Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 173249 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Петре,замисли се!
Ако няма необходимата техника един полицай,за какво тогава е нужно на личната ми карта да има и пръстовите ми отпечатъци?!

Отдавна съм се замислил и съм раздвоен по този въпрос с отпечатъците.
Право да си кажа, той ме тревожи много повече от някакви си забрадки.

Та целта не е за оскъпяване, а про-форма е за защита срещу терористи.
Истинската причина обаче е да се събере база данни с отпечатъци на всички хора и да се ползва по някакъв начин в интерес на власта.
Виж това за да разбереш какво точно ме притеснява
http://efb.bg/flv/naredba40.html
http://bogomil.info/dr/

Да, в началото уличен полицай, нотариус, банкер и т.н. няма да имат детектор за отпечатъци, но с развитие на технологиите, един ден със сигурност ще имат.

Иначе и аз съм любопитен как е по другите държави. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline Шали

• Advanced member
В отговор на въпроса няма как да не спомена пак организация Ислямски или Мюсюлмански братя.Организация забранена в половината арабски страни и повечето от европойските. А, защо  е забранена е предмет на друга дискусия..
Ahammm  :o Useshta se promqnata, spor nqma. I edva li shte e za dobro.
Благодаря Ти, Господи!

Offline pemben

• pemben
  • Avarage member
  • kasmet
Ако една жена постоянно е със забрадка,няма ли да е по лесна за разпознаване и на личната карта, ако е с нея? Разликата е огромна ако на документа за самоличност е с прическа,а в действителността със забрадка. 8) Няма да я познаят на границата! ;D
kogato minavam granitsata postoyanno razglejdat vsickite mi dokumenti-soforska knijka,cerven pasport i Men-saotvetno,a ako pokaja i turskiya si pasport i hepten izpadat v sok-nito snimkite ot razlicnite dokumenti si prilicat ,nito pik az sas tyah-SOKK...:)))
Istinata boli...
No tova ne oznacava ,ce lajata lekuva....

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Прокуратурата в Пазарджик поема скандалния случай с имама
14.07.2010 10:44

Ахмед Ахмедов карал мюсюлманките да се снимат забрадени
Окръжната прокуратура в Пазарджик подхваща скандалния случай с мюсюлманския проповедник, който увещава жени да се снимат забрадени за личните си документи.

"Ако се установят данни за престъпление, прокуратурата ще започне разследване", коментира за Dnes.bg говорителят на магистратите Снежана Стоянова.

Преди дни общинският съветник от областния град Райко Живков алармира Dnes.bg, че в ромската махала обикаля Ахмед Ахмедов, който увещавал мюсюлманките да се снимат само със забрадки.

Ахмедов вече е бил осъждан през 2005 година за участие в радикална ислямска организация.

Според правилника за издаване на български документи за самоличност на снимката трябва да се вижда 1 сантиметър от косата и да са открити двете уши.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/14/prokuraturata-v-pazardjik-poema-skandalniia-sluchai-s-imama.94464
Отцѣпленията и разцѣпленията никак да не ни плашат.
Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато синца сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть!
<<Гоце Делчев>>

Offline muti6

• Adviser
Твърдо ДА на забрадките в училище!

Днес сутринта при Коритаров имаше дискусия относно забраната за носене на мюсюлмански забрадки от ученичките . Поканени бяха Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет, Васил Василев, директор на гимназията в Девин и една стресната ученичка в гимназията по електротехника в Девин -  Ремзие Шаиб.
Формалният повод за предаването е бил репортаж на в-к "Сега" от вчера, според която комисията на Кемал Еюп (за защита от  дискриминацията) е оставила без последствие жалбата на три ученички срещу наложеното им ходене на училище без забрадки.

Според мен въпросът е важен и не трябва да се отхвърля носенето на забрадки с лека ръка. За добро или лошо в България има голяма група от хора с мюсюлманско самосъзнание. Техните семейства и в частност дъщери, следват традиции различни от нашите. Даже мобилните им телефони не звучат с новия хит на Анелия, а мечтата в живота им не е да спечелят Мюзик Айдъл или да станат чалга певици и/или мутреси.

Какво според защитниците на тезата за забраната, ще се случи ако забраним носенето на забрадки? За разлика от ученичките с къси полички и цици на показ, тези не ходят забрадени по свое желание. Може би логиката е, че ако забраним забрадките, бащите на тези деца ще размислят и ще ги пуснат така? Може би ще им купят и по една къса поличка? Да, ама не!
http://www.kenanoff.com/blog/archives/276

Offline Шали

• Advanced member
Твърдо ДА на забрадките в училище!
...

