи в целия свят; и не само по онова време, а и доста векове след това, сутиенът например изобщо не е бил измислен. Но трябва струва ми се човек малко и за тези разлики в типа дрехи, в начина на обличане и в бита между едни съвсем различни времена да си дава сметка. Да си дава сметка и примерно, че първообразът на днешната бурка е едно наметало, което жените мюсюлманки са си слагали, и то не задължително, а препоръчително, за да не бъдат предмет на изкушение, когато примерно отиват някъде на открито да извършат естествените си нужди. (Като казвам бит, имах предвид все пак и това, ако правилно ме разбираш.) Както и за това да за бъдат различавани от другите жени, немюсюлманките. (Това покривало се свърза в известен смисъл и с жените на пророка, доколкото ми е известно, но както и да е, тези неща ги знаете или поне разбира се би трябвало да ги знаете много по-добре от мен.) Така или иначе в случая не точно за тълкувание на Корана става дума, както може би си решил, става дума за  някаква способност или неспособност човек да свърже разума и вярата, да не смята, че това е грях едва ли не, да се свържат, не обезателно да си противостоят тези две неща.

Впрочем, вярваш или не, злоупотребите с една или друга религия, нерядко са били свързани и възможни именно заради едно или друго изкривено или невежо, недостатъчно знание и разум; не заради недостатъчно вяра. Заради елементаризиране, бетониране в разбирането на едни или други текстове или тълкувания. Заради страха, ако щеш, че не е редно въобще да се мисли (вероятно според някои), да се погледнат малко нещата и в исторически, културни и пр. контексти.

В подобен контекст, в подобни контексти, през VІ век жените не е трябвало да потропват с крак, за да показват украшенията по краката, а по-късно, след доста време, такива украшения са започнали въобще да не си слагат. Също така и това, което по-късно се е нарекло забрадка, не съществувало е през VІ-VІІ век в този си вид. Имало е покривало, не забрадка, и за това покривало не се казва все пак в най-важната книга за исляма, че трябва да покрива ушите и последния косъм от главата, а че трябва да се спуска така, че да покрива пазвата, бюста на жената. (Който по онова време, според свободните роби, които са се носили – ако си спомним пак за контекста, за който говоря - без него би бил много по-очертаващ се и видим, и предизвикващ съответно по-видими изкушения за мъжете.)

-----------------------------

п.с.: По-дългите постове или „свободните съчинения”, впрочем, както ги наричаш, ги пиша понякога именно в такива случаи. Когато се опитвам наново да обясня някакви неща, за които смятам, че не съм била достатъчно добре или, че въобще не съм била разбрана. Не че и след тях не може да се окаже, че ненужно съм ги писала :)

Желая и аз хубава вечер.

Offline muti6

• Adviser
Силвия,нека да изясним нещо!!Ислямът е сериозна религия,за сериозни хора и никога не е проповядвал крайности.Другото всичко е неразбиране.Сами сме си виновни.
"Ислям" на арабски език означава покорност, смирение, покой. Думата "ислам" произлиза от арабския корен "селям". От този корен произлизат и думите: мир, спокойствие, сигурност, чистота, здраве, поздрав, смирение, снизхождение, благополучие.
"Религията при Аллах е Ислямът." Коран [3:19]
За много хора забулената жена е символ на исляма,от друга старана е гледана със съжаление,дори презрение.Това се дължи на непознаването, на неразбирането на чуждата култура и религия.Дефакто тези хора гледат през собствената си призма , предразсъдъци и нежелание за разбиране на инакомислещия.

„О, Пророче, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото (когато излизат). Това е най-подходящото, за да бъдат разпознати и да не ги огорчават. Аллах е опрощаващ и милосърден.” 33:59
Тук вече се говори за жените на вярващите и хиджабът добива подчертано религиозен отенък ,като се разпростира върху всички приели исляма.За мюсюлманите забраната срещу хиджаба е насилие и груба намеса в личното пространство на човека.Много западни държави уж защитават свободата на личността и свободния избор,но аз го наричам лицемерие.Така или иначе въпросът е деликатен и изисква много толерантност и разбиране ,ама де ги тези ........:)

Offline muti6

• Adviser
Хайде сега забрадката била божия повеля. То бог няма, те повеля му измислили...

Цялата работа със забрадките за мен е като стикерите на мутрите едно време.
Лепваш си ислямския стикер - забрадка и ислямските мутри не те закачат.
Лепваш си християнския стикер - кръстче и християнските мутри не те закачат.
С обрязването и еврейските шапцици е същото.

Само свободни хора, като нас атеистите, не им пука за стикерите на разни религиозни мутри.
Затова и беснеят и трият, когато ни чуят. :)
Има,има!!!Скоро ще, да го разбереш!!!Часовникът тик-така!!!
Поздрав!!!
Maher Zain - The Chosen One | ماهر زين - المختار

Offline PETER

• Forum fan
Силвия,нека да изясним нещо!!Ислямът е сериозна религия,за сериозни хора и никога не е проповядвал крайности.Другото всичко е неразбиране.Сами сме си виновни.
"Ислям" на арабски език означава покорност, смирение, покой. Думата "ислам" произлиза от арабския корен "селям". От този корен произлизат и думите: мир, спокойствие, сигурност, чистота, здраве, поздрав, смирение, снизхождение, благополучие.
...
бла -бла

Гневни мюсюлмани подпалиха църкви в Индонезия

08.02.2011 16:10
Над 1000 души нахлуха днес в съд и замеряха с камъни училище, протестирайки срещу "леката" според тях присъда на християнин за обида срещу исляма
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3599951&page=3#commentsContent

:)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.