Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 175398 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan

Mariana,
Навярно си чувала  за хигиена на общуването, ако не - моля поинтересувай се..сивите клетки не са нищо обидно. Какво да ти отговоря, ако нямаш уважение  към човека, нито към вярата  му, поне имай такова  към себе си .. .Не мисля, че си в правото си да се държиш непристойно . Ще пропагандирам и качвам това, което намеря за добре и както намеря за добре - стига да е в границите на добрия тон, който вярвай ми - ти убягва. Не ми се навлиза в безкраен спор с теб.......................................
Замълчи!!!:)))
Придържай се към снизхождението и повелявай приличието, и страни от невежите!” (Сура Араф, 199)

Съжалявам, ако това, което съм написала, ти се е сторило като лош тон.
То не е имало за цел да те обиди.
Само да те накара, ако е възможно, да помислиш повече.

Защото това, което правиш, наистина е пропаганда.
(Имам предвид снимката, която беше качил по-нагоре.)

Нима не ти харесват жените от твоята общност по начина, по който са облечени сега?
Нима трябва подобни примери непрекъснато да им натрапваш?

Моите уважения, но кажи ми все пак, къде пророкът Мохамед е поискал точно това от жените мюсюлманки?

Мога да си представя, че моите думи ти звучат може би невъзпитано или не знам как.
Но не това е важното. Нито е важно, че много лесно можеш да ме наречеш невежа.

Има нещо друго, къде по-важно. И то е в едно прастаро изкушение, което се е срещало не само в твоята вяра разбира се, да се опростява Словото Божие според разбиранията на проповедници, които само си мислят, че знаят всичко.

Offline muti6

• Adviser

Съжалявам, ако това, което съм написала, ти се е сторило като лош тон.
То не е имало за цел да те обиди.
Само да те накара, ако е възможно, да помислиш повече.

Защото това, което правиш, наистина е пропаганда.
(Имам предвид снимката, която беше качил по-нагоре.)

Нима не ти харесват жените от твоята общност по начина, по който са облечени сега?
Нима трябва подобни примери непрекъснато да им натрапваш?

Моите уважения, но кажи ми все пак, къде пророкът Мохамед е поискал точно това от жените мюсюлманки?

Мога да си представя, че моите думи ти звучат може би невъзпитано или не знам как.
Но не това е важното. Нито е важно, че много лесно можеш да ме наречеш невежа.

Има нещо друго, къде по-важно. И то е в едно прастаро изкушение, което се е срещало не само в твоята вяра разбира се, да се опростява Словото Божие според разбиранията на проповедници, които само си мислят, че знаят всичко.

Марияна,
Нека изясним нещо:
Темата ,ако си забелязала е за "Забрадката и покривалото" и каченото от мен има връзка с нея,а ти усилено продължаваш да спамиш.Мисленето,че някой ви натрапва вярата си е погрешно!После би трябвало да си наясно,че болшенството от форумниците са мюсюлмани и имат интерес към Исляма.Колкото до това,че се правя на по- вярващ от Мухаммед (с.а.с.) си в  грешка,имам стремеж да се доближа до неговото ниво на вяра.Докато гледаме през призмата на собствените си възприятия, разбирания и дори предразсъдъци, не бихме могли да разберем другите.Не ти се сърдя за това,защото ти не си виновна.Много лесно е да даваме съвети,а всъщност може би ние самите да имаме нужда от тях.Истината винаги има две лица,така че запази си твоята за себе си!!!За много хора забулената жена е символ на исляма,от друга старана е гледана със съжаление,дори презрение.Това се дължи на непознаването, на неразбирането на чуждата култура и религия.
Носенето на хиджаб,забрадка,покривало е повеля на Аллах към нас достигнала ни чрез Свещения Коран и хадисите на Мухаммед (сас),който още е  знак на свобода и достойнство (открито изповядване на нашата религия пред Аллах и пред хората )за мюсюлманката.

Offline Mariana

• Forum fan
Марияна,
Нека изясним нещо:
Темата ,ако си забелязала е за "Забрадката и покривалото" и каченото от мен има връзка с нея,а ти усилено продължаваш да спамиш.Мисленето,че някой ви натрапва вярата си е погрешно!После би трябвало да си наясно,че болшенството от форумниците са мюсюлмани и имат интерес към Исляма.Колкото до това,че се правя на по- вярващ от Мухаммед (с.а.с.) си в  грешка,имам стремеж да се доближа до неговото ниво на вяра.Докато гледаме през призмата на собствените си възприятия, разбирания и дори предразсъдъци, не бихме могли да разберем другите.Не ти се сърдя за това,защото ти не си виновна.Много лесно е да даваме съвети,а всъщност може би ние самите да имаме нужда от тях.Истината винаги има две лица,така че запази си твоята за себе си!!!За много хора забулената жена е символ на исляма,от друга старана е гледана със съжаление,дори презрение.Това се дължи на непознаването, на неразбирането на чуждата култура и религия.
Носенето на хиджаб,забрадка,покривало е повеля на Аллах към нас достигнала ни чрез Свещения Коран и хадисите на Мухаммед (сас),който още е  знак на свобода и достойнство (открито изповядване на нашата религия пред Аллах и пред хората )за мюсюлманката.