Статията е много старичка, а и като съдържание не струва :)
Снимките под поста, какво се има предвид по-добре така, отколкото така - относно първото и второто изображение? От къде това влечение на хората да мислят вместо другите и да дават съвети, без никой да им ги е търсил.

"За" забрадките и религиозната свобода във всичките и измерения ;) и дано наистина зад покривалата стои искрената вяра :) Само Бог знае!
Благодаря Ти, Господи!

Offline gece yolcusu

• Adviser
...............
 и дано наистина зад покривалата стои искрената вяра :) Само Бог знае!

Нима се съмняваш? Гарантирам ти че е искренна  ;) Няма нищо общо с "плащането за носене".
Но, явно и ти си силно повлияна от "тълкуването" за забрадката в медийното пространство.
Недей - вярваща си и знаеш, че вярата е неподкупна.
Allaha kayıtsız şartsız teslim olmak - müsülman

Offline Шали

• Advanced member
Но, явно и ти си силно повлияна от "тълкуването" за забрадката в медийното пространство.
Трудно се подавам на манипулации :) А и журналистите са толкова в час с религиите, че последния ми информатор биха били те ;) Затова си дискутирам с вас.
Конкретно за забрадката..не знам....едно дете каква толкова вяра има и как разбира връзката си с Бог, че да се забражда по собствено желание. Това е по-скоро някакво родителско решение (дано не показност) и вероятно приучаване. И всички ще се съгласим, че децата нямат "прелести" и "украшения", които да трябва да прикриват и не могат да бъдат изкушение за психично здрави мъже.

П.С. Геджи, добре си се завърнал :)
Благодаря Ти, Господи!

Offline muti6

• Adviser
Как заобичах покривалото
Ивон Ридли

Политиците и журналистите просто обичат да пишат за потисничеството над жените в исляма, без дори да са разговаряли със забулените жени… Те просто нямат представа как мюсюлманските жени са защитени и уважавани в рамките на ислямския закон, който е създаден преди около 1400 години.

В същото време, докато пишат за въпроси от културно естество като браковете с непълнолетни момичета, обрязванията на жени, почетните убийства и уредените бракове, те погрешно си мислят, че показват задълбочени познания. Омръзнало ми е Саудитска Арабия да се сочи за пример как жените са поробени в държава, в която им е забранено да шофират.

Споменатите по-горе теми просто нямат нищо общо с исляма, но въпреки това тези хора продължават да пишат и говорят за тях с арогантно излъчване на авторитет като неправилно хвърлят вината върху исляма. Моля, не бъркайте културните особености и обичаи с исляма!

Бях помолена да пиша за това как ислямът позволява на мъжете да бият съпругите си. Съжалявам, но това не е вярно. Да, сигурна съм, че критиците на исляма ще цитират отделни коранични аяти и хадиси, но обикновено всичките ще бъдат извадени извън контекст. А ако въпреки всичко един мюсюлманин реши да посегне на съпругата си, на него не му е разрешено да остави и драскотина по тялото й – това е друг начин коранът да каже: „Не посягай на жена си, глупако”.

Нека сега да разгледаме някои наистина интересни статистики. Хъм… Почти ми се причуват думите тенджера, чайник, чернилка. Според данни на американската национална гореща линия за домашното насилие четири милиона американски жени са станали жертви на домашно насилие за период от 12 месеца. Средно по три жени биват убити от техните съпрузи или приятели ежедневно – това означава, че за период от 5 години са пребити до смърт почти 5 500 жени.

Някой може да каже, че това е шокиращ брой за подобно цивилизовано общество, но трябва да признаем, че насилието срещу жените е глобален проблем. Избухливите мъже не се свеждат до отделна религиозна или културна категория. В действителност, фактите сочат, че една на всеки три жени по света е била бита, насилена или подложена на друг тип тормоз по някакъв друг начин в течение на живота й. Насилието срещу жените е над религиите, богатството, класите, цвета на кожата и културите.

Въпреки това, преди ислямът да се появи на световната сцена, жените са били третирани като по-нисши същества. Всъщност ние жените все още имаме проблеми в Запада, където мъжете си мислят, че са по-висши. Това е отразено в ограничаването на нашите служебни повишения и по-ниския размер на заплатите ни из целия спектър – от чистачките до жените в борда на директорите. Западните жени все още се разглеждат като стоки, сексуалното робство процъфтява, облечено в маркетинговите ефемизми, а женските тела се продават из света на рекламите. Както споменах пред това, това е общество, в което изнасилванията, сексуалните нападки и насилието срещу жените са често явление, общество в което равноправието между мъжете и жените е илюзия, общество в което силата или влиянието на дадена жена обикновено зависи от размера на гърдите й.