Тук не става въпрос покривалото или кхимара, за което става дума в Корана. (И където, разбира се, изобщо не съществува думата "забрадка". Нито религиозният канон за т.нар. мюсюлманска забрадка произтича от Корана, от низпосланото чрез пророка Мохамед, този канон е плод на по-късни тълкувания. В Корана никъде не се споменава - и това дори хора като мен го знаят - че нито един косъм от косата на жената не трябва да се вижда, нито, че челото на жената не трябва да се вижда, нито, че ушите й трябва задължително да са покрити. Там в сурата за кхимара се казва например, че жените не трябва да демонстрират излишно украшенията на ушите или пък на краката си - по времето на пророка Мохамед жените явно са носили украшения и по краката си.)

Тук по-скоро става въпрос за даване примери на порядки, които идват от страни, в които Ислямът, символично казано, преживява своето "средновековие".

Тези страни са богати, имат петрол, имат и бол пари да плащат включително на бедни мюсюлмани в България.
(Не казвам нищо ново с това.)

Разбира се аз дори не съм мюсюлманка.
И ти не само, че си, но вероятно си и имам, проповедник.

Затова твоята отговорност към твоята вяра (и не само към нея) е голяма разбира се.

Ако сляпо следваш всички повеи, които идват от страни като Саудитска Арабия примерно или Иран, или Индонезия, по отношение на облеклото на жените (в някои страни жените се преследват даже - нещо, което едва ли пророкът Мохамед би одобрил, преследването на жените от религиозна полиция), не знам дали това ще бъде най-добрият начин да изпълниш високата отговорност на духовник, ако имаш такава. По-скоро ми се струва, че не.

Надявам се искрено, че не си от онези, които биха сметнали, че вярата или убежденията на хората могат да се печелят с пари.

Или пък от онези, които не вярват достатъчно на жените от своята общност, в морала на жените от своята общност. Та затова търси примери от други страни, в които наистина има форми на ислямско "средновековие".

Вярата във Всевишния е нещо много важно разбира се и без нея хората са никъде, но ако човекът нямаше нужда от разум, от способност да разсъждава, сравнява - и да бъде честен в своите разсъждения към себе си и към другите, защото способността да сме честни към себе си към другите е белег за вътрешна чистота - тогава вероятно хората нямаше да имаме тази способност.

Offline muti6

• Adviser
Марияна,
Доста фантазия хвърляш в твоите размисли.Отговорът е много прост.Ислямът е един и същ в която и да е държава по света,разпоредбите,правилата и нормите са за всички и не можем да говорим за форми на ислямско средновековие.Няма изборност, има погрешен начин на  тълкование на Корана.Пак опираме до знанието!От там идват бедите на мюсюлманите по света.Искам да те уверя ,че качените от мен неща по скоро са красиви, отколкото средновековни:)
Религията Ислям е многофункционална и е създадена от Създателя за всички хора, и за всички времена!!!
Всеки сам избира от къде да черпи идеи и кой е правилния път за него.Човек трябва така да утихне, да отстрани ума си с всичките му мнения, съмнения и противоречия, за да може да се докосне истински до същността. Успее ли човек да се потопи в своята дълбочина, т.е. своята душа, тогава всички противоречия ще изчезнат и т.н.

Offline Mariana

• Forum fan
Марияна,
Доста фантазия хвърляш в твоите размисли.Отговорът е много прост.Ислямът е един и същ в която и да е държава по света,разпоредбите,правилата и нормите са за всички и не можем да говорим за форми на ислямско средновековие.Няма изборност, има погрешен начин на  тълкование на Корана.Пак опираме до знанието!От там идват бедите на мюсюлманите по света.Искам да те уверя ,че качените от мен неща по скоро са красиви, отколкото средновековни:)
Религията Ислям е многофункционална и е създадена от Създателя за всички хора, и за всички времена!!!
Всеки сам избира от къде да черпи идеи и кой е правилния път за него.Човек трябва така да утихне, да отстрани ума си с всичките му мнения, съмнения и противоречия, за да може да се докосне истински до същността. Успее ли човек да се потопи в своята дълбочина, т.е. своята душа, тогава всички противоречия ще изчезнат и т.н.

Смирението е едно, нежеланието или неспособността да се помисли върху това какво наистина идва от Бога или от първите му пророци, какво не - друго.

А метафората "средновековие" е използвана в случая, за да означи едно или друго изкривяване или опростяване на онова, което идва от Бога или от неговите пророци.

В душата на човека, там, където е изворът, не са написани закони на шериата примерно.
Още по-малко е повеля на Всевишния жените примерно да не могат да карат коли, да нямат право да пътуват сами (както е в някои страни), или да ги преследва религиозна полиция.

Трябва да имаш повече вяра в жените.
И най-вече в жените от твоята общност.
Те не се нуждаят от саудитски или малайзийски норми на обличане.

Offline muti6

• Adviser
 Коранът много често завършва аетите със: Това е за хора размишляващи, проумяващи!!!
Май нищо не разбра от това, което ти написах.Трябва ли да се повтарям.Приеми го така,всеки избира начина си на обличане,важно е да са спазени ислямските правила.Ако му харесва нека  да е по саудитски начин(както казваш ти),какъв е проблема .Защо, все на някой му се пречи и винаги ще има хора който ще дават съвети.Просто приемете другомислещите по- нормално и ги оставете сами да упяравляват живота си.
Къде прочете,че нямаме вяра в жените си,напротив!Смея да твърдя ,че нашите жени са по- уважавани и обгрижвани от някои други, които твърдят обратното:))

Offline Mariana

• Forum fan
Коранът много често завършва аетите със: Това е за хора размишляващи, проумяващи!!!
Май нищо не разбра от това, което ти написах.Трябва ли да се повтарям.Приеми го така,всеки избира начина си на обличане,важно е да са спазени ислямските правила.Ако му харесва нека  да е по саудитски начин(както казваш ти),какъв е проблема .Защо, все на някой му се пречи и винаги ще има хора който ще дават съвети.Просто приемете другомислещите по- нормално и ги оставете сами да упяравляват живота си.

Сигурен ли си, че не искаш да влияеш на избора на жените мюсюлманки в тази страна? :)
Та ти точно това се опитваш да правиш.

Не аз :)

Offline muti6

• Adviser
ДА сигурен съм ,че искам да и повлияя и то как?
Да бъдат облечени по изискванията на Исляма-покрити красиво и стилно!
Но,да не спамим повече тамата,обърнахме го на чат:)).Лек ден от мен!

Offline Mariana

• Forum fan

Изискванията на исляма....

И къде пише в Корана, в най-важната книга на исляма (не искам да се повтарям, но просто нямам друг избор), че нито един косъм от косата на жената задължително не трябва да се вижда, че ушите на жената задължително не трябва да се виждат, че челото й задължително не трябва да се вижда....

Къде?

А може би там пише някъде, че и всички трябва да са облечени задължително и в едни и същи цветове, като униформени (както беше на снимката, която беше качил)?

Нищо красиво и стилно няма в това; в прекаления страх от жената, в прекалената "праведност" няма нищо красиво и стилно.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Така ми говореше навремето и курсовата - колко добре изглеждаме, стилно и красиво в скапаните си груби униформи! Ама ние неверниците дънки та дънки! :D Тия изисквания на исляма май са позабравили да ги спазват съвременните помакинчета а? ;)

Offline muti6

• Adviser
Изискванията на исляма....

И къде пише в Корана, в най-важната книга на исляма (не искам да се повтарям, но просто нямам друг избор), че нито един косъм от косата на жената задължително не трябва да се вижда, че ушите на жената задължително не трябва да се виждат, че челото й задължително не трябва да се вижда....

Къде?

А може би там пише някъде, че и всички трябва да са облечени задължително и в едни и същи цветове, като униформени (както беше на снимката, която беше качил)?

Нищо красиво и стилно няма в това; в прекаления страх от жената, в прекалената "праведност" няма нищо красиво и стилно.

Аллах казва: И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си
или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите
си, или жените [вярващи] или [слугините], владени от десниците им, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. И да не
тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите! 24. СУРА СВЕТЛИНАТА(АН-НУР):31

(Допуска се за облеклото на мюсюлманката да се оставят открити лицето и ръцете до китките, а според някои тълкуватели и ходилата.)