Преди смятах забулените жени за тихи, потиснати същества, а сега ги смятам за многостранно надарени с таланти и умения гъвкави жени, чието сестринство прави западния феминизъм да бледнее до незначителност. Промяната в гледната ми точка настъпи след наистина ужасяващото преживяване да бъда арестувана от талибаните, затова че през септември 2001 година се бях промъкнала в Афганистан, носейки бурка.

През десетте дни, в които бях държана от тях, аз дадох обещание, че ако ме пуснат на свобода ще прочета корана и ще изуча исляма. Не щеш ли, те ми повярваха и взеха че ме пуснаха. В замяна на това аз спазих дадената дума, но в качеството си на журналист отразяващ събитията в Близкия изток аз осъзнах, че трябва да разширя познанията си по тази религия, която очевидно бе начин на живот за тях. Но не – не съм жертва на Стокхолмския синдром. За да си жертва, трябва да претърпиш някаква близост с похитителите ти, а по време на моя плен аз плювах, псувах, проклинах и обиждах моите тъмничари, отказвах тяхната храна и стоях в гладна стачка. Не знам кой бе по-щастлив, когато бях освободена – те или аз!

Мислех си, че да прочета корана е лесно академично упражнение. Бях изумена да открия, че в него ясно се казва, че жените са равни с мъжете по духовност, образованост и себестойност. На дарбата на жената да ражда и отглежда деца се гледа с възхищение. Мюсюлманските жени с гордост заявяват, че са домакини и къщовници.

Освен това, Пророкът, мир нему, е казал, че най-важният човек в дома е майката – единствено тя. Всъщност той също така е казал и че небето лежи в краката на майката. Колко жени попадат в списъка на стоте най-влиятелни хора само поради това, че са „страхотна майка”?

В исляма да избереш да си останеш вкъщи и да си отглеждаш децата придава допълнително достойнство и уважение, но същото важи и за тези сестри сред нас, които избират да отидат да работят, да имат собствена кариера и да бъдат професионалисти.

След това се вгледах в законите за наследството, данъците, имуществото и развода. Навярно от тук холивудските режисьори черпят своето вдъхновение. Например жената има право да запази за себе си спечеленото от нея, докато мъжът трябва да се изръси с половината от притежаваното от него.

Не е ли смешно как жълтата преса се вълнува от това, че някоя известна филмова или музикална звезда ще сключи предбрачно споразумение? Мюсюлманските жени са сключвали предбрачни споразумения още от край време. Те могат да изберат дали искат да работят или не и всичко, което печелят, си е за тях, докато мъжът трябва да плаща всичките сметки и да се грижи за издръжката на своето семейство.

Почти всичко, за което феминистките се бореха през седемдесетте години вече е било налице за мюсюлманките още преди 1400 години.

Както казах, ислямът издига и отдава почит на майчинството и на това жената да е домакиня. Ако искаш да си останеш вкъщи – остани. Голяма чест е да бъдеш къщовница и да си първият учител на своите деца.

Но също така коранът казва, че ако искаш да работиш, тогава трябва да работиш. Бъди кариеристка, научи професия, стани политик. Бъди такава каквато искаш да бъдеш и бъди най-добрата в това, което правиш като мюсюлманка, понеже всичко, което правиш, е за славата на Аллах.

Налице е крайно, почти дразнещо фокусиране върху темата за облеклото на мюсюлманките – от страна както на мюсюлманите, така и на немюсюлманите. Да, дълг е за мюсюлманските жени да се обличат благоприлично, но освен това, днес има и много други важни въпроси свързани с мюсюлманските.

Въпреки това всички са вманиачени по въпроса за хиджаба. Вижте, той е част от моя бизнес костюм. Той ви казва, че аз съм мюсюлманка и че следователно очаквам към мен да се отнасяте с уважение.

Можете ли да си представите някой да каже на служител от Уолстрийт или на банкер от Вашингтон да се облече с тениска и джинси? Те ще заявят, че техните бизнес костюми ги допълват в рамките на работния ден, знак са за това, че тези хора искат на тях да се гледа насериозно. Въпреки това във Великобритания бившият външен министър Джак Строу описа носенето на никаб (покривало за лицето с отвор само за очите) като нежелана бариера. Питам се кога ли мъжете най-накрая ще се научат да си държат езика зад зъбите по теми свързани с женския гардероб?

Също министър-председателят Гордън Браун и Джон Рейд говореха пренебрежително за носенето на никаб, а и двамата идват от шотландските погранични райони, където мъжете носят поли!!!

След това и други депутати се намесиха в дебата като описаха никаба като бариера пред комуникацията. Що за глупости! Ако това е проблема, може ли някой да ми обясни защо все още продължаваме да използваме мобилни телефони, обикновени телефони, имейли, текстови съобщения и факс машини? Защо има радио? Никой не изключва радиото само защото не може да види лицето на радиоводещия.

Повечето сестри, които избират да носят никаб всъщност са бели жени от запада, които са приели исляма и които повече не искат да попадат в полезрението на похотливи мъже, които се заяждат с тях и се държат непристойно. Даже познавам две сестри мюсюлманки от Лондон, които твърдят, че си слагат никаб по време на антивоенни протести само защото не могат да понасят миризмата на дима от цигарите с марихуана.

Опасявам се, че ислямофобията се е превърнала в спасителен пояс за расистите. Но низките, шовинистични нападки – до голяма степен от страна на мъже – са недопустими за мюсюлманките, както и за техните секуларистични сестри от левицата.

В продължение на много години аз бях феминистка и сега в качеството ми на ислямска феминистка все още издигам правата на жените. Единствената разлика е, че мюсюлманките феминистки са много по-радикални в сравнение със секуларистичните феминистки. Всички ние ненавиждаме тези противни конкурси за красота и трудно сдържахме смеха си когато появата на първата мис Афганистан в бикини бе обявена за гигантски скок към либерализирането на Афганистан.

Била съм в Афганистан много пъти и мога да ви уверя, че от прашните улици на Кабул не се появяват жени кариеристки. Моите афгански сестри по вяра казват, че мечтаят Запада да спре с вманиачаването по бурката. „Не се опитвайте да ме превърнете в кариеристка, първо намерете работа на съпруга ми. Покажете ми как да изпращам децата си на училище без да се страхувам, че ще бъдат отвлечени. Дайте ми сигурност и сложете хляб на масата ми” – бяха думите на една от тях. Младите феминистки мюсюлманки гледат на хиджаба и никаба като на политически символи и на религиозно задължение. Някои от тях твърдят, че това е техният начин да покажат на света, че отхвърлят крайностите на западния начин на живот като гуляите, сексът със случайни хора, взимането на наркотици и т.н.

Възвишеността в исляма се постига чрез благочестие, не чрез красота, богатство, власт, позиция или секс. Кажете ми сега кое е по-либералното – да бъдеш преценявана според дължината на полата ти и размера на уголемените ти с пластична операция гърди или да бъдеш преценявана според характера, ума и интелигентността ти? Лъскавите списания ни казват, че ако не сме високи, слаби и красиви ще останем необичани и нежелани. Натискът над младите момичета, читателки на тези списания, да си намерят гаджета е направо нетърпим. Ислямът ми казва, че имам право на образование и е мой дълг да търся познание независимо дали съм свободна или омъжена.

Никъде в рамките на исляма на нас жените не ни се заповядва да перем, чистим или да готвим за мъжете – но не са само мюсюлманските мъже, които трябва да преосмислят ролята на съпругите си. Вземете за пример една от речите на Пат Робертсън от 1992 година, в която изразява гледната си точка за жените с права. След това вие ми кажете кой е цивилизован и кой не. Той казва: „Феминизмът насърчава жените да напускат мъжете си, да убиват децата си, да практикуват магьосничество, да унищожават капитализма и да стават лесбийки”. Ето един американец, който живее в предислямската епоха и който има нужда да се модернизира и цивилизова. Хората като него са тези, които носят покривало и ние трябва да скъсаме това покривало на тесногръдието, така че хората да могат да видят исляма такъв, какъвто e.