Забрадката винаги е била тема на преден план особено за хората ,които са само наблюдатели.За вярващата жена мюсюлманка забрадката е морал така и показател за любовта към Бог!.Както в Исляма така и във всяка религия има норми и правила които последователите им следват.Това е защото Бог е създал човек и най-добре го познава ,познава същността му и знае кое е най-добро за него.Базирайки се на това ние няма как да не проявяваме вярата си в Бог чрез онова ,което Той ни е заръчал както любов към ближния така и към всяко нещо в този живот!Относно забрадката .....тя е красотата за жената мюсюлманка ,щита от непозволеното предпазвайки се от мъжките погледи (в този контекст ще дам пример с монахините които са се отдали на Бога) ...Забрадката не е символ ,а израз на обич и подчинение към Създателя,морал ,проява на богобоязънта ....Освен това тя не пречи жената да бъде свободна ,а напротив тя е толкова независима както останалите жени дори и повече...на нея и е осигурено всичко ,не и се налага да работи ,но ако иска има това право.В исляма е забранено посегателството над нея по какъвто и да е начин.Разбира се както има права така има и задължения като например да отгледа възпитани деца ,противоположно на днешното поколение което срещаме по улиците.Освен това в религията няма насилие ,една вярваща жена за да сложи забрадка трябва да бъде лично върху убеждението.Никой не може да наложи нещо върху другия затова в ислямската религия е важно убеждението за нещата които човек прави.Дали жените са подвластни на мъжете в исляма така както биват описвани..ами може да попитаме жените немюсюлманки които се омъжват за мюсюлмани дали е така.Аз познавам много такива и правото им на избор е запазено както за религията им и т.н.Няма нужда да разводнявам нещата ,защото нещата са ясни.Нека да уважаваме другите и техния избор!!!
Поздрав за всички почитатели на забрадката(хиджаб)
Hijab

Offline Mariana

• Forum fan
Аллах казва: И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си
или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите
си, или жените [вярващи] или [слугините], владени от десниците им, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. И да не
тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите! 24. СУРА СВЕТЛИНАТА(АН-НУР):31

(Допуска се за облеклото на мюсюлманката да се оставят открити лицето и ръцете до китките, а според някои тълкуватели и ходилата.)

Забрадката винаги е била тема на преден план особено за хората ,които са само наблюдатели.За вярващата жена мюсюлманка забрадката е морал така и показател за любовта към Бог!.Както в Исляма така и във всяка религия има норми и правила които последователите им следват.Това е защото Бог е създал човек и най-добре го познава ,познава същността му и знае кое е най-добро за него.Базирайки се на това ние няма как да не проявяваме вярата си в Бог чрез онова ,което Той ни е заръчал както любов към ближния така и към всяко нещо в този живот!Относно забрадката .....тя е красотата за жената мюсюлманка ,щита от непозволеното предпазвайки се от мъжките погледи (в този контекст ще дам пример с монахините които са се отдали на Бога) ...Забрадката не е символ ,а израз на обич и подчинение към Създателя,морал ,проява на богобоязънта ....Освен това тя не пречи жената да бъде свободна ,а напротив тя е толкова независима както останалите жени дори и повече...на нея и е осигурено всичко ,не и се налага да работи ,но ако иска има това право.В исляма е забранено посегателството над нея по какъвто и да е начин.Разбира се както има права така има и задължения като например да отгледа възпитани деца ,противоположно на днешното поколение което срещаме по улиците.Освен това в религията няма насилие ,една вярваща жена за да сложи забрадка трябва да бъде лично върху убеждението.Никой не може да наложи нещо върху другия затова в ислямската религия е важно убеждението за нещата които човек прави.Дали жените са подвластни на мъжете в исляма така както биват описвани..ами може да попитаме жените немюсюлманки които се омъжват за мюсюлмани дали е така.Аз познавам много такива и правото им на избор е запазено както за религията им и т.н.Няма нужда да разводнявам нещата ,защото нещата са ясни.Нека да уважаваме другите и техния избор!!!
Поздрав за всички почитатели на забрадката(хиджаб)
Hijab

Ех, Мутиш...

Омръзна ми да повтарям един и същи въпрос, чийто отговор упорито избягваш.

В текста на сурата, която цитираш, или в текста на целия Коран, съдържа ли се описание от рода на покривайте задължително ушите си, покривайте задължително цялото си чело, внимайте много някой стрък коса да не се покаже?

Не, не се съдържа. Но ти можеш да го кажеш или напишеш: „Да, така е, няма такива конкретни предписания за ушите, челото, косите и пр., които да са казани от пророка Мохамед“.

Вероятно е много трудно да прочетеш текста, който ми цитира, извън това, на което са те научили по-късните тълкувания, които са станали религиозен канон. Получава се обаче така някак си, че тълкуванията с техните конкретни по-късни предписания се приемат като по-меродавни от казаното от пророка Мохамед.

Религиозният канон за т.нар. мюсюлманска забрадка, за начина на нейното връзване не произтича пряко, така или иначе, от казаното в Корана.  (По онова време, VI-VII век, не е съществувала дори думата "забрадка" в езика и бита на арабските жени.)

Разбира се начинът на обличане, видът дрехите, битът се е променил с течение на времето. Днес няма покривало, кхимар - което е било просто едно парче плат, спускано от главата и покриващо бюста (пазвата). Облеклото не само на арабите или арабките или въобще на мюсюлманите и мюсюлманките (както и разбира се на всички, не само на тях) е било къде по-просто от сегашното. Това са били едни роби, отворени отпред, което при жените е означавало, че голяма част от бюста им може да се види или изпъкне под тях (при това по онова време жените не са носили бельо). И така те естествено са могли да представлявали някакво открито изкушение за мъжете.

Тези неща са или непознати изглежда, или забравени по-късно.
Никой не разсъждава по тях.

Така днес пазвата (бюстът) на жените се покрива днес не само от една роба и от кхимара, както е било по времето на пророка Мохамед, а от четири-пет ката дрехи най-малко. Без значение лято ли е, зима ли е. А за ушите и челата се водят понякога глупави спорове, че било много грешно да се покажели.

Offline muti6

• Adviser
Никъде не е казано в прав текст за косата и ушите(дано да си спокойна вече)
Това е дело на ислямските учени и тълкователи на които ние се доверяваме безприкословно!

Съгласно Корана и Сунната има шест основни критерии за спазването валидността на хиджаба:

Обхват:

Първият критерий е свързан с обхавата на тялото, което трябва да е покрито. За мъжа и за жената то е различно. За мъжете минималното което трябва да е покрито обхваща тялото от пъпа до колената. При жените трябва цялото тяло да е покрито с изключение на лицето и ръцете до китките. Ако те желаят, то те могат да покриват и останалите части на тялото. Някои от учените са на мнението, че лицето и ръцете са част от задължителния обхват на „хиджаба”.

Всички останали пет критерии са еднакви за мъжа и за жената.

Дрехите трябва да са свободни и да не подчертават фигурата на тялото.

Дрехите не трябва да са прозрачни, така че това, което е под тях да може да се види.

Дрехите не трябва да са фрапиращи, като атракция за противоположния пол. 

Дрехите не трябва да наподобяват тези на противоположния пол.

Дрехите не трябва да наподобяват тези на неверниците, което означава, че не трябва да са дрехи, които са специален идентичен символ на други религии.

Offline Mariana

• Forum fan

Никъде не е казано в прав текст за косата и ушите(дано да си спокойна вече)
Това е дело на ислямските учени и тълкователи на които ние се доверяваме безприкословно!

А дали това, което са решили тези ислямски учени и тълкуватели, може да е по-меродавно от казаното от самия пророк на исляма?
Нормално ли е да по-меродавно?

И дали тези учени и тълкуватели са могли да бъдат по-близко до същността на Словото Божие от пророка Мохамед, да го предават или разбират по-добре?

Едва ли има смисъл казвам, че това просто не може да е така.

---------------------

То, впрочем, ако си позволя едно сравнение, е все едно като да се каже, че това, което пише в Новия завет на Библията или думите на Иисус Христос в евангелията, не трябва да се четат според както са написани и предадени. Че това, което пише в тях, не е толкова важно, колкото това какво са казали или написали учени или тълкуватели по-късно. Как са били разтълкувани тези думи от някакви други хора, от някакви духовници или учени, в някакъв момент от историята на християнството. (Не, че не е имало такива опити, имало е. Но те са успявали да се задържат само за някакъв период, не завинаги.)

--------------------

Имало е и още има много "говорители" на Бога или "говорители" на това какво според тях са искали да кажат най-важните Божии пророци.

Но Всевишният, Създателят на всичко видимо и невидимо, често не е по размера на ограничената човешка природа, включително и на "говорителите".

Затова всяко сляпо следване на тълкувания на Божието Слово е вид риск за това да следваме не точно него, а неговите ерзаци.

Offline Mariana

• Forum fan
п.с.:

Имам още един въпрос - изискването да се виждат само ръцете и лицето на жените според текстове от сури на Корана ли е или е пак следване на тълкуватели?

Не бих се учудила, ако е второто.

Ако пък някъде в Корана пророкът Мохамед е казал, че задължително само ръцете и лицето на жените могат да се виждат, бих искала да цитираш точният текст, доказващ това, а не предписанията на тълкуватели, които и да са те.