Център за близкоизточни изследвания

Offline gece yolcusu

• Adviser
...........................
Конкретно за забрадката..не знам....едно дете каква толкова вяра има и как разбира връзката си с Бог, че да се забражда по собствено желание. Това е по-скоро някакво родителско решение (дано не показност) и вероятно приучаване. И всички ще се съгласим, че децата нямат "прелести" и "украшения", които да трябва да прикриват и не могат да бъдат изкушение за психично здрави мъже.
Едва ли е нужно да споменавам, че възпитанието на децата е основна грижа на родителите, които избират пътя и начина как това да стане. Когато един родител смята нещо за добро, той иска  да го предаде и на свойте деца. Но ако започнем да разсъждаваме по този въпрос, неминуемо ще опрем до дилемата за светското и религиозното, което всъщност е и основен проблем на обществото стане ли въпрос за религия. Това е и основен въпрос в едно семейство. За да започнеш да изграждаш нещо, трябва да застанеш зад някакви принципи с които да подкрепиш това което искаш да градиш. В противен случай се стига до ситуация в която, наложения в обществото светски морал да доведе до отричане на налаганите норми в семейната среда.
Така, че ако в единия случай, родителите са решили да се опрат на религиозния принцип, то колкото по-рано толкова по-добре.  ;) В нашия случай, забрадката в частност при децата е не защото трябва нещо да скрива, а защото тя е част от религиозното възпитание. При липса на всякакво такова, рискуваме децата ни да изпаднат в ситуация на смесица от светски и религиозни принципи, които много лесно могат да доведат до не зачитане на нито една от религийте.
 Тук възниква и основния въпрос – може ли децата да бъдат възпитани правилно ако не се базираме и изпълняваме дадена религия. Или могат ли да бъдат съхранени дадени добродетели, ако не са защитени с механизъм, който да ги предпазва от разрушаване.
Примерите могат да бъдат десетки, ако вземем за такива редица житейски ситуаций от всякакъв род.  :)

Offline PETER

• Forum fan
Може, Гедже. :)
Повечето деца се възпитават правилно без каква да е намеса на религията.
Морала изобщо не е монопол на религията. Напротив.
Даже много по-често се срещат неморални религиозни обичаи и постъпки, отколкото неморални нерелигиозни обичаи и постъпки. Да почвам ли с примери? :)

Иначе се чудя от къде си сигурен че религиозното възпитание е по-правилното възпитание?
Че налаганите религиозни норми в семейната среда са по-добри от общоприетите светските норми?
Че светското отрича семейното?

Изобщо ако ще зачитаме религиозните норми на една религия да зачитаме и на всички останали.
Примерно за индусите кравата е свещенна и не бива да я колим.
За Йеховистите да се ползва медицинска помощ е непозволено.
Има анималисти, скалпираши индианци и т.н.

Offline gece yolcusu

• Adviser
А ти откъде си сигурен, че повечето са възпитавани по твойте атеистични методи.
Вярващите според мен са много повече – макар и не стриктно спазващи религиозните норми. Опират си се хорицата до Божията помощ. Тъй, че истинския морал май си е монопол на религията, защото само тя държи разковничето той да бъде запазен.Светското рано или късно е рушител на морала. Може и примери да дадеш ако искаш, макар че ни е известна твоята позиция.
Ти говориш за индуси йеховисти и пр., но те не са божий религий. Светите писания са световно известни, разни там секти и отклонение не са признати пред Бог.

Offline PETER

• Forum fan
Статистика, Гедже. :)

Atheism means a better world for all

И къде го държите това разковниче? Под забрадката ли? :)

Преди да се появят тия "божий религий" намало ли е морал? 
Че то даже при животните са наблюдава морално поведение.
Примерно при делфините, вълците, слоновете и т.н.

Гледай повече Нешнъл Географик и по-малко чети Курана. :)

Offline Шали

• Advanced member
Благодарско за отговорите ви :)
Мутиш, дългичък пост и набързо го попрочетох. Ми...пак същата бира - твърди се, че което не е от исляма е минижупи и секс и алкохол и тинтири-минтири :) Несериозна работа са такива писаници. И забрадката и късите поли са две крайности на поведение. Ако не е едното не следва задължително, че е другото. Абе тия новомюслимки са ми много смехотворни дами и девойчета, но да не влизам в офтопик.
В общи линии по въпроса за покривалата не споря с вас и сме от един отбор.
Благодаря Ти, Господи!

Offline muti6

• Adviser
Искам само да вметна, че вярата  не се измерва с думи. Можем безкрайно да си чешем  суетата по форуми и седенки, демонстрирайки острота на разума и (уж) богатия  атеистичен  речник, но това разкрива малко или по-точно, не разкрива нищо за душевния ни мир и правилното възпитание,което е много далеко от  атеистичното общество. А и как да ги вземеш такива хора на сериозно,като  възприемат  света само чрез сетивата си.Човек наистина трябва да може  да се вгледате в нещата и да ги види в техния реален вид, вместо само да се наблюдава отстрани - преживяване срещу трупане на информация. Това е промяната, която наистина има смисъл. Превърнали сме се в сапунени мехури. Голями отвън, но празни отвътре.Атеизъм в чиста форма!!!